Stranica 1 od 1

Stranci u Beogradu

Poslato: Sub Nov 26, 2016 3:27 am
od Duleja
Istoriji i kulturi Beograda su značajno doprineli i stranci, te ne bi bilo lepo da im ne posvetimo pažnju na forumu. :)

Др Едвард В. Рајан – лекар спасилац Београда

Slika

... У августу 1914, готово одмах по избијању Великог рата, амерички Црвени крст (ARC), почео је да регрутује лекаре за рад у оним деловима Европе који су били најтеже погођени масовним сукобима. Доктор Рајан пријавио се као добровољац. Његова манијакална енергија беше баш оно што је било потребно америчком Црвеном крсту. Извукавши једва живу главу из мексичке авантуре чекала га је друга у – Србији. Био је рођени лидер и организациони геније. Његови сарадници, припадници мисије ARC, ишли су за њим свуда и радили све што је захтевао, јер су знали да он ни од себе не би тражио мање. Доктор Рајан им је био инспирација, могли су онда да исцеде и последњи атом снаге из себе, да би задатак био извршен.

Пошто је обезбедио донацију за медицински материјал који ће му бити потребан, од једне доброчинитељке – госпође Хелене Хатли Џенкинс, др Рајан је стигао у Београд у септембру 1914. Мисију су сачињавали, поред др Рајана, још неколико лекара, дванаест медицинских сестара на челу са главном сестром Мери Гледвин. Болница ARC заузела је напуштену зграду Главне војне болнице. За Београђане је био то осећај као да им је у помоћ дошла чувена америчка коњица коју знамо из вестерн филмова. Београд је био свакодневно бомбардован артиљеријским оруђем, те беше разрованог тла с мноштвом рупа од граната, „као да је земља оболела од великих богиња“, упечатљив је опис изгледа српске престонице у дневнику главне сестре Мери Гледвин.

Ове драматичне догађаје у Београду описала је добровољна британска болничарка Емили Симондс у Washington Postu (17. јануар 1915): „Долазак америчке екипе под руководством др Едварда Рајана била је Богом дана помоћ за Србе, јер у то време кад су они стигли ми смо били спали на последње комаде одеће и живели смо од последњих следовања хране. Све до доласка др Рајана и његових америчких болничарки болница је била у непрекидној опасности од артиљеријске ватре. Прво што је учинио др Рајан, било је да развије огромну америчку заставу преко зграде. Одмах смо стекли поштовање и услови су се одмах променили.“ У једном ранијем интервјуу, овога пута за New York Times (15. јануар 1915) болничарка Симондс овако вели: „Доктор Рајан је постао прави национални херој у Србији и само захваљујући томе што је развио америчку заставу преко болнице, Београд је остао читав.“ Америчка застава, заправо била је подигнута на јарбол изнад болнице. Очекивања су била да ће болница бити поштеђена од даљих разарања, јер по међународним конвенцијама, истакнута је и застава једне неутралне земље, поред оне Црвеног крста. То место је и ноћу непрекидно било осветљавано.

За време бомбардовања Београда, обилазио је разорене делове града, болничким аутомобилом и спасавао рањенике оперишући их касније у болници. Једном приликом, др Рајан је написао да је имао диван осећај пролазећи улицама разореног Београда, јер је непрекидно слушао повике: „Вива!“, упућених њему и осталим припадницима Америчког црвеног крста.

http://www.eserbia.org/history/famous-americans-in-serbian-memory/253-edward-w-ryan


Osnivanje i počeci rada prve vojne bolnice u Beogradu

(1839) … Zgrada za vojnu bolnicu počela je da se gradi tek nekoliko godina kasnije, na mestu na kome se danas nalazi III beogradska gimnazija, na uglu ulica Njegoševe i Kralja Milutina i u tu zgradu će se vojna bolnica preseliti 1848 godine. Nažalost, iako je zgrada bila zidana namenski, obezbeđujući prostor za 120 udobno raspoređenih postelja i sve pomoćne potrebe, ona se od početka pokazala i nesolidno građenom i sa više ozbiljnih propusta u obezbeđivanju potrebnih higijenskih uslova, od kojih je najteži bio neobezbeđenost snabdevanja vodom na licu mesta i neodgovarajućim projektom sanitarija, od čega je bolnica hronično patila, uz mnogobrojne popravke i prepravke, sve do preseljenja, krajem prve decenije XX veka, u kompleks na Vračaru, odakle će se, već kao Vojnomedicinska akademija, u novoj Jugoslaviji, preseliti u sadašnji savremeni objekat.

Beogradska vojna bolnica je jedina sa neprekinutim kontinuitetom u svome trajanju, osim u vreme neprijateljskihokupacija 1915–1918. i 1941-1944. mada je i u tim periodima postojala neka njena delatnost u izmenjenim okupacionim uslovima. Tako, na primer, 1915. u bolnici po ulasku neprijatelja ostala je američka misija (dr Rajan) sa srpskim ranjenicima, koja je nastavila sa radom skoro do ulaska SAD u rat. U međuvremenu je u Solunu aprila 1917. otvorena velika srpska vojna bolnica „Prestolonaslednika Aleksandra“, savremeno opremljena i sa više specijalističkih odeljenja (Interno, Pneumološko, Hirurško, ORL, Dermatovenerološko, Bakteriološka i Hematološko-biohemijska laboratorija, Radiologija) u kojoj su radili vrhunski srpski vojni lekari i u kojoj se obavljala i specijalizacija, pa se slobodno može reći da je ona bila beogradska vojna bolnica u egzilu, koja će većinu svojih kadrova vratiti po završetku rata u svoje objekte u Beogradu.

https://www.rastko.rs/cms/files/books/49ba3a4b8c1d4

Ostali izvori:

https://stevehuff.net/2014/05/01/dr-edward-w-ryan-american-badass/

http://blogs.thetimes-tribune.com/pages/index.php/2012/12/09/column-extra-dr-edward-ryan/

http://thetimes-tribune.com/news/local-history-dr-ryan-hailed-as-hero-charged-as-a-spy-1.1413772

http://thetimes-tribune.com/news/local-history-his-funeral-was-front-page-news-thousands-of-people-lined-the-street-1.1411071

Re: Stranci u Beogradu

Poslato: Sub Nov 26, 2016 12:39 pm
od direktor
Duleja postoji odlicna knjiga beogradski stranci

Re: Stranci u Beogradu

Poslato: Pet Maj 19, 2017 10:48 am
od dove
BEOGRAD JE PRLJAV, HAOTIČAN I - PRELEP Dvojica Švajcaraca napustila bogatstvo i skućila se u srpskoj prestonici

Većina ljudi misli da sam napustio raj i preselio se u pakao, ali kako je moguće da pakao ima tako sjajne ljude, divne umetnike i neverovatnu hranu, pita se Švajcarac David Laufer (45), koji je sa zemljakom Janom Oigsterom (41) odlučio da svoj dom pronađe u Beogradu.
http://www.blic.rs/vesti/beograd/beogra ... la/ednxhcg

Re: Stranci u Beogradu

Poslato: Pet Maj 19, 2017 6:38 pm
od spatiotecte
^^ Ovi svajcarci su skroz u pravu, Beograd je tako dobro i prijatno mesto za zivot.

Re: Stranci u Beogradu

Poslato: Pet Maj 19, 2017 8:25 pm
od kkorisnikk
Spatio dobar je Beograd i Srbija generalno kao mesto za život pod uslovom da imaš solidna primanja.

Ali, uvek je neko ali, ne dao ti bog da se slučajno ozbiljnije razboliš poželećeš da nisi rođen ovde.
To su te neke stvari veoma bitne poput zdravstvenog, pravosudnog, sistema javne uprave. Zbog kojih
nam eto toliko "malo" fali da budemo stvarno idealno mesto za život.

Korupcija, partokratija, žestoki momci, država koja ima svoje huligane kada se budemo oprali od takvih stvari,
a do tada lako je njima, kada zagusti uvek mogu u rodnu Švicu.