Šta je novo?

Beoculinaria - kuvanje, hrana, recepti i sl.

ivana

Higher intermediate
Učlanjen(a)
16.05.2007.
Poruke
576
Pohvaljen
0
Lokacija
Beograd
jovanovm":28l496kb je napisao(la):
.sada je retko naci devojku-zenu koja kuva za sebe i svoju porodicu...
Ja to izrazito cenim, ionako ja vise volim da kuvam, i iskreno, volim svoju kuhinju najvise - po mom iskustvu kod nas su zene dosta pritisnute od strane drustva da kuvaju, pa su dosta neinventivne, tj. kuvaju neke kvazi-tradicionalne recepte. Ja vise volim da eksperimentisem, i da vracam neke bas stare stvari (taranu, socivo, tikvice, paprike, articoke, sve zivo..), ali onda ipak ocekujem od osobe sa kojom zivim da uradi svoj deo - ako ja skuvam, ona da opere sudje, tako nesto...pravo domacinstvo se zasniva samo na dogovoru i podeli odgovornosti :)
Jovanovm--slazem se stobom tj.sa onim sto si gore napisao..nacin kako postujes druge tj.kako ih posmatras/gledas u svom zivotu..
I samim tim, da dodam--ja mislim da kod nas ljudi kuvaju te "kvazi tradc.recepte" kako ih zoves, a ne experim.sa tikvicama itd..jer prvenstveno nemaju para...veruj mi, ako odes na pijacu i krenes da kupujes to povrce i ostale sitnice da bi nesto sam spremao na svoju ruku--to mnogo kosta! Isplati se vise nasa kuhinja. Npr.ja imam knjigu o kuvanju onog J.Olivera i ne koristim je mnogo jer me kosta da kupujem materijal za ono sto on zeli da mi spremamo (iako je nacin njegovog kuvanja mnogo jednostavan). Ali potrudim se sa mamom kada imamo goste i na nasoj slavi da to bude totalno kreativno i ukusno. Medjutim, npr.ove godine imali smo super salatice i rolate i sve i svasta i gosti su nam rekli da sklonimo "te kolache," da posluzimo nesto konkretno (a to konkretno su sarme, meso). Ja licno volim sarmu da jedem ali to glavno jelo mi uopste nije uzitak kao npr.predjelo gde se rasturim sa sirom i raznim salamama i povrcem, dobrim hlebom,salaticama itd.. Pazi, ti gosti nisu bili neki ljudi sa sela ili slicno (ovo ne kazem da bi vredjala vec zato sto je cinjenica da ljudi na selu tako spremaju hranu jer moraju), i oni sami nisu bili zaineteresovani, sem cast izuzetaka da nesto novo probaju! Toliko o nasim ljudima i novoj kuhinji. Meni se cini, da mi kao narod tesko menjamo navike i prihvatamo nove ukuse...ukljucujuci i mene. To bas dodje tesko i treba dosta vremena da prodje da mi prihvatimo nesto novo.
Isto tako, ja svake godine idem kod jedne drugarice na slavu gde je uvek jedna te ista hrana--masne sarme (mrzim masne debele sarme a ne sarmu), ruska salata(njena porodica nije cula ni za jednu drugu), kilo belog hleba (uzas), masna tipicna rezance supa (uzas), i dve tone prshuti i gadne neukusne torte!!! (ja obozavam sitne kolache a torte vise nisu u modi). Nikad se nisu potrudili nesto novo da naprave, da promene...znaci kao neki ljudi sa sela a mi kao da smo neke zivotinje koje su dosle kod njih da se nazderu i napiju. Ove god.ne idem kod njih na slavu. Ja se potrudim sa kevom kakve ce i salvete da izgledaju, escajg, case, carsav, svece, sve sve...a neke ljude mrzi i ono osnovno u hrani. Mozda se neki pronadju u ovom mom opisu i uvrede ali to je moje misljenje, i iritiraju me ljudi koji samo gledaju kako ce kod nekog da se uvale da lepo jedu a kad kod njih odes ne potrude se ni 1% za vas!
Ok, otisla sam malo dalje od teme ali morala sam da se nastavim na ono sto je Jovanovm rekao. Za sve je kriv GOJE :) --on je pomenuo kulinarstvo..pa smo stigli do odnosa zene i muskarca pa do kuvanja u srbiji i gostoprimistva :cool:
 
veruj mi, ako odes na pijacu i krenes da kupujes to povrce i ostale sitnice da bi nesto sam spremao na svoju ruku--to mnogo kosta!
Nije tacno uopste, zavisi kad i sta kako kupujes. Inace, sve ovo povrce koje sam napomenuo je bilo deo tradicionalne srpske kuhinje, dok je bogovi kafana i brze hrane nisu izbacili iz doticne :) Ali reci cu ti samo da mene nijedan rucak za 4 osobe ne kosta iznad 300 din ukupno, a desavalo se da bude i 100din... to kad ne spremam meso, posto mi obicno 200-250 ode na meso. Tako da sto se skupoce tice, moze se to lako resiti, ako treba, saljem savete na PM ;)

Tuzno je mozda, sto su to stari ukusi, a ne novi. Moja baba se recimo rasplakala od srece kad sam spremio socivo, jer je to jela kao mala, a moja keva nije znala uopste kako se to sprema. Ili sarmice od zelja (moje omiljene), riba, pilav, bulgur (njega je tek tesko naci)... sve su to tradicionalne srpske namirnice koje smo nekako izbacili iz ishrane pod zeljom da budemo sto slicniji Evropi, a sada ih opet uvozimo iz te Evrope misleci da je to nesto moderno, kad je njima doslo iz dupeta u glavu da je sve to zdravo i ukusno. Drugi primer je maslinovo ulje, koje je do sredine 20. veka bilo jedino ulje koje smo koristili u ishrani (odatle i nasa rec zejtin of turskog zeytin=maslina)...

Eto, malo "zenskih" tema kako je predlozio GOJE :D
 
haha food-porn-daily
Ja nisam neki expert u kuvanju...cesto vrtim jedno te isto tj.ono sto sam naucila da kuvam, tako da ne mogu bas da se posvetim ovoj temi. Znam da mi je nekad lepse kuci pojesti spanac, jaje na oko i neko meso kuci nego platiti skupu veceru u restoranu...a da, sarmice sa zeljem u blagom paradajz sosu su njam njam...kao i gibanica koja nije masna i nisu debele kore...A sto se tice recepata za kuvanje, idite na sajt Mirjane Bobic Mojsilovic i tamo cete naci super stvari. Tako je sve prosto da samo d.... ne moze nesto da skuva.
A vezano za kupovinu hrane---Na Kalenic pijaci cesto vidjam puno puno stranaca, a znam par Amerikanaca koji tamo kupuju i kazu da su odusevljeni nasim mladim sirom i svezim i ukusnim vocem i povrcem (na pijaci moze sve i svasta da se nadje od nekih cudnih biljki, pecurki do super jeftine kafe koja je u samposluzi skoro duplo!) Samo mi nije jasno kako izdrzavaju sa smradom na Kalenicu. Svake godine je gore i gore..smrdi uzas, da mi se cesto desi da odustanem od shoppinga na pijaci i zbrisem u radnju. Onaj koji kaze da su to lepi mirisi pijace i sveze dobre hrane--laze! Cist smrad, krv okolo i dosta pasa lutalica koji traze hranu. Kako sam se samo radovala kad sam cula da ce tu pijacu dovesti u red u 2008!! ali nista bre. Bruka!!
 
Meni se isto svidja sto ce pijacu dovesti u red, samo se nadam da ce ponuda ostati nepromenjena posto je stvarno odlicna :)

sto se klope tice, evo vam recept al-cheapo:

malo maslinovog ulja stavite na tiganj
i zagrejete
naseckate dva praziluka velika na kolutove i sargarepe dve i sve to proprzite par min zajedno sa prstohvatom soli
naseckate crvenu i zelenu papriku pooodosta i dodate, promesate pa u sve to stavite dva cesnja belog luka, dve kafene kasicice vegete, kasicicu bibera i kasicicu origana (suvog, a bolje je naravno da posadite pa drzite na prozoru i cupkate kad vam treba, plus jeftinije)...jos i jedan malecni lovorov list i to dinstate jedno 30 min na niskoj vatri pokriveno...
MILINA, plus kosta 100din (ako vec imate vegetu, biber i origano, sto svi mi imamo...

to je lep dodatak mesu, koje moze biti npr. dinstana piletina, 500g vam je 250din...

za salatu preporucujem uz ovo kupus - cela glavica kosta 25din, a traje za 4-5 obroka, ili mozete recimo dva dana salatu a posle par dana ostatak skuvate...

TOTAL malo skuplji rucak (za 4 osobe) - 375din... i ko kaze da je zivot u Srbiji skup? :D

sledeci dan, sledeci recept....
 
Jovanovm, šta je to bulgur? Volim da kuvam, umem da pravim sve što si napisao, sem ovog poslednjeg. Da li si ti nekada pravio sos od ogrozda? Slatkasto kiselkast, sjajno ide uz pohovanu piletinu ili kuvano meso.

Moja omiljena kombinacija je pečena svinjska džigerica, sa mnogo belog luka, pire krompir i slatki gusti sos od višanja. Volim da kombinujem slatko i slano :D
 
E, ja ne volim slatko i slano kao kombinaciju - za sada, mislim da cu ipak poceti da otkrivam cari tih ukusa posle...

Bulgur je psenica (ili jecam) koja je polu-skuvana i onda otrebljena...u njega sipas supu (ili vodu i buljon) i izdinstas za 15 minuta, odlicno je... kod nas se smatra bliskoistocnom namirnicom, ali je to cisto neznanje, on se koristi i u madjarskoj kuhinji, i naravno u grckoj, makedonskoj, bugarskoj, albanskoj, itd itd...

evo recepta jednog finog:
narendas sargarepu i praziluk (moze i mladi luk)
to isprzis malo da zamirise u zejtinu i posolis prstohvat
onda sipas i taj bulgur (opran) pa to isprzis sve zajedno samo kratko 2-3 minuta da ga oblozi zejtin sa svim tim finim ukusima
onda dodas vode i kockicu supe (jos bolje ako imas prave supe, onda stavis to) i to dinstas polako pokriveno dok ne upije vodu
stavlja se 2 solje vode na solju bulgura
u to sve mozes da ubacis malo belog luka ako hoces (ali ne mora bas u sve da se stavlja b.l. :))
i malo bibera i aleve da da boju (to pred kraj)...
mozes umesto supe i da stavis tomatino, a onda ja volim da dodam origano na kraju...

bulgur je mnooogo jeftin, veoma zdrav, a prodaju ga u vecini prodavnica zdrave hrane...

a sos od ogrozda nisam pravio, kako se to radi?
 
hmmm, i dalje se gro rasprave vodi među muškarcima.

no i to nije tako loše.
 
jovanovm":1qtmkqxg je napisao(la):
naseckate dva praziluka velika na kolutove i sargarepe dve i sve to proprzite par min zajedno sa prstohvatom soli
.
jovanovm":1qtmkqxg je napisao(la):
narendas sargarepu i praziluk (moze i mladi luk)
Da li svi tvoji recepti pocinju ovako? :D
 
Haha, ne nego je to sad sezonsko povrce, pa sam i ova dva recepta skoro spremao, a imam dosta sargarepe stoji mi na prozoru, pa eto...:D

inace vise volim crni luk ili mladi ... :)

ako hocete, dacu letnji recept za ribu bez i jednog od ovih sastojaka ;)
 
Slično receptu mog imenjaka, napravljeno od salate sa loše gilovanom piletinom iz menze.

U salati je bilo:
- mešana zelena
- šargarepa (na štapiće)
- sir :: pojeden u toku procesa ::
- rendani crveni kupus (krupno rendan)
- čeri paradajz
- grilovana piletina (na štapiće)

Dodato:
- crveni luk
- paprika (crvena i zelena)
- senf
- maslinovo ulje
- aceto balzamiko
- so, biber, razno bilje mediterana, peršun (sušeno)
- belo vino


Na maslinovom ulju propržiti luk u tiganju i u šerpici, dodati so, biber. (Sitnije seckan za tiganj, na trake za šerpicu.)

Svo povrće (osim paradjza) iseckati na trake. Kad se luk proprži ubaciti, odjednom ili redosledom kojim volite - zavisno od toga koliko je debelo sečeno i koliko želite da se izdinsta - prži (nešto između) - u šerpicu sa poklopcem, naravno. Malo (malo) vode, mešati, itsl. Soli, maslinovog ulja, raznorazne biljke mediterana (osim ruzmarina, on može u piletinu). Kad je tek da fino omekša, ubaciti čeri paradajz, Još malo dinstati, otvoreno, da sve izleti. Veće čeri možte probadati, a i nemorate, samo pustiće dosta vode, pa to pred kraj ili osuti ili pustiti da (skoro) sve ispari. Dodati još peršuna.

(Grilovanu) piletinu iseckati na trake, pa ih skratiti, bačiti u tiganj. Biber, razni začini mediterana. Kad se fino naloži na prženje dodati senfa, ja volim dosta, ali opet ne previše da se ne napravi sos. Malo je još mučiti, i pred kraj dodati belo vino, da se dovrši. Kad ispari gotovo.

Na tanjir, staviti zelenu salatu (a i ne mora), začiniti je, maslinovo ulje, aceto balzamiko. Ubaciti povrće, preliti ga sa aceto balzamiko, dosta, može peršuna još. Staviti piletinu, sipati vino, et voila!

dsc0948hy9.jpg

:)

edit: U piletinu ne mora luk, ali ja volim miris (i ukus) prženog luka sa maslinog ulja više nego išta! :D
 
Evo mog omiljenog recepta, vrlo jednostavnog, idealnog za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti, al' sta da se radi, zivot je jedan, a ukus je fenomenalan! :laugh:

Urugvajski stek (sa odredjenim srpskim modifikacijama)

Odseci komad bifteka, jedno 250-400 g., ali voditi racuna da komad ne bude tanko isecen
komade mesa detaljno izbosti nozem, potom posoliti, po zelji dodati i biber
U tiganj staviti oko 50-100 g maslaca
Staviti meso u tiganj, zajedno sa iseckanim persunom i crnim lukom (kolicina po zelji)
Dok se meso krcka, na gornju stranu steka staviti kajmak, da se istopi
Posle oko 10-15 min, jelo servirati

Salata po zelji
Uz obrok najbolje ide crno vino, od domacih mogu da preporucim Tvrdos, Ivanovic Prokupac, ili crnogorski Cabernet.
 
ето, женска тема заживела захваљујући мушкима. дај бре ивана довлачи те твоје пријатељице вамо да нам баце макар неки рецепт. :D
 
Ja ljudi uopste ne kuvam toliko...nemam ni strpljenja jer stalno negde jurim...a znam samo obicna jela da spremam..sto kaze Sajko iz Operacije Trijumf--Ja sam seljak covek! Vec je novembar a ni sarmu nisam jeo. I kakvi su vam ovo kockasti tanjiri, neki cudni oblici..dajte nam okrugle i serpe pa da lepo jedem! :))) sladak je..
eh..elem..
Ja ne kuvam, uglavnom jedem. :kafa:
 
E da, da li neko ovde voli sushi da jede? (i da li ga sprema..mada nema ni kuh.oprema za to da se kupi u bg, kao ni neke sastojci).
Onaj restoran Iki bar kod nas je zivo sranje. Samo covek koji nikad nije jeo pravi sushi i miso supu moze tamo da jede i divi se. Katastrofa. Cak i ta bedna miso supa koja se pravi za sek-tamo je gorka. Riba im nije sveza a naplacuju stapice za jelo, imaju vrlo cudan cenovnik koji nudi neke velicine sushija (nikad nisam cula) i preskupo je!! a sushi uopste nije tako skup generalno. E da, meso rostilj ne kuvaju pred tobom..smor je u restoranu,nema prave japanske zabave. Sve u svemu mala ponuda sushija u gradu a inache kad sam jela u onom dji.dji..kako li vec, cekala sam kusur od 450din.za koji su oni mislili da je napojnica..cc
 
Za sushi u BG moze od sastojaka da se kupi samo pirinac i konzervirana tunjevina i nista vise... Na zapadu, sushi je rip-off (uglavnom), i Japanska kuhinja ima da ponudi mnogo vise od sushija. ;)
Ali, avaj, za to uglavnom treba otici u sam Japan, ili u nekuod svetskih metropola. Po mom misljenju, najbolja azijska kuhinja je korejska.
Evo mog omiljenog jela: Bulgoki
http://en.wikipedia.org/wiki/Bulgogi
Recepte nadjite na netu, lako se nalaze :)
Ono sto je interesantno je da se svi sastojci lako mogu naci i kod nas ;)
 
E drugari, jel znate gde ima da se nabavi miso u Beogradu? Spremao sam odlicnu miso piletinu u rerni, sad mi se opet pravi...

A ako nadjete evo salate na brzinu:
ubacis asparagus (spargle/sparoge) u kljucalu vodu na 4 minuta (pre ih operes i povuces oba kraja ka sebi da se sam slomi tamo gde treba)
onda pomesas sledece:
miso pola solje, ostalo zejtin (tj. m. ulje), balsamsko sirce, biber i moze malo persuna svezeg (a ne mora) i sve to dobro umutis i eventualno ako imas japanske zacine dodas jos nanami togarashii i to sipas preko spargli i onda uzivas...

suuuper salata, a za piletinu, jbg... drugi put.
 
C, c, c, u Bg mogu da se kupe svi sastojci za sushi. Al' ko zna... :p

Elem, sve potrebno se da naći što po bio špajzovima (pirinčano sirće, nori, makisu (ona spravica za urolavanje), wasabi - imaju i đumbir i daikon u turšiji, ali taj stvarno ne preporučujem), po supermarketima (kikkoman soja sos), po ribarnicama (riba, jel'te). U biošpajzevima ima i sastojaka za miso supu - miso, vakame alge, tofu... Bedak je jedino što uglavnom ima samo beli i crveni miso, ali dobro sad.

Suši je inače jedna od oko 3 stvari koje ja umem da spremim. Moja mila majka je odavno shvatila da ima ćerku totalnog antitalenta za kuvanje, pa je odustala od instruktaže, po principu - bolje da ja ne učim da kuvam, nego da urgentni radi prekovremeno :D

@ivana
Ima i malecki suši bar u čumićevom, ali to je više za poneti i dostava. Naći ću negde letkić pa ću da ga okačim. Đuđu je kako šta, neka klopa im je ok, neka totalno nema veze sa onim što treba da bude. A najviše me iritira što usluga od konobara do konobara varira naširoko...
 
- Јеси ли некада јела суши?
- Нисам никад. Само с уста.
 
Раскош „Москвиних” слаткиша
346897a.jpg

Када је Аница Џепина, посластичарка, давне 1974. године по сопственој рецептури умесила торту коју је назвала „москва шнит”, нико није ни помишљао да ће и после три деценије овај слаткиш бити неприкосновени симбол посластичарнице најпознатијег престоничког хотела „Москва”. Мало је гостију овог архитектонског драгуља смештеног у срцу Београда који су успели да одоле слатким ђаконијама које за њих свакодневно спрема око петнаестак мајстора слатког заната. Вештим рукама они су креирали и јуче у сали „Чајковски” представили слатки програм, како се сматра, најчувеније београдске посластичарнице која је добила и специјализовану патисерију. Обогаћену понуду сада красе и панакоте, воћни тарт, чоко-крем, тирамису, чиз-кејк...

– Патисерија, дословно преведено, значи посластичарница. Овај термин се у свету користи како би се представили такозвани, лаганији колачи са мање калорија који су нарочито популарни код млађе генерације. Познате куће слаткиша у Европи ангажују стручњаке специјализоване за ову врсту посластица, а у „Москви” раде искључиво наши људи који су се школовали у земљи и стварају права слатка ремек-дела – објаснила је Бојана Видић, шеф посластичарнице овог престоничког хотела.

Око 100 килограма шећера, 40 килограма чоколаде, 100 јаја и више од 20 литара слатке павлаке дневно преточи се у маштовито украшене колаче и торте чији изглед свакако обећава и укус. Многе су креирали управо мајстори „Москве” и допринели да оне буду саставни део трпезе многих домова. Тако је „москва шнит” постао бренд и неодољиви изазов свакој домаћици.

– Рецепт за ову торту се још усавршава. Сваки шеф посластичарнице допринесе да овај слаткиш буде још укуснији. Пресрећни смо када неко направи бољи „шнит” од нас, али то не полази баш свакоме за руком. Осим прецизности у праћењу рецептуре потребно је и одређеном количином љубави зачинити торту – казала је Видићева и додала да је предност „Московских” мајстора у томе што, за разлику од многих посластичарница широм Европе, користе природне састојке који слаткише чине укуснијим али и много здравијим. На раскошној слаткој трпези уприличеној како би подсетила Београђане да посластице могу и наручити, нашле су се и торте „тути фрути”, „династија”, „чоколадна бомба”, „александар”, „наполеон”...

Ј. Ц.
[објављено: 24/12/2008]
Izvor: Politika
Link: http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Raskosh-Moskvinih-slatkisha.sr.html
 
ivana-bg":2mo24abr je napisao(la):
E da, da li neko ovde voli sushi da jede? (i da li ga sprema..mada nema ni kuh.oprema za to da se kupi u bg, kao ni neke sastojci).
Onaj restoran Iki bar kod nas je zivo sranje. Samo covek koji nikad nije jeo pravi sushi i miso supu moze tamo da jede i divi se. Katastrofa. Cak i ta bedna miso supa koja se pravi za sek-tamo je gorka. Riba im nije sveza a naplacuju stapice za jelo, imaju vrlo cudan cenovnik koji nudi neke velicine sushija (nikad nisam cula) i preskupo je!! a sushi uopste nije tako skup generalno. E da, meso rostilj ne kuvaju pred tobom..smor je u restoranu,nema prave japanske zabave. Sve u svemu mala ponuda sushija u gradu a inache kad sam jela u onom dji.dji..kako li vec, cekala sam kusur od 450din.za koji su oni mislili da je napojnica..cc
Volim da jedem sushi, umereno. Cena sushija u Perthu je od 5,50-6 Au$ (manje pakovanje) do 7,50-8 Au$ (veće). Inače sam najviše voleo kupovati tzv. vegetarijanski sushi koji uz pirinač ima komadiće šargarepe i avokado. A znao sam kupovati i u jednom restoranu pakovanje tzv. "combination" koji uz 10 sushija raznih sadržaja nudi kalamari, račiće, komad sirovg lososa i komad neke sirove ribe. Meso je tamnocrvene boje, kao pršuta, jedna japanka mi je rekla kako se zove ta riba, ali zaboravih. I tu dolazi nezaobilazni wasabi sos, gori je od rena.
Naplaćivati štapiće je stvarno drskost. A ovo za ribu koja nije sveža užas, treba zatvoriti, to je nedopustivo za restoran takve vrste.
 
Deset najboljih sendviča
Autor: Blic online | Foto:Screwattack.com | 13.01.2009. - 18:58

Kad se radi o hrani, sendvič je verovatno jedan od najgenijalnijih izuma na svetu, ukusan koliko i jednostavan zalogaj, piše sajt Screwattack.com.

dzon-montag-x.jpg

Džon Montag


Primeri pravljenja sendviča pominju se i u drevnoj jevrejskoj sagi "Hilel stariji" u kojoj je glavni junak navodno jeo meso između dva komada hleba kakav se jede za pashu. Srednjovekovni ljudi jeli su svoju hranu postavljenu na tanke kriške hleba, takozvani "trenčeri", što je svojevrsna preteča modernih sendviča. Verovatno najpoznatiji sendvič pripisuje se Džonu Montagu, četvrtom Erlu od Sendviča.
Navedeno je da je Montag bio zagriženi kockar i kartaroš i da mu je smetalo da napušta kartaški sto kako bi jeo. Stoga je naredio slugama da mu donesu komad mesa između dve kriške hleba, kako bi mu ruke bile čiste dok igra karte, kaže legenda.
Danas postoje razne vrste ovog zalogaja, a neke se računaju u prave poslastice. Kombinacijom raznih namirnica mogu se napraviti ne samo obroci već vrhunski sendviči, a evo i liste deset najboljih sendviča, prema oceni pomenutog sajta, koju vam prenosi "Blic online".

1. Sendvič sa buterom od kikirikija i želeom
sendvic-1-s.jpg

Ovaj čuveni sendvič definitivno se našao na prvom mestu deset najboljih sendviča. Ujedno je i najpraktičniji jer za njegovo pravljenje možete koristiti bilo kakav hleb, žele i čak i nešto drugo umesto butera od kikirikija. Dobar je i uz dodatak kakao-krema, osušeno voće, svežih banana, krastavčića i slično. U ovaj sendvič prosto možete da stavite svašta jer je toliko dobar da ga ništa neće pokvariti!

2. Filadelfijski odrezak sa sirom
sendvic-2-s.jpg

Ljudi iz Filadelfije veoma ozbiljno pristupaju pravljenju sendviča, a ovaj je jedan od najboljih. Odrezak se izreže u trake i prelije sirom koji se otopi. Jednostavno, a veoma ukusno!

3. Sendvič sa svinjetinom sa roštilja
sendvic-3-s.jpg

Ovaj ukusni sendvič pravi se od svinjetine koja se satima roštilja na laganoj vatri. Nakon te duge procedure meso, koje se obično uzima sa ramena, toliko je mekano da se raspada. Stavi se u zemičku i začini sosom za roštilj i crvenim kupusom.

4. Grilovani sendvič sa sirom
sendvic-4-s.jpg

Ima li šta jednostavnije od grilovanog sendviča sa sirom? Topao i ukusan, najbolje ide uz paradajz supu, a u klasične sastojke između hleba (razne vrste sira) po želji se mogu dodati majonez, kečap, zelena salata i slično.

5. Nemarni Džo
sendvic-5-s.jpg

Ovo je definitivno "muški" sendvič, koji se sastoji od zemičke ispunjene sosom od govedine, luka i paradajz soka. Podseća na hamburger, ali je ipak sendvič.

6. Ruben
sendvic-6-s.jpg

Sama pomisao na Ruben poznavaocima sendviča mami vodu na usta. Navodno je nastao u delikatesnoj radnji "Ruben" u Njujorku 1914. godine. Tipičan Ruben sastoji se od kvalitetne govedine (najbolje grudi), kiselog kupusa, švajcarskog sira, ruskog ili nekog od islandskih preliva između kriški raženog hleba. Ovo sasvim sigurno nije zalogaj koji se jede u hodu, tvrdi sajt Screwattack.com.

7. Kubanski sendvič
sendvic-7-s.jpg

Ovog zalogaja nikad dosta. Navodi se da je bio omiljena hrana kubanskih radnika u zemlji, ili njihovih imigrantskih zajednica u Floridi. U svakom slučaju, kubanski sendvič postaje sve popularniji u svetu. Klasična kombinacija šunke i sira začinjava se pečenom svinjetinom, švajcarskim sirom, krastavčićima i senfom umetnutima u kubanski hleb. Ključ dobrog kubanskog sendviča je u tostiranju, koje čini hleb tankim i hrskavim. Ukoliko nemate toster, možete spoljne površine hleba premazati buterom i ispeći u tiganju, pritiskajući poklopcem ili drugim tiganjem. Još je bolje ukoliko se na sendvič u prethodno zagrejanoj rerni postave dve cigle umotane u foliju.

8. Pan-baget
sendvic-8-s.jpg

Ovo je specijalitet iz Nice. Ukusi su savršeno raspoređeni, a da bi napravili ovaj sendvič trebaju vam francuski hleb, salata od tune (ukoliko koristite tunu iz konzerve, obavezno neka bude sa uljem) zeleni biber, crveni luk, tvrdo kuvana jaja, maslinke, paradajz i preliv koji se pravi od sirćeta od crvenog vina, senfa, soli i bibera.

9. Hrskavi Bati
sendvic-9-s.jpg

Ovaj sendvič je uveliko poznat u Velikoj Britaniji. Sastoji se od dve kriške belog hleba sa maslacem, unutar kojih se stavi pomfrit, po želji sa kečapom. Zvuči kao loša kombinacija i ne uklapa se u trendove zdrave ishrane, ali ovaj sendvič je i više nego ukusan.

10. BLT
sendvic-10-s.jpg

Slanina, zelena salata i paradajz jedna su od najboljih kombinacija za između hleba. Obično se služe uz tost, uz majonez, a neki dodaju i avokado i čak prže slaninu sa malo sirćeta.

Izvor: Blic
http://www.blic.rs/slobodnovreme.php?id=74039

Choose your favorite. Dvoumim se između 2, 4 i broja 10. Ne znam za vas, ali meni se otvorio apetit. :D
 
Vrh