Trziste nekretnina

Opšte diskusije o ekonomiji, kulturi i vestima vezane za Beograd

Moderator: Igor

Sinisa
Beginner
Postovi: 40
Pridružio se: Uto Dec 12, 2006 11:39 am
Kontakt:
Pohvaljen: 0
Pohvalio: 0

Postod Sinisa » Uto Jan 23, 2007 11:58 am

Kada se trzistu ponudi 2000 stanova, od jednom, promene cene kv. metra su sigurne. Kako vi vidite i cenite promene na trzistu stambenog prostora kada se ovaj projekat bude zavrsio?
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 7431
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 1592
Pohvalio: 210

Postod dragan » Uto Jan 23, 2007 1:05 pm

Slika

Slika

Kako najavljuju iz firme "BLOK 67 ASSOCIATES" kvalitetno opremljeni stanovi biće prodati na tržištu i novi vlasnici će se useliti mesec dana nakon završetka Univerzijade.

Kompanija "Blok 67 Associates", koja se nalazi u zajedničkom vlasništvu austrijske firme "CEE investment" i kompanije "Delta M", samostalno će finasirati izgradnju naselja. Austrijska firma investiraće 75% sredstava, a "Delta M" 25%, dok je garanciju za izgradnju Univerzitetskog naselja obezbedila Hipo-Alpe-Adria banka.

Slika

U okviru bloka 67 biće izgrađen i najveći tržni centar u Beogradu - "Delta city" koji će na površini od preko 80.000 m2 ponuditi prostor za kupovinu, zabavu i slično
i time doprineti na atraktivnosti celog naselja.
http://www.beoland.com/univerzijada/univerzijada.asp

Slika

Najkasnije mesec dana po završetku Univerzijade investitoru se vraćaju sve nekretnine.

Reč je o konzorcijumu koji čini grupa investitora u nekretnine iz Austrije-"CEE investmenta" i Delta M. Oni su na nedavnom tenderu postali zakupci 6 parcela na kojima će nići ukupno 190.000 m2 stambenog i poslovno-komercijalnog prostora.
Naknada za ovo zemljište iznosi 3.5 mlrd din.

Zakupci imaju obavezu da do 01.01.2009 preduzeću "Univerzijada Beograd 2009" omoguće nesmetan pristup lokaciji i objektima radi opremanja, a da najkasnije do 10.05.2009 završe sve radove i predaju objekte ovom preduzeću na upotrebu.

Slika

"Stanovi u naselju biće u prodaji već od 2008 godine, a odmah po završetku Univerzijade novi vlasnici moći će da se usele" - rekao je Dejan Racić, direktor firme Delta Invest.
http://www.ekapija.com/website/sr/page.php?doc=64242
Poslednja izmena od dragan u Uto Jan 23, 2007 4:25 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
KiD
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 1921
Pridružio se: Sub Dec 16, 2006 5:33 pm
Lokacija: Beograd
Kontakt:
Pohvaljen: 110
Pohvalio: 74

Postod KiD » Uto Jan 23, 2007 5:51 pm

Verovatno je da ce biti manjih potresa na trzistu, ali sumnjam da ce to drasticno da se odrazi na cenu kvadrata. Razloga ima mnogo. Pre svega zavisi od toga koja je ciljna grupa za to naselje, koja je velicina stanova u ponudi i koja ce biti cena tih kvadrata. Isto tako ce se ti stanovi prodavati sukcesivno dok se naselje bude gradilo tako da mozda je i tesko da govorimo o tome da ce se na trzistu iznenada naci 2000 stanova. Sigurno ti je poznato da su vec sada cene kvadrata manje-vise vestacke i da naprimer beograd cak ni u ekonomski najtezim godinama nije imao krah cena nekretnina kao sto je to dozivela Budimpesta ili neki drugi istocnoevropski gradovi.Cene kvadrata u Beogradu nikad se nisu osvrtale na kupovnu moc stanovnistva.
Takodje cak i ako posmatramo cisto na liniji ponuda-traznja 2000 stanova nije dovoljno da uzdrma trziste sa obzirom na potrebe.A mala ponuda je stalna kategorija u Beogradu vec decenijama.
Dakle mislim da ce uticaj biti ogranicen, sa eventualnim udarima na neke kategorije stanova i to verovatno samo na Novom Beogradu.Doduse treba mi jos detalja o strukturi naselja.
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 7431
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 1592
Pohvalio: 210

Postod dragan » Uto Jan 23, 2007 6:04 pm

Da će sve biti završeno na vreme, do januara 2009. god
sa 55 miliona evra garantuje "Hipo Alpe Adrija banka".

Oni su najavili i da će građanima za kupovinu univerzvtetskih stanova ponuditi povoljne kredite.

- Još je rano za konkretizaciju uslova, ali krediti će biti dugoročni i sigurno sa nižom kamatnom
stopom od one koja će tada biti na tržištu
-najavio je Vladimir Čupić iz "Hipo Alpe Adrija banke".
Mislim i da će cena kvadrata biti pristojna, jer će se na tržšitu odjednom naći više od 2.000 stanova.

Inače prodaja stanova počeće 2008. godine.
Njihova struktura se za sada ne zna jer se rade projekti, ali direktor "Bloka 67" Vuk Mrvić napominje,
da su "ciljani" za srednju klasu i da što se tiče kvaliteta neće biti
"Potemkinova sela za tri nedelje koliko traje Uiiverzijada".

Gradiće se i 22 hiljade kvadrata poslovnog prostora, koji će se takođe prodavati posle Univerzijade.
Tokom takmičenja ti lokali služiće za kancelarije i organizovanje konferencija.
S. JANjIĆ
Posle Univerzijade trebaće nešto vremena da se apartmani vrate u funkciju stanova i želja je da se
kupci već u septembru useljavaju.

Kvalitet Bloka sa maloprodajnim lokalima, restoranima i zabavnim sadržajem podićiće
i tržni centar "Delta siti"
koji se gradi u istom kraju.

Slika
http://www.deltacitymalls.com/srp/plans/index.html
Poslednja izmena od dragan u Čet Nov 15, 2007 3:19 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 7431
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 1592
Pohvalio: 210

Postod dragan » Sub Jan 27, 2007 11:40 am

KiD napisao:Verovatno je da ce biti manjih potresa na trzistu, ali sumnjam da ce to drasticno da se odrazi na cenu kvadrata.
Dakle mislim da ce uticaj biti ogranicen, sa eventualnim udarima na neke kategorije stanova i to verovatno samo na Novom Beogradu.

Slažem se sa ovakvim gledištem.
Stanovi u Belville će veliko većinom biti dvosobni, tako da samo na tu kategoriju stanova može biti nekog uticaja na cenu u N.Bgd.
Garsonjere, jednosobni , trosobni i veći stanovi će biti pod mnogo manjim uticajem prodaje Belville, pogotovu u drugim delovima grada-centar ili periferija.

Po najavi davaće se najpovoljniji krediti, a predprodaja će da krene već 2008g., tako da se ustvari neće naći 2100 stanova USELJIVIH, što kupci najviše traže.
Najveći broj st. će se i prodati pre završetka UB 2009 preko kredita i verovatno kupovinom od strane agencija i drugih investitora po 5-20 st. radi kasnije preprodaje.

Već sada postoje povoljni krediti za mlađe od 45g., a pordaja Belville mora da ide preko još povoljnijih kredita, jer investitor mora brzo da vrati uložen kapital.

Do stana sa državom

Trenutno najpovoljniji stambeni krediti na tržištu su oni sa subvencijom države, jer u ukupnom iznosu kredita dražva učestvuje sa 20 odto sredstava, po kamatnoj stopi od 0,1 odsto godišnje, dok su naknade banke za obradu kreditnog zahteva kamatne stope na deo kredita koji odobrava banka limitirane, pa se zbirna kamatna stopa uglanom kreće u intervalu od 4 do 5 odsto.
Nedavno je rok otplate produžen na 30 godina, dok je potrebno učešće klijenta smanjeno na 5 odsto, pa će veći broj građana, naročito onih sa nižim primanjima, moći da ispuni uslove za dobijanje ovih stambenih kredita.

Nasuprot ustaljenom verovanju da su ovi krediti namenjeni mladim bračnim parovima, bračni status korisnika kredita uopšte nije bitan.
Stambene kredite sa subvencijom države mogu da koriste građani Republike Srbije do 45 godina starosti, koji nemaju adekvatno rešeno stambeno pitanje i mesečna primanja manja od 100.000,00 dinara. To znači da i oni kojima treba veći stambeni prostor, mogu da prodaju svoj stan u vlasništvu i uz pomoć subvencionisanog stambenog kredita dođu do većeg stana.

Uslov je da mesečna rata tj. ukupna mesečna zaduženja ne prelaze polovinu redovnih mesečnih primanja korisnika kredita. Ukoliko želi da poveća sopstvenu kreditnu sposobnost, korisnik kredita može da uključi u otplatu još jedno lice, koje ne mora da bude član porodice.
U tom slučaju mesečna rata ne sme da optereti više od polovine njihovih zajedničkih mesečnih primanja.
Stambeni krediti sa subvencijom države u Banci Inteza se odobravaju u iznosu od 100.000 evra. Od ukupnog potrebno učešća od 25 odsto, država obezbeđuje 20 odsto iz budžeta Republike Srbije, a 5 odsto obezbeđuje sam korisnik.
Preostalih 75 odsto vrednosti nekretnine ili traženog iznosa kredita finansira banka iz sopstvenih izvora. Zbirna kamatna stopa koja je primenjiva na celokupan iznos kredita varira u zavisnosti od ročnosti. Tako, na primer za rok otplate od 20 godina zbirna kamatna stopa iznosi 4,5 odsto.

http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=5&status=jedna&vest=99077&datum=2007-01-25#Scene_1

Poznajem ljude koji već planiraju da prodaju svoje stanove i kupe stan u Belville preko kredita, što nije loša ideja...preporučujem svima da razmotre ovakvu mogućnost.:)
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 7431
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 1592
Pohvalio: 210

Postod dragan » Sre Mar 07, 2007 9:57 am

Preskupi stanovi u Beogradu

Beograd -- Cene stanova u Beogradu nerealno su visoke, tvrde stručnjaci, što je posledica činjenice da je potražnja mnogo veća od ponude.

Interesantno je da je kvadrat stambenog prostora u zemljama u okruženju jeftiniji, pa tako i pristupačniji građanima. Nije redak slučaj da građani koji hoće da kupe stan i po nekoliko godina ne mogu da se udome, jer je najveći problem naći prostor po pristupačnoj ceni.
Mnogima ne pomažu ni stambeni krediti jer ne mogu da plaćaju rate.

"Potražnja je veća od ponude, što diže cenu stanovima I čini je nerealnom u odnosu na kupovnu moć stanovništva”, kaže Mijat Lakićević, urednik magazina Ekonomist.

U Beogradu je, kažu stručnjaci, i zemljište za gradnju veoma skupo, što direktno utiče i na cene stanova. "Imamo negativne trendove, mali obim gradnje, visoke cene građevinskog zemljišta i veliku potražnju, pa su zato cene enormne", objašnjava Siniša Brašanac, iz firme "MPC Properties".

S jefitnijim dozvolama i zemljištem trebalo bi da se poveća i broj stanova u izgradnji, a ekonomisti procenjuju da samo veći broj novih stanova može da stabilizuje cene. ........

ceo text http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2007&mm=03&dd=06&nav_id=235347
Goran
Beginner
Postovi: 73
Pridružio se: Ned Dec 10, 2006 1:06 am
Lokacija: Stuttgart
Kontakt:
Pohvaljen: 0
Pohvalio: 0

Postod Goran » Čet Mar 08, 2007 12:06 pm

24sata

Slika

Da bi se zadovoljila sva tražnja potrebno je da se godišnje u Beogradu izgradi čak 200.000 stanova.

:rolleyes:
A city of justice, a city of love
A city of peace, for everyone of us
We all need it, can't live without it
Belgrade City, oh, yeah!
HenkMan
Intermediate
Postovi: 169
Pridružio se: Pon Feb 26, 2007 2:37 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 0
Pohvalio: 0

Postod HenkMan » Čet Mar 08, 2007 3:45 pm

Pa sto ne gradimo onda stambene kule? :cool:

Kolko se secam skinuto je ono pravilo limit 6 spratova za NBG... tek ce da krene talas?
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 7431
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 1592
Pohvalio: 210

Postod dragan » Pon Okt 08, 2007 10:23 pm

Da li se neko raspitivao o početku predprodaje stanova u Belville ?
syovanson
Novice
Postovi: 1
Pridružio se: Ned Okt 21, 2007 12:30 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 0
Pohvalio: 0

Postod syovanson » Ned Okt 21, 2007 12:45 pm

HenkMan napisao:Pa sto ne gradimo onda stambene kule? :cool:

Kolko se secam skinuto je ono pravilo limit 6 spratova za NBG... tek ce da krene talas?

Stambene kule, definitivno :)

Nadam se da nećemo da gradimo samo zgrade od 6-8 spratova u Beogradu. To mislim da ne treba da vazi za Novi Beograd. Najbolje je resenje da se grade zgrade poslovno-stambenog tipa od po 20 spratova i više. U opštoj potražnji stanova u gradu u kome se trazi 200000 stanova plus poslovni prostori, ne bi trebalo prepustiti da se izgradnja zadovoljava projektima manje spratnosti. Mislim to može ako se istovremeno grade i neboderi. Ono što je interesantno je kako će izgledati blok 26 preko puta SIV-a. Trenutno je samo za taj blok predviđena izgradnja stambenih zgrada veće spratnosti pa je to primer da se vidi, ako bude realizovan, kakav će imati uticaj na tržište stanova i cene, na izgled Novog Beograda itd. we'll see.
praguc
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 760
Pridružio se: Ned Okt 14, 2007 3:10 pm
Lokacija: RJ, BRA
Kontakt:
Pohvaljen: 76
Pohvalio: 294

Postod praguc » Pon Okt 22, 2007 3:16 pm

E kad smo vec kod toga, 6-8 spratova, evo letos sam bio u Albaniji... i po Tirani i po drugim mestima samo grade zgrade vise od 15 spratova.... I kaze mi cale od drugarice kod koje sam bio, koji je nesto glavno u zavodu za urbanizam... kako su poceli te zgrade da prave, cene su bas drasticno opale.
Ovo nije moj luksuz, ovo nije moj style, i kad krene down, ja osjećam se high ;)
Nenad
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5297
Pridružio se: Sre Jan 10, 2007 2:30 pm
Lokacija: Hamburg
Kontakt:
Pohvaljen: 10
Pohvalio: 0

Postod Nenad » Pon Okt 22, 2007 3:28 pm

Pa to je moguce... Upravo zbog toga su kapitalisticki gradovi Evrope ostali relativno prizemni. Na vecoj visini se stanari ne identifikuju sa "zemljom" na kojoj zive, pa samim time nemaju ni osecaj pripadnosti. Suprotno pravilo je onda primenjeno u komunistickim zemljama.

Soliteri treba da budu manje-vise rezervisani za kancelarijski prostor, a ako iznikne i poneka stambena kula, bice utoliko interesantnija jer ih nema puno.
praguc
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 760
Pridružio se: Ned Okt 14, 2007 3:10 pm
Lokacija: RJ, BRA
Kontakt:
Pohvaljen: 76
Pohvalio: 294

Postod praguc » Pon Okt 22, 2007 3:32 pm

Pa da, ali neke od tih zgrada izgledaju onako, recimo simpaticno! A generalno Novi BGD ce uskoro da se ispuni svim tim prizemnim zgradama... Umesto da raste u visinu, da nam grad konacno dobije neku vizuru..
Ovo nije moj luksuz, ovo nije moj style, i kad krene down, ja osjećam se high ;)
jovanovm
Advanced
Postovi: 3551
Pridružio se: Pon Apr 09, 2007 11:54 pm
Lokacija: ??
Kontakt:
Pohvaljen: 61
Pohvalio: 19

Postod jovanovm » Pet Mar 14, 2008 12:41 am

@markan
Ne zovem se Jovan :) Znaš, deo nettiquette-a je i obraćati se ljudima po njihovom nicku ako im ne znaš ime... ali nije problem, shvatam da je moj nick ipak malo zbunjiv...

Eh sad, Kanada...
To je trenutno jedno od najjačih housing markets na svetu... mada ne zadugo.
OK, i ako ti je APR 4.5%, a prime bank rate koju nudi Bank of Canada je 4.25% onda, molim te, upoznaj me sa tvojim bankarom :)
Što se Belville-a i dolara tiče, mogu ukratko da ti kažem: Belville mora da plaća taj YTONG Kinezima u evrima. Oni moraju da plaćaju svoje radnike u juanima (RMB) koje narodna banka kine drži pegged dolaru , koji opada strašno prema evru - gotov kružić.. Za ostatak, mogu da ti pošaljem PM...
Kamate nam nisu veće od bilo koje zapadne zemlje, evo izvoli: NLB slovenija, stambeni krediti su Euribor plus 2.8% što nam daje 7.3%... isto kao i u Srbiji... A u Srbiji je inflacija mnogo veća nego u Sloveniji... pa se zamisli gde ti je jeftinije da uzmeš zajam..

E sad što se ovog kalkulatora tiče što je postavio niki izgleda mi OK, mada mi je nejasan ovaj deo računice sa učešćem, ali hajde... 590EUR mesečno za nov stan u relativno finom mestu je za mene sasvim OK cena - za bilo koju evropsku zemlju, a ne samo za Srbiju...
markan
Beginner
Postovi: 36
Pridružio se: Čet Jan 31, 2008 7:51 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 0
Pohvalio: 0

Postod markan » Pet Mar 14, 2008 1:35 am

Jovane, nema ljuti :)
Mislim da je neozbiljno uporedjivati kreditno trziste i kreditnu sposobnost gradjana Srbije sa recimo Belgijom,Engleskom itd. Koliko ono bi prosecna plata kod nas?
Gledajuci ove uslove sa linka iznad od Riffasen banke zapazih da je jedan od uslova za dobijanje kredita da je podnosioc zahteva minimalno 23 godine a max 65 u momentu otplacivanja, sto znaci da bi osoba morala da bude izmedju 23 i 35 godina starosti.Inace bi se mesecna rata znatno povecala na kraci rok otplate.
jovanovm
Advanced
Postovi: 3551
Pridružio se: Pon Apr 09, 2007 11:54 pm
Lokacija: ??
Kontakt:
Pohvaljen: 61
Pohvalio: 19

Postod jovanovm » Pet Mar 14, 2008 1:46 am

markan napisao:Mislim da je neozbiljno uporedjivati kreditno trziste i kreditnu sposobnost gradjana Srbije sa recimo Belgijom,Engleskom itd. Koliko ono bi prosecna plata kod nas?

Slažem se, kod nas postoji dosta uslova i zavrzlama, ali upravo zbog toga što ti kažeš mislim da su kreditni uslovi prilično povoljni kod nas, i pored niske kupovne moći. Iako nemamo visoke prihode, zbog prethodne nemogućnosti kupovine, sada je potražnja velika na neprilagođenom tržištu, mnogo ljudi kupuje i vadi kredite, te je konkurencija visoka... Što se stambenog tržišta kod nas tiče, mislim da je glavni problem nedostatak investitora koji bi spustili cenu kvadrata, i naravno "neprofesionalno" (da se ne izrazim drugačije) delovanje investitora koji već grade nešto. Nažalost, to će potrajati godinama, kao što sam već ranije rekao par stranica ranije, zemlje koje su ranije od nas pošle u tranziciju još pate od toga.
Milance
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 1979
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 1:08 pm
Lokacija: Srbija
Kontakt:
Pohvaljen: 35
Pohvalio: 104

Postod Milance » Pet Mar 14, 2008 9:56 am

stanisa napisao:Ja zivim u jednom vecem gradu u svetu, a bio sam u mnogim. Prvi put cujem da jedan grad ima vise od jednog centra grada. Grad je po definiciji skup vise opstina i svaka opstina ima svoj centar( cak i svako selo ima svoj "centar sela"), ali taj grad ima svoj zajednicki centar. I po tome, da svaki grad ima svoju staru gradsku jezgru, gresis. Mnogi veliki gradovi sveta nemaju tu jezgru, a ipak imaju centar grada. Beograd dodje kao "cudo nevidjeno" , nesto kao na ovim tvojim slikama.:gobb:

Evo jedan kontra primer - Berlin.
stanisa
Intermediate
Postovi: 288
Pridružio se: Sub Mar 01, 2008 8:20 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 3
Pohvalio: 1289

Postod stanisa » Pet Mar 14, 2008 10:49 am

Evo jedan kontra primer - Berlin.

Milance, ne znam sta mislis sa ovim kontra primerom- Berlin. Berlin ima svoj jedan centar kao i svaki drugi grad i zove se "Berlin Zentrum". Pretrazi preko Google i dobices sve potrebne informacije o centru Berlina.
Milance
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 1979
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 1:08 pm
Lokacija: Srbija
Kontakt:
Pohvaljen: 35
Pohvalio: 104

Postod Milance » Pet Mar 14, 2008 11:34 am

Ne radi se o tome kako se zove neki deo grada. Mozemo i mi da nazovemo Batajnicu - Beograd Centar. Radi se o tome da neki gradovi prosto nemaju klasican centar grada kao sto to jeste slucaj sa Beogradom tj. svim nasim vecim gradovima. Time mislim na jedno jezgro grada gde je najveca koncentracija ljudi, turistickih i shoping sadrzaja a negde i kulturnih. U Beogradu to moze da se kaze za potez Slavija-Terazije-Kalemegdan ali mi se cini da NBG sve vise postaje takvo jedno jezgro grada (dobro nece nikad biti kao stari centar grada ali to i ne treba). Za koju godinu imacemo i tamo jedan centar. Ne vidim zasto se ogranicavati na jednu "centralnu" opstinu. Da se razumemo ja licno ne bih voleo da zivim na NBG.
Homer Jay
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 7322
Pridružio se: Sre Jan 03, 2007 5:06 pm
Lokacija: Boleč
Kontakt:
Pohvaljen: 3813
Pohvalio: 3474

Postod Homer Jay » Pet Mar 14, 2008 11:54 am

Novi stan u centru

B2 ~ 3.000e/kvm
Kalemegdan park ~ 3.000e/kvm

Marina Dorcol ce, rema najvama, biti jos skuplja, kao i projekat Francuska
Stanovi u Zira centru se ne prodaju vec se samo rentaju i kazu da su skupi u pm

Zvezdara i Vracar nisu centar (iako su blizu, plus je diskutabilno da li je kvalitet gradnje bolji, a realno i kvalitet zivota)

Belleville - nece preci 2.000 (+ odrzavanje celog naselja - fasade, zelenih povrsina, javnog osvetljenja itd. je u nadleznosti firme blok 67)
"You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one..."
markan
Beginner
Postovi: 36
Pridružio se: Čet Jan 31, 2008 7:51 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 0
Pohvalio: 0

Postod markan » Pet Mar 14, 2008 7:17 pm

Ima li iko statistiku koliko je prodato stanova u N.Bg od npr. nove godine itd.Obicno se prica dostigao kvadrat neku cenu a vrlo se malo govori o broju prodatih stanova po toj istoj ceni.To bi bili neki parametri o aktivnosti trzista iz koje bi se mogli izvuci neki zakljuci i da li je to stvarna cena.
U jucerasnjoj stampi procitah da je trziste skoro potpuno stalo.Takodje pise i da ljudi listaju stan i da stoji i dugo u ponudi,kao i da je prodajna cena znatno niza od trazene itd.
Ako neko ima stats o broju prodatih stanova u ovom rangu~2000evra molim da postavi. :)
Nenad
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 5297
Pridružio se: Sre Jan 10, 2007 2:30 pm
Lokacija: Hamburg
Kontakt:
Pohvaljen: 10
Pohvalio: 0

Postod Nenad » Sub Mar 15, 2008 2:43 pm

@markan
Tacne statistike ne postoje, a problem je u tome sto agencije za nekretnine stvaraju svojevrsni lobi i onda medjusobno dogovaraju cene, sto nekada izgleda totalno nerealno.
zekom
Novice
Postovi: 6
Pridružio se: Ned Jun 03, 2007 9:14 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 0
Pohvalio: 0

Postod zekom » Ned Mar 16, 2008 1:24 am

Jedan isti stan mi je nudilo vise agencija u isto vreme i to mesecima u nazad, sto znaci da se stanovi i ne prodaju bas tako kako bi neki voleli ili to zagovaraju pa i na ovom forumu.
Delta vodi kampanju od kako je pocela izgranja naselja oko toga kolika ce biti cena kvadrata (da bi se cena sto vise naduvala) i to na svim poljima sa ljudima koji za to dobijaju dobru satisfakciju, iako su u startu naglasili da grade naselje srednje-nize klase.
Cene koje su prenaduvane su samo plod necije maste ili politike koja ne da nije realna nego odgovara sam 0.1% stanovnistva.
Dovoljno je pogledati racunicu iz prethodnih postova. Pa sami izracunajte koliko to ljudi u Beogradu (a da ne govorim o ostalim gradovima) ima platu 1200 evra i vise pa da mogu ga otplacuju toliko visoke cene kvadrata.
dragan
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 7431
Pridružio se: Sub Dec 09, 2006 8:31 pm
Lokacija: Fruška gora
Kontakt:
Pohvaljen: 1592
Pohvalio: 210

Postod dragan » Ned Mar 16, 2008 1:35 am

Delta , naravno, pravi kampanju i diže tenziju oko tih stanova.

Ali, ako bude cena oko 1.800 ima da plane za dan - dva.
stanisa
Intermediate
Postovi: 288
Pridružio se: Sub Mar 01, 2008 8:20 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 3
Pohvalio: 1289

Postod stanisa » Ned Mar 16, 2008 11:19 am

dragan napisao:Delta , naravno, pravi kampanju i diže tenziju oko tih stanova.

Ali, ako bude cena oko 1.800 ima da plane za dan - dva.

Mozda stanovi od 30 m2 , a i za to treba biti "udaren mokrom carapom". Dati za 30 m2 54000 eura je u najmanju ruku "luda kuca". Zivim u Holandiji i ovdje je cena takvih stanova m2 1800 eura, ali treba uzeti u obzir da je u Holandiji "socijala" vise od 1600 eura sa raznim drzavnim subsidijama i dodacima. Toj istoj "socijali" ni na kraj pameti nije da kupuje bilo kakav stan. Jos kad uzmemo da je u Holandiji hrana, namestaj i garderoba mnogo jeftinija nego u Srbiji (mnoge stvari i duplo), lako je uvideti da je i 1200 eura "nenormalna cena". Vas komentar nije uopste na mestu da ce stanovi "planuti za dan dva po ceni od 1800 eura za m2" (zivi bili pa videli). U Holandiji gde jedan bracni par ima prihode od minimalno 4000eura mesecno, kamata na stanbene kredite skoro duplo manja i gde dobije na kraju godine 40-60 % placene kamate nazad od porezne uprave (zavisno od godisnjih primanja), masa stanova se jos dugo prodaje i nakon zavrsetka zgrade.
Mozete li mi reci kako jedna prosecna porodica u Srbiji moze kupiti jedan dvosoban stan od 60m2 i uzeti kredit od 108.000 eura i otplacivati takav stan, a uzimajuci u racun i tako visoke kamate bez ikakve podrske od drzave?

Povratak na “Gradski život i vesti”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost