Javni prevoz osoba sa invaliditetom

Tramvaji, autobusi, trolejbusi, a nadamo se jednog dana i metro...

Moderator: Igor

Karlo del Ponte
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 2153
Pridružio se: Ned Nov 20, 2011 12:36 pm
Lokacija: Svuda po malo
Kontakt:
Pohvaljen: 3457
Pohvalio: 4595

Javni prevoz osoba sa invaliditetom

Postod Karlo del Ponte » Ned Dec 02, 2012 3:25 pm

Evo ga clanak koji obajvljujem na nekoliko mesta uvece 2.12.2012. povodom Svetskog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra.
ПОВОДОМ 3.ДЕЦЕМБРА, СВЕТСКОГ ДАНА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

МОГУЋНОСТ КРЕТАЊА ЗА СВАКОГА

Пре 30. година, 3. децембра 1982. скупштина УН усвојила је светски програм деловања за особе са инвалидитетом. Колико се заиста држимо тог програма при изградњи нове и реконструкцији старе инфраструктуре, зграда, при избору техничких решења у возилима јавног превоза и осталим јавним улагањима?

Врло мало. Пракса планирања и изградње у Србији је показала да се често усвајају решења непрактична и некомфорна чак и људима најбоље здравствене способности. Јавни увиди при градњи и уређењу јавних објеката и површина су углавном нетранспарентни, а на истима се примедбе грађана ретко усвајају. Особе са инвалидитетом су заинтересована страна, која буде и највише оштећена, а да би таква особа дошла на неки јавни увид, потребно је прећи безброј степеника и ивичњака, за многе непрелазних препрека.

Како пројектујемо зграде и јавне објекте?

Већина особа са инвалидитетом, тешким повредама или неким другим здравственим сметњама се може кретати потпуно самостално, под условом да су сами објекти грађени хумано и заиста прилагођени свим својим корисницима. То подразумева постојање рампи са нагибом до 5% за савладавање висинских препрека, и увек исправних лифтова у зградама, те одговарајућих рукодржача.
Чест је случај да су пројектанти предвиђали рампе, али које су једино практичне за скејт и сличне дечије игре.
Slika

Слика преузета од Вечерњег листа

Простори улица и тргова

Приликом изградње нових и реконструкције старих улица обично се сматра да су моторна друмска возила једино што се на точковима креће простором улице. За немоторни саобраћај се обично усвајају шаблонска решења, без озбиљних анализа стварних потреба свих учесника у саобраћају. Повремено су интервали на семафорима толико кратки да улицу на време могу прећу само они у најбољој кондицији, а чести су случајеви семафора где је пројектом сигнализације предвиђено да пешак прелази из две фазе, стојећи на врло уском пешачком острву. Постоје и случајеви где на једној страни пешачког прелаза је спуштен ивичњак, а на другој није. Спуштени ивичњаци, ширина простора за кретање решења са благим рампама уместо степеника нису нужна само особама са инвалидитетом, него и бициклистима, за кретање дечијих и пијачних колица и осталима на точковима. Добар пример је планирано решење славије са укидањем прелаза у нивоу за немоторни саобраћај. Чак и пешаци у најбољој кондицији нерадо користе подземне пролазе, те се често постављају високе ограде "како би их на леп начин убедили да је ипак боље подземним пролазима". Укинути прелазе у нивоу и дати покретне рампе особама са инвалидитетом је исто што и поломити неком зубе и поклонити му протезу.

Случај Славија
SlikaЈавни превоз

Према дефиницијама у књигама, јавни превоз је доступан сваком под једнаким условима, али да ли је стварно доступан сваком? Просто увођење нископодних возила у Београду није дало прави ефекат, и коришћење јавног превоза од стране особа са инвалидитетом је и даље реткост. Најчешћи проблеми су разноликост у висини станичних перона, неравнине на истима и паркирање возила на истима, то што за већину рампи у возилима за особе са инвалидитетом је потребно друго лице да постави рампу, а у Шпанском трамвају, једна од много грешака при избору возила је и то што је простор за инвалиде место са највећом циркулацијом стојећих путника. За особу са инвалидитетом је лутрија да ли ће наићи баш оно возило које јој одговара, а преседања су прави пакао.

Нископодност возила није једини и основни услов за превоз особа са инвалидитетом. Често се код нископодних возила предност лаког уласка у возило комбинује са уским пролазима у простору возила и високо подигнутим седиштима. Доста јефтиније, и често врло практично решење је прављење рампи за савладавање разлике висине пода возила и перона. Практичност тог решења огледа се у разноликим висинама перона, и преправци употребљивог возног парка, јефтинијој од набавке нових возила. То је нарочито погодно решење за железницу, и потпуно је оправдан захтев да се у наредном контигенту дизелмоторних возова, који ће бити купљени средствима Руског кредита за железнице, осим тоалета и појасева за особе са инвалидитетом буде уграђена и механичка рампа.

Slika
Слика преузета од Новости

Превоз железницом особа са инвалидитетом

Воз је најбоље средство превоза за особе са инвалидитетом на дугим релацијама, те се држави, као главном кориснику путничких железница, могу са пуним правом упутити захтеви:
- Да се одређени део кола пошаље на велики оправак, при чему би са једне обележене стране кола била механичка рампа и тоалет за особе са инвалидитетом, бар један купе са местима прилагођеним особама са инвалидитетом, и да сваки воз има најмање један такав вагон.
- Да се приликом реконструкције старих и изградње нових станица и стајалишта путнички објеката не занемарују потребе особа са инвалидитетом.
- Да моторни возови, укључујући и возове за градске железнице Беовоз приликом следећих великих оправака добију рампе за улазак инвалида.
- Да се тежи формирању директних возова, уместо возова са безброј преседања. Да особа са инвалидитетом из Ниша или Београда може возом директно доћи у Беч или Берлин.
Slika
Преузето од Асоцијације пешака и бициклиста из САД.

Да ли су нам особе са инвалидитетом на терету?

Ово није само етичко питање, хуманог односа према другоме коме су могућности рада и кретања ограничене. Ово је и питање да ли смо стварно спремни да им пружимо предуслове да раде и да се крећу, да се што мање осећају на терету другима, а што више корисни. Наши параолимпијци су се показали да умеју да буду борци, играчи, и освајачи медаља. Да ли ћемо шампионима пружити ту част да буду са нама у позориштима, возовима, на улицама? Питање права на кретање особа са инвалидитетом није питање причица једног дана у години, већ начина живота и хуманизације друштва.
Како препознати шинофобију? "Воз до Београда неће доћи", "Возови навлаче наркомане, змије, пацове", "Може само у четири стране неке забачене рупе без целовитог плана повезивања", "Шине у блендере-топионице", "Пруга је оков и зид"...

НИКАДА НЕ ОПРОСТИТИ НАПРЕДНУ ОКУПАТОРСКУ ТОРТУРУ
MilisaV
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5157
Pridružio se: Sre Jan 12, 2011 12:03 am
Kontakt:
Pohvaljen: 1318
Pohvalio: 1030

Re: Одг: Javni prevoz osoba sa invaliditetom

Postod MilisaV » Ned Dec 02, 2012 3:56 pm

Pošto sam novi tata prilikon šetnje deteta u kolicima mogu da osetim delić muka osoba sa invaliditetom. Parkinzi u uskim ulicama sub tako da za pešake jedva ima mesta. Čak i takav skraćeni trotoar vozači ne poštuju nego ukoso parkiraju na istom.


A što se naselja tiče mislim da je belvil jedino naselje koje je ispoštovalo invalide.Послато са GT-N7100 користећи Тапаток 2
borac za bolje sutra

bez splavova na rekama
1111
Korisnikov avatar
Intermediate
Postovi: 418
Pridružio se: Čet Okt 14, 2010 3:36 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 96
Pohvalio: 11

Re: Javni prevoz osoba sa invaliditetom

Postod 1111 » Ned Dec 02, 2012 5:07 pm

Колико примећујем, ни на једном нископодном кршу из 2008. године, рампа за улаз особа са инвалидитетом није у функцији. А кад се сетим колико су се дували тиме.
I used to be ''with it''. But then they’ve changed what ''it'' was. Now what I’m ''with'', isn’t ''it'' and what’s ''it'' seems weird and scary to me.
JohnnyLee
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 10379
Pridružio se: Čet Maj 14, 2009 10:17 am
Lokacija: Јерковић
Kontakt:
Pohvaljen: 5991
Pohvalio: 8785

Re: Javni prevoz osoba sa invaliditetom

Postod JohnnyLee » Ned Dec 02, 2012 8:08 pm

у Лондону (пошто сам био доста пута тамо и имао сам прилике да видим) возач на дугме активира рампу на средњим вратима, излази рампа и особа сама улази у аутобус, без ичије помоћи (нешто као код нас у КАФ-овима у теорији)
где год да кренем, тај град ме прати
Београд мој, себи ме врати
где год да одем, тај град ме чува
кроз моју главу кошава дува
Somi303
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 9322
Pridružio se: Pon Avg 08, 2011 1:01 am
Lokacija: Заклопача
Kontakt:
Pohvaljen: 4090
Pohvalio: 14740

Re: Javni prevoz osoba sa invaliditetom

Postod Somi303 » Ned Dec 02, 2012 9:37 pm

На Икарбусима се рампа активира ручно.
Сва права задржава Somi303, за коришћење фотографија контактирати --> https://www.flickr.com/people/somi303/

profa_chb napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
direktor
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 30953
Pridružio se: Pet Okt 10, 2008 2:07 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 20606
Pohvalio: 8253

Re: Javni prevoz osoba sa invaliditetom

Postod direktor » Pon Dec 03, 2012 11:33 am

Na zadnjih 25 kom je takodej na dugme i nadam se na svim ostalim takodje i na Kaf tramovima
*Ова порука је за приватну, а не јавну употребу. Њена сврха/циљ/намера није вршење нити позивање на вршење кривичних или других кажњивих дела, већ упражњавање Уставом зајемчене слободе мисли, савести и говора.
Ksenija
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 1585
Pridružio se: Pon Jan 11, 2016 2:09 am
Kontakt:
Pohvaljen: 2583
Pohvalio: 7877

Re: Javni prevoz osoba sa invaliditetom

Postod Ksenija » Pet Nov 03, 2017 3:17 pm

Aposolutno podržavam ideju da se osobama sa invaliditetom omogući bezbedan ulazak u javni prevoz samo se pitam, kako će takva ista osoba izaći iz svoje zgrade ako nema ne samo prilaz/izlaz namenjen za njih, već nema ni lift. To je veliki problem Beograda koji je stavljen u zapećak, o tome se ne razmišlja ali zato se gradski budžet troši za nekakvu bistu i još mnogo što šta što svakako treba da se sanira i/ili izgradi ali nije prioritet. Prioritet su ljudi!

Država se jako malo ili nimalo stara o takvima. Ovde ne računam novosagrađene zgrade gde je to predviđeno projektom.

Povratak na “Javni gradski saobraćajni prevoz”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Bender Rodriguez, Kesha, Minnheima i 5 gosta