Šta je novo?

Rekonstrukcija davno srušenih zgrada

Ovu zgradu je moguce obnoviti jer se na njenom mestu ne nalazi nista.
1970-1314892493-2374-rc7fnt.jpg


Hotel-Srpski-kralj-pocetak-20-veka.jpg


Steta sto se na nju zaboravilo prilikom projektovanja ovoga.

a1pu1.jpg
 
To je zgrada hotela sprski kralj ,tacno moze da se obnovi mozda ce to naslednici i uraditi
 
Eh naslednici, tesko da ce se to desiti, denacionalizacija zestoko koci razvoj grada i to u centru gde nam je najbitnije.
Mozda bi u ovakvim slucajevima drzava trebala da 'obnovi' te zgrade, pa ih onda vrati vlasnicima onakve kakve su ih izgubili, a ne da decenijama stoje placevi u korovima ili neuredjeni.
 
nombre":1a797l45 je napisao(la):
Steta sto se na nju zaboravilo prilikom projektovanja ovoga.

a1pu1.jpg

Meni se ovaj projekat idejno generalno dopada, sem onog dela objekta koji je predvidjen upravo na mestu hotela SK.
Mislim da su malo preterali sa visinom.

PS: U okviru ovog projekta planirano je delimicno obnavljanje fasade hotela SK, ali stilizovano u sklopu nove staklene fasade.

et6uyo.jpg


Mislim da bi ovo ustvari bilo idealno mesto za novu veliku gradsku galeriju, umesto na trgu Republike...
 
Treba potpuno obnoviti hotel "Srpski kralj". On je 6 aprila 1941 (kako sam čuo) dobio pun pogodak i odmah je bio srušen do temelja. Skoro svi gosti hotela i osoblje su poginuli. Među gostima je bilo i mnogo stranaca. To je bio jedan od najuglednijih hotela u gradu. Bitno je obnoviti zgradu ali kompletno ne delimično. U zgradi ne mora biti hotel već neka druga kulturna ustanova, može i galerija. Uz dobre arhitekte obnova zgrade hotela neće nimalo smetati izgradnji onog supermodernog hotela u Rajićevoj ulici. Tu izgradnju čekamo već preko 10 godina. Zar je nemoguće postići dogovor sa naslednicima?
 
2265DOM-SVETOG-SAVE1.jpg

zgrada koja je bila na mjestu danasnje ruske ambasade
 
Ovdje je mozda naj zgodnije gradjevinske dozvole nekad u kraljevini Srbiji
10407250_513480515447896_4009174569757626317_n.jpg

Šta reći! Na jednom dvolistu papira osnove, presek, izgledi opis i dozvola izvođenja. iz 1899.godine. Ostalo su znali majstori preduzimači. Danas su se projekti udebljali, administriranje uvećalo, a samo broj dozvola smanjio. Eh, šta ti je progres!"
sa ssc smederevo 991
 
Babyaardvark":63wbql5z je napisao(la):
http://www.24sata.rs/vesti/beograd/vest/investitor-srusio-kucu-brace-baruh/146588.phtml

Зашто уопште говорити о обнови старих срушених зграда, кад их београдомрзитељи и даље руше :oops: :bash:


Šablon:
"nabave" kuću koja ima istorijsku i arhitktonsku vrednost, ima neki stepen "zaštite"
godinama je namerno ne održavaju i puštaju da propada
sruše je za sat vremena na neradni dan

Zaposleni u Zavodu za zaštitu spomenika kulture bi trebalo da se zamisle: ako je bilo oportuno da se administrativno promeni nivo neželjenog sastava u mleku (i sl.), onda takođe može da se dogodi da se ukine i Zavod kao i njihova radna mesta, pošto stvarne zaštite spomenika kulture - jednostavno nema.
 
Javili se svi, JOB, sadašnja vlas' kojoj je kao jako žao i koja krivi ove iz DS pre njih, itd...

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=887811

i od cele papazjanije izdvojiću samo ovo, sa kraja članka:

Prema informacijama kojima raspolaže Zavod za zaštitu spomenika kulture, objekat je podignut početkom 20. veka. Zgrada je do 30tih godina bila vlasništvo Smiljke Marković, a od 1936. godine Živka Hajima Baruha, trgovačkog agenta iz Ciriha, a ne braće Baruh, kako su to objavili pojedini mediji.

i jedan komentar:

Davnih 70-tih su nas u osnovnoj skoli koja nosi ime brace Baruh ucili da je nasa skola podignuta na mestu njihove kuce, i ulica u kojoj se nalazila ta kuca je dobila isto ime. Jeste da je u modi da se govori da su nas 50 godina lagali ali nesto vise verujem svojim uciteljima i nastavnicima nego danasnjim tabloidima... sta se sem neznanja novopecenih "Beogradjana" krije iza cele price? Verovatno neki dnevni politicki obracun, pustena "buva" u medije a da niko nije proverio pozadinu,
(dorcolac, 13. avgust 2014 16:57)


Meni je pre svega žao jedne pristojne predratne građanske kuće koja je nestala i jedne ulice koja sve manje liči na sebe. Prethodne generacije Beograđana su se dostojno odužile Baruh burazerima, i zahvajujući školi, ulici i horu oni nikada neće biti zaboravljeni.
Kuća, bila njihova (u šta sve više sumnjam) ili ne, nije morala da nestane, i Jovanova ne mora da liči na vračarsku novogradnju.

A na samom kraju ulice Braće Baruh, u onom suženom delu, ima nekoliko užerica, pravih dorćolskih, viđenih za rušenje. Zar je taj donji deo toliko odbojan investitorima?
 
Да ли je ta кућа била употребљива, јел неко ту живео?
 
Ма није нико ту живео, ови што су је срушили и јесу власници, али није у томе ствар.
Ову кућу је требало сачувати.
 
Ја бих пре рекао, да кад је у питању заштита споменика културе тј у овом случају заштита амбијенталне целине ,намерно остављено простора за лов у мутном.
 
Ту ти не бих противуречио.
 
mislim da realno kuća nije bila vredna čuvanja. ne vidim ništa specijalno na njoj.
 
A cemu onda status predhodne zastite i ambijentalne cijeline ,odes u zavod za upropastavenje spomenika platisk das kovetu kome trrba dovljno debelu i nema problema
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=285030#p285030:3cgkaf0v je napisao(la):
mekbejn » Uto Jun 10, 2014 9:55 am[/url]":3cgkaf0v]Sinagoga postoji u Zemunu, samo je još Vojvoda dao u zakup i treba je vratiti Jevrejima:

Sinagoga_Zemun.jpg
ne znam koji je trenutno status ovo sinagoge tj. ko ima pravo svojine nad njom.
Ali vracati ga u funkciju za par stotina jevreja u gradu je apsurd pogotovo jer vec postoji hram u funkciji. Ne ulazim u to da li je ili nije nacionalizovana i ko polaze pravo na nju.

U Nisu je dobro resen status gradske sinagoge s`obzirom da je clanove jevrejske ajednice moguce na prstima izbrojati.
vikipedija
Због неупотребе и пропадања зграде нишке синагоге, Градске власти Ниша су 1970. Јеврејску општину условили, да зграду синагоге продају или ће јој се због неупотребе зграда одузети. Исте године зграду синагоге купио је Народни музеј у Нишу, под одређеним условима, које он нажалост није испоштовао. Након привремене санације, зграда је прво коришћена као изложбени простор, затим као продајни салон намештаја, магацински простор, да би нешто касније престала њене употреба а објекат, без икакве намене, је поново препуштен зубу времена.

Због архитектонских и историјских вредности 1986., зграда нишке синагоге је стављена под заштиту државе али због недостатка новчаних средстава, тек у јесен 2001. започело се са њеном санацијом и реновирањем, које је након бројних проблема окончано свечаним отварањем 2009. Синагога је преименована у вишенаменски „храм“, културе, на велико задовољство грађана Ниша, али и Јеврејске заједнице у Србији јер је су синагоги враћени стари сјај, сва обележја из времена њеног оснивања.

Данас се синагога у Нишу, уместо за верске обреде користи као „храм културе“, за одржавање бројних изложби концерата, књижевних вечери итд. У њој уместо проповеди Рабина и гласова личних молитви Јевреја, одзвања музика и песма са многобројних концерата, глас песника са књижевних дешавања, или „глас“ тишине са бројних изложби и музејских поставки.
 
Pošto je zabranjeno majku pominjati u kontekstu smrada na ovom forumu uputiće sve na moj prethodni post na ovoj temi.

objekti bez vernika završavaju kao sinagoga u Nišu pre prenamene.
Namenu sinagogi je lako nać.
finansiranja prenamene objekobjekata u memorijalne centre ili muzeje sećanja na žrtve holokausta lako naći jer država Izrael odvaja velika sredstva za iste.
 
Ne mislim da Jevrejsku opstinu treba uslovljavati bilo cim. To sto njih malo koristi sinagogu je direktna posledica necega za sta su sami Jevreji najmanje krivi, tj holokausta. Zemunsku sinagogu im treba vratiti. I uopste, treba da pazimo tu zajednicu, tj ono malo sto ih je ostalo, jer oni Srbiju cine boljom. A, izuzev Izraela, koji je zbog ratne situacije poseban slucaj, stepen prosperiteta i srece u nekoj zemlji je uglavnom u vrlo pozitivnoj korelaciji sa velicinom jevrejske zajednice u zemlji. Izmedju ostalog i zato sto oni biraju da zive tamo gde je dobro.
 
Danas je dan sjecanja na holokaust drzava Srbija je duzna da vrati imovinu jevrejskoj zajednici sprema se i poseban zakon po kome ce objekti koji su pripadali jevreima a ostali bez naslednika biti prepisani jevreskoj zajednici Srbije kao na primjer knjizara Geca kon u knezu .
 
Danas tekst u Novostima, da je Evangelisticka crkva vracena originalnim vlasnicima. Nazalost, nema vesti na website-u.
Naravno mislim na Crkvu u Zemunu na uglu Tosinog bunara i Jakuba Kuburovica.
Ljudi cesto grese pa misle da je u pitanju sinagoga. U pitanju je ovaj objekat : https://goo.gl/zGcbBW
 
Vrh