Šta je novo?

Usce Multifunctional Centre - [ Tržni Centar | 130 000 m² ]

Vala ga i oni otezu i kilave sa tim uscem kao da su na umiranju .
Kad su poceli sa obnovom prve kule jos 2004. a do sada nisu ni 40 % posla odradili .
Sta bi da grade Delta Planet sa kulama od 192 m .
Trebalo bi im najmanje 50 godina .
 
Стварно не видим разлог за овакав коментар.

Обнова куле је одаааавно завршена и има фирми које дуже време раде тамо. Ако ти се чини да је нешто незавршено, то је зато што неки спратови нису изнајмљени, а фирмама је остављена могућност да саме уређују простор, тако да су спратови практично потпуно празни изузимајући конструкцију зграде.

Што се тиче друге куле, лепо је речено да је изградња у плану тек кад се заврши тржни центар (2009 чини ми се), који, узгред, напрадује сасвим солидно, увек има људи на градилишту, и ради се пуном паром. Рок за изградњу куле је 2-3 године од почетка изградње.
Схваташ да је у питању приватни инвеститор коме је у интересу да што пре изгради оно што гради, чији је сувласник Merrill Lynch (погледај страну са вестима), тако да о отезању нема ни говора...
 
Znam da je obnova kule zavrsena u Julu 2005. i da je tada svecano otvorena , ali moj komentar ima razlog i to dobar.
Poceli su 2004. sa obnovom i tek su stigli da dodju do drugog sprata polovine trznog centra , a preostaje im jos da dovrse tu prvu polovinu pa da ozidaju citavu drugu polovinu i drugu kulu .
Ako nastave sa ovim tempom nece zavrsiti do 2020.
U Maju 2007. sam bio u Srbiji i obisao PC Usce .
Od tada do danas su jedva dosli do drugog sprata i to samo na pola trznog centra dok druga polovina nije ni zapoceta .
Ako Bog da i budemo zivi i zdravi pa da vidis za koliko ce Misko sagraditi svoju Poslovnu kulu , Hotel Interkontinental i trzni centar koji ce ih povezivati.
U Las Vegasu se trenutno gradi 7 velikih hotela , a svaki od njih je 5 puta veci od PC Usce i svakim danom se vidi kako nicu novi spratovi .
Za godinu dana su ih ozidali vise od pola , a Stiv Vin je zavrsio i drugo krilo .
Eto zato mi je krivo sto se posao koji se mogao polako zavrsavati otegao vec 4 godine i nije se uradilo ni 40% posla .

Ta meril linc banka je pred bankrotom .Samo u zadnjem kvartalu 2007. je otisla u minus 15 milijardi dolara .
Dobila je kredit od Kineza , a izgleda da ce je Kinezi kupiti .
 
Od maja '07g. su izgrađene dve podzemne etaže ( što je najteže), prizemlje
i dva sprata - znači ukupno 5 etaža za prvu polovinu, ali dve podzemne su
izgrađene za ceo objekat - što je sasvim dosta za to vreme.

Beograd nije L.Vegas i ovde investitor gradi prema svom planu, a ne našem.

ps. ... da nisi mislio na 'Citi bank' ? ... "Sitigrup:Rekordni kvartalni gubitak"
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2008&mm=01&dd=15&nav_id=280536
 
Direktor za globalne investicije Meril Linča Robert Švajcer (Schweicer) kazao je da će tržni centar u okviru kompleksa Ušće u Beogradu biti završen do kraja ove godine, a da će izgradnja druge kule početi posle toga.

On nije precizirao vrednost te dve investicije, a MPC propertis je ranije objavio proračune po kojima će trgovinski centar "Ušće" na 130 hiljada kvadratnih metara koštati 150 miliona evra, a kule bliznakinje 40 miliona evra.

Navodeći da će Meril Linč učestvovati u svim poslovima MPC propertisa, Švajcer je ocenio da postoje dve mogućnosti za nove investicije – atraktivni objekti Robnih kuća “Beograd” i izgradnja novih poslovnih i stambenih objekata.

On je, međutim, naveo da sa kompanijom “Verano”, kupcem RK “Beograd” za sada nije bilo kontakta i razgovora o saradnji u obnovi i kasnijem korišćenju tih nekretnina, ali i istakao da su u toj kompaniji spremni na takvu saradnju.
Valjda sada ne treba brinuti oko U2.Bice to valjda sve ok...
Mozda i pronadju partnera za Verano kulu after all...Stevo, znas li sta o ovome?Rekao si da imas info da je izgradnja kule zvanicno samo pomerena,ne otkazana...Mali offtopic,sorry.
 
City bank je jos negativnije poslovala, a odmah iza nje je Merrill Lynch bank .
Citao sam u americkoj stampi u Ponedeljak i kazu da su im Kinezi dali kredit , a mozda ce ih i kupiti ako se dogovore.
 
Ajde malo da se uozbiljimo,,Citi i Meril imaju aktivu od preko 1000 milijardi dolara(Meril ima cini mi se 1.800 milijardi),ne znam sta treba da se desi,WW3 valjda ili da nas tresne neki meteor pa da te banke "propadnu".Tacno je da su poslovali sa velikim gubicima zbog otpisa nenaplativih hipotekarnih kredita,ali je to JAKO daleko od propasti tih banaka,prema tome..
 
da,da znam da su gradili podzemne etaze i yo je bio razlog sto nisu dizali uvis a u stvari su mnogo uradili, jos im se urusio onaj blok. rok za kupovinu lokala je zavrsen 31.decembra i to je to. pa sad ako neko ima izvor iz mpca verovatno zna... a bice veci od delta cityija i imace vecu kuglanu, bioskop fitness ili sta god vec sto moze da parira delti...
 
Ni sam cim se ne kasni (toliko)

Lepo su ljudi rekli kada se zavrsi obnova stare kule pocinje izgradnja trznog centra (krajem 2006. je pocela izgradnja koliko se secam, ispravite me), a kada se zavrsi trzni centar pocinje izgradnja druge kule.

Danas su baje iz Meril Linca rekli da ce trzni centar biti otvoren krajem 2008, a da se sa izgradnjom Usca 2 pocinje pocetkom 2009. (negde za godinu dana)
 
071111-USCC-09.jpg


u2my7.jpg


B92 : http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2008&mm=01&dd=17&nav_id=280948

Vidim nešto mi poznata slika, kao da sam je ja slikao.
Ajde Stevo vadi papir i olovku da im pišemo 'pismo', jer nisu naveli izvor.
 
Jel moguce da im je smor da odu i sami to slikaju,zar nije veci smor da se blamiraju...Kom je to teletabisu problem da proseta i shkljocne fotoaparatom...
 
Хихи, чак се нису потрудили ни да исеку ону сиву траку на врху слике :lol:
 
Pa, eto potpisa.... BIZ je malko aljakav po tim pitanjima, ali nek im steva pusti formalni mejl da se slike potpisuju ce da vidite kako ce da slusaju, B92 zaista ispostuje takve stvari :)
 
Jedan formalni mejl : izvolte br. žiro-računa na koji možete da uplatite .... ;)
 
Rob Švajcer, direktor za vodeće investicije kompanije Meril Linč
Šoping centar Ušće biće izgrađen do kraja godine

Beograd - Jedna od vodećih svetskih investicionih kompanija Meril Linč postala je vlasnik 25 odsto udela u MPC Propertis čime se uključila u završetak svih projekata koje su u portfoliju te kompanije kao što su izgradnja šoping centra i druge kule Ušće, kao i ostalih komercijalnih i rezidencijalnih objekata, saopštila je juče na konferenciji za novinare Radmila Nikolić, zamenik izvršnog direktora MPC Propertis. Ona je podsetila da je reč o prvoj investiciji Meril Linča na prostorima bivše Jugoslavije, koja govori da u Srbiji postoji pozitivna poslovna klima.

Direktor za vodeće investicije Meril Linča Rob Švajcer izjavio je da je ulasku na srpsko tržište prethodilo intenzivno istraživanje tržišta i da je ta kompanija formalno ili neformalno procenjivala između pet i 10 firmi koje posluju u sektoru nekretnina, nakon čega je utvrđeno da MPC najviše ispunjava poslovne kriterijume Meril Linča, snažno je pozicioniran u Srbiji i ima mogućnost za širenje izvan granica.

Meril Linč je jedna od vodećih kompanija u svetu za upravljanje sredstvima sa 1.800 milijardi dolara kapitala. Srbija nam je pokazala da prerasta u ekonomiju sa stabilnim rastom.
-Prema bruto domaćem proizvodu premašila je većinu zemalja u okruženju, a zauzima i stratešku poziciju između Zapadne Evrope i Turske", istakao je Švajcer i dodao da će do kraja 2009. MPC Propertis uložiti između 500 i 550 miliona evra. Prema njegovoj oceni, najveći izazov za investitora koji posluje u sektoru nekretnina i dolazi u Srbiju jeste politička situacija, pre svega predsednički izbori i Kosovo.

Kada je reč o konkretnim projektima MPC, Švajcer je naglasio da će šoping centar Ušće biti izgrađen do kraja godine nakon čega će startovati izgradnja druge kule Ušće. Predstavnici MPC i Meril Linča još razmatraju da li će u zgradi BIGZ biti otvoren samo poslovni prostor ili poslovno-hotelski kompleks. Švajcer je naglasio da je Meril Linč veoma zainteresovan za kupovinu nekretnina u procesu privatizacije, ali je dodao da postoji velika konkurencija što dovodi i do "naduvavanja" cena.
I. Radak
izvor Danas
link http://www.danas.co.yu/20080118/ekonomija1.html#2
 
Moram da primetim da ni u jednom stranom (zapadnom) mediju nisam video vest o tome da je Merrill Lynch, preko udela u MPC-u, usao na srpsko trziste.
 
Možda im ta vest nije uopšte interesantna .... ili nisu još obavešteni o njoj. :)
 
Jeste, video sam i ja u SouthEast European Times ili sta vec bese.. ima i po nekim investicionim sajtovima o regionu, mogu da nadjem, ali me mrzi.. samo izguglaj.
 
koliko ce bitti lokala? da li ce biti veliki parking? i da li ce moci da se seta pio krovu kako je nacrtano....
 
Biće mnoogo lokala i veeliki parking.

Štetnja po krovu će biti obavezna za sve posetioce.
 
„Мерил Линч” и „човек сенка” конкуришу Мишковићу
Изградњом регионалног шопинг центра на 130.000 квадрата на Ушћу, „Делта сити” ће добити озбиљног тржишног ривала
mpc-miskovic.jpg

Бивша зграда ЦК и будући шопинг мол на Ушћу биће озбиљан изазов за најбогатијег Србина Мирослава Мишковића (Фото Драган Јевремовић)
Америчка инвестициона банка „Мерил Линч” ће се аутоматски укључити у изградњу свих објеката које у Београду гради „МПЦ пропертис” у власништву бизнисмена Петра Матића. Уочи Божића, чувена српска компанија за развој некретнина, продала је 25 одсто капитала „Мерил-Линчу” рачунајући да ће тако свој посао померити и преко граница наше земље.

Како су јуче истакли у служби за односе са јавношћу ове компаније, њихов страни партнер ће се највише укључити у изградњу шопинг цента „Ушће”. У чак 130.000 квадрата пословног простора биће уложено око 150 милиона евра. Овим ће „Делта сити” Мирослава Мишковића, који је са 85.000 квадрата тренутно највећи регионални шопинг центар на Балкану, добити жестоког конкурента. Тако ће амерички партнери Петра Матића, човека сенке, који је у јавности постао познат по томе што никада није дао ниједну изјаву нити се сликао за новине, стати на црту са најбогатијим Србином.

Да ли су српској престоници потребне две такве велелепне палате за купохоличаре и како мисле да се носе са својим конкурентом који је за првих месец дана рада посетило 1,2 милиона купаца, питали смо јуче у „МПЦ пропертису”.

– Не бисмо се упуштали у посао који толико вреди да не мислимо да ћемо бити успешни. Пре било какве одлуке урађене су озбиљне анализе и донет је закључак да за нас има места на овом тржишту – каже Славица Цицварић, задужена за односе са јавношћу у овој компанији.

У МПЦ-у додају и да се надају да ће до краја ове године велики регионални центар куповине бити завршен, после чега ће почети изградња друге куле близнакиње.

О могућности да „Мерил Линч” постане већински власник ове српске фирме, засад је прерано говорити, додају. Кажу да ће стратешком партнеру највише користити знање и искуство које МПЦ има на овом тржишту, док ће фирми Петра Матића најдрагоценији бити савети које ће са собом донети америчке колеге.

Посао који је повезао ове две фирме био је тендер за куповину Робних кућа „Београд”, где су „Мери Линч” и МПЦ заједно наступали.

У партнерство су, кажу, ушли после темељног истраживања компанија које се баве некретнинама. У конкуренцији од десетак компанија, фирма Петра Матића показала се као најпоузданији партнер.

Према заједничким плановима, до краја следеће године у изградњу стамбених и пословних објеката, као и куповину некретнина, уложиће од 500 до 550 милиона евра. „Мерил Линч” је такође заинтересован, да по опробаном моделу свог српског партнера, кроз приватизацију пазари и квалитетне некретнине у Београду.

Подсећања ради, „МПЦ холдинг” купио је фабрику чарапа „Партизанка” на Звездари, па је на том месту касније изграђен луксузни стамбени комплекс „Оаза”. Ова фирма пазарила је зграду „Бигза”, која ће постати хотел или пословни простор, а осим за Робне куће „Београд” интересовали су се и за новобеоградски ИМТ.

„Мерил Линч” има канцеларије у 37 земаља и укупни капитал од скоро 1.800 милијарди америчких долара.У Србији је ангажована као приватизациони саветник за Нафтну индустрију Србије.

-----------------------------------------------------------

Дуг од 9,8 милијарди долара

Брокерска кућа која послује у оквиру групације „Мерил Линч” објавила је недавно податке о огромном дуговању у последњем тромесечју прошле године. По објављивању ове информације почетни раст цена акција на европским берзама јуче је нагло преокренут.

У саопштењу које је уздрмало европско тржиште хартија од вредности наводи се да је брокерска кућа морала да отпише чак 14,1 милијарду долара ненаплаћених хипотекарних потраживања и да је истовремено забележила највећи квартални губитак у својој историји од 9,8 милијарди долара. И док ова вест тресе европске берзе, у МПЦ-у истичу да их таква информација нимало не забрињава.

– Разговарали смо с нашим партнерима, који кажу да је „Мерил Линч” велика групација и да улаже свуда у свету, као и да су губици последица заправо наглог ширења. Ова дуговања брокерске куће, која су при том из потпуно другог сектора, немају никакве везе нити утицаја са пословним потезима које инвестициона банка повлачи на нашем тржишту – кажу у МПЦ-у.

-----------------------------------------------------------

Хапшен због утаје пореза

Петар Матић, власник „МПЦ холдинга”, 1998. године иза решетака је провео нешто више од месец дана, када је министар унутрашњих послова био Влајко Стоиљковић. У образложењу решења о хапшењу наводи седа је постојала основана сумња да је Матић утајио порез у висини од три милиона динара. Међутим, у медијима се тада спекулисало да је прави разлог хапшења био политички, односно блискост са Милом Ђукановићем, иако се спекулисало о блискости Матића са Марком Милошевићем и Мирком Марјановићем.
А. Николић
[објављено: 19/01/2008]
Izvor: Politika
Link: http://www.politika.co.yu/rubrike/Ekonomija/Meril-Linc-i-covek-senka-konkurisu-Miskovicu.sr.html
 
Vrh