Šta je novo?

Grad Beograd rekonstruiše 8 fasada

jlaki

Advanced
Učlanjen(a)
07.03.2007.
Poruke
2.751
Pohvaljen
650
Lokacija
Beograd
Homer Jay":2z0rmah2 je napisao(la):
Понедељак, 14. новембар 2011.

Рестаурација фасада под заштитом државе

Град Београд финансираће током идуће године рестаурацију још осам фасада под заштитом државе.

Планом је предвиђена обнова фасада у Симиној 19 и 21, Ресавској 51, Светозара Марковића 52а, Француској 37а, Џорџа Вашингтона 26, Проте Матеје 52, Господар Јевремовој 35 и Делијској 3.

Објекат у Ресавској 51, „Санаторијум Врачар”, данас Институт за урологију и нефрологију КЦС, саграђен је 1910, према пројекту архитекте Николе Несторовића, у стилу академизма. Мансарда и крило према Бирчаниновој улици дозидани су 1930. године.

Зграда у Француској 37а саграђена је 1938. године, према пројекту архитекте Милутина Пецића, у духу академизма. Четвороспратни објекат накнадно је надзидан за још два спрата.

Угаона зграда у Џорџа Вашингтона 26 подигнута је 1910. године према плановима инжењера Петра Путника. Још два спрата и мансарда дозидани су 1923, према плановима истог пројектанта.

Зграда у Проте Матеје 52 саграђена је 1912, у духу академизма, са елементима сецесијске пластике на фасади.

Дом друштва Црвеног крста у Симиној 19 изграђен је 1879, према пројекту Александра Бугарског, једног од највећих српских архитеката 19. века. Два спрата и мансарда дозидани су 1925–27. године.

Зграда Црвеног крста у Симиној 21 сазидана је 1935. године, према пројекту архитекте Миловоја Смиљанића, у стилу академизма.

Вишеспратни стамбени објекат у Јевремовој 35 изграђен је 1936. у модернистичком маниру архитектуре међуратног периода.

Фасада објекта у Светозара Марковића 52а налази се у оквиру целине „Стари Београд”, која ужива статус претходне заштите.

Izvor Grad Beograd

Otvorio sam zasebnu temu zato što su ovakve rekonstrukcije uvek značajne, pa ne bih da izgubim izvor vesti. U toku vikenda usput do Ko Gradi Grad 2 predavanja ću fotografisati sve ove zgrade i postaviti.

I da imamo temu, da se ne zaboravi!
 
Imaš već temu fasade gde se pominje ovo. nema potrebe za svaku fasadu otvarati posebnu temu.
 
Mislio sam da je velika stvar pošto je čak 9 fasada u pitanju, a ne po jedna. Ne bi bilo smisla otvarati novu temu za obnovu fasade svake stambene zgrade, ali kad je 9 komada i to još bez konkretnog datuma, mislio sam da bi trebalo da tema postoji, kako bi mogao da se izvrši pritisak na Grad ako do rekonstukcije ne dođe.

Ali pošto se ti ne slažeš sa mnom, onda u redu, tema može da bude obrisana. Mislio sam da se iscimam i da fotografišem te zgrade danas, ali vidim sada da to nema smisla, jer
MilisaV":163poggq je napisao(la):
nema potrebe za svaku fasadu otvarati posebnu temu.
 
Delijska 3

JvmUn.jpg

0Syyq.jpg


Gospodar Jevremova 35
Вишеспратни стамбени објекат изграђен 1936. у модернистичком маниру архитектуре међуратног периода

9tqdj.jpg



Francuska 37a
Зграда je саграђена 1938. године, према пројекту архитекте Милутина Пецића, у духу академизма. Четвороспратни објекат накнадно је надзидан за још два спрата.

yOrX5.jpg

K4smS.jpg


Džordža Vašingtona 26
Угаона зграда подигнута 1910. године према плановима инжењера Петра Путника. Још два спрата и мансарда дозидани су 1923, према плановима истог пројектанта.

ULjNM.jpg
4klMN.jpg

CuxIn.jpg

Y9nRl.jpg

tFf7p.jpg


Ova u Džordža Vašingtona me je oduševila. Nekako je nisam primećivao ranije. Ona će sinuti, čitava ta raskrsnica će dobiti novo sunce. :)

U Spoilerima je još fotki.

Ostatak uskoro.
 
А видевши наслов понадао сам се да је несрећна зграда задруге у ових девет али то би било превише логично и добро решење да би га садашња власт спровела у дело. :rolleyes:
 
Resavska 51

„Санаторијум Врачар”, данас Институт за урологију и нефрологију КЦС, саграђен је 1910, према пројекту архитекте Николе Несторовића, у стилу академизма. Мансарда и крило према Бирчаниновој улици дозидани су 1930. године.

PVhcv.jpg

LnVWQ.jpg
nt9pA.jpg


Svetozara Markovića 52a

Фасада објекта налази се у оквиру целине „Стари Београд”, која ужива статус претходне заштите.

gJYqJ.jpg

3CDJO.jpg
9GiJM.jpg


Prote Mateje 52

Зграда je саграђена 1912, у духу академизма, са елементима сецесијске пластике на фасади.

8ptuc.jpg

vJf5F.jpg
4FrsT.jpg

Ostala mi je još Simina 19 i 21, zgrada Crvenog Krsta.
 
Covece kakve gradjevine, kakvi spomenici kulture a vidi na sta to danas lici ..... bitno je samo da na sve strane nicu trzni centri, samo da se marva nafatira para a to sto grad u nekim delovima podseca na seoske stale nema veze, od toga se ne zivi ..... ccccc
 
nadam se samo da će prilikom rekonstrukcije ukloniti klime, reklamne table, da će se stolarija uraditi da svugde bude ista i da će promeniti onaj nesretni oluk na zgradu u svetozara markovića 52
 
Jlaki da ti ne udaram plusice vec ovako kao covek cestitam na izvanrednom trudu. Prelepe zgrade, prosto te zagolica nesto u stomaku kada pomislis da ce, Boze zdravlja, tokom naredne godine sve biti sredjene.

Meni je samo zao sto se rekonstrukciji fasada ne pristupa sa ciljem da se obnove vece celine - npr. ako se vec sredjuje fasada u Delijskoj 3, onda neka se srede i Muzej primenjene umetnosti i ostale zgrade oko Palasa.

Ili kod ove u Dzordza Vasingtona - svakako da ce njena rekonstrukcija osveziti raskrsnicu, ali bi efekat bio daleko veci ukoliko bi se sredile fasade na susednoj zgradi u Bulevaru despota Stefana (gde je Maxi), kao i na zgradi u kojoj je Banija.

Da ne gresim dusu - moze se reci da su npr. Beogradska ulica, Obilicev venac i Knez Mihailova (a izgleda da ce tako biti i sa Brankovom) u poslednjih nekoliko godina primer sredjivanja gotovo celih ulica :)
 
Ili u primeru Resavske, zgrada Muzeja Beograda... Ima i zgrada koje su u očajnijem stanju od većine ovih.

Ovu u Prote Mateje znam od ranije, već samje slikao i vrlo je lepa, baš mi je bilo drago kada sam opet došao do nje. :)
 
MilisaV":18k8nix3 je napisao(la):
nadam se samo da će prilikom rekonstrukcije ukloniti klime, reklamne table, da će se stolarija uraditi da svugde bude ista i da će promeniti onaj nesretni oluk na zgradu u svetozara markovića 52

Što se klima tiče, uklanjanje zvuči previše ekstremno. Ne možeš ljudima to tek tako oduzeti, centralni sistem je preskup, kutije nisu primerne takvoj arhitekturi. Kompromisno rešenje je poređati ih kao što je urađeno sa zgradom pored pijace Zeleni venac.

PRE:
ornament-investinzenjering-restauracija-sanacija-fasada_15.jpg
POSLE:
ornament-investinzenjering-restauracija-sanacija-fasada_1.jpg

P.S.: Ovi spoileri su super stvar

Edit: Naravno, kada postoji terasa NEMA IZGOVORA da klima ne bude na terasi. I to ne da se postavljaju gore, nego na pod, iza ograde. Obrati pažnju na ovu zgradu moderne malo gore. Sve klime su van terasa.
 
Za zgrade koje su gradjene pre rata - nema nikakvog opravdanja da se klime nalaze na fasadi, jer su svi ti stanovi dvostrulko orijentisani i sve klime mogu da budu sa dvorisne strane. Problem je sto vlasnici stanova zele da imaju najkracu vezu izmedju spoljne i unutrasnje jedinice, jer ne zele da se trose i obradjuju, malterisu i krece zidove da bi stavili cev od klime u zid. Dakle cista bahatost i nemar.

Sto se posleratnih zgrada tice - e tu je problem vec kompleksniji jer su stanovi najcesce jednostrano orjentisani. Mada mi nikada nece biti jasno zasto bar ne stave klime po vertikali nego svako ko gde hoce...
 
@ЈЛаки, срећом има на једној тераси и то баш на поду и иза ограде, окружио сам са црвеним. И на слици пре реконструкције ове зграде та клима је била на тој тераси на истом месту :kk:


jpeg image hosting
 
Заиста није велики трошак пребацити климу на другу страну. Мени се чини да је додатни трошак око 10 евра по дужном метру. Најчешће цена уградње подразумева црево до 3 метра а остало се доплати. Ако је клима квалитетнија исплати се да буде са стране која није загађена јер се тако продужава век трајања компресора тако да се можда на крају чак и исплати.
 
Najzad se ulazi u javnu nabavku :vops:

02. 03. 2011.
(prethodni raspis) REVITALIZACIJA FASADA NA OBJEKTIMA POD ZAŠTITOM DRŽAVE U BEOGRADU - Grad Beograd, Sekretarijat za komunalne i stambene poslove

Na osnovu čl. 70. i 71. Zakona o javnim nabavkama („Službeni glasnik RS“, broj 116/08)

GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA
SEKRETARIJAT ZA KOMUNALNE I STAMBENE POSLOVE
Beograd, Kraljice Marije 1


objavljuje

PRETHODNI RASPIS
o planiranoj javnoj nabavci čija je procenjena vrednost
veća od 50.000.000,00 dinara



Predmet javne nabavke je izvođenje radova na revitalizaciji fasada na objektima pod zaštitom države u Beogradu i to:

- objekat u Siminoj ulici br. 19-21 - Zgrada i Dom društva Crvenog krsta;

- objekat u Resavskoj ulici br. 51- Institut za urologiju i nefrologiju KCS;

- objekat u Ul. Svetozara Markovića br.52a;

- objekat u Ulici admirala Geprata br.15;

- objekat u Francuskoj ulici br. 37a;

- objekat u Ulici Džordža Vašingtona br.26;

- objekat u Ulici prote Mateje br. 52;

- objekat u Ulici prote Mateje br. 25-25a - Njegoševa br. 25;

- objekat u Ulici cara Dušana br.92;

- objekat u Ulici gospodar Jevremova br. 35.


Dodatne informacije u vezi sa planiranom javnom nabavkom mogu se dobiti u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove, Beograd, Kraljice Marije br. 1 i na telefone 715-7312 i 715-7321. Osobe za kontakt su Jasmina Vasić i Jasna Lazić.

Izvor: E kapija
 
Baš sam se prekjuče pitao šta se sa time dešava, kad ono eto. Kao što su rekli, na proleće. Samo da realizacija krene što pre.

Iz originalne vesti/najave, izostavili su zgradu u Delijskoj 3, što je u redu jer je zgrada u odličnom stanju. Valjalo bi samo oprati je.

JvmUn.jpg

Međutim, u raspisu su dodali još neke zgrade, i to:

- objekat u Ulici admirala Geprata br.15;
- objekat u Ulici prote Mateje br. 25-25a - Njegoševa br. 25;
- objekat u Ulici cara Dušana br.92;

Ovih dana ću ih obići i fotografisati, kao i objekat u Siminoj ulici br. 19-21 - Zgrada i Dom društva Crvenog krsta, koju nisam fotografisao ranije.
 
Moram da kazem da je u Beogradu mnogo uradjeno u raznim oblastima, ali kada segovori o fasadama uradjeno je neprihvatljivo malo :shok:
Prvo je trebalo poceti sa revitalizacijom fasada u uzem centru da navedem primer Jugoeksportove zgrade gde je opasnost po zivot prolaznika izuzetno visoka...pa dalje Pozoriste,Muzej..itd
Neshvatljivo je da se nista nije uradilo na energetskoj efikasnosti zgrada posebno solitera kao i osvezavanje bojama da ne bi Beograd bio sivi umesto Belog grada treba videti iskustva Berlina u rekonstrukciji fasada solitera i energetske efikasnost.. :kafa:
Vidi se da i na palati Albanija je fasada kriminalno prljava kao da nedostaju i ploce..takodjer vidi se da Sava Centru treba hitno obnoviti staklenu fasadu...za javne objekte je ipak zaduzen grad..
Izgradnjom Prokopa bi trebalo uvrstiti i rekonstrukciju fasada onih mamutskih solitera iznad..
 
Postoje samo dve začkoljice koje mi nisu jasne. Mislim da se A. Geprata 15 trenutno rekonstruiše, ako nije već gotova, a P. Mateje 25-25a - Njegoševa 25 (na slici) je završena nedavno, a obe rekonstrukcije mislim da su finansirale opštine! Kako to da grad (tek) sada raspisuje javne nabavke za ove zgrade???

photo0159.jpg

Takođe, broj 92 u Cara Dušana postoji na Dorćolu i u Zemunu, ali pretpostavićemo da je Dorćol u pitanju, jer je se zgrada preko Francuske ulice takođe rekonstruiše iz ovog raspisa.
 
Izvod iz tendera od 01.03.2011. godine:

Predmet javne nabavke je izvođenje radova na revitalizaciji fasada na objektima pod zaštitom države u Beogradu i to:
- objekat u Siminoj ulici br. 19-21 - Zgrada i Dom društva Crvenog krsta;
- objekat u Resavskoj ulici br. 51- Institut za urologiju i nefrologiju KCS;
- objekat u Ul. Svetozara Markovića br.52a;
- objekat u Ulici admirala Geprata br.15;
- objekat u Francuskoj ulici br. 37a;
- objekat u Ulici Džordža Vašingtona br.26;
- objekat u Ulici prote Mateje br. 52;
- objekat u Ulici prote Mateje br. 25-25a - Njegoševa br. 25;

- objekat u Ulici cara Dušana br.92;
- objekat u Ulici gospodar Jevremova br. 35.
Izvor: http://www.ekapija.com/website/sr/page/404812

Nisam video tender za Delijsku 3, čija je restauracija, pored većine gore navedenih, najavljena 14.11.2011. godine.
Izvor: http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1476721

Do sada su, po mojim informacijama, radovi izvedeni samo na 3 objekta koji su podebljani u listi iznad.

Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove poslao sam sledeća pitanja:
- Kada će se pristupiti restauraciji ostalih fasada?
- Da li je tender za revitalizaciju Delijske 3 raspisan naknadno, budući da tender od 01.03.2011. godine ne sadrži ovaj objekat? Da li je moguć uvid u tekst tendera koji sadrži Delijsku 3, ako postoji?
 
Zgrada i Dom Društva Crvenog krsta, Simina 19 i 21

rDXGO.jpg

zWYHa.jpg

jhjGT.jpg
 
Dobio sam odgovor od Sekretarijata za komunalne i stambene poslove. Da rezimiram šta su rekli:

REKONSTRUISANO/RADOVI U TOKU iz sredstava Sek. za komunalne i stambene poslove:
- objekat u Ul. Svetozara Markovića br.52a;
- objekat u Ulici admirala Geprata br.15;
- objekat u Ulici prote Mateje br. 52;
- objekat u Ulici prote Mateje br. 25-25a - Njegoševa br. 25;
- objekat u Ulici cara Dušana br. 92;

IZ SOPSTVENIH SREDSTAVA REKONSTRUISAĆE SE:
- objekat u Siminoj ulici br. 19-21 - Zgrada i Dom društva Crvenog krsta;
- objekat u Resavskoj ulici br. 51- Institut za urologiju i nefrologiju KCS;

NOVA JAVNA NABAVKA ZBOG NEUSPELE PRETHODNE ZA:
Objavljeno u "Službeni glasnik R. Srbije" 28.03.2012. godine, poziv za izvođenje radova naknadno. Realizacija planirana za 2013. i 2014. godinu.
- objekat u Resavskoj ulici br. 65 (dodat zbog rekonstrukcije gornja dva objekta iz sopstvenih sredstava ustanova);
- objekat u Ulici cara Dušana br. 65 - Venizelosova br. 2 (dodat zbog rekonstrukcije gornja dva objekta iz sopstvenih sredstava ustanova);
- objekat u Francuskoj ulici br. 37a (ponovljen raspis jer prethodni nije uspeo);
- objekat u Ulici Džordža Vašingtona br.26 (ponovljen raspis jer prethodni nije uspeo);
- objekat u Ulici gospodar Jevremova br. 35 (ponovljen raspis jer prethodni nije uspeo);

Budući da su sve gore navedene zgrade pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a da je objekat u Delijskoj ulici br. 3 pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, postupak javne nabavke za ovaj objekat se sprovodi posebno, a uvid u konkursnu dokumentaciju za izvođenje radova "biće moguć po objavljivanju javnog poziva u sredstvima javnog informisanja".

Za Delijsku 3 kontam da su računali da nije u lošem stanju, ali da će za 30ak godina biti, budući da državi minimum toliko vremena treba da realizuje neki projekat u ovom gradu. :laugh:
 
orion":1xhqt5lg je napisao(la):
Заиста није велики трошак пребацити климу на другу страну. Мени се чини да је додатни трошак око 10 евра по дужном метру. Најчешће цена уградње подразумева црево до 3 метра а остало се доплати. Ако је клима квалитетнија исплати се да буде са стране која није загађена јер се тако продужава век трајања компресора тако да се можда на крају чак и исплати.
Пребацивање климе на дворишну страну би требало бити под морање. И да уђе у трошкове санирања фасаде. Под морање!!!!
 
@jlaki

Mislim da nisu hteli da kažu da će republika rekonstruisati fasadu u Delijskoj 3, već samo da je zgrada pod drugim nivoom zaštite, pa zato nije išla na tender sa ostalima u paketu, tj. da će i nju rekonstruisati Grad, ali da će biti raspisana posebna javna nabavka u tu svrhu ;)
 
Vrh