EECFA

Bulevar dobija nove trake

17-09-2019

  Bulevar dobija nove trake

  Učestvuj u diskusiji u okviru Beobuild FORUM-a

  Nedavnim završetkom radova na izmeštanju korita Topčiderske reke i izgradnjom novog mosta u Ulici Pere Velimirovića oslobođen je prostor za novi saobraćajni profil budućeg Bulevara patrijarha Pavla. Početkom septembra počeli su radovi na izgradnji nove saobraćajnice i novog tramvajskog koridora na etapi od Ulice Pere Velimirovica ka Košutnjaku u dužini od 1.7 kilometara.

  U toku su pripremni radovi niskog intenziteta na obeležavanju trase, utvrđivanju položaja postojećih instalacija i raščišćavanju terena. Novi bulevar imaće po dve saobraćajne trake u oba smera, dok će se u sredini nalaziti tramvajska pruga. Predviđeno je postavljanje četiri kilometara šina i elektrovodova kao i postavljanje 49 stubova kontaktne mreže dok će ispod saobraćajnice biti položeno devet kilometara vodovodnih i kanalizacionih cevi.

  Sledeća etapa treblo bi da se nadoveže na ovu i nastavi dalje sve do raskrsnice kod Hipodroma, ona podrazumeva izgradnju denivelisanog ukraštanja sa putem za Košutnjak i potpuno novu trasu bulevara duž pruge. Za ovu etapu još uvek nije poznato kada bi mogla da krene, ali ni sa njom posao neće biti završen. Da bi se kompletirala cela transverzala potrebno je rekonstruisati i treću etapu, odnosno Bulevar patrijarha Dimitrija, od Ulice Pere Velimirovica do skretanja za Resnik.

  Radove u vrednosti od 1.15 milijardi dinara bez PDV-a izvodi konzorcijumu firmi koga čine “Energoprojekt niskogradnja”, “Bauwesen”, “ATM BG”, “Gip Konstruktor”, “Mašinokop” i “Elnos BL” dok je rok za završetak radova 540 dana tačnije kraj februara 2021. godine.

  Bulevar patrijarha Pavla (foto) - 16. septembar 2019.