Šta je novo?

Murali Beograda

Svaka cast na otvorenoj temi!

Ja cu gledati da doprinesem nekim fotkama zidova, obicno bocnih strana zgrada po centru i sirem centru gde bi mural lego ko... Na taj nacin mozda mozemo da pravio arhivu potencijalnih kandidata pa da i nesto predlozimo dale gradu itd (kad otkrijemo kome se podnosi inicijativa).

Nego, evo odmah jednog kandidata na Bulevaru Kralja Aleksandra, zgrada je u levom uglu, ima bocni zid koji gleda na malu zelenu povrsinu, lokacija je idealna. Nije moja fotka, gledacu ja kasnije da uslikam, fotka je Tece sa Dunava (sa ovog linka http://www.panoramio.com/photo/71398588:

123.jpg
 
Ja tu vidim dvije odlicne lokacije ova stara i ako se ne nadogradi onda ova nova iza nje takodje
 
I za mene je tema odlična. Pokušala sam i ranije da se raspitam ali nikada nisam dobila odgovor od čelnika gradske uprave . Lepo je što su ti isti čelnici pisali Odluku o komunalnom redu i propisali da se fasade i kalkani mogu ukrašavati muralima pod uslovima i na način kojim utvrđen posebnim propisom grada a taj propis koliko mi se čini ne postoji a i ako postoji niko nije znao da mi odgovori iz gradske uprave čak ni čuveni Beokom.
To je isto kada sam pitala a koja to organizaciona jedinica gradske uprave donosi rešenja odnosno odobrenja za postavljanje plovnih objekata (splav kućica, pristana, sportskih klubova i dr.) nisam dobila odgovor a posle saznala da ta organizaciona jedinica još ne postoji. Ni od Beograd voda nisam dobila nikakav odgovor iako bi oni po odluci trebali da vode evidenciju i registar plovnih objekata.
Eto toliko o propisima, odlukama i drugom. Treba onda lepo sa vlasnicima zgrada ugovoriti oslikavanje fasada pa ako se pojavi neka od onolikih inspekcija možda saznamo ko je nadležan u toj vlasti da nešto odobrava i koji su to propisi.
 
Kao sto sam obećao, krećem sa očitim kandidatima za murale, Tašmajdanski park dve zgrade na bulevaru:

dsc2008.jpg


dsc2009.jpg
 
Evo još par:

Zgrada Politike:
dsc2022.jpg


Zgrada pored, između je uglavljen onaj parking:
dsc2021.jpg


Evo jedne u Srpski vladara pored Vukove zadužbine, možda sam Vuk na muralu :)
dsc2024.jpg
 
Nepopravljivi optimista":vbej6tc8 je napisao(la):
Evo jedne u Srpski vladara pored Vukove zadužbine, možda sam Vuk na muralu :)
dsc2024.jpg

Dopada mi se ova stara cigla, ima smeka, bilo bi gotovo steta u ovom slucaju prelepiti je malterom. Mozda neke svetlije konture preko toga ako se cigla obradi.
 
Ma gde su oni klinci sa Bgvoza da ih usmerimo na opštu korist i lepotu Bgda ?
 
Prvi grafit mural sa dozvolom 2001 godine u ulici kralja milana preko puta JDPa fremovi iz rts emisje
dsc09741.jpg

dsc09735.jpg

dsc09734.jpg

dsc09742.jpg

dsc09743.jpg

dsc09744.jpg
 
Није Београд, али сматрам да на овој теми треба износити и примере из других метропола да бисмо стекли утисак где се налазимо по питању уличне уметности.

Ја бих рекао да смо слепо црево, као и по већини категорија.
Alexandre Farto aka Vhils je ulični umetnik iz Lisabona. Sin je Portugalskog disidenta. Sve oči su postale uprte u njega kada se njegov portret našao pored Banksy-jevog rada 2008. na Cans festivalu u Londonu. On je jedan od najmlađih umetnika velike popularnosti, ima 25 godina. Njegova tehnika je neverovatna – ljuštenjem starih zidova i sa vrlo malo boje pravi velike portrete običnih građana. Kombinacije oljuštenog i očuvanog dela zida (pozitiv i negativ) daju rezultate ravne naučnoj fantastici!

931181_534091246629231_551690187_n.jpg

934061_534091363295886_144650165_n.jpg

946869_534091383295884_1537474620_n.jpg

401796_534091409962548_1378224164_n.jpg
 
Santiceva ulica :)

imag1391.jpg


Ili je trebalo postaviti ovo u temu Bahato parkiranje :laugh:
 
v295056p0.jpg

Ono po čemu se on razlikuje od ostalih crtača grafita je, između ostalog, to što je zaljubljen u portrete i trudi se da ih naslika što realnije. Tako u njegovom kraju, jedan do drugog "stoje“ Miki Rurk, Miloš Obilić, knez Mihailo, don Korleone, Bob Marli i Pinki iz filma "Rane“.

Počeo je da crta davne 1997. godine sa drugarima iz kraja, jer je, kako kaže, želeo da pobedi sivilo u koje je Beograd tada bio obojen.

"U to vreme nisam mogao da sačuvam dva spreja u kući, morao sam da izađem i da ih potrošim. Nije mi bilo lako da ih nabavim, bilo je tu dosta odvajanja od užine. Mnogo užina treba da se preskoči da bi imao za jedan ozbiljan sprej“, objasnio nam je Milan.

Kada su grafiti preko noći počeli da se pojavljuju po ovom inače mirnom kraju, komšije su se pitale ko ih crta. Tada su Milan i njegov drugar, malo iz šale, malo iz ponosa, na jednom zidu nacrtali svoje portrete kao odgovor.

"Mene komšije gotive, kukaju mi što nema novih grafita. U početku je tu možda bila neka mala kočnica, ali to je vrlo kratko trajalo, sad smo zvezde u kraju“, pohvalio nam se Milan.

Jasno se seća trenutka kada je prvi put bio potpuno zadovoljan protretom koji je nacrtao i kada je shvatio da je to ono čime bi voleo da se bavi.

"Bio sam treća godina srednje škole kada sam uradio prvi portret po fotografiji jednog momka na Dorćolu, pokojnika u tom trenutku. Njegovi prijatelji su me zamolili da uradim taj portret, ja nisam bio siguran da li umem, ali sam hrabro pokušao i ispalo je fantastično. Tada sam shvatio da meni to ide i da ja to mogu“, rekao nam je Deroks.
Danas je Milan, odnosno Deroks, poznat po svom radu i lepo zarađuje od njega. Zovu ga da crta portrete, reklame za firme, ali čak i da oslika dečije sobe.

"Diznijevi junaci mogu veoma lepo da ispadnu kada se crtaju sprejevima. U suštini, sve što je nacrtano na papiru mogu da pretvorim u grafit. Obično to košta između 30 i 50 evra, nekad čak i 100 po kvadratnom metru, pa mogu da kažem da fino zarađujem od toga.

Još jedna stvar po kojoj je Milan poseban je i diploma Fakulteta primenjenih umetnosti, smer zidno slikarstvo, tako da priče o crtačima grafita kao delikventima definitivno padaju u vodu.

(MONDO/Marija Atanasković, foto: Stefan Stojanović)
http://www.mondo.rs/s295056/Zabava/Kult ... _Brda.html
 


Котеж


Борча

Нисам добар у разврставању и класификацији. Да ли су ово мурали, графити. Тагови сигурно нису. А потенцијал уметника, труд, време и материјална улагања треба некако каналисати у општу корист. Боје овог у мраку сликаног Милоша Обилића из Борче су коштале 70 еура мислим, а димензије би требало да су 4х10 метара. Знам сигурно да би цртачи поклонили време, труд и новац да рестаурирају неки зид и слично што је у расулу, када би их ангажовали на томе, и поставили одговарајуће теме, јер их занима само да цртају, то им је хоби, а не да их претварамо у герилу, илегалце.
Моје слике, раније постављане на другим темама.
 
Generalno ne volim navijacke grafite, vecina je tesko sra*e.
 
Овај други нема везе са навијачима баш никакве. Разумем и моментално гађење на сваку ствар која макар асоцира на навијаче, као и обрнуте примере где се неко јежи на комунисте, педере... разумем, али знам да ће тај рефлекс морати да се напушта полако јер је екстреман. Поента је у таленту цртача. Мени су од ових Београдских са претходне стране комплет сиромашнији сви и духом и техником од ових примера. Издваја се дрво као мотив, костур рептила као идеја и предобар је из Шантићеве, мислим да је шаблон.
 
@ Непоправљиви оптимиста

Извињавам се, можда сам и лупио за дух града, јер ни сам не знам где је. А други који сам исто скинуо са нета је из Новог Сада који је тренутно графитерски број 1 у Србији, по мом утиску. Тако да можда није Београд.

А частим још једно прворазредно дело истих људи који шарају и возове и навијачке графите, а кадри су за ово. Можда сад дођем до поенте...
 
+1 :)
mani sad poentu daj još koje primere da se oporavimo od STUa i sl. :laugh: :lool: :laugh:
 

Обреновац


Земун


Остали су чист БГД а не ови ( градови ) на његовој периферији :p







Борча, добра слика за разлику од моје. Као и ове претходне и Петра Божовића радила је екипа БУНТ



И по мени, дело врхунске вредности, још једна лествица изнад ових исто предобрих
 
Vrh