Stranica 1 od 1

Prodaja kuće udaljene 20m od pruge?

Poslato: Uto Dec 25, 2018 10:35 pm
od abc
Nadam se da su ovakva pitanja dozvoljena na forumu :)

Imam kuću koja se nalazi na oko 19m od pruge (pruga služi za snabdevanje TENTa ugljem, dakle pripada EPSu). Želeo bih da je prodam, ali sam danas čuo da će za to biti potrebna neka specijalna dozvola EPSa, i da je takva dozvola potrebna kad god se prodaje kuća koja je udaljena manje od 25m od ose pruge.

Verovatno to ima veze sa Zakonom o železnici, gde u članu 2 stoji ovo:
13) infrastrukturni pojas je zemljišni pojas sa obe strane pruge, u širini od 25 m, računajući od ose krajnjih koloseka koji funkcionalno služi za upotrebu, održavanje i tehnološki razvoj kapaciteta infrastrukture


Iskreno, nisam 100% siguran da li je ovo po 25m sa obe strane pruge ili je ukupno 25m (ja bih voleo da je u pitanju ovaj drugi slučaj :D )

Na skici se vidi grubo položaj kuće u odnosu na prugu, gde je zelena linija udaljenost najbližeg dela kuće od pruge (približna udaljenost je oko 19 metara).

Slika

Ukoliko se neko razume u ovo, molim za što hitniji odgovor! :)

Re: Prodaja kuće udaljene 20m od pruge?

Poslato: Sre Dec 26, 2018 12:50 am
od direktor
Ponudi procjeni kucu ponudi epsu da kupi i ako je ne kupe prodaj

Re: Prodaja kuće udaljene 20m od pruge?

Poslato: Sub Dec 29, 2018 11:19 pm
od Karlo del Ponte
25 метара од осе колосека, укупно 50 метара ако је пруга једноколосечна. То је ужи пружни појас, а шири пружни појас за који се тражи дозвола управљача железничком инфраструктуром је 200 метара са обе стране колосека. И шта је проблем? Иди у ЕПС и распитај се које службе су надлежне.