Postod Stomatolog » Uto Jul 04, 2017 3:21 pm
Da, stomatolog sam, studirao sam 5 godina (sada fakultet traje 6 godina), specijalizacija traje 3 godine.
Na dodiplomskim studijama sam položio 53 ispita za tih 5 godina studiranja.
Svi dobro znaju da uz tehnične fakultete (elektrotehnika, pmf, građevina i mašinstvo) su medicinski fakulteti (medicina, stomatologija, farmacija) među najtežima.
Tako da očekivati da cena rada stomatologa bude jeftinija od majstora (vodoinstalatera, električara ili stolara) koji ima srednju školu (zanat) je bez ikakvog smisla i logike. A da ne govorim o cenama stomatološkog materijala i opreme.
Pola Srbije hoda krezubo ne zbog nas stomatologa, skoro svaka ulica u Beogradu ili Novom Sadu ima bar jednog stomatologa, nego zbog naroda koji je siromašan i koji nema novca za popravku zuba, a država je nažalost stomatološke usluge skoro pa potpuno izbacila iz zdravstvenog osiguranja.
Pominješ moral stomatologa, izvini ali zašto smo mi manje moralni od pravnika ili ekonomista (advokata, notara, menadžera) ili nekih drugih profesija koje sve svoje usluge debelo naplaćuju?
Stomatološke usluge su bile besplatne u komunizmu, od kako smo u kapitalizmu već sam napisao da nas je država izbacila iz zdravstvenog osiguranja nalik na zapadne sisteme.
U svim državnim firmama imaš problem zapošljavanja preko veze, tako da ispostavljati samo medicinske ustanove nema nikakvog smisla.
O krađi materijala je totalno suludo govoriti, zato što svaka privatna ordinacija je bolje i sa kvalitetnijim materijalima opremljena od državnih ordinacija koje nemaju ničega ili je sve zastarelo (iz doba pre 30 ili 40 godina). A ako misliš da samo lekari i stomatolozi kradu, varaš se, mnogo je bilo i zaposlenih u vojsci koji su krali konzerve sa hranom, municiju i ostale stvari. Pojedinih slučajeva sigurno ima u svim profesijama.
Vojska je za sebe uvek znala da se dobro pobrine, tako da nisu oni nikada tako loše prolazili kao što ti navodiš.
Ima mnogo ekstraprofitera među oficirima u vojsci, tako da i o njihovom moralu možemo diskutovati.
Ništa lekari i stomatolozi ne žive bolje od advokata, ekonomista, inženjera, arhitekata, koji isto imaju neki svoj privatni posao.
Jedan stomatolog da bi otvorio privatnu ordinaciju treba minimum 30.000 EUR pa i do 100.000 EUR, tako da je i sama investicija u opremu i materijal velika u odnosu na neke druge profesije. Zato mnogi stomatolozi rade za druge na procenat i još moraju sami da pronalaze pacijente, tako da ne žive baš tako bajno kako ti misliš.
Ako misliš da je rudarski posao lagan, zašto ljudi ne idu raditi u rudnik. Pošto kažeš da je posao u vojsci jako težak, naporan i nebezbedan, eto neka idu u rudare ako je to tako lak i bezbedan posao.
Ovoj državi fali preko 1000 lekara, tako da ako želimo da nam neko leči buduća pokoljenja, moraćemo da mitimo i neke druge profesije,a ne samo vojsku.