Stranica 1 od 1

Beogradski mitovi (a i drugi)

Poslato: Čet Jan 23, 2020 12:40 pm
od Steva
Zapazio sam interesantne stvari koje se provlače širom neta pa i na ovom forumu koje naizgled izgledaju logične ali ipak imaju drugo objašnjenje pa sam otvorio ovu temu da bi skupljali te priče.

Počeću i ja sa par mitova :-)

Naplatna rampa Bubanj Potok je pomerena zbog IKEA tržnog centra

ne nije pomerena zbog ikea nego zbog petlje Bubanj Potok koja ide u dobar deo, sada bivše, naplatne rampe koja se sada nalazi u Vrčinu. Kolko se sećam već je od ranih 90ih bilo planirano da se rampa pomeri na sadašnje mesto.

Železničko stajalište Omladinskih Brigada

Iz nekog razloga se pominje da treba da se izgradi žel. stajalište Omladinskih Brigada što nije tačno, ostaće stajališta Tošin Bunar i žel stanica Novi Beograd.

Udario autom u bankinu

Bankina je samo pojas do puta a ne zaštitna ograda, zaštitna ograda je samo zaštitna ograda :kafa: :D

Evropski Koridor 11

... ne postoji. Čak i Koridor 10 je bio jedno vreme aktuelan u nekim (na evropskom nivou) sporednim planovima a iz nekih razloga je relevantan samo u Srbiji. To se lako da testirati, uradite google pretragu "koridor 11" ili "koridor 10" može i na engleskom - ogromna većina izvora je iz Srbije.

Brza Pruga Beograd - Budimpešta

Reč je ustvari samo o brzoj prugi Beograd-Subotica. Mađari ne učestvuju u tom projektu i njihov deo pruge nema nikakav poseban status - vode se kao i sve ostale pruge u HU. Reč je o marketingu i grandomaniji.

itd..

Re: Beogradski mitovi (a i drugi)

Poslato: Čet Jan 23, 2020 12:44 pm
od astrodule
Masonska zavera da Meštrovićev Mauzolej u pravoj liniji gađa Meštrovićev Pobednik na Kalemegdanu - ni blizu.

Rimski bunar ide ispod reke - ne ide.

Po prvom planu je Bulevar heroja sa košara trebalo ceo da bude na stubovima - ni u jednom planu raskrsnice sa Omladinskih brigada i Bulevarom Crvene armije nisu bile denivelisane.

Re: RE: Beogradski mitovi (a i drugi)

Poslato: Čet Jan 23, 2020 12:51 pm
od Dart
Steva napisao:Evropski Koridor 11

... ne postoji. Čak i Koridor 10 je bio jedno vreme aktuelan u nekim (na evropskom nivou) sporednim planovima a iz nekih razloga je relevantan samo u Srbiji. To se lako da testirati, uradite google pretragu "koridor 11" ili "koridor 10" može i na engleskom - ogromna većina izvora je iz Srbije.


Koridor 10 nije mit. Takođe kroz Srbiju prolazi i koridor 7 tj. reka Dunav
Slika

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pan-European_corridors

Re: Beogradski mitovi (a i drugi)

Poslato: Čet Jan 23, 2020 1:02 pm
od Steva
^^ zato sam i napisao da je jedno vreme bio aktuelan ali na evropskom nivou nije relevantna priča niti u medijima niti u politici. U ostalim zemljama se autoputevi ne nazivaju po koridorima nego po oznakama (npr. vozio sam se A43 pa onda A7 itd..).

Evo screenshota rezultata google pretrage (u inkgonito modusu da bi imao čiste rezultate)
https://imgur.com/a/uS9HhPJ
osim prvog Wiki linka ostali rezultati prikazuju skoro samo izveštaje iz srpskih medija ili makedonskih...

Re: Beogradski mitovi (a i drugi)

Poslato: Čet Jan 23, 2020 1:10 pm
od Dart
Opet mašiš poentu. Svi panevropski koridori su određeni 1994. za bivši istočni blok koji tada nije imao razvijenu putnu mrežu (za razliku od zapada). Razvijene zemlje EU su samo početne/krajnje tačke pa se samim tim i ne odnose na njih.
Autoputevi kroz Srbiju takođe imaju oznake A1, A2 itd.

Re: Beogradski mitovi (a i drugi)

Poslato: Čet Jan 23, 2020 1:29 pm
od tragac
U Cara Dušana 10 - jedinoj preostaloj kući iz austrijske vladavine početkom 18. veka se nalazi tunel ka Kalemegdanu koji su u oba Svetska rata koristili nemački okupatori i samo oni imaju plan tih tunela.
Miljakovačka šuma kje cela posečena 1942. po naredbi Gestapoa - ovo treba proveriti, nije bilo tako davno
Mošti Sv. Save spaljene su 1594. je bilo na Vračaru. Ono je moralo biti u onom delu beogradskog podgrađa koje je nagnuto ka Banatu - dakle negde na Paliluli. Većina istoričara kao i Crkva smatra da je tačna lokacija na vrhu današnje Aberdareve ulice, "Čupina umka".

Re: Beogradski mitovi (a i drugi)

Poslato: Čet Jan 23, 2020 1:38 pm
od Beki
Biciklistkinja je zensko

Forumas Biciklistkinja je u stvari musko

Re: Beogradski mitovi (a i drugi)

Poslato: Čet Jan 23, 2020 3:49 pm
od JohnnyLee
tragac » 23 Јан 2020, 12:29 napisao:U Cara Dušana 10 - jedinoj preostaloj kući iz austrijske vladavine početkom 18. veka se nalazi tunel ka Kalemegdanu koji su u oba Svetska rata koristili nemački okupatori i samo oni imaju plan tih tunela.


колико знам, тај тунел иде пар метара од куће, и користио се као скалдиште. можда и грешим

tragac » 23 Јан 2020, 12:29 napisao:Mošti Sv. Save spaljene su 1594. je bilo na Vračaru. Ono je moralo biti u onom delu beogradskog podgrađa koje je nagnuto ka Banatu - dakle negde na Paliluli. Većina istoričara kao i Crkva smatra da je tačna lokacija na vrhu današnje Aberdareve ulice, "Čupina umka".


мислим да је у питању Ташмајдан. мада је Врачар у оно време био врло широк појам