Šta je novo?

Скадарлија - Бајлони

dorcolac88 wrote:
,,. . . . predlozi postaju sve gori i gori-sad je tu i. . . . ,,
dobro došao
+1
dobro oko za ocenjivanje :)
 
Jos jednom pozdrav svima i hvala na dobrodoslici :) .
Homer jay, autor ovog projekta je prof. Mirković koliko sam razumeo mog prijatelja koji radi u jednom investicionom fondu i koji mi je resenje i pokazao...
Ovo su za sad jedine slike koje ima, ali ako preko njega dodjem do jos materijala rado cu ga podeliti sa vama.
Meni je na prikazima najinteresantnije to sto ako se dobro zagledate u rendere, videcete da je kula sa satom na potpuno drugom mestu od pozicije na kojoj se nalazi u postojećem kompleksu pivare. Izgleda da resenje predvidja rusenje postojece kule i zidanje "starije i lepse" ali na novoj poziciji :D.
 
Uf, nadam se da je ovo samo preliminarna skica i da će unaprediti rešenje. Ovako mi liči na Čumićevo sokače :(
 
Mogu potvrditi da se radi uveliko na ovom projektu. Danas sam pomagao oko prevodjenja na sastanku u vezi elektro-inzinjeringa. Po onome sto sam video na projektu ne deluje mi da ce biti kao sa ove skice sa prethodne strane,te cenim da to nije konacan projekat.
 
Dziggy,
hvala na novim informacijama, kako je tema zamrla vec sam pomislio da je i priča o Skadarliji zamrla .
Super što se projekat promenio, ako se stvarno promenio , jer je ova poslednja varijanta izgledala stvarno katastrofalno.. A i sto bi rekla moja tetka," tesko biva od babe devojka, i od ..... pita" :laugh:
Imas li mozda prikaz kakvo je novo resenje ili bi mozda mogao da ga malo opišeš rečima?
Zanima me odakle su ti stranci na čiji si jezik morao da prevodiš?Znam da je bilo reči u novinama da su Amerikanci investitori, da li je sad možda opet neko nov usao u priču?
 
Mislim da je americka firma, a za njih rade Francuzi (to je sto se struje tice), nasi rade projekat, a Francuzi su dosli da vide kako to izgleda, i bice verovatno veza sa onim sto investitor trazi od projektanata.

A projekat , pa to je bio projekat za struju, mada po onome sto sam uspeo da vidim je da je zgrada iz jednog komada i da je trouglasta. Sto se tice pasaza, on ce biti samo u prizemlju, a po etazama ide trouglasta struktura zgrade. Mislim da je projektant (arhitekta) isti.

Samo nemojte me uzimati strogo za rec, videcemo sta ce biti, samo kazem da mi na projektu ne deluje kao sa ovog rendera, i po gabaritu i po spratnosti. Koliko sam uspeo da procitam iz poslednjih vesti, investitora zanima i celina u koju bi trebalo da se uklopi objekat tako da videcemo :)
 
хвала ѕиги!(на македонском ѕ је дз, ако се не варам :p ) је л то троугласто није онај пројекат што смо виђали годинама?
 
A projekat , pa to je bio projekat za struju, mada po onome sto sam uspeo da vidim je da je zgrada iz jednog komada i da je trouglasta. Sto se tice pasaza, on ce biti samo u prizemlju, a po etazama ide trouglasta struktura zgrade. Mislim da je projektant (arhitekta) isti.

Prema ovom opisu mi se cini jos gore, nego na poslednjem renderu. Trouglasta zgrada u skararliji :o
 
Dalji rad na projektu je odlozen do septembra (govorim samo dakle za projektovanje struje, a verovatno je i za ostalo).
S obzirom da je saradnja usledila nakon dodele kandidature Srbiji za prikljucak EU, ovo mogu da protumacim da je to potez investitora koji nam govori o tome kako se posmatra Srbija u poslovnim krugovima sto se tice ne postojanja vlade itd. Po starom dobrom obicaju, na leto se nista nece raditi, a dozvolicu sebi na ovoj stranici da kazem, ovi id*** odlazu vladanje nad napacenim narodom kad da nas to nista ne kosta, bole ih patka, imaju love samo ne znam odakle, mozda su odvajali od plate ko zna...
 
Dziggy, nadam se da misliš na septembar 2012. :D

Što se tiče tog institucionalnog vakuuma, to je postao standard u Srbiji. Čak i da sakrpe parlamentarnu većinu u narednih nekoliko dana, odmah sledi letnja pauza do septembra.

Inače, ovo nije prvi put da čujem da investitori čekaju da političari završe sa svojim cirkusom, pa da na miru nastave da rade.
 
Да ли зна неко где може да се нађе пројекат пиваре са основама и пресецима?
хвала унапред!
 
Arhiv grada bg .zavod za zastitu spomenika bg bip na mostaru
 
archstrelec":37c3fw0l je napisao(la):
Да ли зна неко где може да се нађе пројекат пиваре са основама и пресецима?
хвала унапред!
Можда може да ти помогне чланица ЗвездаркаВрачарић, која углавном посећује тему "Споменици", пошто она ради у Заводу за заштиту споменика Београда. И Директор ти је већ предложио да питаш овај Завод, а ето ти сад олакшавајуће чињенице код Звездарке.
 
Gaga zvezdarka neradi u zavodu bar koliko ja znam samo redovno posjecuje isti
 
Verovatno ste i sami primetili da se sve više ugostitelja useljava u prostor pivare Bajloni u Cetinjskoj. Ranije je tu bila samo Jazz kafanica, a sada su otvoreni i Polet i Zaokret. Uskoro se otvara Dvorištance (ista ekipa koja je bila u Savamali), a i Gun klub se iz Miloša Pocerca seli u pivaru (samo ne znam da li će raditi pod istim imenom).

To sve verovatno znači da vlasnici pivare neće uskoro početu izgradnju planiranih objekta i da su našli drugi način da zarađuju lovu dok ne krenu sa radovima. I realno - pivara je na odličnoj lokaciji za nešto tako - u samom centru grada je, a opet relativno ušuškana, ima taj "industrial" izgled koji je sada veoma popularan, i bukvalno mu dođe kao paralelna "hipsterska Skadarlija" :D

Ali, ono što mene brine jeste da će taj prostor sada lepo da se razvije, otvaraće sse kafić za kafićem, klub za klubom, pa posle možda dođe i neka galerijica, atelje, "vintage" radnja... a onda će da dođu vlasnici da kažu: "e, mi sad tu gradimo hotele, stanove i tržni centar, aj' ćao", polepiće naredbe o iseljenju po klubovima, i onda ćemo opet, kao u slučaju BIGZ-a, pa i Savamale, biti zatečeni: "Šta se to, dovraga, dešava!?"

Mislim da se mora u startu nekako naglasiti ljudima da je cela priča privremena i da će, kad tad (2, 3, 5 godina), doći bageri i da će sve to nestati. Možda je Stf u pravu kada je pričao na temi o Savamali da će ova vrsta ugostitelja brzo naći drugo mesto (možda je Bajloni i najbolji dokaz za to), možda je i čitava poenta u tom seljakanju i oživljavanju određenih prostora, možda čak oni u neku ruku i rade posao za investitor (ne samo time što im plaćaju kiriju, već i što njihove buduće komplekse stavljaju na mapu grada), i možda ja grešim što sam sentimentalan - ali opet mi je nekako žao kada vidim koliki se entuzijazam i euforija stvaraju oko ovog prostora, kad znam da će za te ljude, ova priča imati tužan kraj.

Inače, kada je o planovima investitora za pivaru reč - sve je i dajle u magli. Nekoliko puta su se menjali vlasnici prostora, sad je iza cele priče neka američko-bugarska kombinacija. S vremena na vreme se na nekim konferencijama o nekretninama pomenu planovi za taj prostor koji se svode na ono što znamo od ranije - hotel, stanovi i komercijalni prostor, ali ništa više od toga. Poslednje što sam našao o tome su neke skice sa sajta američkog arhitektonskog studija "Gensler":

project_skadarlija_01_1024x576.jpg


project_skadarlija_02_1024x576.jpg


project_skadarlija_03_1024x576.jpg


project_skadarlija_04_1024x576.jpg


project_skadarlija_05_1024x576.jpg


Skadarlija
Belgrade, Serbia

Gensler provided a mixed-use urban design and landscape strategy for a high-profile quarter of this historic city. The site, housing a number of significant buildings that reflect the city’s industrial past, is surrounded by rapidly changing urban districts and a growing residential population. The design focuses on a series of narrow arcade streets linking small-scale squares, each of which reinforces a distinct identity and use. A wider “boulevard” bisects the site, providing views to the historic buildings. A pocket park offers a focal point for a collection of restaurants and cafés.
 
Nadam se da projekat sa ovakvom arhotekturom na ovom mestu nikad nece doci do realizacije.



Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
 
Pa oni bi sve da sruse i izgrade nesto novo umesto da renoviraju postojece i ubace nov sadrzaj.
 
Skadarlija tj pivara je pod nekim stepenom zastite a sto se klubova tice bice tu pa onda sledeca lokacija
 
Само нам фали тржни центар у Скадарлији. Искрено се надам да ће овај пројекат остати само на папиру и да ће тај простор остати угоститељима.
 
Neke stvari ipak treba naznačiti:

- sama činjenica da se ugostitelji useljavaju u pivaru govori da su planovi za početak bilo kakve ozbiljnije građevinske intervencije još daleko.

- ovo gore su samo skice, neka rana idejna rešenja, a i pitanje je da li su uopšte aktuelna. Prvobitno je postojao onaj projekat sa stavljanjem pivnice u staklenu kocku, pa je bio neki pozivni konkurs gde je valjda pobedio Mustafa Musić, ali su se na kraju odlučili za Miodraga Mirkovića. Ovi Ameri nemam pojma otkud u kombinaciji i da li je to nešto ozbiljno ili ne.

- uprkost tome - koncept je uvek ostajao isti: hotel, stanovi i komercijalni prostor

- iako to neće skoro, jednog dana će se svakako desiti. Najjednostavniji razlog je to što je investitoru krajnje nerentabilno da mu veliki broj kvadrata zvriji prazno i propada. Kafane i klubove možete smestitti u parter, ali šta ćete sa gornjim spratovima ili zastarelim i nefunkcionalnim komercijalnim prostorom ka Skadarskoj ulici!?

- svi dobro znate da nemam ništa protiv tržnih centara, ali ovo je daleko osetljivija lokacija nego Rajićeva ili prostor ipsod Gazele. Radikalna intervencija bi trajno promenila duh Skadarlije.

- da li je moglo drugačije? naravno da jeste, ali ne u ovoj ludoj zemlji. Možda je baš ova Pivara bila potencijal za eventualni muzej piva. Mada bi i to moralo da se izvede uz određenu komercijalizaciju prostora (pre svega ka Cetinjskoj ulici). Sam muzej piva kao takav bi bio nerentabilan, ali u kombinaciji sa dodatnim sadržajima (hotel, klubovi, restorani, pa čak i stambeni prostor) mogao bi da funkcioniše.

- reurbanizacija pivare, s druge strane, može imati određene pozitivne efekte. Pre svega oživljavanje Skadarske celom njenom dužinom (sada nekako tu počinje rupa jer su u donjem delu škola i ovaj napušteni kompleks). Takođe, to bi moglo da ima eventualni pozitivan efekat na buduće pretvaranje Bajlonijeve pijace u pijacu-trg i stvaranje jedne mnogo veće urbane celnne, odnosno na "decentralizaciju centra" uopšte, ali bojim se da bismo time svejendo trajno žrtvovali Skadarliju kao ambijentalnu celinu. Cena, možda, previsoka!
 
Tu postoje i imovinski sporovi neki trzni centar koji nikad nesto nije zazivio ljudi kupovali lokale bilo je po novinama zna li neko nesto o tome
 
Vrh