Stranica 1 od 3

Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Sre Maj 02, 2018 4:34 pm
od bgvozd
Otvaram novu temu o baznim stanicama mobilne telefonije i drugim antenama kao izvorima nejonizujućeg zračenja, koje kao savremene karijetide niču po fasadama i krovovima objekata u našem najbližem okruženju.

Da li postoji delotvorna kontrola u ovoj oblasti u pogledu njihovog postavljanja, mesta gde je to dozvoljeno i moguće, a gde to mora biti zabranjeno, dozvoljenog nivoa zračenja, kontrole rada i ispravnosti opreme i eventualnog prekoračenja nivoa zračenja i štetnog uticaja po okolinu.

Većina ovih pitanja je sporna i u raspravama stručne javnosti.

U okviru ove teme bilo bi poželjno izneti lična opažanja o mestima i pozicijama baznih stanica, posebno ukoliko se nalaze u neposrednoj blizini stambenih objekata, škola, vrtića i drugih objekata opšte namene

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Sre Maj 02, 2018 4:46 pm
od boca-ica
Na temi ,, Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kucni saveti, upravnici zgrada) ,,
Bazne stanice se doživaljavaju kao blagodet koja puni kasu stambenih zgrada za održavanje
a mnogi koj ih imaju na svom placu finansiski se ne žale

Radio talasi istina nose veliku energiju
al da to ne prodje kao i ono sa mobilnim telefonima
kad su pisali da opada kosa, uši ili dobija se rak mozga .... :roll:

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Sre Maj 02, 2018 5:51 pm
od astrodule
Čak i da neko stručan objasni to zračenje (i da jačina opada sa kvadratom rastojanja, što mnogi ne shvataju šta znači), većina će da poveruje u "stručan" tekst iz Trećeg oka ili Kurira.

Ista priča je i sa osiromašenim uranijumom i vakcinama.Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Sre Maj 02, 2018 9:20 pm
od bgvozd
Granice izlaganja stanovništva od polja koje stvaraju GSM predajnici su različito postavljene i u okviru EU.

Pritom, mobilna telefonija je samo jedan od prisutnih izvora nejonizujućeg zračenja u našem okruženju, ali svakako najdominantniji imajući u vidu broj operatera i nove tehnologije.

Bazne stanice mobilne telefonije uistinu jesu blagodet i siguran izvor prihoda za stambene zgrade na čijim krovovima su postavljene, posebno imajući u vidu da je nivo zračenja ispod antene zanemarljiv i nebezbedna zona se prostire u pojasu od oko 0.3 metra ispod predajnika.

Drugačija je situacija ukoliko je predajnik postavljen na fasadi zgrade jer postoji zračenje i iza antene sa nepovoljnim uticajem koji se prostire na nekoliko metara, pa će biti ugroženi i korisnici prostora u okviru takvog objekta.

Svakako situacija je najnepovoljnija za one koji se nalaze u polju naspram predajnika, sa nepovoljnim uticajem koji se u ozbiljnim studijama analizira do rastojanja od 1.000 metara od antene mobilne telefonije ili drugog izvora nejonizujućeg zračenja.

Različita snaga predajnika i njihova brojnost i pozicija, uzrokuje i različita polja prostiranja talasa i nepovoljnih uticaja.

Ambicija diskusije u okviru ove teme nije i ne može biti afirmacija jednog ili drugog stava o spornim pitanjima u pogledu nepovoljnih zdravstvenih uticaja koji mogu nastati korišćenjem baznih stanica mobilne telefonije.

Svakako, legitimna sfera interesovanja svih nas je pitanje pozicija baznih stanica u našem neposrednom okruženju.

Predajnik koji je postavljen na 15 ili 30 metara od nečije spavaće sobe teško da može biti u okviru standara EU i to se po dostupnim podacima pouzdano može tvrditi.

Bilo bi poželjno da se u okviru ove teme iznose zapažanja o pozicijama baznih stanica na mestima koja očigledno neadekvatna, a nalaze se u neposrednoj blizini stambenih prostora, vrtića, škola i drugih prostora sa 24 časovnim korišćenjem, na rastojanjima koja samim vizuelnim utiskom stvaraju potrebu proveri eventualno postojanje nepovoljnih uticaja na okolinu.

Zašto operateri mobilne telefonije ne postavljaju svoje predajnike na namenski izgrađene stubove adekvatne visine i pozicije, već nenamenski koriste krovove i fasade stambenih zgrada i drugih objekata?

Pitanje je retoričko i ne zahteva odgovor ali je na svima nama da iskažemo stav da li nam je to prihvatljivo ili ne, bar na isti onaj način i u meri u kojoj se diskutuje o postavljanju spoljnih jedinica klima uređaja na fasadnim delovima zgrada...

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Sre Maj 02, 2018 11:46 pm
od direktor
Jeftinije je postaviti na krov nego na stub u centru grada a cesto je i nemoguce
Znam da je bila pobuna studenata na nekomstudenskom domu zbog antene vuklo se po novinama
Evo stanari zgrade u mirjevu uzeli fine pare ulozili u fasadu sredili i dvorisnu i do ulice

Slika

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Sub Maj 12, 2018 7:07 pm
od bgvozd
Bazne stanice mobilne telefonije postavljene su na brojnim Maxi objektima u gradu i to na veoma maloj visini i veoma maloj razdaljini od okolnih stambenih objekata.

20180512_185742.png
20180512_185742.png (930.71 KiB) Pogledano 4278 puta


20180512_185827.png


Da li je ovo društveno odgovorno postupanje Delhaize Serbia i odgovarajući odnos prema kupcima? Da li je pored zarade iz osnovne delatnosti potrebno ostvarivati prihode i na ovaj način izlažući okolinu uticaju antena mobilne telefonije?

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Sub Maj 12, 2018 9:59 pm
od nekianonimnilik
daleko je bolje da si u zgradi na kojoj je antena nego da si preko puta nje, jer antena usmerava signal od zgrade

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Pon Jun 11, 2018 2:55 pm
od nenit
Da li neko ima informacije da li je dozvoljeno postaviti baznu stanicu na prizemnu kuću gde su antene na istoj visini kao i komšijske spavaće sobe(udaljenost 20m)?Konkretno me zanima ova informacija pošto je komšija postavio baznu stanicu pre pola godine na njegovoj kući, a pre neki dan su je čak i "pojačali"(stavili veće antene).Kao komšiju niko me nije pitao za mišljenje, niti bilo ko tražio saglasnost s obzirom da je bazna stanica postavljena na 2m od međe.Bazna stanica je postavljena na najnižoj tački u naselju i u visini 1 sprata.Primetno je da od postavljanja bazne stanice ukućani pate od nesanice, glavobolje, šetajućeg pritiska(upitanju su mladi ljudi od 30 god) a s obzirom da se posao sastoji od rada od kuće, koncentracija je nikad gora.Šta raditi i kome se obratiti?
Odgovori

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Pon Jun 11, 2018 4:40 pm
od Žika
Nadzor vrše inspektori za zaštitu životne sredine.

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Pon Jun 11, 2018 5:16 pm
od Žika
Ratelov dokument

http://www.ratel.rs/upload/editor_files ... 0Final.pdf

i sam zakon

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o ... cenja.html


Zakon o zaštiti od nejonizujućih zračenja donet je 2009. godine, na osnovu Direktive EU o izlaganju elektromagnetnim poljima. Od tada nijedan predajnik nije postavljen bez procene uticaja na životnu sredinu.

"Ta direktiva pokazuje da postoje određene granične referentne vrednosti gde oni smatraju da ne mogu da izazovu štetne posledice. Ali to je generalni zaključak. Pojedinačno – oprezan pristup znači da maksimalno izbegavamo koliko je moguće izlaganje tome", ističe Slaviša Simić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Preporuka je da se predajnici ne postavljaju u stambenim zonama, pored škola, vrtića, bolnica i dečjih igrališta.

"Rizik opada sa kvadratom rastojanja. Bezbedna distanca je sa minimalnim nekim radijusom od 400 do 500 metara", kaže prim. dr Radomir Kovačević sa Instituta za medicinu rada i radiološku zaštitu Srbije.

Stručnjaci upozoravaju da i mobilne telefone treba koristiti što manje. To posebno važi za decu.

"Postoje brojni dokazi da ostavljaju posledice na živoj ćeliji i to prvo preko genetičkog materijala a onda preko somatskih ćelija rezultujući najtežim oboljenjima kao što su maligne bolesti", ističe dr Kovačević.

Prema podacima RATELA u Srbiji je registrovano 9.340.000 korisnika mobilnih telefona. Mobilnim operatorima izdate su dozvole za korišćenje radio-frekvencija za oko 15.000 baznih radio-stanica u Srbiji, a samo na području Beograda ima ih 4.500.


Umesto konkretnih odgovora, na sedam strana dobili smo „objašnjenja“ potkrepljena mnoštvom zakonskih propisa, uz više nego iscrpne informacije šta je nejonizujuće zračenje, koje vrste postoje, kako je definisana granica izlaganja nejonizujućim zračenjima... Na ključno pitanje - koliko je zračenje kod nas i da li se prelazi granica, odgovor, međutim, nije stigao.

Tako u Ministarstvu, recimo, objašnjavaju da su zone povećane osetljivosti područja zgrada u kojima se osobe mogu zadržavati i 24 sata dnevno, škole, domovi, vrtići, porodilišta, bolnice, turistički objekti, dečja igrališta... Na njih ne bi trebalo postavljati izvore nejonizujućih zračenja od posebnog interesa opasne po zdravlje ljudi, dakle one koji prelaze granične vrednosti. Mnogi tvrde da su to i antene mobilne telefonije. Za mobilne operatere one se tu ne ubrajaju, jer je zračenje u granicama dozvoljenog. Nadzor vrše inspektori za zaštitu životne sredine.

MERI 10 FIRMI
Za sistematsko ispitivanje nivoa nejonizujućih zračenja u životnoj sredini Ministarstvo je ovlastilo 10 pravnih lica, među kojima i PMF u Novom Sadu, ETI „Nikola Tesla“ u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, ETF u Beogradu, Nuklearne objekte Srbije... Oni su ovlašćeni i za ispitivanje nivoa zračenja izvora nejonizujućih zračenja od posebnog interesa. Za ispitivanje nivoa zračenja u AP ovlašćeno je šest organizacija.
Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Pon Jun 11, 2018 7:07 pm
od direktor
Slika

ANtena platila fasadu bulevar k a

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Pon Jun 11, 2018 8:40 pm
od Micko157
nenit » Pon Jun 11, 2018 1:55 pm napisao:Da li neko ima informacije da li je dozvoljeno postaviti baznu stanicu na prizemnu kuću gde su antene na istoj visini kao i komšijske spavaće sobe(udaljenost 20m)?Konkretno me zanima ova informacija pošto je komšija postavio baznu stanicu pre pola godine na njegovoj kući, a pre neki dan su je čak i "pojačali"(stavili veće antene).Kao komšiju niko me nije pitao za mišljenje, niti bilo ko tražio saglasnost s obzirom da je bazna stanica postavljena na 2m od međe.Bazna stanica je postavljena na najnižoj tački u naselju i u visini 1 sprata.Primetno je da od postavljanja bazne stanice ukućani pate od nesanice, glavobolje, šetajućeg pritiska(upitanju su mladi ljudi od 30 god) a s obzirom da se posao sastoji od rada od kuće, koncentracija je nikad gora.Šta raditi i kome se obratiti?
Odgovori


Nema od tog posla ništa. Imali smo sličan slučaj u našem selu u Banatu, doduše pisali smo ministarstvu- oni poslali PMF iz NS da izmeri zračenje i oni naravno utvrdili da nema štetnog uticaja na ljude i životinje. Sticajem okolnosti smo se u međuvremenu i odselili. To ti je bitka sa vetrenjačama...

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Pon Jun 11, 2018 9:17 pm
od direktor
Za postavljanje se koristi najvisi objekat u kraju cudno da su stavili na prizemni
Drugo potrebna je studija uticaja na zivotnu sredinu
Mozete traziti istu morala je biti objavljena javno
Skidane su antene poslije zalbi najvise zbog pritiska na firme cije su antene

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Pon Jun 11, 2018 9:25 pm
od Micko157
Ako je bazna stanica već postavljena onda su male šanse da će je ikad skinuti. Najveći problem je što je kod nas nemoguće dokazati uzročno-posledičnu vezu između zrečenja i zdravstvenih tegoba. Studija se ne radi za svaku stanicu već samo ako ima snagu veću od neke granice (zaboravio sam koliko). Naknadno je moguće tražiti studiju za svaku baznu stanicu u dopisu ministarstvu za zaštitu životne sredine. Doći će neko od ovlašćenih firmi, utvrdiće da su svi parametri u granicama (jer verovatno i jesu), uradiće studiju i napisati da je sve u redu.
Inače, poziv za uvid u plan za postavljanje stanice je sigurno bio objavljen u nekim novinama na oglasnim stranama, ali to niko i ne prati (na šta kompanije i računaju).

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Pon Jun 11, 2018 10:19 pm
od boca-ica
...onda su male šanse da će je ikad skinuti....

Čkalja je davno ima rešenje i za teže situacije :lol:

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Uto Jun 12, 2018 8:47 pm
od nenit
Hvala svima koji su se uključili u diskusiju.Taj projekat zaštite životne sredine za tu prvu verziju bazne stanice nisu kao trebali da rade(tako stoji u nekom obaveštenju na internetu što sam naleteo) ali su je sada "nadogradili", postavili su dodatne i veće panele.Meni je to baš čudno jer su postavili baznu stanicu na malu visinu na najnižu tačku u naselju i u visini je prvog sprata okolnih kuća

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Uto Jun 12, 2018 9:01 pm
od direktor
Morate se organizovati i buniti zvati bg hroniku traziti analizu vince pupina ko li vec radi od njih itd itd

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Ned Jul 01, 2018 10:56 pm
od nenit
Pozdrav svima, mali update.Ratel je odgovorio da nije nadležan i da se obratim sekretarijatu za zaštitu životne sredine.Poslao sam dopis njima ali odgovor još uvek nisam dobio.Ne znam da li je kod nas kao u Hrvatskoj zabranjena izgradnja baznih stanica u zonama individualne i niske gradnje stambene, mešovite i javne i društvene namene?

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Pet Jul 06, 2018 9:49 am
od nenit
Mali update :) iz sekretarijata su posle 10 dopisa odgovorili da nisi ni oni nadležni i da se obratim sekretarijatu za inspekcijske poslove gradske uprave grada Beograda...

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Pet Jul 06, 2018 5:25 pm
od nekianonimnilik
svaka cast sto se z******* sa tim idiotima, ja ne bih imao strpljenja.

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Pet Jul 13, 2018 4:46 pm
od Fizicar
Postrojenja za depopulaciju, planeta ima 7.5 milijardi stanovnika sto je dovelo do ekoloskog kolapsa i moralo je nesto da se preduzme da bi se taj trend zauzdao. Ali elektromagnetno zagadjenje je jako stetno i za prirodu, dovelo je do pomora letecih vrsta a postoji mogucnost da odgovorno i za istanjenje ozonskog omotaca iznad naseljenih oblasti (jos jedna u moru pojava "nepoznatog uzroka", kao opste mesto informacionog srednjeg veka koji je zavladao poslednjih godina).

Dakle, klasicna Zombi-apokalipsa...

Inace zracenje tih stanica se indukuje u svim metalnim predmetima i instalacijama, kao i u ljudima (prinesete detektor coveku i covek zraci), najozracenija mesta u gradu su Trg republike i Terazije.

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Sub Jul 14, 2018 7:40 am
od boca-ica
Fizicar » 13 Jul 2018 16:46 napisao: Fizicar wrote ... Inace zracenje tih stanica se indukuje u svim metalnim predmetima i instalacijama, kao i u ljudima ....


+ 1 :)
za za pokusaj rasvetljavanje nama tamne strane uticaja mobilne telefonije :kk:

Kako se ja slabije razumem u te stvari , molim te za jedno jednostavno pojasnjenje

Princip rada magnetisanja nam je dobro znan , jedno gvozdeno jezgro izlozeno elektricitetu-struji ,
vremenom postaje manje vise stabilan magnet ili bar dok dobija naelektrisanje

Pa kako to da igla kompasa prinetog gvozdenom BG stubu ne pokazuje na taj stub :
vec i dalje pokazuje na polove-strane sveta :roll:
a radi provere kad kompasu samo prinesem i sicusan magnet on poludi

Nesto tu sigurno postoji ... gsn Tesla jos onomad se sigrao stime ,
al ni danasnje uccene glave nj. nisu skroz ukapirali , te jos uce i otkrivaju, a neretko idu i pogresnim putem

:sesir:

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Pon Avg 13, 2018 11:17 am
od bgvozd
20180813_111303.jpg

Centar naselja Braće Jerković
U neposrednoj blizini doma zdravlja, stambenih objekata, dve osnovne škole i vrtića

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Uto Avg 14, 2018 12:06 am
od Dejan011
I šta s tim? Ajde gde bi ti stavio takvu stanicu? Na Vršku čuku pa da nema signala?

Re: Bazne stanice mobilne telefonije

Poslato: Uto Avg 14, 2018 7:08 pm
od bgvozd
Svakako negde na višoj tački i na rastojanju u skladu sa regulativom EU. I svakako ne na poziciji, poput ove sa fotografije, gde signal sa antena najpre disipira preko dece u školi i vrtiću i na bolesnima u domu zdravlja kao i stanarima u okolnim zgradama