Šta je novo?

Vesti iz regiona

Broj stanova u izgradnji manji za 40,2 odsto
Tanjug | 18. 03. 2014. - 14:23h | Komentara: 10

U Srbiji je prema broju dozvola izdatih u januaru, prijavljena izgradnja 318 stanova, što je manje za 40,2 odsto nego u istom mesecu 2013. godine, pokazuju podaci Republickcog zavoda za statistiku.
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/4505 ... -402-odsto (ceo tekst)
 
Porasla privredna aktivnost na početku 2014. - Ekonomisti očekuju uzlazni trend izvoza
Sreda, 19. 03. 2014.|13:49 | Izvor: Beta
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... end-izvoza

Privredna aktivnost je porasla na početku 2014. i u januaru je ostvaren rast ukupne industrijske proizvodnje od 3,8%, u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je juče urednik časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" Vladimir Vučković.

Međugodišnja stopa rasta za prerađivačku industriju bila je 7,3%, promet je imao nominalni rast od 2,9%, realna vrednost prometa u trgovini na malo je bila veća 0,6%.

- Vrednost izvoza u evrima bila je 10,7% veći, dok je uvoz u isto vreme smanjen 5,2% - naveo je Vučković predstavljajući novi broj MAT-a.

Vučković, koji je član Fiskalnog saveta, istakao je da je "januar veoma prevrtljiv mesec" i da se ti podaci uzimaju sa velikom rezervom, jer se na osnovu njega ne može pouzdano utvrditi trend.

Uvoz je u januaru vredeo 993 mil EUR, a izvoz 731 mil EUR.

Prema očekivanjima stručnjaka MAT-a, izvoz će u ovoj godini nastaviti da raste, a taj rast bi trebalo da se širi i na druge oblasti mimo automobilske industrije. Ipak, kako je objavljeno, ne može se računati na tako veliki rast kao u 2013. godini, koji je ostvaren upravo zahvaljujući izvozu automobila.

Vučković je kazao da je u januaru došlo do izuzetno velikog pada zarada, bilo da se gledaju prosečne zarade ili masa zarade. Prosečne nominalne zarade u januaru su opale 8,6%, a realna masa zarada 10,6%.

Govoreći o opštim privrednim i finansijskim kretanjima i izbornom procesu, Vučković je kazao da je ovo, ipak, "još jedan novi početak, ali u gorim uslovima". Prema njegovim rečima, ekonomiski stručnjaci "kao čobani stalno viču - vuci, vuci..., a vuk nikako da stigne, ali da to ne znači da opasnosti nema, već je ona mnogo veća nego ranije".

Profesor Boško Živković je upozorio na nepovoljne promene u oblasti problematičnih kredita i da je nekoliko negativnih procesa u realnom i bankarskom sektoru ponovo u prvi plan istaklo problem kvaliteta bilansne aktive banaka i nivo problematičnih kredita, kao i njihov uticaj na stabilnost finansijskog sistema.

Prema njegovim rečima, u toj oblasti se stanje pogoršava i trenutno od zemalja u regionu jedino Rumunija ima viši nivo loših kredita u ukupnoj aktivi od Srbije.

- Tu postoji važna razlika, jer su prognoze za Rumuniju da će doći do njihove stagnacije i smanjivanja, dok su za Srbiju prognoze pesmističke i očekuje se njihov rast i problematičnih i nenaplativih kredita - istakao je Živković dodajući da se pogoršanje očekuje i u Hrvatskoj i Bugarskoj.

On je kazao da je reč o starim, ali i novim kreditima koji su teško naplativi u oblasti nekretnina i građevinarstva.

Udeo problematičnih kredita u ukupnim kreditima u Srbiji u 2014. iznosi 20,7%, dok je u 2013. bio 18,6%. Ove godine taj udeo u Bugarskoj iznosi 17,1%, Rumuniji 21,8%, Hrvatskoj 15,1%, Madjarskoj 18,9%, Poljskoj, 8,9%, Češkoj 5,9% i Slovačkoj 5,4%.
 
Srpske firme u Švedsku mogu da izvoze skupe proizvode
Sreda, 19. 03. 2014.|14:49 | Izvor: Tanjug

Predstavnici Ambasade Švedske danas su u Privrednoj komori Srbije (PKS) predstavili način funkcionisanja državne organizacije koja ima za cilj da olakša plasman proizvoda iz drugih država na tom tržištu, za koje, kako je ocenjeno, Srbija ima dovojno atraktivne robe i usluga.
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... -proizvode (ceo tekst)
 
planovi, planovi, planovi, planovi. . . .
. . . Ugovore za sufinansiranje izrade urabističkih planova dobile su opštine Mionica, Brus, Ljubovija, Žagubica, Bela Palanka, Lebane, Titel, Veliko Gradište, Subotica, Čačak, Vlasotince, Senta, Opovo i Topola, navedeno je u saopštenju Ministarstva građevine.

Opštine su podnele zahteve za dodelu sredstava na osnovu javnog poziva koje je raspisalo Ministarstvo građevinarstva i urbanizma 11. februara 2013.
izvor
http://www.gradjevinarstvo.rs/VestDetal ... estid=9404
 
Raspisana dva konkursa za podršku poljoprivredi u Vojvodini
Četvrtak, 20. 03. 2014.|13:40 | Izvor: eKapija
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... -Vojvodini

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu raspisao je dva konkursa za podršku poljoprivrednoj proizvodnji, čime je započeta ovogodišnja konkursna sezona.

Kako je objavljeno na sajtu sekretarijata, otvoreni su konkursi za bespovratna sredstva za proizvodnju u plastenicima i za protivgradne mreže, u iznosu od 594 miliona dinara.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u budžetu za ovu godinu ima više od 6,5 milijardi dinara za programe za koje je procenjeno da su prioritetni za razvoj najznačajnije privredne grane u Vojvodini. Sredstva koja će biti dodeljena putem konkursa su bespovratna.
 
Srbija u turizmu obrnula 2,5 mlrd USD
Četvrtak, 20. 03. 2014.|12:34 | Izvor: B92
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... 5-mlrd-USD

U Srbiji je 2013. godine u turizmu i povezanim delatnostima radilo 86.400 zaposlenih i ostvaren je prihod od 2,5 mlrd USD. Po tome je Srbija 102. od 184 zemlje, objavio je Svetski savet za putovanja i turizam (WTTC).

Srbija je na 144. mestu po udelu turizma u BDP-u, koji iznosi 5,7%. Tu su pored turizma i putovanja ubrojane i investicije u putovanja i turizam, poput izgradnje hotela, kao i ulaganje u usluge i promociju, kupovina usluga za turistički sektor, poput goriva, čišćenja hotela, keteringa i IT usluga za turističke agente.

WTTC za ovu godinu u Srbiji očekuje rast zaposlenosti u turizmu za 5,6%, po čemu je Srbija na 20. mestu, kao i rast doprinosa turizma BDP-u za 6,2%, po čemu je Srbija na 44. mestu. Izgledi za dugoročni rast do 2014. nešto su manji, sa prognozom za rast prihoda od 4,5% godišnje, a za rast zapošljavanja u ovom sektoru 1,2% godišnje.

Od međunarodnih dolazaka, od kojih se prihodi vode kao izvoz, ostvareno je 1,2 mlrd USD, po čemu je Srbija na 96. mestu, ispred Crne Gore, BiH i Makedonije, ali i daleko ispod Bugarske koja je na 54. mestu i Hrvatske na 31.

Ukoliko se posmatraju turizam i putovanja bez povezanih delatnosti, u Srbiji je prošle godine ostvaren prihod od 800 mil USD, po čemu je Srbija ispod Hrvatske sa 6,1 milijardu, ali iznad Crne Gore i BiH sa po 500 mil USD i Makedonije sa 100 miliona.
 
Britanski "Albon" 18. aprila u Rumi pokreće proizvodnju klipnjača za motor
Petak, 21. 03. 2014.|08:35 | Izvor: Dnevnik

Kompanija "Albon", koja proizvodi klipnjače za motore, počeće proizvodnju 18. aprila u Rumi. Do kraja juna posao će dobiti 100 radnika, a do kraja godine radnu knjižicu će dobiti još toliko. Reč je o fabrici sa britanskim kapitalom koja se u Rumi prostire na 10.000 m2, od čega je proizvodni pogon na 8.500 m2.
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... a-za-motor (ceo tekst)
 
U Čačak stižu investitori iz Hrvatske, Italije, Rusije
Tanjug | 20. 03. 2014. - 23:51h | Komentara: 8

Izvorni budžetski prihodi grada Čačka za prošlu i tekuću godinu manji su za oko 450 miliona dinara, što je otežavajuća okolnost za funkcionisanje i izvršenje budžeta, izjavio je danas zamenik gradonačelnika, Radenko Luković, ali je istovremeno izrazio zadovoljstvo, jer su ta sredstva ostala prvredi kao podsticaj.
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/4512 ... ije-Rusije (ceo tekst)
 
Beograd i Bijeljina se povezuju autoputem?
Subota, 22. 03. 2014.|11:03 | Izvor: Nezavisne novine
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... -autoputem?

Mogućnosti povezivanja Bijeljine sa autoputem ka Beogradu i ostalim pravcima koji su definisani prostornim planovima Republike Srpske i Srbije bile su tema sastanka čelnika gradske uprave Bijeljine i predstavnika Saobraćajnog instituta CIP iz Beograda koji je održan u petak (21. mart 2014.).

Direktor Zavoda za saobraćajnice u okviru CIP-a Novica Stevanović rekao je novinarima da je reč o razradi ideja za usvajanje prostornog plana Srpske, čija je izrada u toku.

- Povezivanje Bijeljine sa autoputem E70 Beograd–Zagreb moguć je izgradnjom brzog puta ili delom autoputa koji bi povezivao ovaj autoput sa planiranim autoputem od Doboja ka Loznici, a prolaziće južno od Bijeljine - pojasnio je Stevanović.

Prema njegovim rečima, povezivanjem Bijeljine sa autoputem ka Beogradu izgradnjom 35 do 40 kilometara brzog puta od grada do Kuzmina putovanje bi bilo skraćeno na pola sata, jer postojeća saobraćajnica ide kroz naseljena mjesta, što znatno usporava putovanje.

Direktor Zavoda za stanice pri CIP-u Slobodan Marković, rekao je nakon sastanka da je, u dogovoru sa "Železnicama Srbije", urađeno i rešenje kompleksa nove železničke stanice na postojećoj lokaciji u Bijeljini.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je novinarima da se čeka na rešavanje imovinskih odnosa, čime bi bilo omogućeno preseljenje Autobuske stanice iz centra grada na lokaciju pored stare železničke stanice.

Prema njegovim rečima, želja gradske uprave, koju treba da razmatraju stručnjaci, jeste povezivanje Bijeljine preko Rače sa autoputem ka Beogradu, pravcem ka Kuzminu ili Moroviću.
 
subota 22.03.2014 | 22:50
NS: Teško povređen u tuči navijača
Izvor: Beta
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=827307

Novi Sad -- Jedan mladić iz Smederevske Palanke je teško povređen i u životnoj je opasnosti, pošto je pretučen u Novom Sadu, potvrđeno Beti u Kliničkom centru Vojvodine.

"M.S. (35) iz Smederevske Palanke zadobio je višestruke teške telesne povrede opasne po život. Pacijent se nalazi u intenzivnoj jedinici Urgentnog centra i pod stalnim je nadzorom lekara", kazali su večeras u Kliničkom centru.

Prema nezvaničnim informacijama, on je povređen u tuči između navijača fudbalskih klubova Vojvodina i Crvena zvezda, u Novom Sadu.

Zvezda je danas pobedila sa 1:0 na gostovanju ekipu Donjeg Srema iz Pećinaca. Ta utakmica igrana je u Novom Sadu, jer je policija procenila da nije bezbedno da se igra u Pećincima, zbog dolaska velikog broja navijača i malog kapaciteta stadiona.
 
Ispunjeni planski zadaci prozvodnje u RTB "Bor"
Nedelja, 23. 03. 2014.|09:54 | Izvor: Tanjug
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... -u-RTB-Bor

Radnici Rudarsko topioničarskog basen (RTB) "Bor" u januaru i februaru su, prema planu, proizveli 5.966 tona katodnog bakra, i 21.300 tona sumporne kiseline, čime je plan prebačen.

Samo u februaru proizvedeno je 2.957 tona katodnog bakra i 10.132 tone sumporne kiseline, a da bi se postigli ovi rezultati u borsku Topionicu su u februaru dopremljene ukupno 20.383 tone vlažnog koncentrata bakra, od čega najviše iz flotacije "Veliki Krivelj" koja preraduje rudu sa površinskih kopova "Cerovo" i "Veliki Krivelj".

- Zabeleženo je visoko vremensko iskorišćenje topioničkih agregata od 98 procenata, a krajem februara na zalihama je bilo oko 1.000 tona bakra. Fabrika sumporne kiseline je radila stabilno i produkovala u proseku 361 tonu sumporne kiseline dnevno - izjavio je Tanjugu direktor Topionice i rafinacije bakra RTB-a "Bor" Boban Todorović.

On je dodao da u rezervoarima ima 11.351 tona kiseline koja se planski otprema u pogone hemijske industrije u Prahovu i Šapcu.

Todorović je naveo da je u Elektrolizi proizvedeno 2.957 tona katodnog bakra, kao i 105 tona bakar-sulfata, a odbakrivanjem iz otpadnog mulja u februaru je dobijeno oko četiri tone bakra.

- Planski zadaci za februar su potpuno ispunjeni, a količina proizvedene sumporne kiseline je preko plana -konstatovao je Todorović.
 
Izvoz semena poljoprivrednog bilja veći za 41,6% u 2013. godini
Nedelja, 23. 03. 2014.|11:56 | Izvor: Tanjug

Izvoz semena poljoprivrednog bilja iz Srbije lane je povećan 41,6% u odnosu na 2012. godinu, i njegova vrednost je iznosila 118,3 mil USD, pokazali su podaci Privredne komore Srbije.
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... 013-godini (ceo tekst)
 
Korisnici slobodnih zona u Srbiji traže jednostavnije carinske procedure
Nedelja, 23. 03. 2014.|12:30 | Izvor: Tanjug
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... -procedure

Korisnici usluga slobodnih zona u Srbiji, preko Grupacije slobodnih zona, asocijacije koja okuplja sve slobodne zone, zatražiće od Ministarstva finansija da im se pojednostave carinske procedure u slobodnim zonama, izjavio je u nedelju (23. marta 2014. godine) Tanjugu predsednik Grupacije slobodnih zona Srbije i direktor Slobodne zone Pirot dr Dragan Kostić.

- Zahtevi naših korisnika se odnose na pojednostavljenje carinskih procedura i papirologije koja je u ovom trenutku prilično obimna a može da se pojednostavi kako bi se našim korisnicima olakšalo poslovanje sa inostranstvom - kazao je Kostić i dodao da će ovaj zahtev korisnika slobodnih zona biti upućen Upravi carine i Ministarstvu finansija.

U okviru slobodne zone korisnici su oslobođeni plaćanja carine i PDV-a i mnogih drugih dažbina što poslovanje u okviru zone čini i do 25% jeftinije nego obično.
 
"Zastava vozila" i kineski "JAC motors" planiraju otvaranje zajedničke kompanije
Ponedeljak, 24. 03. 2014.|15:59 | Izvor: eKapija

Predstavnici kineske kompanije "JAC Motors" i "Zastava vozila" iz Kragujevca danas su na sastanku sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem potvrdili da planiraju zajedničku proizvodnju.
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... -kompanije (ceo tekst)
 
Nemci za fabriku kožne galanterije "Merkur" nude 1 EUR
Utorak, 25. 03. 2014.|09:19 | Izvor: Dnevnik

Nekada čuvena fabrika za proizvodnju kožne galanterije, posle dve propale privatizacije "Merkur" je u stečaju pa je za nju zainteresovan nemački "Stratic"
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... nude-1-EUR (ceo tekst)
 
"MK Group" u užoj konkurenciji za Brezovicu
Utorak, 25. 03. 2014.|09:55 | Izvor: Beta
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... -Brezovicu

Četiri konzorcijuma su se pretkvalifikovala za izgradnju novog odmarališta na Brezovici, na Šar planini, a među njima i konzorcijum "MK Group", privrednika Miodraga Kostića, izveštava danas kosovski dnevnik "Zeri".

U tekstu naslovljenom "Srbi ne puštaju Brezovicu", list navodi da je "MK Group" uspela da uđe u uži krug za izbor za dobitnika ugovora o izgradnji novog odmarališta na Brezovici.

"MK Group" se pretkvalifikovala 24. marta i ušla među četiri ponuđača koji cu izrazili interesovanje da investiraju u projekat Vlade Kosova za "novu Brezovicu".

- Miodrag Kostić, jedan je od najmoćnijih poslovnih ljudi u Srbiji, izrazio je interesovanje da koristi državnu imovinu na Kosovu - navodi "Zeri" na svom Internet portalu.
 
Jagodina gradi stadion vredan 70 mil EUR
Utorak, 25. 03. 2014.|11:21 | Izvor: B92
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... 70-mil-EUR


Predsednik FK "Jagodina" i potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Goran Milanović izjavio je da se u jagodinskom gradskom naselju Tabane gradi stadion vredan 70 mil EUR.

Prema njegovim rečima reč je o velikom projektu, a stadion će imati sve što podrazumevaju najviši evropski i svetski standardi, uključujući i grejanje terena.

- Radovi su u punom jeku i izgradnja novog stadiona je ulaganje u fudbalsku budućnost Jagodine - naglasio je Milanović na godišnjoj Skupštini kluba.

Novi stadion gradi se na terenu fudbalskog kluba "Tabane Trgovački", člana srpske lige Istok, koji je filijala Jagodinaca i gde, kako je naveo Milanović, igrači Jagodine iz omladinske škole idu na dogradnju.

- Klub vodi trener sa profi licencom, zajedno sa grupom mladih i stručnih momaka. Sada "odvajamo od usta", ali cilj je da se napravi savremen, lep fudbalski teren, koji će mnogo značiti za budućnost i vratiti uložena sredstva u dogledno vreme - poručio je Milanović.

Milanović je pre nekoliko dana izjavio da je cilj Jagodinaca da se uskoro bore za šampionsku titulu u Srbiji. Jagodina je trenutno šesta u Jelen Superligi sa 30 bodova, četiri manje od Novog Pazara na mestu koje vodi u Ligu Evrope.
 
Opada proizvodnja traktora u Srbiji
Utorak, 25. 03. 2014.|10:48 | Izvor: Tanjug

Proizvodnja traktora i drugih mašina za poljoprivredu i prehrambenu industriju u Srbiji beleži pad u protekle tri godine i od 2011. do 2013. godine dostigla je ukupnu vrednost od skoro 736 mil USD, rečeno je na sastanku u Privrednoj komori Srbije.
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... a-u-Srbiji (ceo tekst)
 
Vrh