Šta je novo?

Vesti iz regiona

Za zimsko i letnje održavanje puteva u 2014. godini 15 milijardi dinara
Ponedeljak, 24. 02. 2014.|08:57 | Izvor: Novosti
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... rdi-dinara

Vremenske prilike idu naruku putarima. Na zimskom održavanju gotovo da nema posla iako je sezona u toku i dežurstva su svakodnevna 24 sata. Neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine omogućavaju radove na redovnom održavanju. Tako se već sređuju kolovozi, odnosno krpe se rupe, uklanjaju nanosi i osulina, čiste kanali, sređuje saobraćajna signalizacija, popravljaju ograde... Za zimsko i letnje održavanje za ovu godinu opredeljeno je ukupno oko 15 milijardi dinara, što, ipak, nije dovoljno da putari ispune sve obaveze.

- Od 1. aprila počinjemo sa letnjim održavanjem puteva - kaže Zoran Stojisavljević, direktor Sektora za održavanje u "Putevima Srbije". - Planiramo radove i na sanaciji mostova, klizišta, tunela kao i na izgradnji kružnih raskrsnica na ukrštanju puteva u nivou gde je to definisano kao opasno mesto, odnosno crna tačka. Program poslovanja za ovu godinu je u proceduri i zato nismo u mogućnosti da konkretno kažemo u kom će se obimu radovi izvoditi kako u fizičkom tako i u finansijskom. Bilo bi neodgovorno da iznosimo detalje u javnost u trenutku kada za naš program poslovanja očekujemo mišljenja nadležnih ministarstava i Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo.

Stanje putne mreže je veoma loše s obzirom na višegodišnje permanentno neadekvatno ulaganje u održavanje puteva. Da bi se podigao nivo kvaliteta mreže državnih puteva prvog i drugog reda neophodno je da se u održavanje godišnje ulaže oko 30 milijardi dinara.

- Jedino i pravo rešenje je da se obezbediti stabilan izvor finansiranja, a to je procenat od maloprodajne cene tečnih goriva, što je praksa u svim zemljama zapadne Evrope i sveta - navodi Stojisavljević.
 
Devet opština na jugu Srbije dobija ukupno 637 miliona dinara
Utorak, 25. 02. 2014.|14:09 | Izvor: Tanjug
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... ona-dinara

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović potpisao je danas u Pirotu sa predsednicima devet opština na jugu Srbije rešenja o dodeli sredstava za projekte koji će se realizovati u okviru programa "Gradimo zajedno" ukupne vrednosti 637 miliona dinara.

Reč je o infrastrukturnim projektima koji će se realizovati u opštinama Vlasotince, Vladičin Han, Vranje, Merošina, Trgovište, Pirot, Kuršumlija, Dimitrovgrad i Gadžin Han.

Mirović je, po potpisivanju ugovora u sali Upravnog okruga Pirot, kazao je da je reč o projektima saobraćajne, putne infrastrukture i da se u realizaciju projekata kreće već tokom aprila.

- Ključna poruka je da manje razvijene opštine moramo pomagati i mi ćemo to činiti i ove godine. Objavili smo i novi poziv za određena sredstva koja ćemo pre svega sa manje razvijenim sredinama investirati u one projekte koji će te sredine označiti kao prioritetne - rekao je Mirović, napominjući da je procedura praktično u toku.

On je dodao da u narednih 30 do 45 dana biti donete nove odluke za nove projekte, ističući da je dužnost Ministarstva za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu, pre svega, da svim sredstvima države, posebno finansijskim, utiče na smanjivanje regionalnih razlika.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kazao je da će se zahvaljujući sredstvima iz ovog programa u Pirotu graditi novi most na saobraćajnom prstenu oko Pirota, takozvanom Drugom ringu čime će doći do rasterećenja saobraćaja u centru grada i znatno poboljšati bezbednost učesnika u saobraćaju.

- Mi smo već obezbedili novac iz opštinskog budžeta s obzirom na to da će se delom finansirati i iz opštinskog budžeta tako da smo što se nas tiče, spremni da ubrzo krenemo sa radovima - kazao je Vasić.

Polovina novca za finansiranje svih projekata obezbeđena je iz zajma od Evropske investicione banke, a druga polovina iz budžeta lokalnim samoupravama na čijoj teritoriji će se realizovati ovi projekti.
 
Ruma planira infrastrukturno opremanje poslovnih zona
Sreda, 26. 02. 2014.|09:54 | Izvor: eKapija
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... ovnih-zona

Opština Ruma je kod Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave aplicirala za više infrastrukturnih projekta ukupne vrednosti od oko 108 miliona dinara. Projekti se uglavnom odnose na infrastrukturno opremanje poslovnih zona, saopšteno je na opštinskom sajtu.

- Na "Rumskoj petlji" lokalna samouprava je aplicirala za produženje saobraćajnica. Radovi na jednom bloku su u toku, a novom aplikacijom mi ćemo proširiti radove na još jednu saobraćajnicu i gasovodnu mrežu sa mernom regulacionom stanicom. Vrednost projekta je 72 miliona dinara, s tim što bi Ministarstvo trebalo da uzme učešće od 21.605.000 dinara - izjavio je predsednik opštine Ruma Dragan Panić.

Takođe, lokalna samouprava je konkurisala i za sufinansiranje izgradnje parkinga i saobraćajnice za potrebe bazena u Rumi.

- Vrednost ovog projekta je blizu 36 miliona dinara, od čega bi Ministarstvo trebalo da izdvoji polovinu iznosa, odnosno oko 18 miliona. Četrdeset miliona, koliko očekujemo od resornog Ministarstva za ove projekte, je zaista velika pomoć za realizaciju pomenutih projekata i nadam se da će vrlo brzo uslediti radovi na ovim lokacijama - istakao je predsednik Panić.

Opština je zatražila i podršku Ministarstva u finansiranju izrade glavnog projekta i tehničke kontrole za izgradnju dela saobraćajnice Nova 6 i javne rasvete u Istočnoj radnoj zoni k.p. broj 6063/11 k.o. Ruma. Ukupna vrednost te investicije je blizu 650.000, a učešće Ministarstva je 195.000 dinara.

Iz Gradske kuće je najavljeno i skoro rešavanje problema rasvete u delu Industrijske ulice u Rumi.
 
sreda 26.02.2014. | 10:05
Bez našeg lanca, nema ni naše robe
Izvor: Politika

Beograd -- Među tri najveća trgovca u našoj zemlji nema domaćih lanaca, niti Srbija ima ijednu domaću trgovinsku firmu sa supermarketima u državama u regionu.
Sa druge strane, zemlje poput Hrvatske i Slovenije imaju supermarkete u Srbiji. Samim tim, postavlja se pitanje da li je time Srbija već postala tržište na kojem strani trgovinski lanci prodaju robu iz svojih zemalja? Ili možda oni koji ovde posluju izvoze robu naših proizvođača i u druge države u kojima imaju markete.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=816766 (ceo tekst)
 
Nova šansa gornjomilanovačkih preduzeća za izvoz u Kanadu
Sreda, 26. 02. 2014.|16:49 | Izvor: Tanjug
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... z-u-Kanadu

Ambasador Kanade u Srbiji Roman Vaščuk posetio je u sredu (26. februara 2014. godine) opštinu Gornji Milanovac gde se upoznao sa ekonomskim potencijalom rudarskog sektora u Srbiji, kao i sa privrednim delatnostima kompanije "Metalac" i privrednog društva "Rudnik" i istoimene flotacije, radi eventualnog plasmana njihovih proizvoda na kanadsko tržište.

Vaščuk je u Gornjem Milanovcu boravio povodom predstavljanja projekta "Rudarstvo: promovisanje ekonomskog upravljanja i razvoja za demokratsku tranziciju", koji sprovodi Nacionalna alijansa za ekonomski razvoj (NALED) u saradnji sa konsultantskom kućom "Breakthrough" i uz finansijsku podršku "Kanada Fonda".

Projekat je usmeren na politiku razvoja rudarstva i usklađivanje propisa u toj oblasti sa međunarodnom praksom.

U raspravi je ukazano na ukupan ekonomski potencijal rudarskog sektora u Srbiji, izneta su rešenja iz novog Nacrta zakona o geološkom istraživanju i rudarstvu i ukazano na moguće negativne efekte koje ta rešenja mogu da imaju na razvoj rudarskog sektora i opštinske budžete.

Bilo je, takođe, reči o izradi zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara koji je ponovo aktuelan, a NALED je, uz predstavnike Ministarstva finansija, član radne grupe koja je na tome angažovana.
 
Zrenjanin: Uhapšen jer je obijao zavejane automobile
Beta | 26. 02. 2014. - 18:29h | Foto: Ilustracija | Komentara: 8
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/445786 ... automobile

Zrenjaninska policija uhapsila je M.J. (40) iz okoline tog grada, osumnjičenog da je obio više zavejanih vozila na putu između Stajićeva i Perleza.

Policija je saopštila da se M.J. tereti da je zavejane automobile obio od 31. januara do 2. februara kada je, zbog jakog vetra i snežnih smetova, trajala vanedna situacija u Zrenjaninu.

Zbog sumnje da je izvršio više krivičnih dela teške krađe on je, uz krivičnu prijavu, predat Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu.
 
U Vršcu počinje izgradnja nove "AgriCo" pijace
Sreda, 26. 02. 2014.|19:25 | Izvor: eKapija
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... iCo-pijace

Zahvaljujući prekograničnoj saradnji, mali poljopivredni proizvođači opštine Vršac udružiće se u "AgriCo" klaster, što bi trebalo da im pomogne u distribuciji proizvoda razvoju posla. Deo ovog projekta saradnje Srbije i Rumunije je i izgradnja nove "AgriCo" pijace u Vršcu, koja će uskoro biti realizovana.

Opština Vršac sada traži izvođače radova, a sve građevinske kompanije koje su zainteresovane mogu se prijaviti do 28. aprila.

Kako je ranije objavljeno, prehrambena pijaca u Vršcu će biti smeštena na 2.401 kvadratnih metara, sa 150 do 160 mesta (za povrće, voće, meso, ribu, mlečne proizvode, cveće). Biće opremljena laboratorijom za uzorkovanje poljoprivrednih proizvoda.
 
Motodrom od 7 mil EUR - Bela Crkva priprema dokumentaciju za izgradnju staze za trke motociklista
Četvrtak, 27. 02. 2014.|08:57 | Izvor: Dnevnik
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... tociklista

Generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije i koordinator projekta izgradnje motodroma u Beloj Crkvi Božidar Mihailović, predstavnik moto-kros komisije u Svetskoj motociklističkoj federaciji Volfgang Srb i generalni sekretar Evropske motociklističke federacije Aleksandar Sabuko, posetili su Belu Crkvu. Gosti iz Evrope upoznali su se s aktivnostima koje je Bela Crkva u saradnji sa AMSS preduzela oko projekta izgradnje motodroma koji bi se gradio na teritoriji ove opštine.

Sastanku su prisustvovali predsednik opštine Stanko Petrović, zamenik predsednika Marjan Aleksić i predsednik belocrkvanske Skupštine Nenad Živanović, a dogovoreno je da što pre mora da se aplicira prema IPA fondovima, te da je neophodno sa budućim aktivnostima upoznati sve zainteresovane strane, od Ministarstva sporta i omladine do FAM Evrope.

Kako je Božidar Mihailović objasnio potrebna je podrška Federacije da bi se dobilo zeleno svetlo za najveći nivo takmičenja, za šampionat Evrope. Uvođenje ovog šampionata u Srbiju povlačilo bi interesovanje sponzora i industrije. Po Mihailovićevom mišljenju šanse da se šampionat dobije su vrlo velike, ali pre toga bi trebalo dobiti sredstva iz IPA fonda za gradnju staze.

Vrednost izgradnje prve faze moto staze je 3,5 mil EUR, a ukupna vrednost sva tri projekta vezana za ovaj teren je 7 mil EUR. Trenutno opština učestvuje samo sa zemljištem koje ustupa, a u realizaciji bi trebalo da učestvuju i pokrajinski i republički fondovi. Ako projekat ove godine bude podržan od IPA fondova u naredne tri bi trebalo da bude realizovan.

- Usvajanjem odluke o izradi detaljnog plana regulacije za izgradnju motodroma "Srbija ring" Bela Crkva, zvanično je počela priprema izrade projekta sa kojim će opština u saradnji sa rumunskim partnerom konkurisati kod IPA fonda. Ukupna površina kompleksa budućeg motodroma je 56,7 hektara, i nalazio bi se u blizini Kaluđerova.
 
Od konkurencije glava (ne) boli
Dnevnik – 25. februar 2014. 18:40
http://vesti.krstarica.com/vojvodina/od ... a-ne-boli/

BAČKA PALANKA: Prostor u centru Bačke Palanke, gde je nekad bio „Napredak”, najveći servis za traktore, viljuškare, kamione i druga vozila, sa preko 200 radnika, a potom u privatizaciji „Cubika“, ostao bez radnika, priprema se za otvaranje Tržnog centra „Idea“. Nezvanično smo saznali da će ovaj prodajni objekat biti otvoren 15. marta

na oko 1.500 metara kvadratnih prodajnog prostora sa prigodnim parking prostorom, da je već odabrano tridesetak trgovaca koji su na obuci za rad, i da će nov prodajni prostor imati sedam kasa za naplatu.

Trgovina u lancu hrvatske kompanije u vlasništvu Ivice Todorića, komšije iz EU, biće ozbiljna konkurencija ovdašnjim trgovcima. Pored domicilnog Trgovinskog preduzeća „Podunavlje“ ovde je zastupljen i „Univereksport“, ali ulazu u Palanku iz pravca Novog Sada, pa „Roda“ u širem centru grada, ali tu je i na desetine poznatih prodajnih centara, pa i stotinu malih prodavnica, bakalnica koje imaju svoje potrošače, ali i puno zaposlenih.

U varoši pored Dunava, sa 30-tak hiljada stanovnika u uslovima opšte nemaštine, konkurencija trgovaca nikad nije bila jača. Domaći trgovci pomalo zaziru od otvaranja novog savremenog objekta u centru grada, ali konkurencija će učiniti svoje -ko je povoljniji taj će i privući kupce.

Komentari su različiti. Ekonomisti optimisti kažu da će barem 12 meseci novi mega centar morati da ide sa nižim cenama, jer, navodno, to je zakon ekonomije. Privrednici pesimisti kažu da će to biti samo par meseci, a da će se potom svi veliki trgovci dogovoriti i nivelisati cene na štetu malih bakalnica. Po trećima, komšijske radnje ni ovoga puta neće biti ugrožene, ako se zadrže da hlebu, mleku, jutarnjim potrepštinama. Nije tajna da u ovakvim varošima, poput Bačke Palanke, veliki trgovinski lanci i ne prolaze najbolje. Oni sa većim prohtevima bez problema s porodicom skoknu do Novog Sada u mesečnu kupovinu i šetnju.

Problem Bačke Palanke, ipak, nije u „previše” trgovine, jer je konkurencija poželjna, već u činjenici da ovde sem „Tarketa“ i „Nektara“ niko ne može da se pohvali proizvodnim pogonima, novim proizvodima i zapošljavanjem. Od 57.000 stanovnika ove opštine, oko 9.000 je trajno bez posla. Industrijski ulagači našli su veći interes u nekima od trinaest sela, nego u samoj varoši koja je samo nešto više od par kilometra udaljena od granice Evropske unije.
 
U toku spasavanje zatrpanog rudara
Tamara Marković Subota | 27. 02. 2014. - 12:48h | Komentara: 0
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/445946 ... nog-rudara

Kako "Blic" sazanje, danas je na Površinskom rudniku "Cirikovac" kod Poažarevca, došlo do odrona veće količine jalovine koja je zatrpala jednog radnika.
Specijalizovana ekuipa za spasavanje odmah je upućena u rudnik, i trenutno radi na otkopavanju zatrpanog radnika.
 
Novi ulagači stižu u Zrenjanin - Još jedna italijanska kompanija u industrijskoj zoni "Severozapad Elemir"
Subota, 01. 03. 2014.|12:57 | Izvor: eKapija
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... pad-Elemir

Italijanski investitor, kompanija "Siti", priprema se za dolazak u zrenjaninsku inustrijsku zonu "Severozapad Elemir", piše gradski sajt zrenjanin.rs.

Kako je objavljeno, ta firma, partner već prisutnog "Fulgar"-a, planira da u zoni "Elemir" podigne proizvodne kapacitete na površini od 10 hektara. Gradonačelnik Ivan Bošnjak rekao je za lokalnu RTV "Santos" da je "Siti" upravo na preporuku "Fulgar"-a odlučio da dođe u Zrenjanin.

Inače, "Fulgar" proizvodi veštačka vlakna, a proizvodnju u zrenjaninskoj industrijskoj zoni započeo je 2008. godine.

Na sednici Gradskog veća u Zrenjaninu, održanoj u petak (28. februara 2014. godine), formirana je Radna grupa za investiciju kompaniji "Siti", potvrđeno je i na zvaničnom sajtu grada. Ipak, nije objavljeno šta Italijani nameravaju da proizvode u Zrenjaninu, niti bilo kakvi dodatni detalji nove investicije.

Takođe, na istoj sednici, objavljeno je Vlada odobrila da Zrenjanin kompaniji "Luvata" pokloni građevinsko zemljište.
 
Oko 110 srpskih gradova i opština usvojilo deklaraciju protiv GMO
Subota, 01. 03. 2014.|13:52 | Izvor: Tanjug

Deklaraciju protiv genetski modifikovanih organizama (GMO) do sada je usvojilo blizu 110 gradova i opština u Srbiji, izjavio je Tanjugu predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.

http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... protiv-GMO
(ceo tekst)
 
Zlatibor dobija još dva hotela i auto-kamp do kraja 2014.
Subota, 01. 03. 2014.|15:23 | Izvor: Tanjug

Bez obzira na krizu, na Zlatiboru dosta privatnih investitora ulaže, grade se dva nova hotela, jedan će biti otvoren već u maju, a drugi krajem godine, najavio je direktor Turističke organizacije Zlatibor Arsen Đurić, dodajući da je za narednu godinu planirana izgradnja još tri manja.

http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... kraja-2014 (ceo tekst)
 
"Geox" dobio građevinsku dozvolu - Italijanska kompanija počinje gradnju pogona u Vranju
Nedelja, 02. 03. 2014.|11:39 | Izvor: eKapija
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... a-u-Vranju

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić uručio je u petak (28. februara 2014. godine) građevinsku dozvolu predstavnicima italijanske kompanije "Geox", objavljeno je na zvaničnom sajtu grada.

Time su se stekli uslovi za početak realizacije ove velike investicije. Zahtev za izdavanje dozvole podnet je 17. februara i za samo 10 dana gradska uprava je donela rešenje.

Predstavnici "Geox"-a odmah su podneli prijavu za izvođenje radova, što znači da izgradnja fabrike treba da počne naredne nedelje.

Inače, u prvoj fazi predviđeno je da u ovoj kompaniji bude zaposleno 1.250 radnika. Trenurno, za italijanskog proizvođača oko 200 radnika radi u iznajmljenom prostoru, prenosi sajt vranje.org.rs.
 
Novi ulagači stižu u Zrenjanin - Još jedna italijanska kompanija u industrijskoj zoni "Severozapad Elemir"
Nedelja, 02. 03. 2014.|18:24 | Izvor: eKapija
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... pad-Elemir

Italijanski investitor, kompanija "Siti", priprema se za dolazak u zrenjaninsku inustrijsku zonu "Severozapad Elemir", piše gradski sajt zrenjanin.rs.
Kako je objavljeno, ta firma, partner već prisutnog "Fulgar"-a, planira da u zoni "Elemir" podigne proizvodne kapacitete na površini od 10 hektara. Gradonačelnik Ivan Bošnjak rekao je za lokalnu RTV "Santos" da je "Siti" upravo na preporuku "Fulgar"-a odlučio da dođe u Zrenjanin.

Inače, "Fulgar" proizvodi veštačka vlakna, a proizvodnju u zrenjaninskoj industrijskoj zoni započeo je 2008. godine.

Na sednici Gradskog veća u Zrenjaninu, održanoj u petak (28. februara 2014. godine), formirana je Radna grupa za investiciju kompaniji "Siti", potvrđeno je i na zvaničnom sajtu grada. Ipak, nije objavljeno šta Italijani nameravaju da proizvode u Zrenjaninu, niti bilo kakvi dodatni detalji nove investicije.
 
Investitori čekaju tender za međunarodnu luku u Apatinu - Šta će sve sadržati kompleks na Dunavu vredan više od 30 mil EUR?
Ponedeljak, 03. 03. 2014.|16:35 | Izvor: eKapija

Još od prošlog predizbornog perioda luka u Apatinu čeka raspisivanje međunarodnog tendera za izgradnju. Kako za "eKapiju" kaže predsednik ove bačke opštine, Živorad Smiljanić, iako postoje zainteresovani investitori, čeka se Agencija za luke koja treba da da saglasnost za raspisivanje tendera.

http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... 30-mil-EUR? (ceo tekst)
 
Za bolju vodu u Vojvodini potrebno 5 mlrd EUR
Utorak, 04. 03. 2014.|09:17 | Izvor: Radio 021

U Vojvodini u narednih 10 godina treba uložiti više od 5 mlrd EUR u sanaciju zagađenih vodotokova i poboljšanje kvaliteta vode za piće, izjavio je pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović.

http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... 5-mlrd-EUR (ceo tekst)
 
Leskovac: Vlasnici traže nadoknadu
I. MITIĆ | 05. mart 2014. 08:22 | Komentara: 0

Gradska vlast počinje sa rušenjem lokala na prostoru bivše autobuske stanice i zelene pijace. Na ovoj lokaciji je planirana gradnja marketa trgovinskog lanca „Lidl“
http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.h ... -nadoknadu (ceo tekst)
 
Fruška gora i Gornje Podunavlje na putu za održivi turizam
Sreda, 05. 03. 2014.|18:01 | Izvor: eKapija

Nacionalni park Fruška gora i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje prvi su parkovi u Srbiji koji su predali nominaciju za Evropski sertifikat za održivi turizam.
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... vi-turizam (ceo tekst)
 
Četiri zvezdice za odmor i lečenje - Specijalna bolnica "Merkur" do kraja leta počinje izgradnju luksuzne vile u centru Vrnjačke Banje
Sreda, 05. 03. 2014.|16:26 | Izvor: eKapija

Vrnjačka Banja dogodine bi trebalo da dobije luskuzan rehabilitaciono-turistički objekat. Nakon uspešne godine, Specijalna bolnica "Merkur" rešila je da proširi svoje smeštajne kapacitete, te je u planu izgradnja vile sa četiri zvezdice, kazao je za "eKapiju" Dejan Stanojević, direktor ove ustanove.

http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... 8Dke-Banje (ceo tekst)
 
Emirati i Đokovići gradiće hotele na Kopaoniku
Tanjug | 06. mart 2014. 10:38 | Komentara: 0
Na Kopaoniku bi u maju trebalo da počnu da se grade dva hotela, od kojih će jedan finansirati inestitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a drugi porodica Novaka Đokovića
http://www.novosti.rs/vesti/turizam.90. ... -Kopaoniku (ceo tekst)
 
Neophodna postrojenja za tretman opasnih ostataka iz fabrika - Do sada u Srbiji malo rada, a dosta priče o zbrinjavanju industrijskog otpada
Petak, 07. 03. 2014.|10:50 | Izvor: eKapija

U Srbiji godišnje bude proizvedeno više od 8,2 miliona tona industrijskog otpada, od čega je neopasnog otpada 7,9 miliona tona, dok 3% čini opasni otpad, poslednji su podaci Agencije za zaštitu životne sredine. Osim toga, u velikim sistemima postoji više od milion tona "istorijskog" industrijskog otpada. Za samo 19% industrijskog otpada je evidentirano kako se tretira. Čak 81% industrijskog otpada ili oko 6,5 miliona tona ostaje na lokacijama gde je proizveden.

http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... kog-otpada (ceo tekst)
 
Vrh