bigvlada napisao:ili dozvoliti da se za tu svrhu koriste ograde gradilišta
Upravo to je bilo urađeno sa ogradom gradilišta Savograda.
Moderator: Igor
Na zidu fiskulturne sale Osnovne škole „Nadežda Petrović“ iscrtan je grafit posvećen nedavno ubijenom Nemanji Miljaniću, bivšem đaku ove škole. Učenici koji su ga poznavali kao dobrog momka iz kraja želeli su da se na ovaj način oproste od njega. Direktor škole smatra da ideja nije loša ukoliko deca shvate pouku.
Nemanji Miljaniću, učeniku Poljoprivredne škole, koji je 21. oktobra preminuo tri dana nakon što ga je posle svađe i tuče ranio vršnjak M.J. Nemanja Miljanić
ispred stadiona “Sinđelić”, drugari su posvetili grafit. Prikupili su novac,
Nemanja Miljanić
angažovali profesionalca, koji je nacrtao mladićev portret uokviren pupoljcima i posvetom “samo opušteno”.
- Nemanja je bio učenik ove škole. Nije bio odličan đak, ali je bio dobar dečak, a to je važnije od petica. Kad se nesreća dogodila svi smo bili potreseni, a posebno neki učenici koji su ga poznavali. Onog jutra kad je umro, kod mene je došao jedan osmak vidno potrešen i uzrujan. Rekao mi je da je Nemanja umro. Pokušao sam da mu objasnim da je sve što se desilo strašno, ali da je to život. Ružne stvari se ne dešavaju samo drugima već i ljudima koje poznajemo i koji su nam bliski. Šta god da se desi moramo biti jaki i naći način da se s tim izborimo. Svima nam je bilo teško, ali sam bio iznenađen činjenicom da su đaci tako reagovali budući da je Nemanja ipak stariji od njih. Posle su mi objasnili da ga znaju iz kraja i da se družio sa njihovom starijom braćom - priča za “Blic” Zoran Đorđević, direktor Osnovne škole “Nadežda Petrović”.
Posle nekoliko dana, taj isti učenik obavestio je direktora da su se sadašnji i bivši učenici organizovali i na čeonom zidu fiskulturne sale iscrtali grafit posvećen Nemanji. Oni su na taj način želeli da se oproste od svog druga, ali i da ujedno poruče da ga nikad neće zaboraviti. U školi su posle kraćeg razmišljanja, odlučili da podrže želju učenika, tako da će prekrečiti okolne žvrljotine.
- Možda jeste malo degutantno, ali to su deca želela. Kad smo malo razmislili shvatili smo da može biti i vrlo poučno. Ako će pogled na grafit naterati đake da se zamisle i razmisle pre nego što pređu ulicu ili uđu u svađu, onda je to u redu. Ukoliko na ulici vide tuču ili svađu ne treba da ostanu da gledaju nego da se sklone. U tim godinama mnoge stvari deluju bezazleno, ali posledice mogu biti ozbiljne - dodaje Zoran Đorđević.
Da je grafit degutantan složili su se i psiholozi, ipak ukoliko je to način da se deca izbore sa gubitkom, moglo bi biti opravdano. Ovakve stvari su vrlo osetljive i najveće je pitanje kakve će posledice ovaj prizor ostaviti u dečijoj glavi.
- Nisam ni za ni protiv ovakvog izražavanja emocija. Taj dečak je išao u tu školu i pripadao joj. Koliko sam razumela živi u blizini i verovatno je tu često svraćao. Sa gubitkom dragih nam ljudi teško se bore i mnogo stariji, a kamoli oni koji imaju 14 ili 15 godina. Zapravo možda je i dobro što su deca našla način da iskažu ono što osećaju, a ne da to drže u sebi. Ipak, o svemu bi trebalo razgovarati sa roditeljima i đacima i proveriti kako oni reaguju na sve. Ako je većini to prihvatljivo i ako đaci to shvataju na pravi način, onda je to pun pogodak - objašnjava Gordana Pajić, dečiji psihoterapeut.
[hr]Roditelji ganuti
- Videla sam grafit i zaista sam ganuta. Niko nas nije obavestio ni pitao pre nego što je nacrtan, ali u svakom slučaju drago mi je što ga deca pamte kao dobrog momka, što on svakako i jeste bio - rekla je za “Blic” majka ubijenog Miljanića.
Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gosta