Šta je novo?

Naučno tehnološki park Zvezdara

Napreduju srpska "naučna gradilišta" - Otvaranje tehnološkog parka "Zvezdara" u junu 2013, Niš se sprema za početak izgradnje
Četvrtak, 25. 04. 2013.|15:29 | Izvor: eKapija
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
tehnoloski_park_zvezdara_240413.jpg


Beogradska "silicijumska dolina" konačno je završena. Posle dugog iščekivanja, Naučno-tehnološki park na Zvezdari biće otvoren tokom juna, saznaje "eKapija" u Jedinici za upravljanje projektom, koja je zadužena za praćenje srpskih "naučnih gradilišta".

- Naučno-tehnološki park "Zvezdara" je u fazi neposredno pred primopredaju radova. Očekuje se izlazak komisije iz Uprave za vanredne situacije, koja treba da utvrdi da li su u objektu primenjene sve odgovarajuće mere protivpožarne zaštite. Nakon toga, sledi dobijenje upotrebne dozvole, tako da je otvaranje parka očekivano tokom juna 2013. – kažu za "eKapiju" u JUP-u.

Ideja za projekat Naučno-tehnološkog parka (NTP) na Zvezdari stara je nekoliko decenija, a lokacija je izabrana zbog blizine Instituta "Mihajlo Pupin". Na tom prostoru je 1989. započeta izgradnja, postavljena betonska konstrukcija, a potom više od 20 godina ništa nije urađeno. Projekat je ponovo pokrenut 2011. godine.

tehnoloski_park_zvezdara_1_240413.jpg


Budući magnet za visokotehnološke kompanije iz sveta, koje bi Indiju i Rusiju trebalo da zamene Beogradom, prema ranijim procenama, vredan je oko 13 mil EUR, a biće to centar razvoja zasnovanog na znanju i novim tehnologijama.

Njegova suština je – saradnja komercijalnog sektora i univerziteta, a namenjen je firmama različitih veličina. Jedan seo prostora okupiće male "start up"-ove, koji uglavnom nastaju iz uspešnih naučnih projekata, dok je drugi namenjen velikim kompanijama, koje će ovde otvoriti razvojna odeljenja, te im je potreban veliki prostor.

- Zgrada je zamišljena kao "open-space" kancelarijski prostor, a interesovanje za novosagrađeni prostor je veoma veliko – kažu nam u Jedinici za upravljanje projektom.

Novi Sad do kraja 2015.

tehnoloski_park_novi_sad_240413.jpg


I naučno gradilište sa druge strane Dunava dobro napreduje. Vlada Srbije, u Strategiji razvoja i podrške IT industriji, nedavno je najavila da se kompletan završetak naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu očekuje do kraja 2015. Nekoliko kompanija iz Kine već se interesovalo za ovaj centar, budući da se i Novi Sad, sa FTN-om, smatra jezgrom razvoja IT-a u Srbiji.

- U Novom Sadu završena je 1. faza izgradnje naučno-tehnološkog parka, koji pruža neophodnu infrastrukturu Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. U toku je priprema za realizaciju druge faze, a taj deo kompleksa biće namenjen tehnološkim kompanijama – kažu u Jedinici za upravljanje projektom.

Umesto TEHNIS-a nova industrijska zona

Izgradnja NTP kod tehničkih fakulteta u Nišu trebalo je da počne krajem prošle godine, ali majstora na terenu još nema. Ipak, kako kažu u gradskoj upravi, od ovog projekta nije se odustalo, a u toku je izrada plana detaljne regulacije prostora na kome će se graditi.

- Priprema projekta izgradnje naučno-tehnološkog parka u Nišu se privodi kraju – potvrđuju u JUP-u.

Naučno-tehnološki park na Nišavi imaće, kako je najavljeno, oko 10.000 kvadrata, a biće sagrađen poslovni prostor za iznajmljivanje, otvoreni i zatvoreni parking prostor, konferencijske sale i sale za sastanke, prostor namenjen rekreaciji korisnika, garderobe, sanitarni čvorovi, restoran i izložbeni prostor površine 150 m2. I ovaj naučno-tehnološki park, kako je objavila Vlada u Strategiji pomoći IT industriji, biće završen do kraja 2015.

Iako se do skora pričalo da će Nišlije dobiti i drugi tehnološki park, umesto toga mogu da očekuju - novu industrijsku zonu. Grad Niš odustao je od izgradnje TEHNIS-a, u kompleksu Elektronske industrije, jer, kako je pre nekoliko dana objavljeno, smatraju da su dva naučno-tehnološka parka nepotrebna.

tehnoloski_park_nis_180512.jpg


Umesto toga, u kompleksu Elektronske industrije biće formirana industrijska zona, najavio je za lokalne medije zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković. Očekuje se da to bude početkom sledeće godine, nakon što država prenese u vlasništvo grada fabrike koje nisu privatizovane.

Plan je da industrijskom zonom, odnosno neprivatizovanim fabrikama kao i kompletnom komunalnom infrastrukturom, gazduje javno-privatno preduzeće. Kompanijama će biti omogućene i grinfild i braunfild ulaganja, a kako neprivatizovane fabrike mahom imaju male kapacitete (većim prostorom raspolažu još jedino fabrika rendgen aparata i "Čegar"), tamo se očekuju uglavnom mali investitori.

NTP u Elektronskoj industriji trebalo je da zaživi još polovinom 2009, na oko 10 hektara zemljišta, i sa 14 fabrika ukupne površine 103.000 m2. Od toga nije bilo ništa, te sav ovaj prostor i dalje zvrji prazan.

Naučno-tehnološki parkovi u Beogradu, Novom Sadu i Nišu grade se uz pomoć kredita Evropske investicione banke. Ovim sredstvima, kao i uz pomoć Banke za razvoj Saveta Evrope, obnovljena je i Centralna zgrada Univerziteta u Novom Sadu, Prirodnjački centar u Svilajncu kao i Istraživačka stanica "Petnica".

Milica Stevuljević

Izvor: eKapija
 
Centar je u potpunosti ogradjen i montirana je kapija na ulazu iz Veljka Dugosevica.Uskoro ce biti postavljena i strazarska kucica.Takodje su postavljene table da ulaz nije dozvoljen nezaposlenima i da je NTC Zvezdara pod video nadzorom.

Ostaje samo pitanje posto trenutno stoji otvoren ulaz ka onom nelegalnom naselju kako ce to regulisati jer ako zatvore i tuda prolaz onda ljudi nece imati prolaz na tu stranu ni peske ni kolima.
 
A na drugom mestu piše i ovo...
http://www.vidovdan.org/index.php?optio ... Itemid=103

"
У току је оснивање предузећа за руковођење НТП ’Звездаре’ у којем ће бити представници Министарства просвете, Министарства финансија, Министарства телекомуникација, Београдског универзитета и Града Београда“, каже Митровић.
"
 
Dakle dosla maca na vratanca.Ne verujem da su ogradjivali ceo centar i stavljali rampe da bi zvrjao prazan,ili pak planiraju da stave nekoliko cuvara i da tako cuvaju prazan centar?Ipak je trosan za nekoliko cuvara zanemarljiva cifra.
 
Posle dve i po decenije, otvara se NTP "Zvezdara"
Autor: Tanjug
Nakon 24 godine od početka izgradnje Naučno-tehnološki park "Zvezdara" treba da bude otvoren tokom jeseni.


park.jpg

Foto: Tanjug, Tanja Valič

Taj kompleks površine oko 14.000 kvadrata, biće namenjen kompanijama, inkubatorima fokusiranim na prioritetne tehnološke projekte i rešenja koja ekonomski mogu da oporave zemlju.

Izgradnja parka na obodu Zvezdarske šume sa pet modularnih objekata, zajedničkim ulaznim holom, veznim objektima i pasarelama, počela je 1989. godine, vrlo brzo je stala i nakon duže pauze nastavljena 2011. godine iz kredita Evropske investicione banke od oko 17 miliona evra.

Upotrebna dozvola izdata je u maju, a prema rečima pomoćnika ministra prosvete Radomira Žikića trenutno se čekaju dozvole protivpožarne policije.

Objekat je, prema Žikićevim rečima, namenjen mikro preduzećima u inkubatoru, koja će prve tri godine od osnivanja po povoljnim uslovima moći da koriste usluge parka, koji je zamišljen kao "open-space" kancelarijski prostor.

NTP "Zvezdara" treba da postane samoodrživ centar, zasnovan na znanju i novim tehnologijama, sa ciljem da zaposli što veći broj visokoobrazovanih kadrova koji će u Srbiji raditi na savremenim projektima.

Žikić je u izjavi Tanjugu najavio i otvaranje posebne kancelarije za patente.

"Ono na čemu posebno radimo je uvođenje kancelarije za patente, koja će pomoći našim mladim naučnicima da se bolje pozicioniraju na svetskom tržištu patenata", rekao je Žikić, zadužen za evropske integracije i razvojne i istraživačke progame i projekte u obrazovanju i nauci.

Drugi segment rada u parku biće više okrenut iskusnim visokotehnološkim kompanijama iz inostranstva koje bi ovde uložile sredstva i zaposlile naše naučnike, rekao je pomoćnik ministra i naveo da će parkom upravljati Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz tehničku podršku Jedinice za upravljanje projektima.

Govoreći o neophodnosti "sprege" nauke i privrede, Žikić ističe da su u Ministarstvu svesni da za sada nedostaje transfer znanja u privredu i da je to nešto na čemu će se više raditi u narednom periodu.

"Mi sigurno posedujemo dobar naučni potencijal, što je pokazao i najnoviji skok Univerziteta u Beogradu na šangajskoj listi, na kojoj se između ostalog vrednuje kvalitet naučnika", smatra on i podseća da trenutno oko 12.000 istraživača radi u Srbiji.

Prema broju stanovnika to je malo i po merilama i standardima EU taj broj treba povećati za oko 50 do 70 odsto.

Žikić posebno ukazuje i na uspeh naše nauke u Evropi, gde su, kako kaže, naučnici iz Srbije postigli značajne rezultete.

Tako smo u Sedmom Okvirnom Programu (FP7) kojim se finansiraju naučno-istraživački projekti na nivou cele Evrope, dobili više od 220 grantova za istraživačke projekte koji se odvijaju u Srbiji.

Naši naučnici su deo evropskog tima, nijedan taj projekat nije usamljen, svi sarađuju sa svojim evropskim kolegama, to znači da mi kao naučnici sigurno posedujemo kvalitetnu bazu, rekao je on i naveo da su naučnici iz Srbije povukli oko 48 miliona evra tokom prethodnih šest godina, a država je, da bi učestvovala na tim projektima, platila 11 miliona evra, što je pre svega ekonomski uspeh.

Žikić je najavio da će se Minisitarstvo ove jeseni obratiti celokupnoj javnosti, industriji, privredi, drugim ministarstvima i akademijama da izađu sa predlozima šta je najvažnije za tehnološki razvoj, kako bi se naši naučnici fokusirali na te prioritete.

"Očekujem da 2015. godine krenemo sa novim tipovima pojekata koji direktno treba da isporuče usluge ili proizvode koji će ekonomski podići našu zemlju", rekao je pomoćnik ministra i najavio da će na taj način Ministarstvo mnogo više učestvovati u ekonomskom oporavku zemlje.

Komentarišući pojedine izjave u medijima da je NTP "Zvezdara" samo "još jedan megalomanski projekat" koji bi poput nekih drugih mogao da propadne, Žikić ističe da to ne smemo dozvoliti.

"Otpora uvek ima, postoje lični interesi i strah od novina, ali to je put koji se zna i mora se proći", rekao je pomoćnik ministra ističući da je ideja NTP-a da se po dobrim ekonomskim uslovima omogući mladim kompanijama da startuju, međutm, one neće tu moći da ostanu doveka.

Do sada je bilo pravilo kada se jednom uđe na budžet Ministarstva očekuje se da tu ostanete zauvek. Sada će biti rok dve, tri godine da kompanije u inkubatorima pod povlašćenim uslovima počnu da rade, posle toga ili privređuju ili ne. Moramo da se suočimo sa realnošću, ako nešto ne ide, moraju se potraziti nove ideje i rešenja, i krenuti u nove izazove, naveo je Žikić.

"Pokazaće se vrlo brzo da će nauka ponuditi rešenja koja mogu da pomognu u ekonomskom oporavku Srbije", zaključio je on i podsetio da je za prethodnih desetak godina kroz nacionalne investicione programe u naučnu opremu uloženo više od 20 miliona evra.
 
Bio je clanak na nekoj manjoj TV stanici pre neki dan.Price o 1200 novih naucnika i slicno dok vinca jedva sklapa kraj sa krajem. I opet forsiranje price kako se cekaju vatrogasne dozvole vec pola godine.
 
Meni je nekako simptomatično da kada se DInkić pomakao iz vlade odjednom sve može da profunkcioniše u vezi Zvezdare.

Čini mi se da se sada razlikuje priča o upravljanju Tehnološkim parkom.
 
S obzirom da ga provlače kroz medije svakih nedelju dana, možda ga na kraju konačno i otvore :?:

Srpsko „silicijumsko brdo“ od jeseni prima naučnike Blic TV
R. Pivljanin | 26. 08. 2013. - 19:43h | Foto: Ž. Šafar | Komentara: 0

Naučno-tehnološki park “Zvezdara”, čija je gradnja počela 1989, konačno je završen i spreman da od jeseni primi prve stanare. “Silicijumsko brdo” na obodu Zvezdarske šume u Beogradu sačinjava pet povezanih jedinica na oko 14.000 kvadratnih metara, a zamišljen je kao “open spejs” prostor bez klasičnih kancelarija.
Pet povezanih jedinica ima oko 14.000 metara kvadratnih

Ako se ostvare planovi, park bi trebalo da bude samoodrživi centar naučnog razvoja, podrška malim inkubator-preduzećima koja razvijaju nove tehnološke ideje, a ovde bi trebalo da dođu i neke svetske kompanije iz oblasti visokih tehnologija. Ideja je da u njemu bude angažovan što veći broj novozaposlenih i visokoobrazovanih ljudi kako bi se oni zadržali u zemlji i ovde radili na savremenim i zahtevnim projektima.

Kao takav, on bi bio u tesnoj vezi s univerzitetskim centrima i naučnom zajednicom i pružao bi infrastrukturnu podršku u realizaciji zajedničkih projekata naučnika i zainteresovanih preduzeća.

372017naucno-tehnoloski-.jpg


- Poenta je da neki vrhunski elektroničar ili kompjuterski stručnjak ne mora da se bakće sa raznim dozvolama i procedurama. Ovde će imati sve što mu je potrebno, njegovo je samo da na pravi način upotrebi stečena znanja. Jedna švajcarska kompanija je već zainteresovana da finansijski pomogne kako bi naučni park profunkcionisao na najbolji mogući način - kažu u Ministarstvu prosvete i nauke, gde se radi na izradi procedura i pravila budućeg korišćenja ovog tehnološkog parka čije se otvaranje i početak upotrebe očekuje ove jeseni.

Prostor je zamišljen kao „open spejs“

372018naucno-tehnoloski-.jpg


Objekat je građen po principu pametne kuće, infrastruktura i instalacije su urađene po najsavremenijim standardima, a finansiran je sredstvima iz kredita Evropske investicione banke i ukupno procenjena vrednost projekta je 17.317.000 evra.

Kada je ponovo pokrenuta gradnja 2011, ovde je postojala samo betonska konstrukcija postavljena pre dvadesetak godina, a obnovljeni radovi su završeni za devet meseci.

Po širokim hodnicima se može zateći još poneki radnik, šminka se prostor i proverava urađeno, a trenutno se još čeka pozitivno mišljenje Uprave za vanredne situacije o protivpožarnoj zaštiti.

na sajtu ima i video zapis:
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/401247/Srpsko-silicijumsko-brdo-od-jeseni-prima-naucnike
 
A sta je JUP ako za nas sto kasnimo na privi cin
 
Hvala zar oni ne predaju objekat nekom poslije izgradnje i tu se njihov dio zavrsava
 
Pa trebalo je. Izgleda da je frka šta sa početnim troškovima. Stigli računi a nema još stanara. Oni valjda cuclaju kintu iz kredita da se premosti ovaj period a usput da država ne plaća njima rentu za prostor u centru grada.
 
Pored toliko drzavnih zgrada njima je iznjmljivan prostror strasno , a toliko neka daju mubdali arapima prostor kad neznaju sta ce snjim neznam sta su planirali 89 da trpaju u taj centar
 
Izgleda da postoji interesovanje inostranih firmi za najam prostora. Međutim, izgleda da ove new age firme traže nešto što nije predviđeno projektima iz 90-ih godina. Health awerness zahteva fitness/gym i druge slične sadržaje, stotine kvadrata ... yeah... samo da ne traže saune ....

Oformljena je firma za upravljanje naučno tehnološkim parkom. Izgleda da se konkurs za useljenje a potom i useljenje neumitno približavaju.
 
Bas retardirano nam izgledaju svi ti naucno tehnoloski parkovi po zemlji... kao da je bilo tesko modernizovati projekte iz 80tih.
 
Tjah, očekivao sam ja svašta. Recimo prva zgrada po principima "nulte energetske" potrošnje, fotonaponski paneli integrisani u fasadu, geotermalni inercijalni bazeni, sistemi osvetljenja pasivnim razvodom vlaknima, kombinovani razvod grejanje/hladjenje/provetravanje sa razmenjivačima toplote, pa ovo sve kombinovano sa okolnom šumom i čistim vazduhom i obilnim korišćenjem površinske vode za prijatniju atmosferu, naravno voda hvatana od padavina za tehničku potrošnju itd.

Izgleda da je bilo važno potrošiti pare, a to što je gomila mladih i dinamičnih ljudi mogla da radi na razvoju novih ideja, metoda i tehnologija nema veze, to ionako ne donosi procente (IMT).

Usput zamislite da je na Zvezdari napravljena prva supercharger stanica za Tesla S automobile u ovom delu Evrope! Wow, to bi bilo nešto.
 
@brdjanin

Ako im treba fitness/gym i drugi slicni sadrzaji a i saune eto im Verano, "B23 Office Park" 52.000 m2, sa restoranima, kafeterijama, kongresnim centrom, kongresnim salama, fitness i spa centrom, bankom, postom, knjizarom, frizerskim salonom, auto-perionicom, vesernicom, maloprodajnim objektima, ketering servisom i, na kraju, parkingom u garazama sa 550 parking mesta.

malo li je :D a imaju i heliodrom :lol:
 
Vrh