Sta jedemo?

Otvorene diskusije, mali kutak odmora od urbanističkih tema

Moderator: Igor

Ksenija
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 1111
Pridružio se: Pon Jan 11, 2016 2:09 am
Kontakt:
Pohvaljen: 1511
Pohvalio: 4505

Re: Sta jedemo?

Postod Ksenija » Uto Maj 01, 2018 12:26 pm

Čovek će evoluiranjem jednog dana prtvoriti žapca u princa.
Pohvale za post: 1
marrecar
Advanced
Postovi: 2380
Pridružio se: Čet Jul 19, 2012 8:12 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 740
Pohvalio: 346

Re: Sta jedemo?

Postod marrecar » Uto Maj 01, 2018 12:44 pm

I to je ciklus zivota, neka evoluira zabac u princa. A izgleda da covecanstvo toliko gresi sto pije mleko, za toliko i toliko godina, jer odjednom taj potez nema logike.
Prof. BU:
"...ovakve procese mozete videti u toplotnim..... toplanama."
"Deco, molim vas!"
"Pravim evidenciju sa prisustvima, da bih posle znao ko dobija potpis, ja to tako radim." *2min kasnije* "Ja stvarno ne znam sto me teraju da potpisujem indekse, sto to ne rade oni u sluzbi."
"Pis maco! *5sek kasnije* "Izvinite, nazdravlje"
Ksenija
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 1111
Pridružio se: Pon Jan 11, 2016 2:09 am
Kontakt:
Pohvaljen: 1511
Pohvalio: 4505

Re: Sta jedemo?

Postod Ksenija » Uto Maj 01, 2018 12:58 pm

Ko kaže da je odjednom kada je oduvek?! Ljudi treba da umiru zdravi a ne bolesni.
Дошљак
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5265
Pridružio se: Sub Nov 01, 2014 12:14 am
Kontakt:
Pohvaljen: 4085
Pohvalio: 10869

Re: Sta jedemo?

Postod Дошљак » Uto Maj 01, 2018 6:57 pm

Нажалост, природно је умирати од болести. Насупрот томе развиле су се медицина и хигијена које су нам значајно продужиле животни век и квалитет живота. Што се тиче млека као намирнице у исхрани човека, ја лично преферирам више производе од млека попут сирева и јогурта пре него млеко.
Ksenija
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 1111
Pridružio se: Pon Jan 11, 2016 2:09 am
Kontakt:
Pohvaljen: 1511
Pohvalio: 4505

Re: Sta jedemo?

Postod Ksenija » Čet Maj 03, 2018 1:08 am

@Дошљак
Zbog čega misliš da je prirodno umirati od bolesti? Na mah mi pade nekoliko ljudi koji su doživeli duboku starost, okopneli i skončali. Čovek je "izmislio" bolest, meni je to tako jasno.
Što se tiče tvog stava o mleku, tu bih se složila jer je proces dobijanja jogurta i sireva zapravo proces prirodne fermentacije što organizam znatno lakše podnosi u odnosu na mleko čiji rok upotrebe je šest meseci (gde je tu pamet). Pa još kada uzmemo u obzir da se može nekoliko puta prerađivati, ma ni mački ga ne bih dala.
11030
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 986
Pridružio se: Pet Jan 21, 2011 8:20 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 742
Pohvalio: 453

Re: Sta jedemo?

Postod 11030 » Čet Maj 03, 2018 8:16 am

Delovi čovečanstva su već evoluirali da ne piju mleko. Evo malo podataka. Inače slažem se sa Ksenijom u potpunosti.

Ethnicity /
Geographic Region % With Lactose Intolerance
1. East Asian 90-100%1
2. Indigenous (North America) 80-100%3
3. Central Asian 80%1
4. African American (North America) 75%2
5. African (Africa) 70-90%1
6. Indian (Southern India) 70%1
7. French (Southern France) 65%1
8. Ashkenazi Jew (North America) 60-80%3
9. Balkans Region 55%1
Ethnicity /
Geographic Region % With Lactose Intolerance
10. Latino/Hispanic (North America) 51%2
11. Indian (Northern India) 30%1
12. Anglo (North America) 21%2
13. Italian (Italy) 20-70%1
14. French (Northern France) 17%1
15. Finnish (Finland) 17%1
16. Austrian (Austria) 15-20%1
17. German (Germany) 15%1
18. British (U.K.) 5-15%1
astrodule
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 7173
Pridružio se: Sre Avg 05, 2009 12:39 pm
Lokacija: Novi Beograd
Kontakt:
Pohvaljen: 6093
Pohvalio: 1217

Re: Sta jedemo?

Postod astrodule » Čet Maj 03, 2018 10:29 am

Čovek je valjda jedini sisar koji odrastao pije mleko. Mada sam viđao da mačkama daju mleko takođe.

Ja lično ne pijem mleko jer ne vidim neku svrhu. Kalcijuma ima i u drugim namirnicama.

Doduše jedem sireve i kajmak, ali tu je valjda mnogo manje laktoze (ne mogu sada da nađem tekst o tome zašto su sirevi bolji od mleka)
Stvari koje me nerviraju:
1. Roditelji koji sa decom prelaze na crveno
2. Nepropisno parkiranje iako parking postoji na manje od 100m
Duletov blog
Slika
Дошљак
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5265
Pridružio se: Sub Nov 01, 2014 12:14 am
Kontakt:
Pohvaljen: 4085
Pohvalio: 10869

Re: Sta jedemo?

Postod Дошљак » Čet Maj 03, 2018 4:08 pm

Ksenija » Чет Мај 03, 2018 12:08 am napisao:@Дошљак
Zbog čega misliš da je prirodno umirati od bolesti? Na mah mi pade nekoliko ljudi koji su doživeli duboku starost, okopneli i skončali. Čovek je "izmislio" bolest, meni je to tako jasno.
Što se tiče tvog stava o mleku, tu bih se složila jer je proces dobijanja jogurta i sireva zapravo proces prirodne fermentacije što organizam znatno lakše podnosi u odnosu na mleko čiji rok upotrebe je šest meseci (gde je tu pamet). Pa još kada uzmemo u obzir da se može nekoliko puta prerađivati, ma ni mački ga ne bih dala.

Па борбу против болести лековима можемо сматрати нечим неприродним. До пре 60ак година није било антибиотика па су многе инфекције бактеријама биле фаталне. А и хируршке операције су исто биле често фаталне због постоперативних инфекција. Исто тако нпр. није било терапије и за друге болести, нпр. кардиоваскуларних, алергијских, и да не набрајам. Пре сто година није било ретко да породице имају по 9оро деце, али да од тог броја нажалост 2-3 умру у веома младом периоду. Нећу да кажем да је природно да сви премину због болести, већ хоћу да кажем да је лечење лековима борба против неких природних токова.
Што се тиче сира, јогурта и осталих ферментисаних произовда од млека, сир је и настао баш као начин за конзервисање млека. А јогурт и кефир су познати као пробиотици (наравно то зависи од бактерија у њима), чувена је прича о бабама из Бугарске које су доживеле дубоку старост конзумирајући јогурт.
marrecar
Advanced
Postovi: 2380
Pridružio se: Čet Jul 19, 2012 8:12 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 740
Pohvalio: 346

Re: Sta jedemo?

Postod marrecar » Čet Maj 03, 2018 5:37 pm

Pa ako gledamo po nekoj najšturoj definiciji šta je prirodno a šta ne, umiranje od bolesti je, prema mom mišljenju potpuno prirodno, kao i umiranje, takoreći, u zdravlju. Na najsitnijem nivou, napadaju nas mikroorganizmi i ostala čudesa kojima je ljudsko telo samo domaćin. Ako su dovoljno jaki, eto može i smrt da se pojavi, i to je normalno i prirodno. Dok s druge strane, to tzv. "neprirodno" umiranje po mom mišljenju je u slučaju nekakve saobraćajne nesreće, ubistvo, ili pak samoubistvo.
Prof. BU:
"...ovakve procese mozete videti u toplotnim..... toplanama."
"Deco, molim vas!"
"Pravim evidenciju sa prisustvima, da bih posle znao ko dobija potpis, ja to tako radim." *2min kasnije* "Ja stvarno ne znam sto me teraju da potpisujem indekse, sto to ne rade oni u sluzbi."
"Pis maco! *5sek kasnije* "Izvinite, nazdravlje"
Pohvale za post: 1
boca-ica
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 8215
Pridružio se: Pet Apr 02, 2010 4:58 am
Kontakt:
Pohvaljen: 2908
Pohvalio: 722

Re: Sta jedemo?

Postod boca-ica » Pet Maj 04, 2018 8:47 am

Ksenija » 01 Maj 2018 10:58 napisao:Ko kaže da je odjednom kada je oduvek?! Ljudi treba da umiru zdravi a ne bolesni.

:kk: :D :kk:

Pop nece da ,,peva,, samo u slučaju samoubistva , pa ispada da je sve drugo jeste životno prirodno
te za definiciju bitan faktor je želja za pružanje otpora u odbrani zdravlja , života i tela

Ona narodna ,,Zdravlje ulazi na usta,, mozemo posmatrati baš kao saobracaj i udes

neko moze da priušti sebi zdravu ishranu baš kao što neki sebi priušte novo ispravno vozilo
s druge strane neki su prinudjeni na nezdravu ishranu upravo kao što su prinudjeni da voze stara i polu ispravna vozila

s trece strane
baš kao u saobracaju tako i sa svim onim što stavljamo u usta , bez obzira na lične mogucnosti ,,udesi,, su uvek prisutni

jbg. otkako smo isterani iz Rajskog vrta.... nema zaštitnog staklenog zvona :lol:
postoji 1.000 razloga za necu, a 1 za hocu :)
Pohvale za post: 2
Žika
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 2498
Pridružio se: Ned Mar 23, 2014 7:28 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 1987
Pohvalio: 657

Re: Sta jedemo?

Postod Žika » Uto Avg 14, 2018 12:07 am

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... a-kobasice


TONE MESA IZ BRAZILA PREKO KOSOVA STIGLO U SRBIJU: Trulež spremali za kobasice?

Uhapšen Đorđe Lukić, vlasnik “Naše domaće mesare” iz Paraćina, zbog šverca 23 tone neispravnog mesa iz Brazila. Ispred klanice “Pavlović” u Supskoj kod Ćuprije pronađen tovar


Slika


PROFIT u Srbiji počinje da gazi preko živih ljudi! Vest da su u Srbiji pronađene 23 tone švercovanog mesa sa isteklim rokom trajanja i sumnjivim poreklom unela je, po ko zna koji put, paniku među građanima, koji i tako više ne znaju šta jedu. Policija je u Jagodini, u saradnji sa Upravom carine, pronašla i zaplenila 23 tone mesa, koje je iz Brazila, preko Kosmeta i Raške daljom prodajom trebalo da bude dostavljena do jednog preduzeća u selu Supska kod Ćuprije. Lisice na ruke stavljene su Đorđu Lukiću, vlasniku radnje “Naša domaća mesara” iz Paraćina.

- Osumnjičenom Lukiću na teret se stavljaju dva dela - navodi za “Novosti” izvor blizak istrazi. - Prvo je falsifikovanje isprava, jer je rekao da je roba njegova, pa je u otpremnici uneo neistinite podatke. Izmenjeni su datumi i informacije o robi, a drugo delo je krijumčarenje. Kamion je zatečen ispred klanice “Pavlović” u Ćupriji. Policija je ispitala vlasnika te klanice, ali je on naveo da nema nikakve veze s tim.

Sve meso je, po nalogu Republičke veterinarske inspekcije, neškodljivo uništeno, a osumnjičeni Lukić biće priveden Višem tužilaštvu za borbu protiv korupcije u Kraljevu. Inače, pojedina pakovanja na sebi su imale deklaracije objekata iz Brazila.

- Veterinarska inspekcija je pružila asistenciju policiji i carini, oni su i pronašli krijumčareno meso - ispričao nam je Zoran Ivanović, načelnik Republičke veterinarske inspekcije. - Meso nije ušlo u našu zemlju legalnim tokom. Gotovo celokupna količina, od oko 23 tone mesa, bila je bez isprave o bezbednosti i sa isteklim rokom trajanja. To su komadi mesa koji ne mogu takvi da se prodaju, već su to parčad koja se skida sa kostiju i koriste za preradu, odnosno za kobasice, šunku, paštetu...

Slika

Profesor Neđeljko Karabasil, sa katedre za higijenu i kontrolu namirnica Veterinarskog fakulteta kaže, za “Novosti”, da se iza mesa sumnjivog porekla kriju brojni izvori opasnosti. I biološki i hemijski. Od raznih bakterija, parazita, pa do hormona i lekova.
- Nemamo informaciju kako je uzgajana životinja, kako je zaklana i kako je meso rashlađeno - ističe Karabasil. - Zbog toga je bitno sprečiti ovakve stvari da ne bi došlo do neke opasnosti.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović objašnjava da je to stvar koja se ponavlja više puta i da potrošačima ništa ne znači ako nemamo ime i prezime trgovca i proizvođača.

- Kažu da je meso oduzeto ispred pogona, ali čijeg - govori Papović. - Plašim se da se ne ponovi priča od nekoliko ranijih godina kada je direktor Uprave za veterinu bio Zoran Mićović i kada je, takođe sa Kosova, stiglo pileće meso iz Argentine. Rečeno nam je da ćemo informaciju dobiti za nekoliko dana. Kada smo ponovo pozvali, rečeno nam je da je predmet otišao na sud. I nikad nismo dobili informaciju ko je to uradio.

Kako Papović ističe, potrošači su jedini koji mogu da kazne nesavesnog trgovca. Sigurno je i da je malo inspektora na terenu i “da bi im trebalo povećati plate da ne bi upadali u zamku da ih neko jeftino kupi”.

- Priča se sve i svašta - govori Papović. - Mi bismo upravo želeli da se te priče preseku. U ovom slučaju Sektor za veterinu treba da kaže imena i prezimena, a onda ćemo mi reći i koji je to lanac koji koristi to meso. Opšte je poznato da postoje i trgovinski lanci koji imaju svoju robnu marku suhomesnatih proizvoda koji se prave u Makedoniji. Od kog mesa?
UVOZ

U 2017. godini u Republiku Srbiju je uvezeno ukupno 130 pošiljaka rashlađenog ili zamrznutog goveđeg mesa u ukupnoj količini od 681,8 tona, 1.391 pošiljka rashlađenog ili zamrznutog svinjskog mesa u ukupnoj količini od 27.145 tona, 19 pošiljaka rashlađenog ili zamrznutog ovčijeg mesa u količini od 143 tone i 285 pošiljaka pilećeg mesa u količini od 3.585 tona, kažu u Veterinarskoj inspekciji. Prošle godine vraćeno je ukupno 13 pošiljaka mesa iz razloga neodgovarajućeg temperaturnog režima, neispravne prateće dokumentacije, nepostojanja identifikacije...



tzoran1
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 1275
Pridružio se: Čet Nov 21, 2013 2:38 pm
Lokacija: negde u Beogradu
Kontakt:
Pohvaljen: 1600
Pohvalio: 169

Re: Sta jedemo?

Postod tzoran1 » Uto Avg 14, 2018 12:34 am

koji je trovac taj lukic. i koliko jos ima itih takvih?
Prikačeni fajlovi
t9707.gif
t9707.gif (3.16 KiB) Pogledano 29 puta
Mnogi nesposobni ljudi su daleko dogurali. Ko je nesposoban moze raditi sve. Sposobni rade samo ono sto umeju.
Jedan deo Save uliva se u Dunav tek kod Vinče. To je ponornica, koja se u gornjem delu zove Vodovod, a u donjem Kanalizacija.
Beogradjani volite Beograd, on nema nikoga osim vas!
Astrotrain
Korisnikov avatar
Intermediate
Postovi: 384
Pridružio se: Ned Dec 04, 2011 2:13 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 442
Pohvalio: 725

Re: Sta jedemo?

Postod Astrotrain » Uto Avg 14, 2018 8:24 am

Опет понављам и понављаћу док не паднем од умора: држава, систем, контрола, кажњавање. У свим областима живота.

Povratak na “Relax”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Profa21 i 2 gosta