Šta je novo?

Beograd PKB

nikola011

Advanced
Učlanjen(a)
29.03.2012.
Poruke
2.147
Pohvaljen
12
Merkator je dolaskom u Beograd doneo jedan nov pojam koji se "primio" u svim trgovinama i zadrzan do danasnjeg dana, pa da ga iskoristim i ja - AKCIJA.

Pre par meseci, a s obzirom da je Beograd u teskoj materijalnoj krizi i da ce biti u sve vecoj, Gradonacelnik Dragan Djilas je najavio pocetak prodaje gradske imovine kako bi se prikupljao novac za odrzavanje sistema zivota u gradu.

Secam se samo kako se pricalo par godina ranije kako se u Beogradu nista nece prodavati - prevoz, vodovod, grejanje i razni drugi gradski sistemi, kao ni PKB koji je ponos Beograda i koji hrani Beograd i kako Beogradjani nikada bar u hrani nece zavisiti od drugih.
Taj isti PKB je sada pocetak, grad je oprostio stravicne dugove, navodno ga podigao na noge i on sada zaradjuje, medjutim, nece jos dugo ostati u sastavu grada. Znamo da Djilas i Dinkic uvek misle isto, pa je ovo verovatno vec unapred dogovorena stvar.

Ovu temu sam otvorio kako bi pratili sta ce sve grad izneti na Aukciju, sta ce sve sto je vredan deo Beograda pokusati da proda i za sta ce se upotrebiti taj novac. I naravno pitanje - a sta kad se priblizimo kraju onoga sto imamo da ponudimo?

pkb.jpg
 
Takodje do 2014 strancima se nemoze prodavati poljoprivredno zemljiste
 
Posle diskvalifikacije svih domacih proizvodjaca za nabavku autobusa u najnovijem tenderu, a znamo da ih posle toga sigurno bar 3-4 godine nece kupovati, prakticno je najavljeno potpuno gasenje Ikarbusa kao firme i prenamena njegovog zemljista, a zatim i prodaja. To vidim kao drugi veliki komad zemlje pored PKB-a koji polako ulazi u transformaciju za prodaju.

ikar.jpg


Најбоља понуда тендера за јавну набавку 180 нових зглобних аутобуса, које за потребе београдског саобраћајног предузећа кредитира Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), биће познати у наредних седам до 10 дана. Након овога следи законски прописан период за жалбе. На услове тендера који дисквалификују домаће призвођаче аутобуса жалили су се запослени у "Икарбусу" и Синдикат металаца Србије. Они су због спорних услова тендера поднели жалбе Републичкој комисији за заштиту права у поступцима јавних набавки, Управи за јавне набавке Републике Србије, првом потпредседнику Владе за борбу против корупције Александру Вучићу, Републичком јавном правобранилаштву, Градском јавном правобранилаштву, Државној ревизирској инситуцији и Европској банци за обнову и развој, која је и главни кредитор обнове возног парка београдског саобраћајног предузећа. Подсећања ради, представници "Икарбуса" захтевају да се поступак набавке аутобуса обустави и распише нови поступак чији ће услови бити једнаки како за домаће, тако и за стране произвођаче. Како наводе синдикалци, спорни услови тендера односе се на делове у којима се наводи да тај посао могу добити искључиво фирме које су у претходних пет година испоручиле аутобусе у вредности од најмање 15 милиона евра, као и да понуђач мора имати минимални годишњи промет у износу од 20 милиона евра. Овим условима директно су дискриминисани домаћи произвођачи аутобуса, који у својим системима имају више од 5.000 запослених радника.

Izvor: http://www.poverenik.co.rs
 
да се прода ГСП и није нека штета. једино што бих оставио под градском ингеренцијом је електрични саобраћај (троле и трамваји), а аутобуски саобраћај бих продао приватницима, и то погон по погон (изузев погона Централа и Дорћол), али не било коме, већ провереним превозницима (као што је Веолија, или Арива). ваљда ћемо онда имати људске бусеве на улицама
 
ПКБ је данас мотор развоја пољопривреде Београда

1530076_Dragan_Djilas_v.jpg


Будућност Пољопривредног комбината Београд би могла да израсте у проблем између града Београда и републичке власти, истакао је данас градоначелник Драган Ђилас.

– Град није желео да прода ПКБ, који је пре 15 месеци дуговао 80 милиона евра, 20 година није плаћао доприносе за порезе и плате запослених и имао вишегодишња дуговања за струју и потпуно уништен сточни фонд. Данас су дугови тог предузећа преполовљени, а ускоро их неће ни бити. Оно запошљава 2.000 људи, који редовно примају плату у износу од око 46.000 динара, уз плаћање свих пореза и доприноса, плаћа струју и само у овој години је инвестирало 15 милиона евра. ПКБ је данас мотор развоја пољопривреде и читаве привреде Београда – нагласио је Ђилас.

Према проценама града ово предузеће данас вреди скоро милијарду евра, а ангажован је и „КПМГ” да процени колико оно заиста вреди. Резултати ће бити представљени држави, која мора да донесе стратешку одлуку да ли заиста жели да прода ПКБ, који је некада запошљавао више десетина хиљада људи.

– Тражимо и да нам се дају Воћарске плантаже, у којима имамо 22 одсто власништва. Гарантујемо да ћемо у наредне три до четири године у области пољопривреде у Београду запослити 30.000 људи, као и да ће област око аутопута који се прави у наставку моста Борча – Земун бити највећи индустријско-прехрамбени потенцијал града, јер је логично да се оно што се произведе одмах ту и преради, а не да се извози као основни производ. Такође гарантујемо да ћемо за годину дана од ПКБ-а поново моћи да правимо нови „Фриком”, нови „Имлек”, сами или са неким стратешким партнером – казао је Ђилас, додајући да би било добро да до стратешких одлука у области пољопривреде Република Србија и град Београд дођу на основу шире расправе и консензуса.

Izvor: Grad Beograd

Toliko o tome...
 
Homer Jay":3soh47ve je napisao(la):
Toliko o tome...

I dalje tvrdim da ce Djilas rasprodati citav Beograd, samo ce kroz folirazu za to kriviti druge. 8)

Šeicima prodaju deo PKB
V. N. | 20. novembar 2012. 20:35 | NOVOSTI

Ministar finansija i privrede potvrdio pregovore sa biznismenima iz Ujedinjenih arapskih emirata. Dinkić: Gradonačelniče, firma je stabilna jer ne mora ništa da plaća

bgd-djilas-dinkic-1.jpg


MINISTAR finansija i privrede Mlađan Dinkić obelodanio je da su u toku intenzivni pregovori sa predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata o prodaji dela Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB).
- Reč je o gazdinstvu "7. juli" koje ima oko 5.000 hektara obradive površine, sa surčinske strane - istakao je u utorak Dinkić.

- Od gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa tražio sam da se izjasni u vezi sa prodajom PKB i sada imamo jasan stav da je grad spreman da proda jedan deo firme, odnosno gazdinstvo "7. juli".


NISAM VIDEO ZAHTEV ZA AUTOBUSE...
DINKIĆ nije želeo da se izjašnjava o zahtevu Skupštine Beograda za nabavku 400 autobusa. - Nisam imao prilike da vidim taj zahtev. Nadležne službe Uprave za javni dug to razmatraju i daće mišljenje u skladu sa zakonom - istakao je Dinkić.

Dinkić je iskoristio priliku i da replicira Đilasu na tvrdnju da "prema njihovim procenama PKB vredi danas skoro milijardu evra, da su mu dugovi prepolovljeni i da ih uskoro neće biti".
- Samo bih želeo da skrenem pažnju na jednu sitnicu koju je gospodin Đilas propustio da kaže u svom obraćanju - da je PKB sada stabilan, ali da se nalazi u restrukturiranju.
Stabilan je zato što ne mora ništa da plaća - naglasio je Dinkić. - Tek kada se bude prekinulo restrukturiranje, na tržištu će se videti koliko je PKB stabilan. Zato bih molio gospodina Đilasa da vodi računa šta izgovara.
Ljudi iz Emirata nalaze se u Srbiji.
- Oni su već ove nedelje kod nas, dolaziće i narednih sedmica. Kada budemo sklopili konačnu sliku o tome kako će izgledati taj aranžman i sporazum, obavestićemo javnost.
 
Па ПКБ је доказ да нам тржишна привреда у правом и по мале земље као што је Србија катастрофалном смислу те речи ни не треба.
 
ne razumem šta želiš da kažeš?

Послато са U8815 користећи Тапаток 2
 
Delija":3ew7sft2 je napisao(la):
Па ПКБ је доказ да нам тржишна привреда у правом и по мале земље као што је Србија катастрофалном смислу те речи ни не треба.

Ti si za Severnokorejski model? I Danska, Irska, Singapur, Svajcarska, Finska, Estonija, Litvanija, Letonija, Slovacka, i Urugvaj i Kosta Rika su prosperitetne trzisne ekonomije a manje od Srbije. I mada ovo prvo pitanje moze da zazvuci kao preterivanje, zaista, koja to mala zemlja koja nema naftu je prosperitetna zahvaljujuci netrzistnoj/drzavnoj ekonomiji?

PS Nagradno pitanje: Dok god je PKB u rukama grada, kako ce se birati direktor, po sposobnosti ili nekom drugom kriterijumu?
 
Очигледно нисте упознати са стањем у ПКБ-у од како га је Београд преузео.

Управо директорПКБ-а се показао као врло способан који је практично за годину дана од јавног предузећа пред гашењем направио профитабилну фирму.

То што презирем империјализам,либерални капитализам и фашстичке организације као што су ЕУ и НАТО не значи да сам за севернокорејски систем.Не срозавај ниво дискусије таквим постовима. У осталом,ни демократија ни либерални капитализам у пракси не постоје. Модерна демократија је у преводу манипулисање народом а либерални капитализам је отишао у историју (ако је икада и постојао) са последњом кризом.

Ја сам за једнопартијски систем са делимично контролисаним тржиштем од стране државе. Кина је показала да је то најбољи економски модел па чак и СФРЈ делимично.

Транзиција је код нас у ствари била само губитак независности и то је био једини и крајњи циљ наших пријатеља са запада. Капитализам гута мале државе идући руку под руку са глобализацијом.Ако томе додате транзицију,ратове и санкције које су нам наметнути добијате катастрофу епских разнера као што је Србија данас.

А све државе које си ти споменуо су или неупоредиви примери из безброј разлога или земље на које се не требамо угледати.Сингапур ? Швајцарска? Не зезај ме молим те.
 
A zasto preskaces Litvaniju, Estoniju, Kosta Riku, Slovacku, Urugvaj? Svajcarska i Singapur su ti dati samo kao primer do kojih visina se tim putem (na kome su dobrano, recimo, balticke zemlje) moze popeti. I dalje cekam analogan primer drzavne netrzisne ekonomije koja je dosegla i desetinu tog nivoa.

Inace, kad mi neko pomene Kinu kao neki primer za bezrezervno divljenje povraca mi se:
http://www.hollyscoop.com/britney-spear ... party.html

Mada je i Kina prosperirala TEK UVODJENJEM TRZiSTA. Jednopartijska ili visepartijska zemlja ali to da poljoprivreda i agro-industrija bude u drzavnim rukama to vise nema ni u Kini.
 
ne bih se složio da je pkb toliko uspešan koliko đ mediji to prikazuju. ne zaboravimo da su im otpisani svi dugovi, obezbeđeni jeftin kapital i oni sa 25.000 h naprave samo 4 mičke profita. zemljoposednici sa manje zemlje prave mnogo više. a đ kaže da pkp vredi milijardu. to znači ako bo tp neko kupio povratio bi sredstva za cirka 250 godina. e ali problem je sad što narod veruje u laži, i sutra ako se to bude prpdalo pp realnoj ceni nekp će vikati lopovi.

Послато са U8815 користећи Тапаток 2
 
Охо, овде има оних који су против "фашистичких творевина", а заговарају једнопартијски систем и делимично контролисано тржиште (корпоративизам), тј. државу по Мусолинијевом моделу. А мисле да је СФРЈ била успешна економија. :) Некад се за такве говорило: ј... му се мисли.
Или, што рече афористичар: Већина Срба је за краљевину, са Титом на челу.
 
Ma super je bila ta SFRJ, vecito kuburila sa deficitom i duznickim krizama, i malo-malo pa nestasica kafe, deterdzenata, ulja... I onda kao "eto, radnik je imao sigurnost i prava". Pa naravno kad te je Zapad stalno podupirao kreditima da ne bi pao u istocni blok pa je kupovan socijalni mir a i stotine hiljada su poslate u inostranstvo da salju pare. O demografskoj katastrofi odlaska toliko radno sposobnih da ne govorim. I da, kao "mogao se 'dobiti' stan". Pa DOBIJALI su "drugovi" i to za dzabe dok su svi drugi rmbacili za njih.

Ovo sto imamo nije slobodna trzisna privreda i utakmica, ovo je drzavni reket. To zaista izgleda gore od onoga sto je bilo ali to ne mora da znaci da sad treba nazad, MIMO CELOG SVETA. Uguraj se negde u vlast a imaj biznis sa strane, i onda presipaj iz drustvenog u svoje privatno. Tako su se obogatili svi Miskovici i durstvo, a Boga mi i Djiki. Drzava nije resenje nego problem. Treba ih naterati da za drzavnu platu (strogo zabraniti da imaju firme ili posluju sa nekom kumovskom ili porodicnom firmom a la Dulic) rade iskljucivo INFRASTRUKTURU i JAVNE SERVISE (zdravstvo, skolstvo, policija, itd.). A sve ostalo neka ostave na miru i vise nas ne zamlacuju.

PS Koga zanima relativna sposobnost drzavnog i privatnog preduzeca da nesto uradi neka samo malo istrazi o pocecima Zastave i Hjundaija na americkom trzistu. I jedna i druga firma je negde 80tih pocela da izvozi bazican jeftin auto pa je jedna prosperirala a druga otisla u ... i uporediti kakav je auto pravila Zastava pred zatvaranje a sta radi ova druga firma. I onda na kraju izmisljamo toplu vodu i mastamo o nekakvoj uspesnoj drzavnoj ekonomiji.
 
Иако сам идеолошки далеко ближи Џонијевом и Пантографовом мишљењу, у конкретном случају мислим да је далеко ближи истини Делијин став. ПКБ је корпорација од које је, пре него што је Ђиласовом иницијативом прешла у власништво Београда, било очерупано готово све и којој је претила клиничка смрт. Наравно, град је потом успоставио ново руководство на челу са младим и изузетно способним Рајком Мандићем који је без финансијске помоћи града фирму стабилизовао, обновио, технолошки модернизовао и од хроничног губиташа направио колектив који је почео да опредмећује свој потенцијал и у коме је просек плата педесетак хиљада динара.

Колико знам, план града је да се у наредних пар година направе млекара и фабрику смрзнуте хране (по угледу на раније приватизоване ћерке фирме ИМЛЕК и ФРИКОМ, од чије продаје ПКБ није видео никакву корист у облику плаћања заосталих дугова о којима се говори), чиме ће ојачати конкуренција на локалном тржишту. Зато ми је схватљива идеја да је много боље продавати или издавати ПКБ Арапима када буде много више вредео. Хоћу да кажем да и ја прижељкујем долазак арапског капитала у Србију, али да је далеко целисходније понудити им пар десетина неуспешно приватизованих пољопривредних добара широм Војводине, него фирму која стаје на ноге и која има стратешку функцију снабдевача храном српске престонице.

Још један озбиљан бенефит од преласка ПКБ-а под надлежност града јесте заустављање тајкунског куповања земље у окружењу Београда. Управо због тога биће потребно много мање новца за откуп трасе на којој ће се простирати двадесетак километара прилазног пута Кинеском мосту.

Није ово никакав ПР Ђиласу, већ сажетак онога што је до сада јавности познато око процеса обнове ПКБ-а. Ако неко тврди да је истина другачија, волео бих да свој став документује, а да се уздржи од приватних дневнополитичких импресија. У супротном, расправа ће нам се сводити на то да ли је боље да нам државу или град воде тајкуни или морални чистунци који ни дан нису провели на тржишту, али однекуд купише или добише станове вредне пола милиона евра.
 
Имам велики проблем са продавањем стратешких животних ресурса града било каквом приватнику. То би било изузетно неодговорно.
 
A kad privatnik podmaze? Ili kad strana drzava podmaze/uceni/pripreti? 'Ocemo onda da se branimo liberalnim kapitalizmom i demokratijom?! :p
 
оф:

нешто размишљам...да је ово урадила регија која није главни град (нпр нови пазар па још у турској) требало би их похапсити. нажалост дотле смо дошли да бих то подржао.
 
Ja opet to gledam kao pozitivan potez :kk:
Arapska firma za proizvodnju hrane , sasvim prirodno izvozi-prodaje proizvode Arapskim firmama-tržištu
otvara se mogućnost šireg otkupa proizvoda , koje prikazuje pri izvozu kao svoje

To je vec vrlo dobar siguran i otkupljivač tj naš indirektan prodor na tu vrstu tržišta koje nam je nedostupno
može to biti upravo ono što nam fali :prava mala naša revolucija u ratarstvu i stočarstvu :D
 
Јесте Боцо, ми ћемо брескве да извозимо у Арабију, а истовремено ћемо пасуљ Градиштанац (наша марка) да увозимо из Кине, кромпир из Бугарске, а кајсије из Шпаније.......Браво за нас!!!!!
 
PKB u vlasnistvu grada logicno vodi u slicna preduzeca PKNis, PKNS, a mozda i PKVojvodina jer ce lako neki da okrenu Belu Crkvu protiv Beograda kad joj Beograd ogranici pristup svom trzistu, da bi se eto obezbedilo dobro poslovanje JP. A stocari u malim sredinama kao sto su Bela Palanka ili Nova Varos nek se je*******u, ko im je kriv kad im je malo trziste pa nemaju kome da prodaju litar mleka? I moj "strateski interes" kao Beogradjanina je da nikako ne pijem jogurt iz, recimo, Stalaca!

Kao sto je nekada svaka republika morala da ima svoju rafineriju da neko sa strane ne-daj-Boze ne bi mogao da ima ravnopravan pristup trzistu i ne-daj-Boze TAKMICI se u fer utakmici.

Posao drzave/grada/opstine su infrastruktura i javni servisi, i kamo srece da se Beograd i ostali gradovi u Srbiji takmice po tome ko ce da ima bolje srednje skole ili ulice bez rupa. Tu je utakmica dobrodosla, a muzu krava i uzgajanje kukuruza treba ostaviti privatnim preduzecima i farmerima, pa ko je najproduktivniji neka snabdeva celu Srbiju ako treba. A takav ce i imati neke sanse da nesto izveze, ovi drzavni/gradski kombinati nemaju nikakve sanse. Ali dzaba, slatko partokratijama da imaju gde da se uhlebljuju, a sve kao braneci neki opsti interes...
 
PKB je drasticno otstupio od osnivacke ideje te je sasvim logican ne zadovoljavajuci razvoj i nj. urusavanje
Zanemaren je primarni a faforizovan je njegov sekundarni zadatak
Istrazivacki ogledni i razvojni deo , koj je trebao da bude dragulj nase sire teritorije (i okruzenja)
sveo se na nivo obicnog trzisnog proizvodjaca , koj cak nije imao ni cilj da zadovolji potrebe urbane celine
nego se vodio logikom kako da isplativo izvuce deo koristi sa surove trzisne BG utakmice

Komletna modernizacija svela se samo na uvoz skupih stranih inovacija ne samo u delu tehnike i tehnologije vec i iz gradjevinarstva. Na primer izgradnja objekata za zivotinje iskljucivo je po stranom uzoru-licenci

Gde su ti silni uceni nasi arhitekti da isprojektuju svinjac, stalu, pilicarnik. . .
ispod casti im je .....ali zato se ponose inbecilnim ravnim kubusima
Studenti dobijaju zadatak da projektuju stanove, kvartove.... a projekati obicnog domcinstva u cijem sastavu je i svinjac i stala ne. :dil:
Nije ni cudo sto nam svinjci u Srbiji izgledajukao iz 15 veka, kada je nasim vrhunskim umovima ispod casti da se bave i tim delom
Ista sujeta je unistila PKB Sada se nesto nadamo od izgradnje naucnog centra neshvatajuci da ceta ta sujeta i u njemu zaobici isti ovj problem :(
Prodaja arapima brisemo tu mogucnost liderstva ali se isto tako radjaju novi horizonti koj jesu potrebni



,
 
Vrh