Šta je novo?

Vesti iz regiona

Za sanaciju jezera Palić i Ludaš 60 miliona dinara
Petak, 07. 03. 2014.|15:19 | Izvor: eKapija
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... ona-dinara

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine uložiće 60 miliona dinara, a od toga 55 miliona u sanaciju jezera Palić i obogaćivanje ribljeg fonda, dok će 5 miliona biti uloženo u sanaciju jezera Ludaš. Deo sredstava će obezbediti Razvojna banka Nemačke, piše GradSubotica.co.rs.

Još nisu poznati detalji kako će se tačno utrošiti sredstva. Sada se radi na platformi za sanaciju jezera Palić koja obuhvata 13 tačaka. Nakon izrade platforme uslediće njegovo usvajanja u skupštini grada i tek nakon toga će se predviđena sredstva utrošiti po definisanim prioritetima i koracima u sanaciji jezera koje ona predviđa.

Mulj nije jedini problem Palića, smatraju stručnjaci iz Udruženja "Protego" i istuču da treba, pre svega, rešiti pitanje kanalizacije i sprečiti zagađenje jezera pomoću prečistača otpadnih voda.
 
Promocija istočne Srbije kao investicione destinacije 12. marta u Zaječaru
Nedelja, 09. 03. 2014.|17:09 | Izvor: eKapija
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... e%C4%8Daru

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije (RARIS) i Fondacija za otvoreno društvo doržaće 12. marta promociju "Istočna Srbija kao povoljna investiciona destinacija".

U istočnoj Srbiji sve veći broj lokalnih samouprava gradi povoljno poslovno okruženje, navodi se u saopštenju NALED-a.

Grad Zaječar kao prvi iz ovog regiona dva puta se našao na listi najboljih evropskih destinacija za ulaganje u izboru magazina "FDI Intelligence", koji izdaje "Financial Times".

U prostorijama NALED-a u Zaječaru biće reči o tome koje su tri nove opštine koje ispunjavaju visoke standarde potrebne za privlačenje investicija i kako pozicionirati ovaj deo Srbije kao atraktivnu destinaciju na investicionoj mapi jugoistočne Evrope.
 
Nastavak pregovora sa "Zastava kamionima" - Menadžment kineske kompanije JAC dolazi u petodnevnu posetu Srbiji
Ponedeljak, 10. 03. 2014.|09:03 | Izvor: Danas

foto: zastava-kamioni.co.rs Predstavnici top menadžmenta kineske kompanije JAC boraviće od 23. do 27. marta u Kragujevcu i Beogradu, gde će o mogućoj saradnji sa "Zastavom kamioni" razgovarati, kako se najavljuje, sa nadležnim državnim zvaničnicima i poslovodstvima Grupe Zastava vozila i fabrike kamiona. To je nastavak pregovora koji je sa menadžerima JAC-a krajem februara u Kini započelo poslovodstvo kragujevačkih firmi.
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... etu-Srbiji (ceo tekst)
 
Ada dobija zatvoren bazen i velnes centar do kraja 2016.
Ponedeljak, 10. 03. 2014.|09:54 | Izvor: eKapija
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... kraja-2016

Predsednik opštine Ada, Zoltan Bilicki i direktor Javnog preduzeća za rekreaciju "Adica", Tibor Juhas potpisali su 6. marta sporazum o strateškoj saradnji, objavljeno je na zvaničnom opštinskom sajtu.
Sporazumom je predviđeno da na teritoriji bazenskog kompleksa izgradio bi se jedan nov zatvoren bazen i velnes centar.

Prema planu do kraja 2014. godine bi se izradila idejna rešenja i glavni projekat, odnosno postavio bi se i kamen temeljac. Radovi bi počeli 2015. godine, i prema proceni završili bi se krajem 2016. godine.
 
Politika 9.3.2014g.
Европа отвара врата нашим текстилцима
Индустрија текстила, са 30.000 радника у 1.800 фирми, продала лане робе странцима за 792 милиона долара и налази се на трећем месту извозника
http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomij ... ma.sr.html (ceo tekst)
 
Zbog situacije u Ukrajini: Železara Smederevo ostala bez kupca
D. Nišavić | 10. 03. 2014. - 06:33h | Foto: N. Pavlović | Komentara: 0
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/4484 ... -bez-kupca

Poslovi naših preduzeća i biznismena sa Ukrajinom trenutno su, uglavnom, zamrznuti.

Železara Smederevo još nema problema u nabavci sirovina iz ove zemlje, mada su, priznaju za „Blic“ u Vladi Srbije, postale potpuno nerealne ranije najave da bi čeličana iz Ukrajine mogla da kupi smederevsku Železaru.

- Zasad radimo uobičajeno, trebalo bi da pošaljemo 5.000 tona kamenog uglja ukrajinskog porekla za Bor. Krajem marta i tovar za makedonsko tržište - kaže za „Blic“ Slavko Popović, vlasnik firme „Lider Pro“ iz Sremske Mitrovice, koji već dve decenije posluje sa Ukrajinom.

Sa poslovnim partnerima u Ukrajini je u kontaktu.

- Čujemo se više puta dnevno. Pozvao sam ih da porodice presele kod mene, dok se stanje ne smiri - kaže Popović, koji uvozi ugalj iz oblasti Donjecka.
 
KONUZIN: Beograd regionalni centar za ruske investicije
Ponedeljak, 10. 03. 2014.|11:03 | Izvor: Beta
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... nvesticije

Bivši ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin najavio je danas da će ruska vlada u Beogradu osnovati centar za ekonomsku saradnju i investicije za balkanske zemlje i Evrope.

Kako je preneo ekonomski dnevnik "Privredni pregled", Konuzin je naglasio da je glavni cilj osnivanja tog neprofitabilnog centra politička i ekonomska saradnja Rusije sa svim zemljama regiona, kao i u nauci i obrazovanju i tehničkoj sferi.

- Značaj ovog centra ogledaće se u tome koliki će biti njegov doprinos u širenju saradnje Balkana i Rusije, a sa druge strane, u povezivanju zemalja regiona, zato što hoćemo da investiramo u takve projekte koji će obuhvatiti maksimalan broj država ovog regiona i tako uticati i na ekonomsku situaciju - kazao je Konuzin.

On je naglasio i da u odnosima Srbije i Rusije postoji dobar temelj saradnje, pre svega političke.

- Postoji i veoma dobar pravni osnov za bilateralnu saradnju, imamo i značajne političke dogovore i vrlo važne ekonomske odnose - kazao je Konuzin, odgovarajući na pitanje kako se na ekonomske odnose Srbije i Rusije može odraziti situacija u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, u Srbiji ipak postoje i oni koji se protive procesu jačanja bilateralnih veza sa Rusijom.

- Mi želimo da izbegnemo da saradnja Rusije i Srbije zavisi od drugih faktora. Mogućnosti su tu, i neophodna je politička volja da bi se one i iskoristile - naglasio je bivši ambasador Rusije u Srbiji.
 
ЕКОНОМИЈА
Jануарски извоз већи 10,7 одсто
Увоз смањен за 5,2 одсто, па је спољнотрговински дефицит био за трећину мањи него у истом месецу прошле године

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomij ... to.sr.html (ceo tekst)
 
Recept za zaradu - Da li je razvoj zdravstvenog turizma u Srbiji mit ili budućnost?
Četvrtak, 13. 03. 2014.|15:37 | Izvor: eKapija

Srbija bi lako mogla da se pozicionira kao tražena zemlja u sektoru zdravstvenog turizma u Evropi i izgradi nacionalni brend, zaključak je međunarodne konferencije "Balkan Health Forum", koja je nedavno po prvi put održana u Beogradu. No – šta je tu novo?

Mnogobrojne banje, očuvana priroda, dobri lekari i povoljne cene i više su nego dobra startna pozicija za spoj lečenja i turizma. Sa druge strane, priča o tome šta nas, zašto i koliko koči, stara je skoro koliko i neka od ovih lečilišta. Nedostatak para, nedostatak zakona, nedostatak dobrih radnika... Nedostatak ambicije i državnog angažovanja. Sve po malo.

http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... %C4%87nost? (ceo tekst)
 
kakve su mogućnosti za skijalište na goliji ili je predizborna patka.
 
dorm-35.jpg

Али се зато центар сређује..
http://www.viralnova.com/horrible-dorm-conditions/
 
Niška pivara" ide u bankrot - Poreska uprava glasala protiv reorganizacije preduzeća
Petak, 14. 03. 2014.|08:39 | Izvor: Jugmedia

Iz stečaja koji je pokrenut početkom avgusta prošle godine, "Niška pivara" odlazi u bankrot, pošto je na poverilačkom ročištu Poreska uprava glasala protiv reorganizacije ove firme. Potraživanje Poreske uprave od Pivare predstavljalo je većinsko potraživanja poverilaca prvog isplatnog reda, tako da ostali poverioci nisu mogli ni da se izjašnjavaju o reorganizaciji.

http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... uze%C4%87a (ceo tekst)
 
Vraća se redovno služenje vojnog roka?
Tanjug | 15. 03. 2014. - 14:49h | Komentara: 409

Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka martovske klase, profesionalni vojnici i slušaoci klase rezervnih oficira položili su danas zakletvu u centrima za obuku u Somboru, Valjevu i Leskovcu, a načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković je tom prilikom izjavio da nije isključena mogućnost da se vrati redovno služenje vojnog roka.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/449900 ... ojnog-roka (ceo tekst)
 
Senzori u poljoprivredi - Novosadski naučno-istraživački centar "BioSense" otvorio novi pogon
Nedelja, 16. 03. 2014.|17:37 | Izvor: eKapija
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... novi-pogon

"BioSense" centar Univerziteta u Novom Sadu otvorio je u petak (14. mart 2014. godine) novu liniju za proizvodnju senzora i elektronskih i komunikacionih komponenti za primenu u poljoprivredi, biotehnologiji i monitoringu životne sredine. Pokretanje jedne od najsavremenijih linija za proizvodnju senzora u ovom delu Evrope, finansirala je Evropska komisija preko programa "InnoSense", u koji je uloženo 3 mil EUR, navela je Vlada Vojvodine na svom sajtu.

"BioSense" centar je međunarodno priznat multidisciplinarni naučno–istraživački centar i regionalni provajder naprednih informaciono-komunikacionih tehnologija za primene u preciznoj poljoprivredi, šumarstvu i zaštiti životne sredine.

Pokretanjem nove linije za proizvodnju senzora ojačana je laboratorija za mikro i nano-elektroniku, po uzoru na vodeće svetske centre u ovoj oblasti. Time je "BioSense" centar dobio naučnu infrastrukturu jedinstvenu u širem regionu, počevši od "čiste sobe" u kojoj se eksperimenti obavljaju pod posebnim uslovima, preko najsavremenije opreme za depoziciju tankih i debelih slojeva, pa sve do mernih instrumenata najnovije generacije.

Istraživači "BioSense" centra sada mogu da u našoj zemlji rade naučna istraživanja na svetskom nivou i da svojim radom doprinesu razvoju i održivosti eko-inovacija u poljoprivredi i zaštiti životne sredine - oblastima od velikog značaja za društvo. Nova naučno-istraživačka oprema omogućava istraživačima "BioSense" centra da kombinuju najsavremenije mikro i nano-elektronske tehnologije i da ostvare značajne naučne prodore u oblasti senzora za primene u poljoprivredi i zaštiti životne sredine.

Vesna Crnojević-Bengin, koordinator "InnoSense" projekta, navela je da je Evropska komisija prepoznala "BioSense" centar kao "naučni svetionik u regionu", zbog čega je i podržala njegov dalji razvoj kroz FP7 projekat "InnoSense".

Prema rečima Vesne Crnojević-Bengin, "InnoSense" je najveći projekat iz Okvirnog programa 7 do sada finansiran u Srbiji. Kroz ovaj projekat, Evropska komisija uložila je blizu 3 miliona evra u ojačavanje laboratorija i ljudskog potencijala "BioSense" centra.

- Kroz projekat FP7 "InnoSense", istraživački tim "BioSense" centra ojačan je i sa osam eksperata iz inostranstva, koji su doneli nova znanja i specifičnu ekspertizu. Pored njih, tu je i preko pedeset mladih istraživača koji svojim entuzijazmom i fokusiranim naučnim radom svakodnevno doprinose razvoju Centra - navela je Vesna Crnojević-Bengin.

Kao rezultat ovakve multidisiplinarne orijentacije, naučnog rada i saradnje sa inovativnim preduzećima i Vladom AP Vojvodine, u "BioSense" centru je osnovana i prva evropska živa laboratorija u oblasti precizne poljoprivrede.

U okviru FP7 projekta "InnoSense", u Centru je oformljena i grupu za razvoj inovacija i poslovanja, sa ciljem da omogući efektivno povezivanje rezultata istraživanja sa tržištem.
 
Zrenjanin: Čista voda - juna 2015!
Sl. Pašić | 18. mart 2014. 21:45 | Komentara: 0

Ništa od ugovora s nemačkom kompanijom, Zrenjanin mora da traži drugo rešenje. To je obećanje bivšeg gradonačelnika Kneževića sugrađanima. VTE sprema tužbu?
http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.h ... -juna-2015 (ceo tekst)
 
Vrh