Šta je novo?

Avalski Toranj - [ Telekomunikacije | 201m ]

Каква зима? Јесен је још пуна два месеца. ;)
 
I kakav autobus do tornja, dodje se lepo nekim do podnozja i onda lepo proseta. ima samo jedna betonirana staza i nema sanse da se promasi toranj
 
Torta i kafa na visini od 120 metara

Autor: J. Nikolić Foto: M. Perić 29.10.2011. - 23:07Komentara (2)

Beograd je od večeras bogatiji za novo, jedinstveno mesto za izlazak i odmor. Otvaranje specifične kafe - poslastičarnice na 120. metru Avalskog tornja "Avalon" uveličao je veliki broj znatiželjnih građana i ličnosti iz javnog života, koje je zabavljao pevač Boris Režak.

...

167068-otvaranje-kafica-na-avalskom-tornju-foto-milos-peric-0017.JPG

166957-otvaranje-kafica-na-avalskom-tornju-foto-milos-peric-0005.JPG

167072-otvaranje-kafica-na-avalskom-tornju-foto-milos-peric-0012.JPG

167063-otvaranje-kafica-na-avalskom-tornju-foto-milos-peric-0009.JPG

167078-otvaranje-kafica-na-avalskom-tornju-foto-milos-peric-0002.JPG

167064-otvaranje-kafica-na-avalskom-tornju-foto-milos-peric-0003.JPG

167065-otvaranje-kafica-na-avalskom-tornju-foto-milos-peric-0006.JPG

167066-otvaranje-kafica-na-avalskom-tornju-foto-milos-peric-0005.JPG

167069-otvaranje-kafica-na-avalskom-tornju-foto-milos-peric-0015.JPG
 
bio sam juce (04.01.2012.) na tornju i video nesto interesantno - kad se spustite dole gde se kupuju ulaznice, pa nastavite levo iza ugla, ceka vas jedna prostorija od 70-tak kvadrata koju je iznajmio covek koji se bavi kolekcionarstvom i maketarstvom od detinjstva.

Nije nista spektakularno, ali je ok za pogledati. Ako ocekujete svetsku klasu (tipa Madurodam), onda zaobidjite, ali ako volite maketarstvo, onda svratite i pogledajte sta je sve covek skupio tokom prethodnih nekoliko decenija.

Cena ulaznice je 100 dinara. Popust za grupe preko 3 (nas je bilo cetvoro, platili smo 300 dinara).

Evo par fotki:

 
Da li su zaista oko makete montirali neravan providan debeo najlon umesto staklenih pregrada, kako izgleda na ovoj fotki? Deluje da to prilično kvari pogled ka modelima... :rolleyes:
img3385.jpg
 
jesu, kao neki pleksiglas, ali ovaj odsjaj n aslikama u realnosti ili ne postoji, ili nije tako izrazen.
 
ево две слике у пуној резолуцији са врха торња, поглед према граду и поглед према Бубањ Потоку



 
Avala mami izletnike, ali do vrha možete samo peške
Autor: M. Milojević 14.03.2014. - 00:02 Komentara (0)

Prazni tereni i tek poneka zauzeta klupa za piknik na Avali pravi su mamac za sve one koji ovog vikenda žele da se opuste u prirodi. Ipak, spremite se i za pešačenje od podnožja, jer sezonska linija do vrha kreće tek u maju. Iako sezona još nije počela, kafić na vrh Avalskog tornja radi.
http://www.24sata.rs/vesti/beograd/vest ... 9337.phtml (ceo tekst)
 
Da li ima još na forumu vas koji ste bili na starom tornju? Naravno, spolja su oni potpuno isti ali velika razlika je u samom vidikovcu koji je bio neuporedivo bolji od ovog današnjeg. Stari vidikovac je bio mali po površini i potpuno otvoren. Postojala je samo lepo urađena ograda. Nije bilo ni krova ni nekih bočnih staklenih zidova kroz koje se gleda. Već sam pisao to je razlika kao gledati kroz zatvoren i otvoren prozor. Na starom vidikovcu osećali ste se kao da ste u korpi nekog balona. Naravno problem je bio kada pada kiša ili duva jak vetar ali kad je lepo vreme... Svet je pun raznih tornjeva mnogi su i 2 do 3 ili 4 puta viši od ovog našeg ali u svima njima sa vidikovca gledate kroz staklo. Mislim da je stari vidikovac ovog našeg bio jedinstven. Neko će reći "a bezbednost". Istina ograda starog se mogla lako preskočiti (odrasli, ne deca) ali za svo vreme njegovog postojanja to se nije nikad desilo. Kad god vidim novi toranj sa tugom se setim starog vidikovca,
 
Mislim da je stari vidikovac ovog našeg bio jedinstven. Neko će reći "a bezbednost". Istina ograda starog se mogla lako preskočiti (odrasli, ne deca) ali za svo vreme njegovog postojanja to se nije nikad desilo. Kad god vidim novi toranj sa tugom se setim starog vidikovca

Bio sam i na starom par puta, i na novo izgradjenom tornju.
Cinjenica jeste da staklo umanjuje osecaj `slobode, ali je isto rako cinjenica da bi posete vidikovcu bile cesce zabranjene da tog stakla nema.
Udari vetra na torrnju koji ne gotovo na vrhu Avale umeju da budu jako neprijatni, ali sto je jos bitnije iznenadni.

Takodje mislim da izazivati sudbinu pricom kako se nije desio incident nije dobro. Posebno ako se zna da zadnjih 20 godina stari toranj nije bio otvoren za posetioce.
 
Ograda starog vidikovca je bila dovoljno visoka i nikakav udar vetra nije mogao čoveka prebaciti preko nje. Gornja ivica ograde je bila zaobljena tako da se čovek mogao lako nasloniti i uživati u čistom vazduhu, povetarcu i pogledu. Ja sam mislio naravno na samoubice. Oni su mogli bez problema da skoče sa starog vidikovca a sa novog ne mogu. To jeste bezbednije kod novog. Ali, i pored svog poštovanja ljudskog života samoubice ne mogu biti merilo. Uostalom oni imaju bezbroj načina da ostvare svoju nameru. U planu su (ili su već završeni) novi avioni ERBAS koji će moći da povezu i više stotina putnika (oko 500). Šta misliš, kada se takav avion sruši? Da li će zbog te minimalne mogućnosti odustati od izgradnje Erbasa?
 
Cekaj sta je bilo u ovj zngradi , sto nije obnovljena iza tornja ,sadasnji ima prostor ispod pristupne rampe , stari je imao bolja stakla , i ljepsi pocetak vrha ispod pocetka antene
 
Uglavnom telekomunikaciona oprema - predajnici, pojacavaci, modulatori, translatori, merne grupe...
Danas je ta oprema mnogo manja po gabaritima nego pre 50 godina, a digitalizacijom etra (DVB-T2) ce postati jos manja.
Zato je manja potreba za prostorom, mada ovaj ili slican objekat uvek moze da se doda u koliko bude potrebe.

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2
 
Toranj je trebalo obnoviti u potpunosti i precizno sa starim vidikovcem kakav je i bio. Možda je najbolje rešenje bilo da se naprave dva vidikovca,jedna veći, koji prima više posmatrača i sa staklima a iznad njega drugi, potpuno otvoren i manji kao što sam opisao.
 
KAFE AVALSKI TORANJ Od atrakcije ostao samo sudski spor
Radmila Bulatović | 20. 09. 2014. - 20:09h | Foto: Jelena Vučetić | Komentara: 0
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/496539 ... udski-spor

Umesto da kafe poslastičarnica na vrhu Avalskog tornja bude turistička atrakcija zbog pogleda i usluge - tri godine bila je predmet tužbi.
515768avalski-toranj-01r.jpg

Danas je ovako: Da biste došli uopšte do kafea morate da platite kartu uz koju dobijete besplatno piće

Javnost je s namerama da se na vrhu tornja otvori kafe pre tri godine bila upoznata nesvakidašnjim kastingom za - stjuardese. S obzirom na to da se nalazi na takvoj visini, zakupac prostora, preduzeće "Smooth & Touch" imalo je originalnu ideju da se gosti zaista i osećaju kao u avionu.

Kada je kafe bar spektakularno otvoren 29. oktobra 2011, a mlade i nasmejane devojke zaista služile goste obučene kao stjuardese, ništa nije slutilo na vrtoglavi obrt koji je usledio samo nekoliko dana kasnije.

Mirno rešenje

U JP "Emisione tehnike i veze" potvrdili su za "Blic" da je u toku nekoliko sudskih sporova oko kafe bara. "U toku su i pregovori za mirno rešenje svih spornih pitanja uključujući i vraćanje "Smooth&touch" u prostor Avalskog tornja", kažu u JP "Emisione tehnike".

Kafe bar je zatvoren, jer je JP "Emisiona tehnika i veze", u čijoj je nadležnosti briga o Avalskom tornju, raskinulo ugovor, a kafe bar na vrhu i prostor na platou predviđen za restoran, iznajmilo drugoj firmi.

Tri godine trajali su sudski sporovi, tužbe, ročišta a Privredni sud u martu ove godine, a kasnije i Privredni apelacioni sud, potvrdili su da je ugovor koji je zaključen 9. juna 2011. i dalje na snazi, i da je jednostrano raskinut.

- U JP "Emisiona tehnika i veze" niko ne poštuje odluku Privrednog suda, jer nam ne dozvoljavaju da se vratimo u prostor na Avalskom tornju, a presuda je doneta pre šest meseci. Osim toga što smo nasilno izbačeni iz kafea, sadašnji zakupci koji su tu nelegalno, koriste svu našu opremu, u koju smo uložili 65.000 evra – kaže Predrag Stefanović, menadžer preduzeća "Smooth & Touch".
515769avalski-toranj-02r.jpg

Ideja je bila da goste služe devojke obučene kao stjuardese

Razlog za raskid ugovor bio je navodno "neuredno i neblagovremeno plaćanje zakupnine".

- Privredni sud je presudio da se nisu stekli ni ugovorni ni zakonski uslovi za raskid ugovora jer smo u oktobru odjednom primili fakture za četiri meseca, što je suprotno ugovoru, ali smo obavezu platili sa zakašnjenjem koje nije bilo duže od sedam dana - kažu u "Smooth & Touch".

U ovom preduzeću nameravaju da podnesu krivične prijave.
- Nadležni iz "ETV" su pokazali spremnost da nastavimo da radimo, ali, sve se na tome završilo. Nisu učinjeni koraci da se zaista vratimo.Pretrpeli smo veliku štetu što sve ovo vreme nismo mogli da radimo, ali i time što neko drugi koristi našu kompletnu opremu - zaključio je Stefanović.
 
Pa lepo se oni prepucavaju ali u suštini su nase pare za toranj a njihov biznis od tornja
i jedne i druge bi najurio ,,onom,, motkom iz našeg tornja
 
Sto bi najurio ove prve ako su regularno dobili posao a posle im neko oduzeo to sa sve opremom u koju su ulozili. Mnogo me nervira ta histerija narodne pravde gde bi svi nekoga na dozivotnu i smrtnu kaznu i na oduzimanje svega bez ikakvog uporista u pravu.
 
Igore + od mene. To sakrivanje iza pojma narod je zapravo izraz nemoći. Zaostavština prošlog vremena, koja parališe um i sprečava da nove generacije artikulišu svoje mesto u društvu kao individue i građani. A to bi, osim hrabrosti da se činjenicama pogleda u oči, zahtevalo i društveni angažman (solidarnu zajedničku borbu), koji tek nakon dugo vremena donosi trajne promene. Ljudi na takav napor nisu spremni, iz različitih razloga. Dok im pred očima bande razvlače sve, još malo pa će ostati samo u gaćama. Najzad, i to je nekakav izbor, zar ne?
 
Vrh