Šta je novo?

Obnova starog Beograda

Nenad

Expert
Učlanjen(a)
10.01.2007.
Poruke
5.269
Pohvaljen
23
Lokacija
Hamburg
Na temi "Fasade" je pocela diskusija sa predlozima koje fasade / gradjevine bi mogle da se obnove ili ponovo izgrade u Beogradu. Posto je tema interesantna, a i veoma opsirna, evo nove teme gde mozemo da nastavimo sa konstruktivnim predlozima :)

Evo jednog od predloga :)
p2.jpg


Moderatori bi mogli da premeste postojece postove sa ostalih tema..
 
Meni je ovo nekako lepša slika... ali vidim da obojica volimo brodove :)



Znaš kako, mislim da bi tu obnovu starog pristaništa i sve ostalo trebalo da finansira grad, a onda da prodaje tender za ugostiteljske objekte u blizini koji bi bili u srednjevekovnom fazonu...te bi se tu mogli staviti kulturni sadržaji, izložbe, itd... da se napravi koncepcijska celina...
 
By the way, pošto vidim u vestima neke diskusije o izgradnji nove džamije u Beogradu, mislim da bi bilo lepo i interesantno rekonstruisati Batal (propalu, a ustvaru se zvala Ejnehan begova) džamiju koja se nalazila kod sadašnje Skupštine Srbije.
Naravno, ne na istom mestu, već na nekoj lokaciji koju bi na tržištu kupila IZS, a gradnja bi se finansirala iz priloga.
Šteta nema dobrih slika, ali nju su Austrijanci pogodili topovima još odavno, a pare za restauraciju koje je sultan poslao sredinom 19. veka su za sebe uzeli Turci koji su se u to vreme još nalazili u tvrđavi. Inače, ona je bila specifična za naše prostore, kao najlepša džamija na prostorima Srbije, a, neobično i interesantno je to što je knez Mihailo hteo u nju da smesti državni arhiv.

 
Hm. Verski spomenici se grade po potrebi zajednice... Ovako tek - ne znam.
 
jovanovm":1pg12b9o je napisao(la):
By the way, pošto vidim u vestima neke diskusije o izgradnji nove džamije u Beogradu, mislim da bi bilo lepo i interesantno rekonstruisati Batal (propalu, a ustvaru se zvala Ejnehan begova) džamiju koja se nalazila kod sadašnje Skupštine Srbije.
Naravno, ne na istom mestu, već na nekoj lokaciji koju bi na tržištu kupila IZS, a gradnja bi se finansirala iz priloga.
Šteta nema dobrih slika, ali nju su Austrijanci pogodili topovima još odavno, a pare za restauraciju koje je sultan poslao sredinom 19. veka su za sebe uzeli Turci koji su se u to vreme još nalazili u tvrđavi. Inače, ona je bila specifična za naše prostore, kao najlepša džamija na prostorima Srbije, a, neobično i interesantno je to što je knez Mihailo hteo u nju da smesti državni arhiv.

[url]http://img156.imageshack.us/img156/5110/bataldzamijazablogwd5.th.jpg[/url]
Ona se nije nalazila pored skupstine vec bukvalno na mestu gde je sada zdanje nekadasnje Savezne skupstine.
 
@Nenad
Pa da, čitao sam nešto da bi oni hteli da grade, ali kažu, neće niko da im proda zemljište za izgradnju takvog objekta u Beogradu... Mislim, sad je to više neko političko pitanje između IZS Beograda i Sandžaka, pa ne bih u to ulazio, ali pošto je ovo hipotetički thread, rekoh samo da stavim sličicu... Mislim da bi bilo lepo obnoviti tako kapitalne verske objekte, da dodamo na raznovrsnosti grada... ali, kao što rekoh, to ne sme finansirati ni jedan državni organ, isto kao i za ostale verske objekte...Sve moraju biti pare od donacija...

@Lucifer
Vidiš, nisam znao. Mislio sam da je bila bliže trgu Nik. Pašića, a da je tu bilo groblje pored dž., jer se sećam da sam čitao kako su neki kvazilikovi pričali u medijima da je Skupština prokleta zbog toga što je na groblju sagrađena... crazy people... :)

relja":1lxv9q0f je napisao(la):
Đumurkana - prva srpska javna zgrada, g.1834, carinarnica u pristanistu, koristila se i kao beogradska sudnica, tu je igralo Narodno pozoriste, u stvari za sve moguce drzavne poslove, ko god da je dolazio i odlazio iz Beograda je prolazio kroz nju, od knezova i kraljeva i kraljica do obicnih putnika i brodara - Surcin Srbije XIX veka. Srusena posle II Svetskog rata.

Pre dva meeca je najavljeno da ce se Djumurkana ponovo izgraditi u okviru obnove Kosancicevog venca i Karadjordjeve.
^^^ Znaš li gde je to najavljeno?
 
Najavljivano je u svim mogucim novinama koje su pisale o Kosancicevom vencu - google, search: Djumurkana i videces ;)

Za skupsinu je skroz spooky prica - navodno je Kralj Aleksandar odugovlacio s njenom izgradnjom jer mu je neka baba rekla da ce "biti ubiven" kada Skupstina bude gotova, svi znamo sta je bilo. Onda u njoj je ubijen poslanik, sve drzave cije je Parlament bila su se raspale (dve juge, plus SCG), ispred nje se ubio Vlajko Stoiljkovic, zpaljena je 5.X 2000, a i nesto se sadasnjoj skupstini ne zuri bas da se preseli u tu praznu, i daleko lepsu zgradu.....
 
@jovanovm
Predstavljeno je u planu detaljne regulacije Kosancicevog venca (u januaru 2007). Na mestu gde je bila djumurkana ce se defitivno zgrada slicne javne namene graditi, ali da li ce bas izgledati kao djumurkana od ranije, to ne znam... Inace, bio je clanak u Politici koji je to najavio..
 
@HomerJay, Nenad - Thanks, boys!

Inače mislio sam da će neko drugi postaviti, ali hajde staviću ja. Slike su sa SkyScraperCity foruma, a projekat je rekonstruisao sergionni, pa možete videti detaljnije kako je to izgledalo.

Znači, mislim da bi se ova zgrada sigurno morala rekonstruisati!



 
To su dve razlicite stvari - na fotki je onako kako je bilo, i srdjan je rekao da je to lose resenje (covek je arhitekta, pa zna sve to fore, koliko sam ja skontao - tri rascepkane zgradice, tri razlicite fasade, stila, forme itd. prave pravi haos na tako malom prostoru - sto jeste), pa je lik dao svoj predlog kako bi to trebalo racionalno da izgleda - na slici dole.... Gde nisu u pitanju tri zgradice -vec jedan veliki dvor, Boga mi ;)
 
Hvala na razjašnjenju, Homer Jay! Ni meni nešto nije bilo jasno, jer su mi izgledali različito...
 
Nenad":25eh95p3 je napisao(la):
Joj, ovaj projekat sa kupolama....Sto bi to lepo leglo Beogradu!
Da stvarno bi izgledalo lepo, ali to se nikada nece izgraditi po mom misljenju iz 2 razloga... prvi su pare, a drugi je cinjenica sto bi to mozda po nekima promenilo izgled neceg sto je istorijski zasticeno kao kompleks...

Ma najbolje bi bilo kad bi neko dao pare da se ona Korunoviceva posta rekonstruise....
 
Takvi projekti mogu naravno samo iz budzeta grada da se finansiraju... Druga opcija ne postoji. Eventualno neki evropski fondovi za zastitu istorijskog nasledja...

Sacekacemo sa ovim "obnovama", ali lepo je mao mastati!
 
Problem je samo sto takav dvor nije istorijsko nasledje, vec samo potencijalno istorijsko nasledje jer kompleks dvorova nikada nije do kraja izgradjen...

Lepo bi to izgledalo, ali u ovom momentu je u pitanju cist luksuz i nista vise.
 
Polukruzna zgrada se nije uklapala jer nije bila u liniji sa ulicom Kralja Milana i zato sto je stil bio neodgovarajuci.. ali bas takvo jedno zdanje bi bas leglo u tom prostoru.. koncept je odlican.
samo neka ovaj put isprate liniju ulice i neka urade fasadu po uzoru na Stari dvor tako da se lepo uklopi.....
 
Potez od Kralja Milana ka domu Narodne Skupstine je jedan od najlepsih u gradu i ne bih ga dirao. Sa druge strane, nasuprot tome, izmedju zgrade "srpsko-amerikanske banke" i odvratne socijalisticke skusptinske zgrade nalazi se potpuno zarasli prostor gde bi nesto moglo da se gradi.
 
Da, na zalost tacno. Ali je lokacija u principu lepa i ne bih tu gradio nista jer bi zaklonilo vrlo lepu fasadu elektrotehnicke skole.

Samo nek urede park, u nastavku onog izmedju gradske skupstine i Tadiceve rezidencije.
 
Brankovom mostu bi trebalo vratiti stari izgled, jer izgleda krajnje nemastovito. Ili barem da se rekonstruise na taj nacin da podseca na ono sto je taj most neka bio... Ovakav kakav je danas jeste funkcionalan, ali koji gost Beograda bi pozeleo da fotografiju sa Brankovog mosta drzi na svojoj vitrini kao uspomenu? :D
Bilo bi dobro obnoviti i fasadu poste pored Zeleznicke stanice, ali mislim da je o tome vec ovde negde bilo reci i da je neko postovao fotke.
 
Brankov most verovatno ne bi mogao da se "obnovi" vec bi morao da se gradi ponovo... Mada, bilo bi lepo.
 
Verujem da bi moglo nesto da se "dogradi" onda :lol:
 
Vracar,
Zgrada skupstine Srbije uopste nije odvratna vec veoma fin primer moderne arhitekture tog vremena. Nista joj nefali.
Kad vec pricamo o obnovi starog Beograda, mnogo bi bolje bilo za pocetak srediti urbane celine ispod Brankove ulice i dole Savamalu, kao i deo ispod Sarajevske. Ta Savska padina je u totalnom rasulu i tamo m2 stana je poprilicno jeftin, cak jeftiniji nego na Lionu ili drugim ''perifernim'' delovima. Nedavno sam prolazio pored Palate Pravde i ulice oko nje su u haosu, smece na sve strane, fasade crne i oronule, oaza za kojekakve ludacke nadogradnje, mesto je kao najgora ciganska vukoje*******ina na svetu a 100 metara odatle Zgrada Vlade Srbije. Kad ce poceti to da resavaju za pocetak??
 
Dok god tranzitni saobracaj bude vrsljao Savskom, i Karadjordjevom nema spasa tom delu grada. A to, brale, nije bas tako jednostavno. Prva stvar koja je potrebna je mozak, pa volja da se mozak upotrebi, pa kinta.... A kod nas manjka svega po malo.

Nije samo u pitanju izgradnja obilaznice (koja je vrlo bitan uslov), UMP bi takodje pomogao, ali treba cela LUKA da se izmesti sa Dorcola... tamo je carina, pa skladista, pa industrijska zona, pa i sama Luka (jer ono sto dodje u luku dalje ide kamionom), a jedini put do Luke je potes preko Savske i Karadjordjeve....

Tu je i 'bena zeleznica (narocito ona tranzitna) i njena raspala postrojenja... A tu je i zeleznicka, autobuska i zelenjak - kontaminirani trougao, cist primer ljudske bahatosti, neurednosti, nekulture i svega slicnog.
 
Vrh