07.06.2019, 15:59h na stajalištu Medaković II u smeru ka gradu.
20190607_155514_800.jpg
Ni minut posle toga survaše se nizbrdo dva Liaza na liniji 50. Trole nije bilo, pola ljudi ostalo da čeka.
Ja ušao u drugi i kad je prešđao most njega, ne i onog ispred uhvatio semafor. Jedva sam preživeo taj minut čekanja u onoj rerni. Par minuta kasnije evo je i Akia prazna. Posle došla dobro popunjena trola, za njom Megabus Volvo B7R na 20 i na kraju kasnio 38L (tebalo mu 10 minuta od Kosmaja do Vladimira Tomanovića).
U međuvremenu prošla dva Otokara na 461 u oba smera. Drugi što se vraćao iz Vrčina imao na glavnom displeju u boji bela slova na plavoj pozadini ispisano sitnim fontom 461 Šumice - Vrčin Ramnice sve u jednoj liniji bez šetanja teksta (sve stalo u jedan red do kraja. Iako je font mali ispis linije se ipak veoma jasno vidi. Mnogo lepše izgleda od običnih narandžastih ili od onih u boji na MAZovima. Šteta što nije slično ispisano na svim displejima belim karakterima na zelenoj pozadini (savremena verzija koja podseća na flip dot pokazivača destinacije).
Prvi ka Vrčinu stao na semaforu naspram stajališta tako da sam ga mogao slikati iz profila bočno, međutim bilo toliko jako sunce direktno u oči da nisam video šta pritiska, ispostavilo se da sam promenio prednju kameru i slikao dva puta sebe umesto autobus. Kad sam video umalo se nisam šlogirao, džaba bus već otišao.
Na 38L danas radio opet 202. Ne znam šta je sa 204, ne viđam ga pa možda je i rashodovan. Na svim stajalištima u Ustaničkoj ljudi su ulazili i pored Solarisa na 31 iza. Od Grčića Milenka do Dušanovca trebalo mu 8 minuta, taman se pomeri uhvati ga crveno. 17 ga nije sustigao za tih 8min, na Dušanovcu nagrnula rulja. Začuđujuće je čist. Mnoga nova vozila nisu tako čista. Kod prozora u M i LE često bude prašina. U zadnjem delu O405 manja vrućina nego u zadnjem delu MAZ-a i pored toga što ovaj prvi ima manje luftera. Mislim da kada u MAZovima (i svim drugim niskopodnim) ne radi klima strujanje vazduha od luftera do zadnjih sedišta šrilikom kretanja vozila nije moguće zbog opstrukcija u vidu stakla separatora zona vrata i sedišta.
Bio zastoj na Gazeli sve do Autokomande, zato ni 17 ni 70 nisu radile kako treba.
To je bilo u povratku. U odlasku uđem u Liaz na 37 kojeg je 40735 sustigao kod Mostara na istoj liniji. Ušao u 46, takođe visokopodni Liaz i njega opet sustigao ovog puta niskopodni Liaz na istoj liniji.
Danas se solaći samo sustižu. Da ide zglob sa 50% slabijim taktom bili bi relativno blizu ali nikako jedan za drugim (zavisi na kojoj se relaciji posmatra, možda bi ga sustigao samo što bi mu trebala još koja stanica više u zavisnosti od usporenja prvog, odnosno usporenja drugog posmatranog vozila). Taj fenomen je kod jačih linija sa solo vozilima posebno izražen i nepovoljno utiče na pouzdanost linije.
Kada se na istoj liniji koriste vozila 50% većeg kapaciteta (zglobna) bez obzira na to da li je takt isti ili 50% veća oseti se razlika na dva načina. U prvom slučaju bi poremećaji/nepouzdanost bili jednaki, međutim punije vozilo bi imalo manji stepen opterećenja (manja gužva sa istim brojem putnika) dok bi u drugom slučaju linija bila pouzdanija uz mnogo manje razlike u neravnomernosti opterećenja između polazaka (oba vozila bi bila isto popunjena kao idealno solo na 10min što je u praksi često neizvodljivo s tim da bi prevozila 50% više putnika po polasku sa 50% većim intervalom zbog čega bi linija na trasi sa istim parametrima bila nešto pouzdanija).
Dakle treba odrediti granicu kada linija i sa manjim srednjim opterećenjem prestaje biti pogodna za solo vozila, pa shodno ispitivanjima na terenu primeniti odgovarajući vozni park. Znači na dobrom broju trasa solo ne, solo-zglob ne, isključivo zglob svakako. Spolo vozila treba koristiti samo tamo gde eksploatacija zglobnih nije tehnički moguća, odnosno na trasama koje imaju istovremeno mali broj polazaka, visoku pouzdanost (minimalne poremećaje) i malo opterećenje što se može reći za nemali broj prigradskih. U gradu je zglob ipak najbolji izbor ma koliko nadležni pokrivali oči pred zatečenim katastrofalnim stanjem.