Trg između dve skupštine

Radionica, naši neobavezni modeli, predlozi, ideje - kako učiniti Beograd lepšim

Moderator: Igor

Konceptualist
Novice
Postovi: 3
Pridružio se: Sre Nov 04, 2015 2:15 pm
Kontakt:
Pohvaljen: 4
Pohvalio: 2

Re: Trg između dve skupštine

Postod Konceptualist » Sre Nov 04, 2015 6:15 pm

Nisam za uništenje postojećeg Pionirskog parka (kao što nisam ni za menjanje u narodu prihvaćenih naziva npr. Trg Republike a ne Pozorišni trg ili Brankov most a ne Most Kralja Aleksandra).
Slažem se da je potrebno, posebno na ovako istorijski "osetljivim" lokacijama, voditi računa o nacionalnom identitetu i kako se nešto novo uklapa u istorijsku priču tog mesta.
Ipak, pošto smatram da je potreban jedan novi moderan sadržaj koji će oživeti čitav birokratizovani kompleks (Predsedništvo, Skupština Grada, Narodna Skupština br.1 i br.2) a imajući u vidu da su u međuvremenu dodate i nove tradicije ovom prostoru, predlažem da se uredi upravo prostor između Starog i Novog dvora za koji pretpostavljam da nema (toliki) problem sa zaštitom države isl.
Nova tradicija na koju se pozivam je doček zlatnih srpskih sportista, a projekat koji predlažem je izgradnja naše moderne verzije Trijumfalne kapije (Berlin ima Brandenburšku, Pariz Napoleonovu, Rim Titov slavoluk, Venecija na Crkvi Sv. Marka ima konje koje je pokrala u Konstantinopolju isl).
Naša Trijumfalna kapija slavila bi naše sportske trijumfe (a ne vojne kao na Zapadu), bila bi dinamička (izgled bi bio u obliku kocke, sa svih strana pokrivena manjim LED displejima (slično njujorškom Tajms skveru) a ne statička kao one na Zapadu (slave samo jednu npr. Napoleonovu pobedu, dok bi se ovde neprestano menjale slike novih i "živih" pobeda).
U trenucima "dočeka" naših sportista ili na sam dan njihovih trijumfa svi LED displeji bi formirali jedan veliki ekran u čast tog našeg asa (npr. samo Novak kad osvoji konačno taj Frenč open :D ).
U zemlji sportista ne treba da objašnjavam koliko materijala već ima za ove displeje; malo brdovit teren još bolje dođe da se oko kocke napravi mali amfiteatar gde bi ljudi dolazili da posede i dobiju novu energetsku dozu samopouzdanja; turisti bi saznali zašto smo npr. "zemlja košarke" isl.
Slaveći sport (najveću personifikaciju demokratije i republikanizma) između dva dvora (personifikacija monarhije, naslednog prava), na mestu gde je izvršen polu-revolucionarni "Majski prevrat" 1903. godine, Trijumfalna kapija bi simbolično slala dosta jaku poruku-da mi kao Republika stavljamo (ili bar tome težimo) individualno dostignuće zasnovano na radu na sebi ispred "dobijanja svega na tanjiru" jer si "tatin sin" pa bio ti tata i Kralj (Aleksandar Obrenović npr). :shock:
Pohvale za post: 1
RioBL
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 3020
Pridružio se: Ned Mar 22, 2015 8:40 am
Kontakt:
Pohvaljen: 1667
Pohvalio: 2681

Re: Trg između dve skupštine

Postod RioBL » Sre Nov 04, 2015 9:04 pm

Fina ideja. Svidja mi se.
Ja bih mozda slavolukom obuhvatio i druge nacionalne heroje, ne samo sportiste vec i naucnike, pisce, graditelje,...ko god zasluzi takav jedan epitet nacionalnog heroja.

A pada mi na pamet i jos jedna lokacija.
Davno planirana a izgleda napustena linija SIV-Zeleznicka stanica na Novom Beogradu, gdje bi se mozda po pravcu mogao razviti trg sa trijumfalnom kapijom. Mozda po ugledu na pariski LaDefence.
hranite se zdravim mislima i pazite da vam imunitet ne opadne na serviranu glupost.
Drakche
Korisnikov avatar
Advanced
Postovi: 2574
Pridružio se: Čet Avg 19, 2010 11:50 am
Kontakt:
Pohvaljen: 1863
Pohvalio: 1970

Re: Trg između dve skupštine

Postod Drakche » Čet Nov 05, 2015 9:45 am

Posto je odnos starog dvora / andricevog venca prema parlamentu nepravolinijski, da se tako izrazim, pokusao sam da izvucem neke "logicke" linije preko parka koje bi postovale odredjenu simetriju najznamenitijih objekata na ovoj lokaciji.

U prvoj varijanti park je podeljen na dva simetricna dela u odnosu na parlament (linije nisu bas precizno odredjene, svakako).
Narandzasti objekat je rekostrukcija cuvene zgrade "marsalata" koja je srusena 1950ih, samo simetricno premestena na drugu stranu parka,
okrenuta ka parlamentu.
Slika

Druga varijanta je bez marsalata, vec sa modernim objektom na uglu (ljubicarsto), koji bi takodje postovao simetriju dvora i parlamenta.
Slika

Povratak na “Beobuild - radionica”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost