Pijace

Diskusije o objektima koji se rekonstruišu i obnavljaju

Moderator: Igor

Kailan
Korisnikov avatar
Intermediate
Postovi: 261
Pridružio se: Pon Avg 24, 2015 3:44 am
Kontakt:
Pohvaljen: 470
Pohvalio: 28

Re: Pijace

Postod Kailan » Pet Jun 07, 2019 1:25 am

Давно је прошао воз за архитектуру у Београду која одговара контексту у коме се налази.

Струка већ неких стотинак година заступа идеју да архитектура треба да представља време у коме се гради а не амбијенталне целине у којима се гради самим тим се увек и на силу гурају зграде "савремене" архитектуре тамо где им није место а готово сваки покушај да се изгради нешто што би се уклопило у историјски концепт коме се налази се блокира као нека имагинарна "скопљаизација" Београда или чувено "ново да личи на старо".

Резултат је нажалост вашар од града где лепе старе зграде из доба Краљевине стоје к'о пилету с*** у мору бруталистичких грађевина, стаклених и челичних зграда, уџерица и франкенштајнских хибрида свих наведених.
Неспособност јавног сектора да обавља свој посао није кривица приватног сектора ни економског либерализма.
Pohvale za post: 2
Хаеул
Korisnikov avatar
Intermediate
Postovi: 158
Pridružio se: Sub Apr 06, 2019 3:22 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 209
Pohvalio: 78

Re: Pijace

Postod Хаеул » Pet Jun 07, 2019 3:17 pm

У Америци и Британији, већ пар деценија, делује покрет коме су неки наденули име "нови класицизам". Још увек је то прилично маргинална појава, али успели су да се изборе за увођење наставе традиционалне и класичне архитектуре на пар престижних универзитета у свету, и грађевине неких од њихових представника данас красе градове попут Лондона. Сличних примера има у Источној Азији, а познато је и да многе државе - све осим Србије, рекао бих - улажу велике напоре у очување старих заната, међу којима има и оних непосредно повезаних са традиционалним градитљством.

Имамо и примере живог традиционалног, или традицијом инспирисаног, градитељства у источној и југоисточној Азији, и Африци, затим верског градитељства у православном, будистичком, хиндуистичком и муслиманском свету, па донекле и међу римокатолицима. Овде не говорим о копијама шатоа из долине Лоаре, већ правој традиционалној архитектури, која није вештачки враћена у оптицај (на начин на који су традиције антике оживљене у доба ренесансе). Ту је и традиционални утицај европске архитектуре на изгед кућа у Америци, Аустралији, Канади..

Што се тиче Скопја 2014 и скопљизације, мислим да сам изнад све рекао. Проблем Скопља није нужно у томе што његова нова здања покушавају да изгледају као да су од пре 100-200 година, већ то што у томе не успевају, јер не пролазе испит на пољу естетике и квалитета. Те зграде више личе на неке америчке "шопинг молове", или објекте у склопу Дизниленда, него нешто изграђено у духу неокласицизма.

А проблем је, разуме се, и то што је (скоро) свих 20 зграда и 40 споменика у склопу тог пројекта изграђено у истом квази-историјском стилу. Скопље је, слично разноразним балканским инстант-нацијама, и заливским вехабијским шеихатима, покушало да преко ноћи створи историју. Нажалост, то тако не иде.

Градити неке нове Версаје и Шамборе.. то је мегаломанија, и нешто што не бих волео да видим у Србији, чак ни кад би се инсистирало на традиционалним техникама и квалитету градње. Али, вратити некој згради фасаду или спрат који је изгубила у Другом светском рату, додати спрат или два некој другој, чији архитектонски значај није превелик (изворни изглед важних историјских споменика мора се поштовати, и било би незамисливо да неко на Кафани „?” дода спрат), или изградити нешто у "историјском" стилу како би се употпунила нека архитектонска целина - у мојим очима, то је савршено разумно, и не видим ко би се томе могао противити, осим неки екстремиста за кога је све што није метални кавез обложен стаклом анатема у овом фамозном "21. веку" (флоскула коју њима слични понављају још од 15. века).
SRBO
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 1916
Pridružio se: Pet Jan 23, 2015 9:48 pm
Lokacija: Учитељско Насеље
Kontakt:
Pohvaljen: 1534
Pohvalio: 35

Re: Pijace

Postod SRBO » Pet Jun 07, 2019 4:09 pm

Све је то до идеологије. Апсолутно сваки архитекта је у неком погледу идеолошки загрижен (углавном што су им погледи прогресивистичкији, то су им одвратније творевине)
Pohvale za post: 1
Хаеул
Korisnikov avatar
Intermediate
Postovi: 158
Pridružio se: Sub Apr 06, 2019 3:22 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 209
Pohvalio: 78

Re: Pijace

Postod Хаеул » Pet Jun 07, 2019 4:11 pm

SRBO » 07 Јун 2019 23:09 napisao:Све је то до идеологије. Апсолутно сваки архитекта је у неком погледу идеолошки загрижен (углавном што су им погледи прогресивистичкији, то су им одвратније творевине)

Свакако. То посебно важи за Запад, и квази-пост-комунистичка друштва попут нашег, која никако да се ослободе свог "руменила".

Има код нас и пар примера оних заиста патолошких случајева, којима су уста пуна идеолошких флоскула тима "модерно", "свет", "прогрес" и "21. (до јуче 20) век", и који би и данас бранили неке од Корбизјеових луцкастијих идеја као "прогресивне". Има и оних на другом екстрему..

Povratak na “Rekonstrukcija i obnova objekata”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Google [Bot] i 4 gosta