Sta jedemo?

Otvorene diskusije, mali kutak odmora od urbanističkih tema

Moderator: Igor

Ksenija
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 1247
Pridružio se: Pon Jan 11, 2016 2:09 am
Kontakt:
Pohvaljen: 1820
Pohvalio: 5591

Re: Sta jedemo?

Postod Ksenija » Uto Maj 01, 2018 12:26 pm

Čovek će evoluiranjem jednog dana prtvoriti žapca u princa.
Pohvale za post: 1
marrecar
Advanced
Postovi: 2440
Pridružio se: Čet Jul 19, 2012 8:12 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 796
Pohvalio: 352

Re: Sta jedemo?

Postod marrecar » Uto Maj 01, 2018 12:44 pm

I to je ciklus zivota, neka evoluira zabac u princa. A izgleda da covecanstvo toliko gresi sto pije mleko, za toliko i toliko godina, jer odjednom taj potez nema logike.
Prof. BU:
"...ovakve procese mozete videti u toplotnim..... toplanama."
"Deco, molim vas!"
"Pravim evidenciju sa prisustvima, da bih posle znao ko dobija potpis, ja to tako radim." *2min kasnije* "Ja stvarno ne znam sto me teraju da potpisujem indekse, sto to ne rade oni u sluzbi."
"Pis maco! *5sek kasnije* "Izvinite, nazdravlje"
Ksenija
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 1247
Pridružio se: Pon Jan 11, 2016 2:09 am
Kontakt:
Pohvaljen: 1820
Pohvalio: 5591

Re: Sta jedemo?

Postod Ksenija » Uto Maj 01, 2018 12:58 pm

Ko kaže da je odjednom kada je oduvek?! Ljudi treba da umiru zdravi a ne bolesni.
Дошљак
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5893
Pridružio se: Sub Nov 01, 2014 12:14 am
Kontakt:
Pohvaljen: 4872
Pohvalio: 12589

Re: Sta jedemo?

Postod Дошљак » Uto Maj 01, 2018 6:57 pm

Нажалост, природно је умирати од болести. Насупрот томе развиле су се медицина и хигијена које су нам значајно продужиле животни век и квалитет живота. Што се тиче млека као намирнице у исхрани човека, ја лично преферирам више производе од млека попут сирева и јогурта пре него млеко.
Ksenija
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 1247
Pridružio se: Pon Jan 11, 2016 2:09 am
Kontakt:
Pohvaljen: 1820
Pohvalio: 5591

Re: Sta jedemo?

Postod Ksenija » Čet Maj 03, 2018 1:08 am

@Дошљак
Zbog čega misliš da je prirodno umirati od bolesti? Na mah mi pade nekoliko ljudi koji su doživeli duboku starost, okopneli i skončali. Čovek je "izmislio" bolest, meni je to tako jasno.
Što se tiče tvog stava o mleku, tu bih se složila jer je proces dobijanja jogurta i sireva zapravo proces prirodne fermentacije što organizam znatno lakše podnosi u odnosu na mleko čiji rok upotrebe je šest meseci (gde je tu pamet). Pa još kada uzmemo u obzir da se može nekoliko puta prerađivati, ma ni mački ga ne bih dala.
11030
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 1051
Pridružio se: Pet Jan 21, 2011 8:20 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 838
Pohvalio: 490

Re: Sta jedemo?

Postod 11030 » Čet Maj 03, 2018 8:16 am

Delovi čovečanstva su već evoluirali da ne piju mleko. Evo malo podataka. Inače slažem se sa Ksenijom u potpunosti.

Ethnicity /
Geographic Region % With Lactose Intolerance
1. East Asian 90-100%1
2. Indigenous (North America) 80-100%3
3. Central Asian 80%1
4. African American (North America) 75%2
5. African (Africa) 70-90%1
6. Indian (Southern India) 70%1
7. French (Southern France) 65%1
8. Ashkenazi Jew (North America) 60-80%3
9. Balkans Region 55%1
Ethnicity /
Geographic Region % With Lactose Intolerance
10. Latino/Hispanic (North America) 51%2
11. Indian (Northern India) 30%1
12. Anglo (North America) 21%2
13. Italian (Italy) 20-70%1
14. French (Northern France) 17%1
15. Finnish (Finland) 17%1
16. Austrian (Austria) 15-20%1
17. German (Germany) 15%1
18. British (U.K.) 5-15%1
astrodule
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8148
Pridružio se: Sre Avg 05, 2009 12:39 pm
Lokacija: Novi Beograd
Kontakt:
Pohvaljen: 7339
Pohvalio: 1476

Re: Sta jedemo?

Postod astrodule » Čet Maj 03, 2018 10:29 am

Čovek je valjda jedini sisar koji odrastao pije mleko. Mada sam viđao da mačkama daju mleko takođe.

Ja lično ne pijem mleko jer ne vidim neku svrhu. Kalcijuma ima i u drugim namirnicama.

Doduše jedem sireve i kajmak, ali tu je valjda mnogo manje laktoze (ne mogu sada da nađem tekst o tome zašto su sirevi bolji od mleka)
Stvari koje me nerviraju:
1. Roditelji koji sa decom prelaze na crveno
2. Nepropisno parkiranje iako parking postoji na manje od 100m
Duletov blog
Slika
Дошљак
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5893
Pridružio se: Sub Nov 01, 2014 12:14 am
Kontakt:
Pohvaljen: 4872
Pohvalio: 12589

Re: Sta jedemo?

Postod Дошљак » Čet Maj 03, 2018 4:08 pm

Ksenija » Чет Мај 03, 2018 12:08 am napisao:@Дошљак
Zbog čega misliš da je prirodno umirati od bolesti? Na mah mi pade nekoliko ljudi koji su doživeli duboku starost, okopneli i skončali. Čovek je "izmislio" bolest, meni je to tako jasno.
Što se tiče tvog stava o mleku, tu bih se složila jer je proces dobijanja jogurta i sireva zapravo proces prirodne fermentacije što organizam znatno lakše podnosi u odnosu na mleko čiji rok upotrebe je šest meseci (gde je tu pamet). Pa još kada uzmemo u obzir da se može nekoliko puta prerađivati, ma ni mački ga ne bih dala.

Па борбу против болести лековима можемо сматрати нечим неприродним. До пре 60ак година није било антибиотика па су многе инфекције бактеријама биле фаталне. А и хируршке операције су исто биле често фаталне због постоперативних инфекција. Исто тако нпр. није било терапије и за друге болести, нпр. кардиоваскуларних, алергијских, и да не набрајам. Пре сто година није било ретко да породице имају по 9оро деце, али да од тог броја нажалост 2-3 умру у веома младом периоду. Нећу да кажем да је природно да сви премину због болести, већ хоћу да кажем да је лечење лековима борба против неких природних токова.
Што се тиче сира, јогурта и осталих ферментисаних произовда од млека, сир је и настао баш као начин за конзервисање млека. А јогурт и кефир су познати као пробиотици (наравно то зависи од бактерија у њима), чувена је прича о бабама из Бугарске које су доживеле дубоку старост конзумирајући јогурт.
marrecar
Advanced
Postovi: 2440
Pridružio se: Čet Jul 19, 2012 8:12 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 796
Pohvalio: 352

Re: Sta jedemo?

Postod marrecar » Čet Maj 03, 2018 5:37 pm

Pa ako gledamo po nekoj najšturoj definiciji šta je prirodno a šta ne, umiranje od bolesti je, prema mom mišljenju potpuno prirodno, kao i umiranje, takoreći, u zdravlju. Na najsitnijem nivou, napadaju nas mikroorganizmi i ostala čudesa kojima je ljudsko telo samo domaćin. Ako su dovoljno jaki, eto može i smrt da se pojavi, i to je normalno i prirodno. Dok s druge strane, to tzv. "neprirodno" umiranje po mom mišljenju je u slučaju nekakve saobraćajne nesreće, ubistvo, ili pak samoubistvo.
Prof. BU:
"...ovakve procese mozete videti u toplotnim..... toplanama."
"Deco, molim vas!"
"Pravim evidenciju sa prisustvima, da bih posle znao ko dobija potpis, ja to tako radim." *2min kasnije* "Ja stvarno ne znam sto me teraju da potpisujem indekse, sto to ne rade oni u sluzbi."
"Pis maco! *5sek kasnije* "Izvinite, nazdravlje"
Pohvale za post: 1
boca-ica
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8372
Pridružio se: Pet Apr 02, 2010 4:58 am
Kontakt:
Pohvaljen: 3077
Pohvalio: 747

Re: Sta jedemo?

Postod boca-ica » Pet Maj 04, 2018 8:47 am

Ksenija » 01 Maj 2018 10:58 napisao:Ko kaže da je odjednom kada je oduvek?! Ljudi treba da umiru zdravi a ne bolesni.

:kk: :D :kk:

Pop nece da ,,peva,, samo u slučaju samoubistva , pa ispada da je sve drugo jeste životno prirodno
te za definiciju bitan faktor je želja za pružanje otpora u odbrani zdravlja , života i tela

Ona narodna ,,Zdravlje ulazi na usta,, mozemo posmatrati baš kao saobracaj i udes

neko moze da priušti sebi zdravu ishranu baš kao što neki sebi priušte novo ispravno vozilo
s druge strane neki su prinudjeni na nezdravu ishranu upravo kao što su prinudjeni da voze stara i polu ispravna vozila

s trece strane
baš kao u saobracaju tako i sa svim onim što stavljamo u usta , bez obzira na lične mogucnosti ,,udesi,, su uvek prisutni

jbg. otkako smo isterani iz Rajskog vrta.... nema zaštitnog staklenog zvona :lol:
postoji 1.000 razloga za necu, a 1 za hocu :)
Pohvale za post: 3
Žika
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 3019
Pridružio se: Ned Mar 23, 2014 7:28 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 2721
Pohvalio: 849

Re: Sta jedemo?

Postod Žika » Uto Avg 14, 2018 12:07 am

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... a-kobasice


TONE MESA IZ BRAZILA PREKO KOSOVA STIGLO U SRBIJU: Trulež spremali za kobasice?

Uhapšen Đorđe Lukić, vlasnik “Naše domaće mesare” iz Paraćina, zbog šverca 23 tone neispravnog mesa iz Brazila. Ispred klanice “Pavlović” u Supskoj kod Ćuprije pronađen tovar


Slika


PROFIT u Srbiji počinje da gazi preko živih ljudi! Vest da su u Srbiji pronađene 23 tone švercovanog mesa sa isteklim rokom trajanja i sumnjivim poreklom unela je, po ko zna koji put, paniku među građanima, koji i tako više ne znaju šta jedu. Policija je u Jagodini, u saradnji sa Upravom carine, pronašla i zaplenila 23 tone mesa, koje je iz Brazila, preko Kosmeta i Raške daljom prodajom trebalo da bude dostavljena do jednog preduzeća u selu Supska kod Ćuprije. Lisice na ruke stavljene su Đorđu Lukiću, vlasniku radnje “Naša domaća mesara” iz Paraćina.

- Osumnjičenom Lukiću na teret se stavljaju dva dela - navodi za “Novosti” izvor blizak istrazi. - Prvo je falsifikovanje isprava, jer je rekao da je roba njegova, pa je u otpremnici uneo neistinite podatke. Izmenjeni su datumi i informacije o robi, a drugo delo je krijumčarenje. Kamion je zatečen ispred klanice “Pavlović” u Ćupriji. Policija je ispitala vlasnika te klanice, ali je on naveo da nema nikakve veze s tim.

Sve meso je, po nalogu Republičke veterinarske inspekcije, neškodljivo uništeno, a osumnjičeni Lukić biće priveden Višem tužilaštvu za borbu protiv korupcije u Kraljevu. Inače, pojedina pakovanja na sebi su imale deklaracije objekata iz Brazila.

- Veterinarska inspekcija je pružila asistenciju policiji i carini, oni su i pronašli krijumčareno meso - ispričao nam je Zoran Ivanović, načelnik Republičke veterinarske inspekcije. - Meso nije ušlo u našu zemlju legalnim tokom. Gotovo celokupna količina, od oko 23 tone mesa, bila je bez isprave o bezbednosti i sa isteklim rokom trajanja. To su komadi mesa koji ne mogu takvi da se prodaju, već su to parčad koja se skida sa kostiju i koriste za preradu, odnosno za kobasice, šunku, paštetu...

Slika

Profesor Neđeljko Karabasil, sa katedre za higijenu i kontrolu namirnica Veterinarskog fakulteta kaže, za “Novosti”, da se iza mesa sumnjivog porekla kriju brojni izvori opasnosti. I biološki i hemijski. Od raznih bakterija, parazita, pa do hormona i lekova.
- Nemamo informaciju kako je uzgajana životinja, kako je zaklana i kako je meso rashlađeno - ističe Karabasil. - Zbog toga je bitno sprečiti ovakve stvari da ne bi došlo do neke opasnosti.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović objašnjava da je to stvar koja se ponavlja više puta i da potrošačima ništa ne znači ako nemamo ime i prezime trgovca i proizvođača.

- Kažu da je meso oduzeto ispred pogona, ali čijeg - govori Papović. - Plašim se da se ne ponovi priča od nekoliko ranijih godina kada je direktor Uprave za veterinu bio Zoran Mićović i kada je, takođe sa Kosova, stiglo pileće meso iz Argentine. Rečeno nam je da ćemo informaciju dobiti za nekoliko dana. Kada smo ponovo pozvali, rečeno nam je da je predmet otišao na sud. I nikad nismo dobili informaciju ko je to uradio.

Kako Papović ističe, potrošači su jedini koji mogu da kazne nesavesnog trgovca. Sigurno je i da je malo inspektora na terenu i “da bi im trebalo povećati plate da ne bi upadali u zamku da ih neko jeftino kupi”.

- Priča se sve i svašta - govori Papović. - Mi bismo upravo želeli da se te priče preseku. U ovom slučaju Sektor za veterinu treba da kaže imena i prezimena, a onda ćemo mi reći i koji je to lanac koji koristi to meso. Opšte je poznato da postoje i trgovinski lanci koji imaju svoju robnu marku suhomesnatih proizvoda koji se prave u Makedoniji. Od kog mesa?
UVOZ

U 2017. godini u Republiku Srbiju je uvezeno ukupno 130 pošiljaka rashlađenog ili zamrznutog goveđeg mesa u ukupnoj količini od 681,8 tona, 1.391 pošiljka rashlađenog ili zamrznutog svinjskog mesa u ukupnoj količini od 27.145 tona, 19 pošiljaka rashlađenog ili zamrznutog ovčijeg mesa u količini od 143 tone i 285 pošiljaka pilećeg mesa u količini od 3.585 tona, kažu u Veterinarskoj inspekciji. Prošle godine vraćeno je ukupno 13 pošiljaka mesa iz razloga neodgovarajućeg temperaturnog režima, neispravne prateće dokumentacije, nepostojanja identifikacije...



tzoran1
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 1457
Pridružio se: Čet Nov 21, 2013 2:38 pm
Lokacija: negde u Beogradu
Kontakt:
Pohvaljen: 1903
Pohvalio: 184

Re: Sta jedemo?

Postod tzoran1 » Uto Avg 14, 2018 12:34 am

koji je trovac taj lukic. i koliko jos ima itih takvih?
Prikačeni fajlovi
t9707.gif
t9707.gif (3.16 KiB) Pogledano 1187 puta
Mnogi nesposobni ljudi su daleko dogurali. Ko je nesposoban moze raditi sve. Sposobni rade samo ono sto umeju.
Jedan deo Save uliva se u Dunav tek kod Vinče. To je ponornica, koja se u gornjem delu zove Vodovod, a u donjem Kanalizacija.
Beogradjani volite Beograd, on nema nikoga osim vas!
Astrotrain
Korisnikov avatar
Intermediate
Postovi: 420
Pridružio se: Ned Dec 04, 2011 2:13 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 497
Pohvalio: 835

Re: Sta jedemo?

Postod Astrotrain » Uto Avg 14, 2018 8:24 am

Опет понављам и понављаћу док не паднем од умора: држава, систем, контрола, кажњавање. У свим областима живота.
Pohvale za post: 1
Vladivoje
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 584
Pridružio se: Pon Nov 13, 2017 2:13 pm
Lokacija: Novi Beograd (stari Merkator)
Kontakt:
Pohvaljen: 1199
Pohvalio: 2225

Re: Sta jedemo?

Postod Vladivoje » Uto Avg 14, 2018 12:33 pm

Bojim se da ćeš vrlo brzo pasti od umora, s obzirom na činjenicu da nemamo ovo prvo sa tvog spiska, a koje je osnova za sve dalje navedeno...
tzoran1
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 1457
Pridružio se: Čet Nov 21, 2013 2:38 pm
Lokacija: negde u Beogradu
Kontakt:
Pohvaljen: 1903
Pohvalio: 184

Re: Sta jedemo?

Postod tzoran1 » Uto Avg 14, 2018 1:11 pm

bice i to za dve, tri godine... :mrgreen:
naravno u medjuvremenu jedite pomije i preradjevine ispod minimuma kvaliteta, napravljene od mesa sa svetskih deponija.
Mnogi nesposobni ljudi su daleko dogurali. Ko je nesposoban moze raditi sve. Sposobni rade samo ono sto umeju.
Jedan deo Save uliva se u Dunav tek kod Vinče. To je ponornica, koja se u gornjem delu zove Vodovod, a u donjem Kanalizacija.
Beogradjani volite Beograd, on nema nikoga osim vas!
Pohvale za post: 1
Дошљак
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5893
Pridružio se: Sub Nov 01, 2014 12:14 am
Kontakt:
Pohvaljen: 4872
Pohvalio: 12589

Re: Sta jedemo?

Postod Дошљак » Sub Sep 01, 2018 10:55 pm

Да је ово нормална држава давно би се забранио увоз меса и ограничио увоз млечних производа и тиме подстакла домаћа пољопривреда. Иначе, један податак, афричка куга свиња је у Европу у овом последњем таласу стигла из Русије, а у Русију преко Кавказа из Грузије, а у Грузије бродовима преко помија из Африке. Наравно, ово говорим из економских разлога, пошто афричка куга свиња није опасна по људе, али јесте по свиње и може озбиљно да десеткује сточни фонд свиња у Србији.
paradox polje
Korisnikov avatar
Intermediate
Postovi: 307
Pridružio se: Sre Nov 01, 2017 10:10 am
Lokacija: Земун
Kontakt:
Pohvaljen: 537
Pohvalio: 282

Re: Sta jedemo?

Postod paradox polje » Pon Sep 03, 2018 9:39 am

од Дошљак » Суб Сеп 01, 2018 10:55 pm
Да је ово нормална држава давно би се забранио увоз меса и ограничио увоз млечних производа ..

и увела референта лабораторија.
astrodule
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8148
Pridružio se: Sre Avg 05, 2009 12:39 pm
Lokacija: Novi Beograd
Kontakt:
Pohvaljen: 7339
Pohvalio: 1476

Re: Sta jedemo?

Postod astrodule » Pon Sep 03, 2018 10:55 am

Da li sme da se ograniči uvoz bilo čega? Ipak je jedna od osnova EU (integracija) slobodan promet ljudi i robe?
Stvari koje me nerviraju:
1. Roditelji koji sa decom prelaze na crveno
2. Nepropisno parkiranje iako parking postoji na manje od 100m
Duletov blog
Slika
Blade
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 1132
Pridružio se: Sre Nov 25, 2015 12:25 am
Kontakt:
Pohvaljen: 640
Pohvalio: 291

Re: Sta jedemo?

Postod Blade » Pon Sep 03, 2018 11:44 am

Ne nadovezujem se na prethodne postove, ali nemojte zameriti...

Posle vazduha u vode, hrana je ono bez čega ne mozemo.

A i najjeftinije namirnice su skupe za prosecnu srpsku platu. A mozete da mislite koliko bi tek bilo da se ubaci malo ,,ovoga i onoga". I tako jedete sve najgore, gledate da sve iskoristite, da ne bacate hranu, jer je skupa, osim naravno one koja iz nekog razloga nije za više za jelo...I na sve to se jede neredovno, a na kašiku sve manje. I posle: ,,Zasto me boli stomak?" I ,,Zašto imam višak kilograma?" Odgovori na to su krajnje očigledni.

Od mnogo žena koje su godinama domaćice sam čuo: ,,Zena kojoj hrana koja stoji u kuci pokvari se je loša domaćica" i ja se sa time slažem. Kao što muškarac mora da bude sposoban da popravi najosnovnije u kuci i da radi neke muške poslove u i oko kuće, tako i žena mora da bude dobra u svom domenu.

Opet, sa losim namirnicama, najjeftinijim, a često i najlošijim, ni najbolja domaćica ne može da bude vrhunski kuvar. Tu nema mađioničarskih trikova.

Ljudi pokušavaju da štede na hrani, ali nema više kud. Od najjeftinije nema jeftinije. Dosta njih štedi na garderobi, a ona je kada pogledate, najjeftinija. Uvek se nadje nešto na akciji za male pare ili se nađe neki kompromis između cene, potrebe i kvaliteta.

I još, što se tiče hrane, samo što nismo prihvatili da je privilegija da se jede kvalitetnije.

Ako nekome može da bude skupo da vozi auto, ide na letovanje, i tako dalje...Hrana nikome ko radi ne bi trebala da bude skupa, to je po logici. Ali pošto Srbija počinje tako gde logika prestaje, to nije tako.
Lav u grudima, prijatelj ljudima, čovek čoveku, a lopov lopovu.
Pohvale za post: 2
Žika
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 3019
Pridružio se: Ned Mar 23, 2014 7:28 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 2721
Pohvalio: 849

Re: Sta jedemo?

Postod Žika » Pon Sep 03, 2018 12:35 pm

Ovde se generalno prodaje đubre od hrane. Đubre na pijacama , đubre u prodavnicama.
Svi oni znaju kako se hemijski tretiraju što životinje što biljke kako bi u najkraćem roku bili u prodaji.

Najviše me izluđuje kupovina jaja. Kad otvorim onaj paket iz frižidera pa vidim jaja puna govana. Sasušenih i samo još tu fali kokoška da se nađe. :bash: Neretko su ljuske napuknute, pljave i da ne pričam dalje. Jaja su velik izvor zaraze. Mogu misliti koliko se pažnje obraća u velikim sistemima, menzama , kuhinjama a najžalosnije po vrtićima i bolnicama. Teško da će neko kao ja da jaja pere temeljno deterdžentom u toploj vodi pa da ih odloži i potom opere iste te ruke i dalje nastavi rad. Odnosno da svako napuknuto jaje baci.
Ni čitava ljuska nije garant da mikroorganizmi nisu prodrli unutar jajeta.

Kolika je komplikacija da se uvedu norme kao kod amera ?

The USDA requires producers to wash eggs with warm water at least 20°F warmer than the internal temperature of the eggs and at a minimum of 90°F. A detergent that won’t impart any foreign odors to the eggs must also be used. After washing, the eggs must be rinsed with a warm water spray containing a chemical sanitizer to remove any remaining bacteria. They are then dried to remove excess moisture.


https://www.fsis.usda.gov/wps/wcm/conne ... OD=AJPERES


Evropa ima neke druge standarde i razloge. Ovde su neke stvari malo razjašnjene

https://www.forbes.com/sites/nadiaarumu ... 714f7d4050
astrodule
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8148
Pridružio se: Sre Avg 05, 2009 12:39 pm
Lokacija: Novi Beograd
Kontakt:
Pohvaljen: 7339
Pohvalio: 1476

Re: Sta jedemo?

Postod astrodule » Pon Sep 03, 2018 12:41 pm

Ima neka fora sa jajima i zašto ih ne treba čistiti deteržentom pre odlaganja u frižider. Valjda se skida neka zaštitni sloj kojim se jaja tretiraju pre pakovanja.

Ja ih operem samo vodom ako ima govanaca, mada izbegavam takva jaja jer uvek otvorim kutiju pre kupovine.

Inače, slična stvar je sa bananama, pomorandžama, limunom... Koliko ljudi opere koru pre jela? Ono, oljuštim neopranu pomorandžu koju je pipao ko zna ko, ko zna čega ima na njoj, i onda tim istim rukama uzimam unutrašnjost koju stavljam u usta.

Malo ljudi razmišlja o tim stvarima...
Stvari koje me nerviraju:
1. Roditelji koji sa decom prelaze na crveno
2. Nepropisno parkiranje iako parking postoji na manje od 100m
Duletov blog
Slika
Дошљак
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5893
Pridružio se: Sub Nov 01, 2014 12:14 am
Kontakt:
Pohvaljen: 4872
Pohvalio: 12589

Re: Sta jedemo?

Postod Дошљак » Pon Sep 03, 2018 1:32 pm

Слабо су људи упознати са микробиологијом намирница. Ево једна од најчешћих грешака јесте корошћење истог ножа и даске за сечење сировог пилећег меса и осталих намирница због ширења кампилобактерија са сировог меса.
orion
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 1957
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 11:17 am
Lokacija: Beograd
Pohvaljen: 659
Pohvalio: 0

Re: Sta jedemo?

Postod orion » Pon Sep 03, 2018 1:37 pm

Љуска јаја је пропустљива и зато не траба да се перу. Требало би увести правило као у неким земљама европе да на сваком јајету буде исписан датум. Код нас је датум на кутији што и није нека сигурност с обзиром да нису херметички затворене. О сигурности оних које се продају у ринфузу и не вреди говорити.
Žika
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 3019
Pridružio se: Ned Mar 23, 2014 7:28 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 2721
Pohvalio: 849

Re: Sta jedemo?

Postod Žika » Pon Sep 03, 2018 1:38 pm

I banane peremo, i pomorandže . Daske / noževe posle tretiranja sirovog mesa obavezno u mašinu i za drugo koristimo čisto.
Dobro je nismo jedini opterećeni sa higijenom. :kk:

Orion, ovi što peru jaja tretirali su ljuske sa zaštitnim slojem. Mada se i tu menjalo.
astrodule
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8148
Pridružio se: Sre Avg 05, 2009 12:39 pm
Lokacija: Novi Beograd
Kontakt:
Pohvaljen: 7339
Pohvalio: 1476

Re: Sta jedemo?

Postod astrodule » Pon Sep 03, 2018 1:58 pm

Onaj ko koristi istu dasku za meso i povrće definitvno mora malo da se edukuje.

E sad za nož? Nije on baš toliko porozan pa da se ne može oprati (za razliku od dasaka, kako plastičnih, tako drvenih). Ili možda grešim?

Mi u kući koristimo plastičnu dasku za meso, naročito za ribu, a drvenu za povrće.
Stvari koje me nerviraju:
1. Roditelji koji sa decom prelaze na crveno
2. Nepropisno parkiranje iako parking postoji na manje od 100m
Duletov blog
Slika

Povratak na “Relax”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: spatiotecte i 6 gosta