Ekonomija Beograda

Opšte diskusije o ekonomiji, kulturi i vestima vezane za Beograd

Moderator: Igor

MilisaV
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5149
Pridružio se: Sre Jan 12, 2011 12:03 am
Kontakt:
Pohvaljen: 1306
Pohvalio: 1024

Re: Ekonomija Beograda

Postod MilisaV » Sub Nov 14, 2015 9:49 pm

Ja sam 2014 kupio nov IMT traktor. I mogu da kažem da sa onim proizvodom pravo je čudo što je IMT doživeo 2015 godinu.
IMT 539 vrši posao za koji je namenjen, ali on se više može smatrati nužnim zlom, nego prvim izborom. To je bukvalno tehnologija iz 60-tih godina. Bukvalno. A najgore je što su ga tad pravili kvalitetnije nego u 2014. Danas više nikad ne bih kupio imt. Bolje dodati malo para i uzeti strani/bolji traktor

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока
borac za bolje sutra

bez splavova na rekama
laki72
Expert
Postovi: 8064
Pridružio se: Sre Sep 07, 2011 11:56 am
Kontakt:
Pohvaljen: 7486
Pohvalio: 1683

Re: Ekonomija Beograda

Postod laki72 » Ned Nov 15, 2015 1:59 am

@MilisaV
Da razumem tvoje 'razocarenje' jer je moj brat od tetke 2010 kupio neki derivat od 539 koji se od originalnog razlikuje po tome sto ima 4x4 pogon.
Elem, bilo je nekih 'nenormalnih kvarova' na njemu, tipa pucanja pojedinih delova, sad je sve OK.
POENTA je da su pola delova koji su ugradjeni na njega uvozni delovi ocajnog kvaliteta, neretko sa necitljivim kataloskim brojem i imenom proizvodjaca.
Bilo je tu u pojedinim serijama cak i pumpi visokog pritiska bugarskog proizvodjaca koje su bile tako poroznog odlivka da su 'pisale' naftu...
IMT odavno ne proizvodi serije, vec se obicno radi za poznatog kupca po uplati avansa.
Zasto? Zato sto stranim bankama nije u interesu da finansiraju srpsku privredu.
A to sto smo mi dozvolili polupismenom beogradskom isprdku da nauruzan 'zaposedne' NBS i kroji bankarski sektor, monetarnu politiku to je vec nesto drugo...


Najgore je sto se nista nismo naucili makar na svojim greskama kad vec nismo umeli da ucimo na tudjim.
Mi moramo shvatiti da ce strani investitor ovde dolaziti samo zbog ekstremno niske cene radne snage, niskih ekoloskih zahteva i slicnih 'pogodnosti' .
Onoga trena kada mu neko ponudi povoljnije uslove, on svoju proizvodnju seli u neke druge drzave.
Tehnologije se danas tako brzo menjaju da je jedna generacija oko 5 godine, te vise nema ni troskova seljenja fabrika, jer jednostavno bi se i bez toga morale uzimati i transportovati druge masine.
Nasa sansa je domaca proizvodnja vezana uz domace resurse ili domacu traznju na trzistu.
Sve ostalo su samo privremeni 'poslici' , a posle svakog od njih mi smo efektivno siromasniji.
Pohvale za post: 1
Nevenkovic
Intermediate
Postovi: 416
Pridružio se: Sub Feb 27, 2010 1:58 am
Kontakt:
Pohvaljen: 63
Pohvalio: 41

Re: Ekonomija Beograda

Postod Nevenkovic » Ned Nov 15, 2015 2:00 am

Вожд napisao:сулуде либерализације увоза (она једнострана према ЕУ ми је најсимптоматичнија).

Pre par godina jedan moj prijatelj napisa knjigu o aktuelnom ekonomskom trenutku, jedan od postulata knjige je da se u srpski sistem mera uvede jedinica za glupost. Njen oficijeni naziv bi bio LABUS. :laugh:
Pohvale za post: 1
tragac
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 4910
Pridružio se: Uto Apr 05, 2011 2:35 pm
Lokacija: RAKOVICA
Kontakt:
Pohvaljen: 2769
Pohvalio: 4980

Re: Ekonomija Beograda

Postod tragac » Uto Dec 29, 2015 2:07 pm

Ne zaustavljajte Taxi - bojkotujte ga!
Analiza
Beginner
Postovi: 43
Pridružio se: Ned Okt 26, 2014 4:18 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 61
Pohvalio: 18

Re: Ekonomija Beograda

Postod Analiza » Sre Jan 06, 2016 12:52 am

Po meni je još uvek osnovni problem u diskontinuitetu svojinsko pravnih odnosa, samim tim raspad svake ekonomije u okviru tog diskontinuiteta je neizbežan. Restitucija bi bila jedini način da se zakrpi taj diskoninuitet i da se građanima vrati njihova životna, radna, ekonomska, proizvodna, kupovna i poreska moć. Ukoliko se to ne izvede u ovim uslovima jedina ekonomija koja ima izglede na uspeh jeste strana kolonijalna ekonomija koja će postepeno progutati i potisnuti sve što je domaće i koja sa našim građanima ima veze samo preko legalizacije nasilja nad njima.
Dejan011
Intermediate
Postovi: 275
Pridružio se: Uto Nov 18, 2014 10:56 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 571
Pohvalio: 417

Re: Ekonomija Beograda

Postod Dejan011 » Sre Jan 06, 2016 2:39 am

Restitucija neće rešiti ništa, niti će pomoći ekonomiji pošto je to jedna notorna glupost. Ne može može jedna nepravda ispraviti tako što će se učiniti nepravda nekom drugom drugom. To je kao kad bi meni neko ukrao auto, pa ja odem sutra i ukradem auto komšiji, jer u suštini ja nisam oštećen i namirio sam sebe sebe, ali sam time naneo nepravdu drugome. Tako i ovo sa resititucijom.To što su komunisti posle rata oduzeli imovinu tadašnjim vlasnicima je za njih bila velika nepravda. Međutim još veća nepravda bi bila kada bi mi danas moramo da od svoje imovine nadoknađujemo oteto, i to ne onima kojima je oduzeto već njihovim unucima pa i praunucima, što dodatno gubi svaki smisao. Uostalom, imovina je oduzeta u skladu sa zakonima koji su tada važili.
Analiza
Beginner
Postovi: 43
Pridružio se: Ned Okt 26, 2014 4:18 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 61
Pohvalio: 18

Re: Ekonomija Beograda

Postod Analiza » Sre Jan 06, 2016 3:32 am

Dejan011 » Wed Jan 06, 2016 1:39 am napisao:Restitucija neće rešiti ništa, niti će pomoći ekonomiji pošto je to jedna notorna glupost. Ne može može jedna nepravda ispraviti tako što će se učiniti nepravda nekom drugom drugom. To je kao kad bi meni neko ukrao auto, pa ja odem sutra i ukradem auto komšiji, jer u suštini ja nisam oštećen i namirio sam sebe sebe, ali sam time naneo nepravdu drugome. Tako i ovo sa resititucijom.To što su komunisti posle rata oduzeli imovinu tadašnjim vlasnicima je za njih bila velika nepravda. Međutim još veća nepravda bi bila kada bi mi danas moramo da od svoje imovine nadoknađujemo oteto, i to ne onima kojima je oduzeto već njihovim unucima pa i praunucima, što dodatno gubi svaki smisao. Uostalom, imovina je oduzeta u skladu sa zakonima koji su tada važili.

Ne može predstavljati nepravdu ako se vlasniku vrati ono što je oduzeto. Ako je nekome ukraden auto onda se auto vraća vlasniku a obeštećuje se kupac kradene robe, a ne obrnuto!

Ovde niko ne traži novac već imovinu a koja se nalazi u fondu državne svojine koja se može ponuditi kao supstitucija. Dakle to ne može biti nepravda niti glupost već istina i pravo, ne samo pravičnost.

Nijedna pravna radnja ne može biti validna ni isplativa dugoročno pre restitucije, neće biti normalnih odnosa, ni pravne sigurnosti, već isključivo sukoba, protivurečnosti i nasillja dokle god se ne izvrši restitucija otetog. U pitanju je 500 000 porodica/pojedinaca i vrednost od oko 70 - 90 milijardi evra koje država drži zarobljeno, blokirano ili predviđeno kao resurs za kriminalne i plitičke radnje umesto da je vrati u ekonomski krvotok!
Kada je u pitanju zbrinjavanje " ugroženih" migranata readmisanata itd tada više ne važi taj argument " da se ne može jedna nepravda ( a s kojom mi čak i nemamo veze) ispravljati drugom". Zašto onda važi za restituciju?
Baš zato što zakoni koji su tada važili sada ne važe, jer sada nema društvene svojine i sada je privatna svojina i kapital dominantna vrednost, sada se mora ta imovina vratiti u izvorni vlasnički status. Dakle ne može se promeniti sistem za sve osim za našu otetu imovinu. Besmisleno je tražiti da se povinujem kapitalističkim i tržišnim kriterijumima a da mi se ne vrati moj kapital i njegova tržišna vrednost. E pa to ne može!
Ne može se graditi kapitalizam na tuđem otetom kapitalu! Vraćanje u kapitalizam i obnova domaće industruje mora početi vraćanjem kapitala izvornim vlasnicima a ne prodavanjem, legalizacijom ili poklanjanjem opljačkanog!
Država je moj dužnik, restitucionari su najveći poverioci države. Koji to investitor može uložiti toliko koliko država duguje restitucionarima? Svako dugovanje u državi i prema državi je najpre dug prema restitucionarima, znači svako duguje prvo to pa tek onda drugima. Sve je s njom povezano. I svaki kriminal se njome leči!
Analiza
Beginner
Postovi: 43
Pridružio se: Ned Okt 26, 2014 4:18 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 61
Pohvalio: 18

Re: Ekonomija Beograda

Postod Analiza » Sre Jan 06, 2016 4:23 am

Restitucija je nukleus, ne samo razvoja, obnove ekonomije već i opstanka u svakom smislu.
Država nikada neće moći da naplati svoja potraživanja, da kreira nova, da održi bilo kakvu ekonomsko pravnu interakciju sa svojim građanima sve dok se ne sprovede kompletna naturalna restitucija. Jednostavno takva država više neće predstavljati pojam državnosti i bilo kakvog ekonomsko političkog ni teritorijalnog integriteta već će se svesti na bedni administrativno kolonijalni poredak i kriminalni servis stranaca.
Analiza
Beginner
Postovi: 43
Pridružio se: Ned Okt 26, 2014 4:18 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 61
Pohvalio: 18

Re: Ekonomija Beograda

Postod Analiza » Sre Jan 06, 2016 4:30 am

Bez restitucije pojam BNP i BDP je iluzija, varka, igra reči koja nema nikakvo pravno i ekonomsko utemeljenje.
laki72
Expert
Postovi: 8064
Pridružio se: Sre Sep 07, 2011 11:56 am
Kontakt:
Pohvaljen: 7486
Pohvalio: 1683

Re: RE: Re: Ekonomija Beograda

Postod laki72 » Sre Jan 06, 2016 9:20 am

Dejan011 napisao:Restitucija neće rešiti ništa, niti će pomoći ekonomiji pošto je to jedna notorna glupost. Ne može može jedna nepravda ispraviti tako što će se učiniti nepravda nekom drugom drugom. To je kao kad bi meni neko ukrao auto, pa ja odem sutra i ukradem auto komšiji, jer u suštini ja nisam oštećen i namirio sam sebe sebe, ali sam time naneo nepravdu drugome. Tako i ovo sa resititucijom.To što su komunisti posle rata oduzeli imovinu tadašnjim vlasnicima je za njih bila velika nepravda. Međutim još veća nepravda bi bila kada bi mi danas moramo da od svoje imovine nadoknađujemo oteto, i to ne onima kojima je oduzeto već njihovim unucima pa i praunucima, što dodatno gubi svaki smisao. Uostalom, imovina je oduzeta u skladu sa zakonima koji su tada važili.

Ja vecu glupost nisam odavno procitao... (!)

Kakvim BRE "vazecim zakonima"???

Pa ljudi su "etiketirani" kao izdajnici samo zato sto su njihove firme poslovale od 1941 do 1945 !
(Da ne idemo do toga sto se nekome 'svidela' necija kuca)!!!

Nemam (da znam) apsolutno nikoga u familiji ko je direktno pogodjen oduzimanjem imovine u poratnim godinama, ali sam apsolutno za to da se ta nepravda mora ispraviti.

A to sto nam je svima (drzavi i njenim gradjanima) tokom prosle decenije bilo lepo da trosimo lovu koja nije nasa od prodaje imovine koja je oteta (jedan od 'sitnijih' primera RK Beograd - Mitici),
kostace nas pre ili kasnije mnogo vise.
Dizace ova zemlja kredite da isplacuje oteto, po presudama nasih sudova, ali sve cesce i popresudama u Strazburu.
Pohvale za post: 2
Dejan011
Intermediate
Postovi: 275
Pridružio se: Uto Nov 18, 2014 10:56 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 571
Pohvalio: 417

Re: Ekonomija Beograda

Postod Dejan011 » Sre Jan 06, 2016 9:43 pm

Analiza napisao: Ne može predstavljati nepravdu ako se vlasniku vrati ono što je oduzeto. Ako je nekome ukraden auto onda se auto vraća vlasniku a obeštećuje se kupac kradene robe, a ne obrnuto!

Vlasnik je odavno mrtav. Nemoguće je da mu vraćaju imovinu na ovom svetu.
Restitucija je nukleus, ne samo razvoja, obnove ekonomije već i opstanka u svakom smislu.
Država nikada neće moći da naplati svoja potraživanja, da kreira nova, da održi bilo kakvu ekonomsko pravnu interakciju sa svojim građanima sve dok se ne sprovede kompletna naturalna restitucija.

A jel tako? Pa dobro onda, daj da vratimo Folksdojčerima pola Vojvodine, možda postanemo razvijeni ko Nemačka :D

laki72 napisao:Ja vecu glupost nisam odavno procitao... (!)
Kakvim BRE "vazecim zakonima"???

Po važećim zakonima tadašnje države. Pazi, narod je odlučio da hoće komunizam i nacionalizaciju, narod je želeo sve to što je i dobio.
Sva ta imovina je oduzeta pre 60 godina u nekoj drugoj državi. Šta mi danas u 2016 godini imamo s tim? Uostalom, nisu došli vanzemaljci pa uzeli tu imovinu već sam narod, među kojima su i neki izvuklji deblji kraj. Ako ćemo da krenemo u to besmisleno ispravljanje nepravdi, šta da radimo sa onima koji su streljani? Kako njima štetu da nadoknadimo? Šta da radimo sa onima koji su ostali živi i živeli u komunizmu 50 godina iako to možda nisu hteli? Ko zna, možda bi oni stvorili milione da su živeli u kapitalizmu, pa jel treba i to da nadoknađujemo?

Što se desilo desilo se, kome je oduzeta imovina - oduzeta je, ko je streljan - streljan je, ko je ostao živ - živ je, i to je to. Nema nikavog smisla opterećivati sadašnje generacije čiji čak ni roditelji nisu bili rođeni u to vreme kada se to dešavalo. Razumem ja ove likove, potencijalne milionere kojima je krivo što im sudbina nije bila naklonjena pa sad hoće novu šansu, ali život ponekad nije fer.
rasho62
Higher intermediate
Postovi: 1107
Pridružio se: Sre Dec 25, 2013 3:49 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 429
Pohvalio: 291

Re: Ekonomija Beograda

Postod rasho62 » Sre Jan 06, 2016 10:27 pm

Дејане, прочитај књигу (чини ми се едиција Антологија), Приче о удби, коју је приредио Бранимир Страњаковић и пријатељи, јер је човјек (не могу се сетити имена) који је сакупљао казивања потомака жртава "нестао" у једној од посета Косову и Метохији након 1999 па није стигао да то он објави.
Можда ће ти тада бити јасније како је то текла "законска" отимачина и "законска" смакнућа невиних СРБА, именом и презименом, чија је имовина отета.
Ту ћеш сазнати да и данас УДБА влада Србијом, односно, потомци тадашњих удбаша су ти највећи противници и кочничари установљавања истине о свим злодјелима њихових очева и деда.
Мала знања добијају се учењем, велика знања добијају се вером и поштењем.
Pohvale za post: 1
autoputevi kao hobi
Intermediate
Postovi: 222
Pridružio se: Pet Jun 05, 2015 10:12 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 398
Pohvalio: 20

Re: Ekonomija Beograda

Postod autoputevi kao hobi » Pon Mar 14, 2016 7:36 pm

Imam za vas jedno pitanje
Koja je najveca firma u Beogradu i koliko ljudi zaposljava ?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Analiza
Beginner
Postovi: 43
Pridružio se: Ned Okt 26, 2014 4:18 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 61
Pohvalio: 18

Re: Ekonomija Beograda

Postod Analiza » Sub Nov 26, 2016 11:58 pm

Dejan011 » Wed Jan 06, 2016 8:43 pm napisao:
Analiza napisao: Ne može predstavljati nepravdu ako se vlasniku vrati ono što je oduzeto. Ako je nekome ukraden auto onda se auto vraća vlasniku a obeštećuje se kupac kradene robe, a ne obrnuto!

Vlasnik je odavno mrtav. Nemoguće je da mu vraćaju imovinu na ovom svetu.
Restitucija je nukleus, ne samo razvoja, obnove ekonomije već i opstanka u svakom smislu.
Država nikada neće moći da naplati svoja potraživanja, da kreira nova, da održi bilo kakvu ekonomsko pravnu interakciju sa svojim građanima sve dok se ne sprovede kompletna naturalna restitucija.

A jel tako? Pa dobro onda, daj da vratimo Folksdojčerima pola Vojvodine, možda postanemo razvijeni ko Nemačka :D

laki72 napisao:Ja vecu glupost nisam odavno procitao... (!)
Kakvim BRE "vazecim zakonima"???

Po važećim zakonima tadašnje države. Pazi, narod je odlučio da hoće komunizam i nacionalizaciju, narod je želeo sve to što je i dobio.
Sva ta imovina je oduzeta pre 60 godina u nekoj drugoj državi. Šta mi danas u 2016 godini imamo s tim? Uostalom, nisu došli vanzemaljci pa uzeli tu imovinu već sam narod, među kojima su i neki izvuklji deblji kraj. Ako ćemo da krenemo u to besmisleno ispravljanje nepravdi, šta da radimo sa onima koji su streljani? Kako njima štetu da nadoknadimo? Šta da radimo sa onima koji su ostali živi i živeli u komunizmu 50 godina iako to možda nisu hteli? Ko zna, možda bi oni stvorili milione da su živeli u kapitalizmu, pa jel treba i to da nadoknađujemo?

Što se desilo desilo se, kome je oduzeta imovina - oduzeta je, ko je streljan - streljan je, ko je ostao živ - živ je, i to je to. Nema nikavog smisla opterećivati sadašnje generacije čiji čak ni roditelji nisu bili rođeni u to vreme kada se to dešavalo. Razumem ja ove likove, potencijalne milionere kojima je krivo što im sudbina nije bila naklonjena pa sad hoće novu šansu, ali život ponekad nije fer.


Pa šta ako su mrtvi??? Izvini molim te, ali valjda se imovina nasleđuje od mrtvih predaka ili samo od živih? Ti mrtvi imaju svoje potomke, i naslednike oduzete imovine.

Ko je streljan streljan je, ali njegov potomak ima pravo na obeštećenje.
Kome je oduzeta imovina, douzeta je, ali ista ili druga može da se vrati naslednicima. Iz državnog fonda imovine može sve što je oduzeto i da se vrati.

Čemu služi ta državna imovina koja je još i neevidentirana i za koju se ne plaća porez? Ona služi samo za korupciju i kriminal. Zato političari ne dopuštaju restituciju jer se ona protivi kriminalu i razotkriva ga.
Вожд
Expert
Postovi: 5887
Pridružio se: Uto Apr 15, 2014 11:47 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 7862
Pohvalio: 7159

Re: Ekonomija Beograda

Postod Вожд » Sre Nov 30, 2016 10:37 pm

$_57.JPG
Pohvale za post: 1
Вожд
Expert
Postovi: 5887
Pridružio se: Uto Apr 15, 2014 11:47 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 7862
Pohvalio: 7159

Re: Ekonomija Beograda

Postod Вожд » Čet Feb 23, 2017 11:27 pm

Nepoznati cena i model privatizacije PKB-a

Autor teksta:
Vojislav Stevanović
Prodaja kapitala, prodaja imovine, strateško partnerstvo ili kombinacija navedenih modela. To su mogući modeli prodaje PKB-a. U Ministarstvu privrede kažu da će tokom proleća biti objavljen i finalni konkurs za privatizaciju, kada će se konačno i znati model.

Za ekonomiste je dobar signal što su u konkurenciji za privatizaciju PKB-a i domaće komapnije

"Raduje me činjenica da su domaći investitori spremni i sve više finansijski jaki da učestvuju na velikim tenderima", rekao je Aleksandar Vlahović u Novom danu.

Među njima će biti i dvojica velikih zemljoposednika, Miodrag Kostić i Petar Matijević. Matijević kaže da ima najveću klaničnu industriju i da su mu potrebna zemljišta i farme. Vlasnik MK grupe tvrdi da PKB treba da kupi neko ko će od njega napraviti profitabilnu firmu. Kaže da dobro zna da da je preduzeće devastirano.

"Znate li koliko veliko drveće raste iz sistema za novodnjavanje u PKB-u. Od deset do 15 metara. Znate li koliko treba drvetu da poraste 15 metara. Za ovih 15-20 godina on je toliko devastiran. Nama je i IMT dobar da nije devastiran koliko jeste", rekao je Kostić.

Koliko su zainteresovani spremni da plate za sada je, takođe, nepoznanica. Na neuspešni tender za prodaju, raspisan krajem 2015. godine, nije stigla nijedna ponuda, a početna cena za 51 odsto procenjene vrednosti imovine bila je oko 154 miliona evra.

Za sindikate te firme, prihvatljiv je onaj u kom država ostaje većinski vlasnik.

"Samo na taj način možemo da zadržimo delatnost. Sve ostalo što ne garantuje ratarsko stočarsku delatnost ne garantuje ni opstanak PKB-a", kaže Milisav Đorđević, predsednik Samostalnoog sindikata PKB.

Poljoprivredni stručnjak Milan Prostran smatra da je PKB i dalje, kako kaže, zlatna koka iako podseća da su najprofitabilniji delovi kombinata ranije već odvojeni i prodati - Frikom, Trgovačke kuće, Imlek... Dodaje i da treba utvrditi ko je sve kumovao velikom dugu od više od 80 miliona evra

"Ne treba zaista žuriti, treba odabrati dobar menadžment koji će upravljati PKB-om i on treba da ostane i dalje u vlasništvu države. Ako se sutra i proda videćete, prema iskustvu nekih sadašnjih vlasnika velikih imanja, odmah će doći do promene proizvodne strukture - prvo se ti kapitalisti oslobađaju onog što nije profitabilno, a to je stočarska proizvodnja", pozorava Prostran.

PKB ima više od 20 hiljada hektara obradive zemlje, više od 26 hiljada grla stoke, mašine, opremu, staklenike i oko 1.700 zaposlenih. Vrednost kapitala tog preduzeća je procenjena na oko 413 miliona evra.


http://rs.n1info.com/a230306/Biznis/Pri ... a-PKB.html
direktor
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 28440
Pridružio se: Pet Okt 10, 2008 2:07 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 15211
Pohvalio: 6311

Re: Ekonomija Beograda

Postod direktor » Pet Feb 24, 2017 12:09 am

Lov u mutnom u toku
*Ова порука је за приватну, а не јавну употребу. Њена сврха/циљ/намера није вршење нити позивање на вршење кривичних или других кажњивих дела, већ упражњавање Уставом зајемчене слободе мисли, савести и говора.
Вожд
Expert
Postovi: 5887
Pridružio se: Uto Apr 15, 2014 11:47 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 7862
Pohvalio: 7159

Re: Ekonomija Beograda

Postod Вожд » Ned Sep 30, 2018 10:42 am

_20180930_104258.JPG
_20180930_104258.JPG (79.89 KiB) Pogledano 2212 puta
direktor
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 28440
Pridružio se: Pet Okt 10, 2008 2:07 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 15211
Pohvalio: 6311

Re: Ekonomija Beograda

Postod direktor » Ned Sep 30, 2018 9:01 pm

Steta sto nije docekalo serisku proizvodnju
*Ова порука је за приватну, а не јавну употребу. Њена сврха/циљ/намера није вршење нити позивање на вршење кривичних или других кажњивих дела, већ упражњавање Уставом зајемчене слободе мисли, савести и говора.
Pohvale za post: 1
Вожд
Expert
Postovi: 5887
Pridružio se: Uto Apr 15, 2014 11:47 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 7862
Pohvalio: 7159

Re: Ekonomija Beograda

Postod Вожд » Sre Nov 21, 2018 7:33 pm

_20181121_183520.JPG

_20181121_183534.JPG
Pohvale za post: 3
Гага
Expert
Postovi: 9644
Pridružio se: Sre Dec 08, 2010 7:33 pm
Lokacija: Бежанијска коса
Kontakt:
Pohvaljen: 10121
Pohvalio: 16974

Re: Ekonomija Beograda

Postod Гага » Sub Nov 24, 2018 3:17 am

:sesir: Хвала @Вожде за овај чланак. То кажем из разлога јер на слици из БИП погана се виде три линије за отакање (пуњење) пива у staklene флаше (такозване зидарске). Те три линије су производње из источне Немачке фирме Нагема, које је спољнотрговинско предузеће Техносервис где сам ја радио, заступало. И то баш пословница за прехрамбену индустрију где је нас троје колега радило. Линије су са почетка '70 година.
Pohvale za post: 4
Вожд
Expert
Postovi: 5887
Pridružio se: Uto Apr 15, 2014 11:47 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 7862
Pohvalio: 7159

Re: Ekonomija Beograda

Postod Вожд » Sub Nov 24, 2018 3:26 pm

Нема на чему Гаго. :sesir:
Драго ми је да ти штогод значи.
Хвала теби на објашњењима и дељењу успомена. :sesir:
Pohvale za post: 1
Гага
Expert
Postovi: 9644
Pridružio se: Sre Dec 08, 2010 7:33 pm
Lokacija: Бежанијска коса
Kontakt:
Pohvaljen: 10121
Pohvalio: 16974

Re: Ekonomija Beograda

Postod Гага » Pon Nov 26, 2018 1:28 am

Вожде хвала на лепим речима :sesir:
Да, успомене из лепих времен навиру, а била су и те како лепа времена.
Pohvale za post: 1
sudija
Intermediate
Postovi: 114
Pridružio se: Uto Okt 09, 2018 6:16 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 185
Pohvalio: 83

Re: Ekonomija Beograda

Postod sudija » Pon Okt 21, 2019 10:46 am

Industrija motora Rakovica AD u stečaju prodata je za 1,1 milijardu dinara konzorcijumu koji čine Institut za izgradnju grada i akcionarsko društvo Hempro iz Beograda.
Vrednost Industrije motora procenjena je na 2,9 milijardi dinara (2. 931.478. 556,72), a prihvachena je ponuda u visini od 1,1 milijardu dinara (1.100.100.000).Procenjena vrednost od 2,93 milijarde dinara odnosi se na sedam pogona, magacine, skladišta površine 75.997 kvadratnih metara, i druge objekte.
"U paketu" je i celokupna oprema fabrike za proizvodnju motora, traktora i kabina, alati i zalihe materijala za proizvodnju...
tragac
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 4910
Pridružio se: Uto Apr 05, 2011 2:35 pm
Lokacija: RAKOVICA
Kontakt:
Pohvaljen: 2769
Pohvalio: 4980

Re: Ekonomija Beograda

Postod tragac » Čet Okt 24, 2019 2:49 pm

Od IMR bi trebalo sačuvati:
1. staru upravu zgradu
2. probni sto zaaviomotore.
3. Montažu (velika žuta zgrada podignuta 1939)
4. Samački hotel (sada trenutno nastanjen, ovo može da postane hostel ili nešto slično,stanarima dati adekvatne stanove u nekom novom objektu na lokaciji).
Ne zaustavljajte Taxi - bojkotujte ga!

Povratak na “Gradski život i vesti”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Drakche, relja i 2 gosta