EECFA

BINA 2019

03-04-2019

  BINA 2019Tokom maja tradicionalno se održava 14. beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA 2019. Tema manifestacije, koja će se održati od 8. do 31.05.2019. godine, biće POZITIVNO/AKTIVNO i predstavljaće niz aktivnosti i događaja posvećenih rešavanju prostornih problema i zagonetki. Program BINA 2019 pruža uvid u vrednosti, savremena tumačenja i naznake mogućih novih namena arhitekture nastale u periodu modernizma, viđena očima „Y“ generacije (milenijalci). Istovremeno kroz različite formate: izložbe, predavanja, filmove i instalacije BINA predstavlja savremenu arhitektonsku praksu koja nastaje u potpuno drugačijem društvenom, političkom i tehnološkom kontekstu, čije su osnovne karakteristike: brzina, diktat kapitala, fleksibilnost i transdisciplinarnost. Kako biti profesionalan, ostvariti željene standarde, a istovremeno ostati veran etičkim postulatima struke teme su o kojima će se raspravljati na BINA 2019.

  Program BINA 2019 biće podeljen u pet programskih celina:

  I. BINA FOKUS

  Studijska izložba ARHITEKTA ALEKSANDAR STJEPANOVIĆ
  Infrastruktura društva: stanovanje i prateće funkcije, objekti dečije zaštite, školstva i visokog obrazovanja

  BINA nastavlja sa tradicionalnim predstavljanjem velikana srpske arhitekture. Posle Nikole Dobrovića i Ivana Antića, 2019. godina biće u znaku stvaralaštava prof. Aleksandra Stjepanovića.
  Autori: Jelica Jovanović, Relja Ivanić
  Galerija Artget, Kulturni centar Beograda

  II. IZLOŽBE

  1. NEW TRADITION/ NOVA TRADICIJA, Likovna galerija Kulturnog centra Beograda
  Grupna izložba sedam arhitektonskih studija i umetnika iz Južnog Tirola, Austrija
  Autori i kustosi projekta: David Kalas (arhitektura) i Liza Trokner (vizuelna umetnost). Žiri za izbor radova: Đorđa Luki Bokanera, Verena Konrad i Boris Podreka.
  2. ARHITEKTONSKI I URBANISTIČKI KONKURSI i ARHITEKTONSKE NAGRADE – sezona 2018-19, Kulturni centar Beograda
  3. MODERNA U BEOGRADU, galerija Fakulteta likovnih umetnostiGrupna izložba: Dalija Dukanac, Hristina Stojanović, Snežana Zlatković, Irena Gajić, Petar Cigić, Mirjana Ješić, Stefan Đorđević i Iva Bekić
  4. PONESI SVOJ PROJEKAT, BINA paviljon, Grafički odsek Fakulteta Likovnih umetnosti.
  Kustos: Natalija Jovanović
  Izložba aktuelnih radova arhitektonskih studija URED i AKVS (Beograd).
  5. PLASTIKA NEMA GRANICE Site-specific postavka arhitektonskog kolektiva BASURAMA iz Španije, u saradnji sa Galerijom Kolektiv, Trg republike, Plato ispred Kulturnog centra Beograda
  6. ARHITEKTONSKA NAGRADA PIRANESI, Piranski dani arhitekture (Slovenija), Galerija Kolektiv

  III. PREDAVANjA/STRUČNA VOĐENjA/TRIBINE/INICIJATIVE:

  1. Serijal predavanja SAVREMENA DANSKA ARHITEKTURA, učesnici: Jakub Matzen, Olga Larsen, Jakub Knudsen; Moderatori su Aleksandra Stupar i Žaklina Gligorijević. Program se organizuje u saradnji sa Ambasadom Danske u Srbiji.
  2. Seminar ARHITEKTI, PROJEKTANTI, PRAKTIČARI
  Učesnici: Bratislav Tošković, (Parviainen Arkkitehdit Oy Ltd) iz Helsinkija, Finska, URED Studio i AKVS (Beograd), Vladimir Lazić i dr.
  3. Predavanje ŽENE BAUHAUSA, Povodom 100 godina BAUHAUS-a Predavač: Milena Zindović, Žensko arhitektonsko društvo/ŽAD

  IV. EDUKATIVNI PROGRAMI

  Edukativne radionice/deca/srednjoškolci/studenti/građani
  Arhitektonske radionice za decu, srednjoškolce i studente - radionice se organizuju u saradnji sa Peđom Maksićem (Beogradska Politehnika), Kulturnim centrom Beograda i Dečijim kulturnim centrom Beograda.

  V. BINA ŠETNjE/Tematske šetnje kroz arhitekturu grada

  Besplatne tematske šetnje namenjene najširoj publici se organizuju u saradnji sa Zavodom za Zaštitu spomenika kulture grada Beograda, udruženjem Do.co.mo.mo Srbija, JKP Gradsko zelenilo, JKP Pogrebne usluge, Društvom arhitekata Beograda i Ženskim arhitektonskim društvom (ŽAD). Pored tradicionalnih šetnji kroz arhitekturu Beograda i ove godine planirana su dva arhitektonska izleta: u okviru izložbe posvećene Aleksandru Stjepanoviću, obilazak Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Putevima Đorđa Vajferta, izlet za Pančevo.

  Manifestaciju BINA već četrnaest godina organizuje Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda, kao neprofitnu i društveno odgovornu manifestaciju koja omogućava besplatno prisustvo svim predavanjima i radionicama, ne samo za kolege i profesionalce iz struke već svojim programima edukuje širu javnosti u Srbiji, sa namerom da u granicama svojih mogućnosti doprinese poboljšanju uslova života i odnosa prema okruženju u kome živimo.

  Sve detalje o programu na ovogodišnjoj Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture BINA 2019 možete pogledati na sledećem linku → klikni ovde