Doka WWW Heder

Anketa : Beogradski hipodrom

04-05-2017

  Anketa : Beogradski hipodromPonovo je aktuelizovana tema Beogradskog hipodroma i njegove održivosti na trenutnoj lokaciji. Ovo pitanje pokreće se sa vremena na vreme, a poslednji put o tome se govorilo tokom priprema za gradnju petlje u Radničkoj ulici, čije je komplikovano saobraćajno rešenje dobrim delom bilo uslovljeno postojećim objektima na ovom potezu (železnička pruga, naftno skladište NIS-a i Beogradski hipodrom). Ovog puta tema o nameni ovog zemljišta otvorena je povodom najave raspisivanja urbanističko-arhitektonskog konkursa za uređenje 55 hektara na Topčideru, prostorne kulturno-istorijske celine od izuzetnog značaja. Širi prostor obuhvaćen ovim planom, pored Hipodroma podrazumeva prostor Stare šećerane i NIS-ovih naftnih skladišta. Ipak, zahtevi konkursa neće uključivati promenu namene, već zadržavanje konjičkih sportova na ovoj lokaciji.

  Paralelno sa novim konkursom koji se očekuje, još jedan povod pojačao je sumnju da bi moglo doći do gašenja Beogradskog hipodroma. Nakon što je Uprava ovog javnog preduzeća objavila da ove godine neće biti organizovana trkačka sezona, gradski čelnici najavili su i mogućnost ulaska privatnog kapitala u posed ovog preduzeća, što je mobilisalo deo zainteresovane javnosti na zaštiti objekta i njegove funkcije na ovoj lokaciji. Beogradski hipodrom je osnovan ukazom kralja Aleksandra 1920. godine i predstavlja najstariji sportski objekat u gradu.

  Beogradski hipodrom zaista predstavlja dugu tradiciju, međutim dugogodišnjim zapostavljanjem nagomilani problemi doveli su ovu instituciju na rub opstanka. Ukoliko se na hipodromu neodržavaju trke, postavlja se pitanje svrhe postojanja tog javnog preduzeća, kao i budućnosti čitavog objekta. Osim što je javno preduzeće prestalo da vrši jednu od svojih osnovnih funkcija, izjave gradskih čelnika najavljuju uvođenje privatnog kapitala, što ukazuje da Grad ne pokazuje zainteresovanost da dalje održava rad objekta. Sa svega nekoliko trka godišnje na potpuno oronulom hipodromu biće to jako teška tržišna utakmica.

  Sa druge strane, čak i ako bi se očuvala funkcija na ovoj lokaciji, prostorno ovaj objekat se nalazi u vrlo nezavidnoj poziciji. Okolna gradnja je u mnogome ograničila njegov budući razvoj, a sve moderne funkcije takvog objekta sa smeštajem životnja teško je zamisliti u punom kapacitetu na trenutnoj lokaciji. Šta je onda rešenje? Da li je možda spas Hipodroma upravo u njegovom premeštanju? Da li sam može da kapitalizuje prodaju vrednog zemljšta radi investicije u moderan objekat? Možda, ali ne bez jasne vizije i podrške gradske uprave.

  Šta je vaše mišljenje? Da li vi podržavate ideju da se Hipodrom izmesti? Učestvujte u našoj anketi!


  Rezutati prethodne ankete: Da li podržavate izgradnju novog Nacionalnog stadiona?

  Ukupno glasova : 7637

  Da, treba nam novi stadion : 26,2%

  Nacionalni stadion nije prioritet : 70,3%

  Nisam siguran: 3,5%

  Beogradski hipodrom - maj 2017.