Šta je novo?

Obnova starog Beograda

Ovo je sirine Knez Mihaljove a ne Kralja Milana tako da saobracajno nisu izgubili ni blizu ono sto bi mi izgubili zatvaranjem Kralja Milana. I oni su cak i u takvoj ulici ostavili tramvaj, tako da su stvari vise nego jasne.

A stvarno i ne vidim kako bi i dostavna vozila cirkulisala gradom i odakle bi ulazile u Kralja Milana ako zatvoris sve od Kalemegdana do Slavije. Ljudi da li je vama jasno da se tako grad preseca na dva dela bez gotovo ikakve sanse za medjusobnu komunikaciju? I kolicina zobilazenja svega toga (KUDA?! Beogradskom i Nemanjinom sa jedne strane a Pariskom sa druge) bi stvorilo nevidjenu gungulu svugde drugo po gradu.

Na kraju, i taksi ti treba. Sta ako ides u JDP lepo si se skockao, malo kasnis, a pada kisa? Ili do Narodnog Pozorista, posto vidim treba naravno zatvoriti i Vasinu i Trg Republike. Ponavljam, ovakve fantazije su za radionicu.
 
Поздрав свима! Чини ми се да је ово јако интересантна идеја / тема и да је штета што скоро годину дана ни поста. Гледајући како Кустурица диже Каменград, а планира и Краљевград, видимо да може да се изгради и реизгради. Ово би требало да будемо постављено не само за Београд, већ за целу Србију. Нпр. Ниш је изгубио страшно пуно лепих старих здања. Да су сва ту данас, по лепоти не би много заостајао за Новим Садом. Или пак у НС недостаје капитални објекат какво је било позориште Дунђерски http://www.nsbuild.rs/media/kunena/atta ... o1928..jpg

Но, премда је ово БЕОбуилд форум... Шта се збива са Поштом 6 и враћањем исте у оригинално стање? Шта је урадила она акција "Место које волим" око обележја Народне библиотеке? Боље да су дали део средстава да се реизгради та зграда. Такође и хотел "Српски краљ" је зграда која јако недостаје.
 
Метрополис, добро дошао на форум.
Како бре није ништа урађено на обнови старог Београда ? А шта је са "тематским парком" у блоку 42, код Бувљака :lol:
 
metropolis":qifcy2i1 je napisao(la):
Но, премда је ово БЕОбуилд форум... Шта се збива са Поштом 6 и враћањем исте у оригинално стање? Шта је урадила она акција "Место које волим" око обележја Народне библиотеке? Боље да су дали део средстава да се реизгради та зграда. Такође и хотел "Српски краљ" је зграда која јако недостаје.

Dobrodošao na forum.
Pitaš šta se dešava? Za Poštu 6 postoje samo nezvanične najave, primarni uslov je da se službe koje su tamo smeštene presele u novi centar kod "Lakat krivine" na auto putu za Novi Sad.

Znam da je u medijima najavljen početak rekonstrukcije bedema u Novom Pazaru, kao deo akcije "Mesto koje volim".
Loacija na Kosančićevom vencu je takođe izabrana na tom konkursu, ali kao što vidimo, tu se ništa ne dešava.

"Srpski kralj" je, na žalost, pre svega problem sprečavanje restitucije i preprodaje oduzete imovine. Imamo temu o projektu hotela u Rajićevoj. Ja sam se umorio ukazujući na sve svinjarije oko tog projekta. I posle 150 najava finalizacije tog projekta, svaki put se završi na isti način - ništa se ne gradi.
 
Много већи проблем код Поште 6 би био то што Пошти та зграда не треба и не зна шта ће са њом. Плашим се да њу чека судбина Београдске задруге. Остаће без домаћина и без намене а то је генерално највећи проблем код старих здања. И зграда Југоекспорта у Коларчевој је одавно на продају и нико је неће, јер је прескупа за обнову а истовремено и врло незахвална због нефункционалног ентеријера. (за данашње потребе).
У данашње време је готово увек исплативије изградици ганц нову зграду него реконструисати стару која ће и после тога бити често просторно неадекватна....

У случају Народне библиотеке ту се мора јасно разложити који су то разлози у прилог реконструкције. Та локација је јако пипљива и евентуална реконструкција би морала да буде оправдана јаким и убедљивим разлозима.
 
Ovako bi danas izgledao Beograd da nije bilo nemackog bombardovanja 1941.
Pogledajte sjajne fotomontaze Slobodana Pikula.

stari-beograd-posta-1.jpg


stari-beograd-sinagoga-1.jpg


stari-beograd-ministarstvo-vojske-1.jpg


stari-beograd-most-kralja-aleksandra-1.jpg


stari-beograd-druga-muska-gimnazija-1.jpg


stari-beograd-narodna-biblioteka-1.jpg
 
Preciznosti radi, niti je most stradao u sestoaprilskom bombardovanju, niti je posta u Savskoj stradala tada.
 
(ако овај прилог не спада у ову тему, преместите је где треба)

Катаклизма комунизма

Снимљено јуче - садашњи изглед зграда у склопу некадашње Дворске економије испод Дворова на Дедињу, у долини Топчидерке и дуж савременог Булевара Патријарха Павла:





















Лево се налазе гараже МУП-а:





............................

Ово су нове зграде испод железничког надвожњака, за избеглице:



Поглед с истог места (моста) узводно:

 
Bili lijepi objekti steta sto je mup pustio da propane ova sa dimljakom
Bas me zanima koliko stanara ima i da li su otkupili to u vlasnistvo
Jedan sredio fasadu i onda pogresio boju umjesto crvene narandzasta
 
Vrh