Rušili i gradili nisu samo članovi dinastija

A da li je bilo greška srušiti "turske" kuće i izgraditi "evropske"...pa to može da bude samo lična ocena, zar ne?
Moderator: Igor
Drakche » Данас, 09:45 napisao:@relja To je izgradjeno mahom pod kraljevinom Srbijom i kraljevinom SHS, ako se ne varam. Najvise je gradila dinastija Karadjordjevic.
Obrenovici su malo preterivali u dostizanju Evrope, pa su srusili mnoge osmanlijske gradjevine, sto je bila greska. Ne samo dzamije, vec i konake i druge zgrade. Stari Nis je, na primer, gotovo sravnjen sa zemljom.
relja » 26 May 2018 11:43 am napisao:Greška je isključujuće zaključivanje gledajući iz današnje prespektive.
ZvezdarkaVracaric » 27 Maj 2018 08:49 pm napisao:relja » 26 May 2018 11:43 am napisao:Greška je isključujuće zaključivanje gledajući iz današnje prespektive.
Тачно.
Ништа горе од накнадне памети, и доношење закључака и судова изван контекста времена у ком се неки догађај одвијао...
А кад се томе дода и слабо познавање чињеница, разне мистификације, поједностављивања, онда - сачувај нас Боже...
Drakche » 30 May 2018 08:34 am napisao:Evo slikovito da demostriram, da ne bude da ne znam sta pricam.
Ove osmanlijske gradjevine (verovatno izgradile domace ruke, 'al nebitno) su postojale u Nisu; u mahali i u tvrdjavi. Srusene su.
Drakche » 30 May 2018 08:34 am napisao:Ako si istoricar umetnosti, ne mozes reci da je bas dobro sto su to uradili, jer su "oni" nas pet vekova... itd. To ne bi bilo profesijalno, vec politicki.
Drakche » 30 May 2018 08:34 am napisao: Ne kukam za turskim konacima, samo kazem da je sa ovog gledista to bilo neispravno i nepotrebno, jer bi Nis danas bio lepsi grad.
Drakche » 30 May 2018 08:34 am napisao:Da sam tada ziveo, mozda bih bio za to da se ipak ruse, ko zna...
Drakche » Sre Maj 30, 2018 11:18 am napisao:Da se mozemo vratiti u proslost vremenskom masinom ti bi, sa pamecu coveka iz 21 veka, rekao "samo rusite!", a ja bih rekao "ne rusite!". U tome je razlika.
Povratak na “Gradski život i vesti”
Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gosta