Šta je novo?

Teslin toranj

Kad bi svi na ušću ostvarili svoje fiks ideje, kakva bi to papazjanija bila.
 
Dzizs Krajst :shock:

A Besix je smetao... Rece Zidar, za njih ni govnjiva motka nije. Mislim da im sada treba govnjivi top da ih oduva i usmrdi sto dalje od ovog napacenog grada.

Urbicid na sve strane.
 
Ma nije ni čudo da se ozbiljno piše o ovakvim idejama. Jadan Tesla, baš se napovraćasmo na njega, gde god ga se taknemo. Kao da onaj Limenko na aerodromu nije dovoljan kao nezamisliva uvreda za njega a legitimacija neukusa i nedostatka opšte kulture celokupne etablirane političke i "kulturne" elite Srbije i Beograda koja je tu sramotu aminovala.

Umesto da se bavimo ovakvim grandioznim novim simbolima grada, mogli bi da se spustimo na zemlju i bavimo realnim problemima ovog grada. A koliko ih je. Samo da se bavimo popravljanjem onog starog što je loše, trebale bi nam decenije. Ali ne, ajmo da napravimo nove gluposti. Kako su nam samo ošljarski asvaltirani trotoari zadnjih godina.

Evo starog predloga kako dostojno posvetiti mesto Teslinom liku i delu.
Prof. Ljubomir Gligorijević je pre nekoliko godina predložio da se spomenik Tesli kod ETF-a (mesto za koje je preglomazan, skrajnut, na besmislenom, ružnom postamentu) premesti na čelo parka kod Vukovog spomenika, paralelno sa Vukom, na sličnom postamentu, a na uglu ulica Ruzveltove i Kraljice Marije. Tako bi dve nacionalne gromade, jedan kulture, drugi nauke, ako je nekom baš stalo do simbola, povezali blok tehničkih fakulteta sa parkom i Studentskim domom. Naravno, od toga nije bilo ništa.
Ono što smo dobili su očajni spomenici Ćirilu i Metodiju i Puškinu. Opet ostavljene stare brljotine i napravljene nove. Ko ne veruje, neka ode da vidi spomenik Ćirilu i Metodiju kada pada kiša. Promišljenost i talenat autora se lepo ogledaju u jednom detalju, skarednom mlazu sa knjige u krilu sveca.
 
Tesli bi mogli da vrate tablu sa imenom na spomenik za pocetak to nije mnogo tesko
 
Ili da uglačaju deo postamenta i da tu uklešu ime, možda to može sprečiti lopove. Ali to postament neće učiniti manje lošim rešenjem.
 
direktor":6v4cxnbs je napisao(la):
Tesli bi mogli da vrate tablu sa imenom na spomenik za pocetak to nije mnogo tesko

:kk:

душан":6v4cxnbs je napisao(la):
Ili da uglačaju deo postamenta i da tu uklešu ime, možda to može sprečiti lopove. Ali to postament neće učiniti manje lošim rešenjem.

:kk:
 
Kopija Tesline kuće na Fruškoj gori
Srbi iz Amerike i Srema grade na Fruškoj gori kopiju rodne kuće i crkve porodice najvećeg srpskog naučnika. Zavičaj su hrvatski nacionalisti ponizili, mi ga gradimo kao novi duhovni centar svih Srba, kaže Nikola Lončar
11-Smiljan-u-Lici%20_620x0.jpg

SELO Šišatovac, smešteno na talasastim padinama Fruške gore u blizini Rume, bilo je proteklih nedelja puno gostiju koji su došli u posetu monasima i monahinjama u manastirima Šišatovac i Petkovica. Među gostima bili su i članovi Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, koji su došli sa idejom da u selu pronađu duh slavnog svetskog naučnika Nikole Tesle i ožive sremske legende o ovom ponosnom Ličaninu. Okupili su se oko česme u porti manastira Šišatovac, koja ih je inspirisala da Nikolu Teslu, kako rekoše, vrate u svetilište koje mu je spaslo život i nadahulo ga da istražuje tajne kosmičke energije.
Nikola Tesla je kao dete oboleo od kolere i bio na ivici života i smrti. Njegov otac Milutin u očajanju obratio se pismom svom rođaku Irakliju, kaluđeru u manastiru Šišatovac, i zatražio pomoć. Iraklije mu je odgovorio da dođe po svetu Bogorodičinu vodu, jer ima moć isceljenja. Otac je poslušao svog rođaka i došao po vodu u Šišatovac. U Smiljanu je umivao i pojio bolesno dete, koje se pridiglo iz bolesničke postelje i na prozoru ugledalo svetleću belu golubicu - prepričava nam ovu živu legendu Dragan Saboljov, obožavalac Nikole Tesle.
11-Cesma-sa-lekovitom-vodom-u-.jpg

Bili su to trenuci kada je iz tmurnih nebesa iznad Srema rođena bela energetska golubica, koja je mladom Tesli donela novi život. Golubica je postala Teslino svemoćno naučno oko, koje mu je omogućilo da postane gospodar ovozemaljske energije.
- Na kraju naučne karijere Nikole Tesle, bela golubica je doletela u sobu u hotelu “Njujorker” gde je provodio svoje poslednje dane. Njegova duša sjedinjena u večnom letu bele golubice iz manastira Šišatovac stopila se sa plavičastim nebesima grada Njujorka i zauvek napustila njegovo telo - opisuje Dragan Sabljov značaj fruškogorske legende za život Nikole Tesle.

U želji da spoje ovu bajku o Tesli, njegovi obožavaoci odlučili su da u porti manastira, pored česme u selu Šišatovac podignu kopiju rodne kuće srpskog genija, Crkve Svetog Petra i Pavla, u kojoj je služio njegov otac Milutin, etno-muzej, laboratoriju i Teslin toranj.

- Ovaj prostor je veoma sličan Smiljanu u Lici. Ima šume i livade, potok i seoski put, a i žitelje ličke krvi. Prvi Ličani su se ovde doselili u 16. veku. Sa njima i Teslini rođaci. Legende govore da je Tesla kao dete dolazio u Šišatovac - priča nam direktor ovog projekta Dragan Sabljov.
Između dva rata je u Šišatovcu službovao i arhimandrit Petronije Trbojević, sin Angeline, Tesline rođene sestre. Njegova spomen-ploča se nalazi na manstirskom groblju.

- Svet danas, kada ponovo otkriva Nikolu Teslu kao tvorca budućnosti čovečanstva, o njegovom poreklu i detinjstvu u Lici jako malo zna. Kako Srba više nema u Lici da se diče Teslom, odlučili smo da podignemo novi Nikolin zavičaj tamo gde danas živi njegov narod - na obroncima svete Fruške gore. Novi Simljan će biti duhovni i naučni centar u kome će, posebno mladi ljudi, učeći o Nikoli Tesli učiti o srpstvu, ali i o čovečanstvu i o kosmičkoj energiji i pravdi - kaže Nikola Lončar, potomak Ličana iz SAD.

Novi Smiljan podizaće zajedno članovi Tesline naučne fondacije iz Filadelfije i Zemuna, Eparhija sremska, monasi manastira Šišatovac, Nacionalni park “Fruška gora” i naši ljudi iz rasejanja. Svi oni su prihvatili ovu ideju. Njihov nacionalni moto glasi: “Tamo gde je Teslin narod, tamo je i Teslin Smiljan.”

- Srpskom narodu je potrebno novo stecište za okupljanje i razvoj nacionalne svesti. Novi Smiljan će biti mesto na kome će nas Nikola Tesla sabrati i oplemeniti. Biće to nacionalni hrišćanski centar, duhovno utočište i škola za Srbe i sve naše prijatelje. Novi Smiljan će da pokrene srpsku nacionalnu energiju i pamet, da pomogne da se izgradi svetla budućnosti srpskog naroda - blagoslovio je vladika sremski Vasilije.
11-Maketa-Teslinog-tornja-i-la.jpg

Maketa Teslinog tornja

Eparhija sremske daruje svoje imanje da se na njemu izgrade Teslina kuća, crkva i toranj. Idejni projekat Novog Smiljana predviđa oživotvorenje Svete Fruške gore tako što će vremenom Teslin duhovni i naučni centar da preraste u nacionalni kompleks. Ubeđeni da je ovaj plan ostvarljiv saglasnost za realizaciju projekta dali su Eparhija sremska, opština Sremska Mitrovica i Nacionalni park na čijim se prostorima nalazi selo Šišatovac.

TESLINA VODA

U ŠIŠATOVCU na obroncima Fruške gore, kako legenda kaže, postojala je srebrna voda koja je lečila koleru. Ta voda sa manastirskog izvora Svete Anastazije, majke Svetog Save, ispitana je, i danas teče. Namera je da se sveta voda puni u flaše i plasira na tržište kao lekovito piće.
UNIŠTAVANJE SRBA
RODNO mesto srpskog genija Smiljan je naselje u opštini Gospić. Kada se Tesla rodio 10. jula 1856. pripadalo je Vojnoj Krajini, a danas je u sastavu Ličko-senjske županije u Hrvatskoj. Ustaše su zbog Srba i Nikole Tesle u selu Smiljan počinile pokolj 1941. godine, a sredinom devedesetih hrvatske vojne snage su minirale njegovu kuću i crkvu. SPC iznajmljuje imanje porodice Tesla u Smiljanu za muzej, a sama je platila njegovo renoviranje.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... uskoj-gori
 
Da li neko zna nesto o planiranom Teslinom institutu na mjestu malog tasa navodno temelji su uradjeni ,autor projektya je miladin prljevic veliki arhitekta , ili da cekamo izlozbu da iz uzica dodje u bg , njegova cerka navodi da se dopisivaoo sa Teslom .
 
Nadam se da ćemo dočekati i Teslin toranj u Beogradu,trebalo bi da dobije značaj kao Ajfelov toranj u Parizu,i postane naprepoznatljiviji simbol Beograda.
 
Svetionik na Uscu reka. Izgleda polu kitnjasto, polu izaslo iz igrice "Myst", valjda zbog foto efekta koji pravi maglu u podnoznju monjumenta i zbog toga sto je ta kugla tako futuristicna, a spomenik tako glomazan i iz davnina, pomalo Titovski. Zgrada muzeja je pristojna. Mogli bi sadrzaj da naprave ineteresantan i interaktivan. U San Fran postoji muzej nauke iz koga nisam 3 sata izlazila jer je pun nekih igara i reakcija. Takodje muzej MIT je interesantan, jer kombinuje art sa naukom.
 
Staklena_Wool_nica":4fkf2s4q je napisao(la):
Svetionik na Uscu reka. Izgleda polu kitnjasto, polu izaslo iz igrice "Myst", valjda zbog foto efekta koji pravi maglu u podnoznju monjumenta i zbog toga sto je ta kugla tako futuristicna, a spomenik tako glomazan i iz davnina, pomalo Titovski. Zgrada muzeja je pristojna. Mogli bi sadrzaj da naprave ineteresantan i interaktivan. U San Fran postoji muzej nauke iz koga nisam 3 sata izlazila jer je pun nekih igara i reakcija. Takodje muzej MIT je interesantan, jer kombinuje art sa naukom.

'De se seti Myst-a :) inače ono polu je samo zato što nije okružen okeanom :D
 
Treba raspisati medjunarodni arhitektonski konkurs za novi muzej Nikole Tesle.
 
A sto neiskorisiti postojeci od muzeja revolucije kad vec imamo temelje
 
Više ne razumem tu opsednutost Teslom. Neka puste čoveka na miru. U njegovom sadašnjem muzeju kada uđeš nema 3 čoveka, jedina veća gućva je kada nateraju decu iz škola da ga posete. Po odlivu mozgova smo pretposlednji u svetu a puna nam usta nauke. Da pitas bilo kog od tih teslomana da ti nabroji 3 njegova izuma najveroatnije da nece znati ni za jedan, ili ce reci da je izmislio struju ili jos gore ovako nesto:
http://www.youtube.com/watch?v=72S6u_bHawI
Ali zato svi znaju da nas napadaju HAAARP-om i chemtrails-om

U Srbiji ne radi Narodni muzej već 15 godina nauka nam je na nivou afričkih država a pravićemo multimilionske muzeje. Ali ovakve ideje me i ne čude kada vidim da ju je lansirao moj bivši profesor Ranko Orlić, najobičniji cirkuzant koji je posle par časova pričanja fora i zasmejavanja studenata rekao ja nisam dovoljno plaćen za svoj položaj pa će vam predavanja držati moj asistent. Da se na mestu planiranog muzeja revolucije nešto izgradi podržavam, ali za ove cirkuzanije kao ova cigansko proročka kugla zaista nemam komentara.
 
Vranac, kako mogu zaozbiljno da prihvatim tvoj stav kada ni ne iznosis istinu. Ovog leta sam otisla u Teslin muzej. Bio je krcat. Ne samo da za jednu turu nije bilo mesta za sedenje, vec ni za stajanje. Tokom predavanja i ture, stvorila se jos jedna takva grupa. Uglavnom stranci. Svi znatizeljni, niko se ne stidi sto nije studirao fiziku. Priznajem, posle Tesla Auta postao je popularan, ali mi smo oduvek znali da je poseban.

Prostor je nepristojan za tako mnogobrojne posetioce i za samu postavu Tesline zaostavstine koju muzej poseduje. Sabijeno i lose izlozeno, ostatak verovatno u stovaristu. Sve je nekako imalo ustajali miris. Ni wc nemaju. Trcali smo niz ulicu u kafic u kojem je jedino bilo moguce da se popije pice, da bi smo imali pristup toaletu. Kuca muzeja je lepa, ali nije to da bude muzej. A o urni i da ne govorim. Nije joj mesto u muzeju, vec unutar religijskog objekta.

I zasto bi Srbija trebalo da odustane od coveka, ciji su preci i Tesla sam prihvatili Srpsku veru i duh? Tesko da bi Tesla ikada bio takav naucnik, da nije izisao iz kuce iz koje je potekao. Vera u istinu, pravicnost, pomoc drugima, kriticko sagledavanje... Kroz njihovu lozu, kroz generacije, sve sami popovi. A znas zbog cega? E da se ne bi pomesali sa katolicima u Austro-Ugarskoj. Da odrze kontinuitet Srpstva u mestu gde su sebi podigli jazbinu, u sebi, bas kao sto je Tesla to uradio, kao sto i ja to radim, bez obzira koliko bili daleko od domovine, bez obzira gde studirali i za koga radili.
Vidis, na kraju se odsustvo isplati i sve bude vraceno tamo gde pripada.

E da, i drago mi je da se takvi kao ti nece pitati gde ce covek da pociva i kako treba da ucimo svet da je genije dosao od nas.
Vranac, lazna skromnost ce ti biti teska prepreka u zivotu. Zar sva ova tvoja prica nije bila usmerena ka tome da nam saopstis da si ti student jednog univerziteta?
 
Teсла данас у Србији највише служи да би ми лечили своје комплексе, јер смо нико и ништа у светској науци. Једна Мађарска је дала 10 пута више научника свету од нас. А Тесла је нажалост данас популаран по свету најпре захваљујући теоретичарима завера који пишу поп-треш-научне књиге, где нас убећују како је смилсио бежични пренос енергије али су га зли капиталисти спречили да то оствари. Зато и у Србији најмање нутемељене тесломаније има код електоринжињера, људи из његове струке, а највише код болида као што је Велимир Абрамовић. Ако ћемо о православљу и пореклу и српству, један Михајло Пупин је немерљиво више учинио за свој народ из Америке него Тесла. Ако ћемо о чистој науци Милутин Миланковић је свакако већи научник, јер је тесла био проналазач а не научник.
 
Тачно је ово за Пупина и Миланковића али је тачно и то да за Теслу зна свако ко је просечно школован и да је својим изумима допринод да данашња цивилизациј аизгледа како изгледа.

Чак и да је тачно да је Теслин музеј непосећен то није никакав аргумент да већи музеј на бољој локацији није потребан.
Музеј у украденој згради на онаквој локацији не зазлужује неко његовог доприноса. А оно што је уследило после Теслине смрти и начин на који се чувају његови остаци не заслужује човек уопште.
 
Ne postoje nikakvi ozbiljno ponudjeni projekti da bi se njime divili ili odbacivali. Smatram da je novi Teslin muzej, sa nekakvim vidljivim simbolom, na prikladnoj lokaciji jako potreban. Vi koji ste u arhitektskoj struci mozete vesto unapred ukazati na primer kako bi to trebalo da izgleda, a ima nas kojima je stalo da to podrzimo ili ne. Znaci da se sugerise onom odozgore ko ovo cita kako ova ideja treba da bude koncepirana. To bi trebalo da bude muzej, hobi radionica i radionica onih koji su usko vezani za fiziku/elektroniku i sl. Ne vidim razlog zasto ne bi i poularno privlacila posetioce. U tome nema niceg lose. Sve je to od prakticnog znacaja.

I sta ce nam vrtici, ako nema dece, ili ako ta deca kasnije odlaze? Nama trebaju sredstva kako da vratimo samopouzdanje i respekt. Rezutati nase srednjoskolske dece na svetskim takmicenjima u kvantitativnim predmetima, su zastrasujuce dobra za ovako mali i siromasan narod. Na toj tradiciji moramo da profitiramo zajdeno, a ne da se drugi ovajde na nama, opet.

Vranac, ti si svoje komplekse iskazao, nas druge pusti na miru.
 
Vrh