EECFA

Beograd dobija još jedan veliki tržni centar

07-08-2018

  Beograd dobija još jedan veliki tržni centar

  Učestvuj u diskusiji u okviru Beobuild FORUM-a

  Pripremnim radovima ovih dana započela je izgradnja još jednog velikog tržnog centra u Beogradu, tačnije na uglu ulica Vojislava Ilića i Mis Irbijeve na Zvezdari. Projekat realizuje kompanija “MPC Properties” koja u već zahuktalom segmentu maloprodaje donosi još jednu vrlo značajnu investiciju. Poređenja radi, sa 130.000m2 bruto površine i 43.000m2 prostora za iznajmljivanje, ovaj objekat je samo malo manji od tržnog centra Ušće na Novom Beogradu, koji je inače vlasništvo istog investitora i još uvek najveći maloprodajni centar u zemlji. Novom centru gravitiraće velika stambena naselja poput Konjarnika, Dušanovca, Šumica i delova oko Cvetkove pijace, a u ponudi će se nalaziti preko 150 poznatih internacionalnih i regionalnih brendova, hipermarket, moderan multipleks bioskop, kao i veći izbor kafea i restorana. Projekat je dobio građevinsku dozvolu pre oko mesec dana, sada su počeli pripremni radovi, a otvaranje je planirano za početak 2020. godine.

  Tržni centar se gradi na prostoru nekadašnje fabrike "Industrija precizne mehanike", tako da se u ovoj fazi pripremnih radova prvo uklanjaju postojeći objekti na parceli. U fabričkom krugu nalazi se nekoliko zgrada, proizvodni kapaciteti dograđivani tokom više decenija razvoja ovog preduzeća. Posebno je zanimljivo krilo u duhu brutalizma dograđeno početkom 80ih godina duž Mis Irbijeve ulice. U toku su pripreme za uklanjanje objekata nekadašnje fabrike, a gradnja centra počeće odmah po oslobađanju parcele. Objekat je planiran na tri sprata (2Po+Pr+2+Ps) sa prostranom podzemnom garažom kapaciteta preko 1200 parking mesta. Glavni pešački ulaz arhitektonski je akcentovan ka raskrsnici ulica Vojislava Ilića i Mis Irbijeve, dajući objektu jasnu ugaonu orjentaciju. Poreg glavnog postojaće i dva manja pešačka ulaza, kao i dva kolska pristupa garaži - jedan sa bočne strane prilazom iz Vojislava Ilića i drugi direktno iz Mis Irbijeve ulice.

  Projekat je izradio arhitektonski studio Chapman Taylor iz Dizeldorfa, a cela investicija prelazi vrednost od 100 miliona evra. Kompanija "MPC Properties" nalazi se u velikom investicionom ciklusu sa trenutno tri velika projekta u realizaciji. Pored ovog tržnog centra, MPC Properties trenutno gradi i dva objekta iz kancelarijskog segmenta - poslovnu kulu Ušće 2, kao i drugu fazu poslovnog kompleksa Navigator na Novom Beogradu. Vrednost ovog investicionog ciklusa prešla je 200 miliona evra, čime ova kompanija samo potrvđuje poziciju jednog od najvećih igrača na domaćem tržištu nekretnina.

  U prilogu pogledajte 3D prikaze novog tržnog centra, mapu lokacije, kao i fotografije sa gradilišta na Zvezdari.

  Lokacija tržnog centra


  "BEO Shopping Center" - 3D prikazi


  "BEO Shopping Center" (foto) - 6. avgust 2018.