EECFA

Beogradska Crowne Plaza

15-11-2012  Beogradska Crowne PlazaNajveći beogradski hotel iz premijum kategorije u narednih godinu dana biće potpuno obnovljen i modernizovan, ali ovog puta funkcionisaće pod imenom “Crowne Plaza”.

  Nekadašnji hotel “Intercontinental Beograd” izgrađen je u sklopu Sava Centra davne 1979. godine. Hotel je gradilo preduzeće “Trudbenik” u saradnji sa 50 kooperanata, a podignut je u rekordnom roku kako bi u oktobru te 1979. ugostio učesnike generalne skupštine Međunarodnog monetarnog fonda i Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Pregovori između vlasnika, kompanije “Generaleksport” i američke korporacije “Intercontinental” bili su završeni još ranije, pa je otvoren kao 81. član ove čuvene hotelske franšize, pod nazivom “Intercontinental Beograd”.

  Licencu je izgubio 2006. godine nakon čega je radio pod nazivom “Continental” sve do jula 2012. kada je zatvoren, kako bi se pripremio za rekonstrukciju. Radovi su počeli u septembru i trajaće 12 meseci. Hotel je 2008. godine kupio “Delta Holding”, koji je u međuvremenu potpisao novi menadžerski ugovor sa IHG, pa će novi hotel posle rekonstrukcije osvanuti kao beogradska “Crowne Plaza”. Vrednost cele investicije se procenjuje na 35 miliona evra.

  Nova “Crowne Plaza” imaće 417 soba, 14 kongresnih sala, kao i izbor restorana i barova. Pored potpune obnove unutrašnjosti zgrade, enterijera i instalacija biće obnovljena i prostrana staklena fasada. Stakleni paneli stari preko 30 godina zameniće nova staklena fasada sa daleko boljim energetskim performansama. Kako je zgrada zaštićena, novi troslojni stakleni paneli biće potpuno identični starim po boji i obliku. Što se tiče unutrašnjosti, ni tu neće biti potrebno značajno intervenisati. Hotel je izgrađen po najvišim standardima, tako da i 33 godina kasnije nije potrebno veće funkcionalno prilagođavanje.

  Na gradilištu se trenutno radi na zameni unutrašnjih instalacija i fasade. Nova fasada postavlja se istovremeno kako se stara skida. Prvo su skinuti paneli na strani ka ulici Milentija Popovića, gde se već postavljaju novi. Na strani koja gleda na reku još uvek je moguće videti delove stare fasade. Unutrašnjost objekta je skroz ogoljena i trenutno se radi zamena starih sistema i instalacija.

  Radove na rekonstrukciji hotelske zgrade izvodi preduzeće “Exing B&P”, dok je za dizajn zadužen londonski biro “Virgile and Stone”.

  Crowne Plaza Hotel