Muzeji grada Beograda

Opšte diskusije o ekonomiji, kulturi i vestima vezane za Beograd

Moderator: Igor

relja
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 12350
Pridružio se: Sre Dec 13, 2006 3:44 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 6149
Pohvalio: 1861

Re: Muzeji Grada Beograda

Postod relja » Uto Feb 26, 2019 9:48 pm

Дошљак » 26 Feb 2019 11:01 am napisao:Војсци, она га је одузела од претходног власника.
....


Kupljen, javna nabavka, sve bilo javno i moglo da se nadje na internetu.
"Čovečuljci sa logaritmarima i računarima će naslediti zemlju." "Feniksov let" , 1965. g
Vox91
Higher intermediate
Postovi: 1080
Pridružio se: Čet Avg 17, 2017 10:42 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 1996
Pohvalio: 663

Re: Muzeji Grada Beograda

Postod Vox91 » Pet Mar 15, 2019 7:52 pm

Neverovatna odluka - Vlada donela odluku o ukidanju Muzeja vazduhoplovsta! https://tangosix.rs/2019/15/03/vlada-sr ... o-odbrane/
relja
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 12350
Pridružio se: Sre Dec 13, 2006 3:44 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 6149
Pohvalio: 1861

Re: Muzeji Grada Beograda

Postod relja » Pet Mar 15, 2019 8:53 pm

Ali nema nikavog objašnjenja - šta dalje?
Divljaci.
"Čovečuljci sa logaritmarima i računarima će naslediti zemlju." "Feniksov let" , 1965. g
Дошљак
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 7784
Pridružio se: Sub Nov 01, 2014 12:14 am
Kontakt:
Pohvaljen: 7537
Pohvalio: 18135

Re: Muzeji Grada Beograda

Postod Дошљак » Pet Mar 15, 2019 9:24 pm

Шта ког ђавола???
direktor
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 28319
Pridružio se: Pet Okt 10, 2008 2:07 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 15016
Pohvalio: 6262

Re: Muzeji Grada Beograda

Postod direktor » Pet Mar 15, 2019 10:17 pm

Postoje dva muzeja muzej jugoslovenskog ratnog vazduhplovstva. I muzej vazduhoplovstva. Civilni i vojni
Nzm sto samo civilni nisu pripojili vojnom izgleda da ni oni neznaju sta hoce
*Ова порука је за приватну, а не јавну употребу. Њена сврха/циљ/намера није вршење нити позивање на вршење кривичних или других кажњивих дела, већ упражњавање Уставом зајемчене слободе мисли, савести и говора.
stf
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 11267
Pridružio se: Pet Jan 22, 2010 4:33 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 9677
Pohvalio: 2190

Re: Muzeji Grada Beograda

Postod stf » Pet Mar 15, 2019 10:19 pm

Koliko se sećam najava, Muzej jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva prelazi u civilnu nadležnost pa stoga sadašnji civilni jeste višak.
Trenutno ne gledamo dovoljno daleko u buducnost ... treba gledati mnogo dalje ....da bi buducnost sto pre postala sadasnjost !!!
Дошљак
Korisnikov avatar
Expert
Postovi: 7784
Pridružio se: Sub Nov 01, 2014 12:14 am
Kontakt:
Pohvaljen: 7537
Pohvalio: 18135

Re: Muzeji Grada Beograda

Postod Дошљак » Sub Mar 16, 2019 12:14 am

Ако се о томе ради онда разумем. Мало је замршена цела та прича о руковођењу и власништву музеја, све ми се чини да су МЈРВ као паралелну институцију направили пре 5-10 година а да су ознивачи музеја још онда били ЈАТ, аеродром и ратно ваздухопловство. Иначе још један парадокс, ваздухопловни музеј иде под војну управу а војни музеј предају у руке града, значи под цивилну управу.
relja
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 12350
Pridružio se: Sre Dec 13, 2006 3:44 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 6149
Pohvalio: 1861

Re: Muzeji Grada Beograda

Postod relja » Sre Apr 03, 2019 11:41 am

http://rs.n1info.com/Kultura/a473099/Ra ... odrog.html


Ratni brod "Bodrog" - Svetska kulturna baština u Srbiji istrgnuta od zaborava
Autor:
Pavle Jakšić

Slika
Brod sa koga je ispaljen prvi hitac u Prvom svetskom ratu postaje muzej na otvorenom.

Henri Džon Ganter. Američki vojnik i poslednji nastradali učesnik Prvog svetskog rata. Ubijen je tačno minut pre dogovorenog primirja.

Redov Džordž Lorens Prajs - poslednja žrtva Britanske Imperije čija je smrt u Flandriji 11. novembra 1918. vremenski verovatno usledila desetinama sekundi nakon Ganterove.

Imena koja su zavredela pijetet i večno sećanje Zapadnog sveta, nasleđe koje se ističe i čuva. Obeležavajući ove događaje, navedene zemlje osim poštovanja svojih žrtava, ukazuju i na sav besmisao i brutalnost rata.

Na prvi pogled ove činjenice nemaju dodirnih tačaka sa Srbijom i temom kojom ćemo se baviti. Ali samo na prvi pogled.
Prvi svetski rat i Srbija

Ono što mi svesno ili nesvesno zanemarujemo je da je Prvi svetski rat otpočeo 28. jula 1914. godine upravo napadom na Srbiju, znamo kada i kojim oruđem, kao što nam je poznato i ime i prezime prve žrtve.

"Znamo". Svaku simboliku navodnika neću zaobići.

Za razliku od gore navedenih junaka, koji su od svojih zemalja dobili zaslužene posthumne počasti, mi na svoje zaboravljamo, kao uostalom i našu istoriju, koju selektivno revidiramo od vlasti do vlasti. Menjanje naziva ulica o tome tek ponešto govori.

U analizi ove teme svesrdno nam je pomogao Dejan Ristić, prevashodno pasionirani borac za kulturno nasleđe Srbije, pa tek onda i istoričar, bivši upravnik Narodne biblioteke Srbije, državni sekretar za kulturu, autor brojnih knjiga i naučnih radova.

Prva žrtva Prvog svetskog rata i oružje koje je označilo njegov početak

Slika

Đak beogradske Trgovačke škole Dušan Đonović poginuo je 28. jula 1914. godine tokom prvog austrogarskog napada na Beograd koji je izveden sa kopna i reka. Ono što je istorijski dokazano je da je ako ne prvi, onda među prvim hicima ispaljenim u Prvom svetskom ratu bio onaj sa vojnog broda "Bodrog", klase monitor, jednog u nizu plovila postavljenih duž Save i Dunava, i oko Velikog ratnog ostrva, nasuprot Beogradskoj tvrđavi i varoši.

Monitor je bio vojno plovilo, tipično za rečne flotile, sagrađen 1904. u Budimpešti. Tokom Prvog svetskog rata bio je zarobljen od strane Srpske vojske, a kasnije je bio inkorporiran u mornaričku flotu Vojske Kraljevine Jugoslavije gde dobija ime "Sava". Aktivno je učestvovao i u Drugom svetskom ratu u kojem je, najpre, bio zaplenjen od strane snaga NDH da bi ponovo prešao pod okrilje naše rečne ratne flotile. Rashodovan je i pripao je jednom društvenom preduzeću koje je kasnije privatizovano.

Kako da potencijalna svetska turistička atrakcije postane korodirani ponton za prenos šljunka, na ivici potonuća u blizini Ade Međice? Pa samo je pošaljite u Srbiju.

"Imao sam utisak da ga je nemoguće restaurirati. Postoje fotografije koje o tome svedoče", prisetio se Ristić neslavnog stanja ove svetske baštine. Već 2006. Muzej nauke i tehnike, pod čije ingerencije spadaju i plovila, uvrstio je "Bodrog" među spomenike kulture, dajući na taj način slamku spasa budućim entuzijastima.

Sedam godina kasnije stvorena je radna grupa koji su činili predstavnici Ministarstva kulture, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Muzeja nauke i tehnike, koja je tada izvršila uvid u stepen očuvanosti broda. Doneta je odluka da se on oduzme tadašnjem vlasniku jer po Zakonu o kulturnim dobrima za to postoji osnov ukoliko se vlasnik o dobru adekvatno ne stara. Polupotopljeni ponton pun šljunka kod Pančevačkog mosta prilično je odgovarao ovom opisu.

Sanacija

Slika

"Predložene su mere za njegovu restauraciju, kao i projekat rekonstrukcije. U Srbiji tako nešto nikada nije urađeno. Fantastičan projekat, realizovan uz svesrdnu pomoć i resurse Ministarstva odbrane. 'Bodrog' je prebačen u brodogradilište u Apatinu gde je preduzeto sve što je bilo neophodno za izvođenje mera zaštite", dodaje Ristić. Restauriran je, u roku, na najbolji mogući način, i tu je pokazan sav talenat i predanost naših vrhunskih stručnjaka u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa.

Iako je prvobitno bilo zamišljeno da se brod 11. novembra 2018. godine, na stogodišnjicu rata, postavi kao prvi muzej na otvorenom u smislu jednog plovila, u okviru luke rečne ratne flotile u Beogradu, koja se nalazi na novobeogradskoj strane Velikog ratnog ostrva, to se tada ipak nije dogodilo iz objektivnih razloga, odnosno usled niskog vodostaja. Transfer iz Apatina u Beograd ostvaren je početkom 2019. kada je "Bodrog" trijumfalno napravio i nekoliko krugova oko Velikog ratnog ostrva.

U toku je rad na muzejskoj postavci, jer inventar nije sačuvan, što i ne čudi, imajući u vidu kontinuirano učešće u ratovima, nebrigu, brojne restauracije.

To ipak neće predstavljati problem kustosima budućeg muzeja jer je mobilijar i inventar karakterističan za ove vrste plovnih objekata poznat.

Obilaskom stalne muzejske postavke posetioci će biti u prilici da steknu istorijska znanja i informacije, ali i da osete atmosferu jednog ratnog broda sa početka 20. veka.

Jedan biser naše kulture baštine svetskog značaja istrgnut je iz potpunog zaborava. Inicijativa Dejana Ristića, tada državnog sekretara za kulturu, koji je imao moć odlučivanja pokazala se odlučujućom. Ministarstva kulture i odbrane obezbedila su sredstva za restauraciju. Ovaj pozitivni primer ukazuje na značaj selekcije u javnim ustanovima, baziran na znanju, iskustvu, motivisanosti za rad u javnom interesu.

Videli smo i da predani rad ne mora nužno da bude sirovo medijski i politički kapitalisan, o čemu ćete posvedočiti svi vi koji o ovoj kulturnoj pobedi ne znate ništa.

Brod nosi i višestruku, snažnu antiratnu poruku, jer je prva žrtva rata bilo jedno nedužno dete – učenik Dušan Đonović.


N1 će nastaviti da putuje kroz teme, događaje, bogatstva, među ljude, kako bi uticao na javnost i društvo. Da svi zajedno jedno po jedno kulturno dobro izvlačimo iz zaborava, uz čuvanje postojećih kulturno-istorijskih znamenitosti.

S obzirom na to kako se danas ista tretiraju biće nam potrebno puno strpljenja, hrabrosti i discipline.
"Čovečuljci sa logaritmarima i računarima će naslediti zemlju." "Feniksov let" , 1965. g
Pohvale za post: 6
astrodule
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 10058
Pridružio se: Sre Avg 05, 2009 12:39 pm
Lokacija: Novi Beograd
Kontakt:
Pohvaljen: 10810
Pohvalio: 2746

Re: Muzeji Grada Beograda

Postod astrodule » Sre Apr 03, 2019 1:58 pm

– Prvi korak za sređivanje Beogradske tvrđave je da se stavi na listu UNESKO-a, a to se može učiniti tako što će Grad Beograd da dobije osnivačka prava nad Vojnim muzejom, koji će ostati u funkciji vojnog muzeja sa civilnom upravom, a zatim da uz pomoć UNESKO-a sredi čitavu tvrđavu, kao što je to urađeno sa Golubačkom – rekao je Vesić.


https://www.blic.rs/vesti/beograd/vesic ... ne/9zz7q2n
Stvari koje me nerviraju:
1. Roditelji koji sa decom prelaze na crveno
2. Nepropisno parkiranje iako parking postoji na manje od 100m
Duletov blog
Slika
direktor
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 28319
Pridružio se: Pet Okt 10, 2008 2:07 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 15016
Pohvalio: 6262

Re: Muzeji Grada Beograda

Postod direktor » Sre Apr 03, 2019 2:32 pm

Vesic lupa ko po obicaju tvrdjava je sredjena parama eu ponajvise austrije
*Ова порука је за приватну, а не јавну употребу. Њена сврха/циљ/намера није вршење нити позивање на вршење кривичних или других кажњивих дела, већ упражњавање Уставом зајемчене слободе мисли, савести и говора.
Вожд
Expert
Postovi: 5802
Pridružio se: Uto Apr 15, 2014 11:47 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 7549
Pohvalio: 6926

Re: Muzeji Grada Beograda

Postod Вожд » Uto Maj 14, 2019 9:59 pm

https://youtu.be/3SaP5_OtMe0
Изложба "Одбрана 78"
Pohvale za post: 1
direktor
Korisnikov avatar
Professional
Postovi: 28319
Pridružio se: Pet Okt 10, 2008 2:07 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 15016
Pohvalio: 6262

Re: Muzeji Grada Beograda

Postod direktor » Uto Maj 14, 2019 11:54 pm

Muzeji 10 dana od 10 do 10 imate odlicnu izlozbu u muzeju grada i u konaku kneginje ljubice
*Ова порука је за приватну, а не јавну употребу. Њена сврха/циљ/намера није вршење нити позивање на вршење кривичних или других кажњивих дела, већ упражњавање Уставом зајемчене слободе мисли, савести и говора.
ink
Korisnikov avatar
Higher intermediate
Postovi: 862
Pridružio se: Uto Jul 07, 2009 5:13 pm
Lokacija: Beograd, Jugoslavija
Kontakt:
Pohvaljen: 585
Pohvalio: 571

Re: Muzeji Grada Beograda

Postod ink » Sub Jun 08, 2019 10:33 am

Video sam na nekom sajtu (zove se valjda Beobuild.rs ili tako nešto) da ima opširna i veoma zanimljiva reportaža o Muzeju grada Beograda pa rekoh da je prenesem ovde:

http://beobuild.rs/nova-zgrada-za-muzej ... p2863.html

Dugo očekivana rekonstrukcija zgrade Vojne akademije u Resavskoj ulici deo je projekta prenamene ovog zdanja u budući Muzej grada Beograda.
__________________________
СМРТ ПЛАСТИЧНИМ КЕСАМА
Vox91
Higher intermediate
Postovi: 1080
Pridružio se: Čet Avg 17, 2017 10:42 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 1996
Pohvalio: 663

Re: Muzeji grada Beograda

Postod Vox91 » Ned Jun 16, 2019 10:14 am

Izložba slika Save Šumanovića u Domu vojske do 27. jula. Lep tekst u Novostima, ali nešto ne mogu da kopiram adresu..
Pohvale za post: 1

Povratak na “Gradski život i vesti”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gosta