Mnogi dobijaju platu za uklanjanje pruga i zatvaranje stanica u Srbiji...
@Sam-2
Meni je zao ali ti ocito nisi razumio sta sam napisao...
Sam-2 napisao:[quote="[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=525371#p525371]
Ovo si ti napisao u prethodnim postovima-
-- Prostor izmedju dva bedema je sluzio za kretanje vojske i snabdjevanje a kasnije je iskoristen za polaganje zeljeznickog kolosjeka.[/b]
Zasto prvo nesto tvrdis , a potom napises da ne znas ??
Da, napisao sam da je pruga trasirana u medjuprostor izmedju dva bedema koji je i ranije sluzio kao komunikacija a ono sto ne znam je u kom trenutku je spoljni zid, tzv kurtina, probijen. Da li ti je mozda palo na pamet da je taj zid mogao biti probijen i prije trasiranja pruge?
Iz pravca Savamale i Karadjordjeve, jedini ulazi u prostor Donjeg Grada vodili su kroz uske kapije (Sava Kapija i Mracna Kapija) koje su nastale jos u srednjem vijeku. One su tako namjerno napravljene uske jer je funkcija zidina i kapija da zastiti grad a ne da sluzi za transport veceg obima. Kasnije, u XIX vijeku ta funkcija je nestala a istovremeno se razvija prostor na Dorcolu pa se javlja potreba za pojacanom komunikacijom izmedju savske i dunavske obale. Da li je jos tad srusen dio zida da bi se olaksalo kretanje konjskim i volovskim zapregama a kasnije isti taj prolaz iskoristen za polaganje kolosjeka? E to je ono sto ja kazem da ne znam a ti kazes da "znas inace ne bi pokretao pricu".
U svemu ovom je najtragicnije da ti na onoj fotografiji vidis samo rupu u zidu sirine 4 metra a pojma nemas da vise nema ni zida lijevo od pruge (na kom je sad pristaniste) a ni bastiona s desne strane (gdje je sad tzv bulevar)
Evo jedne slike nastale u trenutku izgradnje pristanista i saobracajnice preko bastiona...

- kalem.jpg (57.75 KiB) Pogledano 3579 puta
kad se uveca segment, moze se vidjeti svjeze nasuta zemlja preko bastiona, koja ce sluziti kao trasa za tzv bulevar i brod koji pobija sipove bas preko zida vidjenog na ranijim slikama radi izgradnje pristanista...
pri tome, pruga stoji na istom mjestu i ne ucestvuje u demoliranju tvrdjave
hranite se zdravim mislima i pazite da vam imunitet ne opadne na serviranu glupost.