Stranica 1 od 1

Klima uređaji (split sistemi, prozorski, prenosni, inverter)

Poslato: Uto Jun 23, 2020 9:47 pm
od IvanAVM
Da li neko zna možda neki model klima uređaja sa užom unutrašnjom jedinicom a da to nije LG Art Cool od 1000+€?
12.000 BTU

Re: Klima uređaji (split sistemi, prozorski, prenosni, inverter)

Poslato: Uto Jun 30, 2020 4:02 am
od Igor
Čini mi se da veličina unutrašnje jedinice klasičnog split sistema uglavnom zavisi od kapaciteta klime tako da su klime od 9000BTU nešto uže.

Inače danas sam prvi put od prošlog leta pustio klimu koja nije dugo servisirana. Mislim na ozbiljno servisiranje, ne na pranje filtera koje sam uradim pred svako leto.

Video sam na par sajtova i youtube-u tri nivoa čišćenja. Prvi je samo prskanje isparivača, drugi je skidanje i kompletno pranje isparivača i ventilatora i treći kao ne baš pedantan ispiranje isparivača i ventilatora na licu mesta pod pritiskom dok se ispod klime stavlja podloga koja odvodi tečnost. Ostaje naravno i pitanje dopune klime.

Re: Klima uređaji (split sistemi, prozorski, prenosni, inverter)

Poslato: Uto Jun 30, 2020 12:19 pm
od tragac
Klima se u sopstvenoj izvedbi mora prati svake dve nedelje ili 100 sati rada, zimi zbog čađi i smoga ako se koristi za grejanje. Leti intervali mogu biti duži.

To znači da treba oprati i dezinfikovati filtere.

Svake godine treba uraditi stručni servis koji košta 2000-3000 koji obuhvata profi čišćenje spoljne i unutrašnje jedinice i dopunu rashladnog fluida. Ove pare se isplate kroz manju potrošnju struje, servisirana klima održava svoju fabričku efikasnost. Naravno, kod održavanih uređaja manji je i rizik od kvara.
Klime koje se koriste samo sezonski - samo za grejanje ili samo za hlađenje će logično smrdeti prvih dana upotrebe. Smrdi i šporet na drva u tom režimu, kvarcna peć TA peć isto tako.

Re: Klima uređaji (split sistemi, prozorski, prenosni, inverter)

Poslato: Čet Jul 02, 2020 3:50 am
od vanste25
Da li neko ima preporuku za multi split klimu sa 2 unutrasnje jedinice od 9000BTU?
Gledao sam neke modele, ali cene su im haos (1200+ eura pa na vise).