Šta je novo?

'Južni tok' - gasovod kroz Srbiju

Lignit i ostala čvrsta goriva imaju pogubne uticaje na nas preko životne sredine
jalovišta,pepelište, smog, kisele kiše, boleštine...... London, Obrenovac...
to su reči koje kod svakog razumnog čoveka pale crvenu lampicu
U krajnjem slučaju zar nije bolje sačuvati naše (ograničene) energetske izvore

nensav wrote:
Ovde ne pricamo o gasu kao sirovina u tehnoloskom procesu, nego kao energent.
Malo pojednostavljenje
U naselju imam toplanu koja isporučuje i toplu vodu umesto bojlera svih 12 meseci :kk:
Obožavam kafu na svojoj terasi , da me obavija dim od sagorelog lignita iz dimljaka toplane
najverovatnije ne bi bila tako lepa niti bi mi lekari dozvolili da je pijem nego bi gutao pilule
te kad saberem cenu lignita + pilule ili samo plin bolje plin :lool:

Sa uvodjenjem zagubljenog poštenja u gasnom sistemu
sigurno bi došlo do neke korekcije cene (kao kod struje za inust. i domać.)

Nama za ikakav boljitak je primarno zaposljavanje
a kako privuči i otvoriti fabriku bez povoljnosti jeftinog energenta za fabrike
a privlačenem smanjivanjem poreza i taksi gube gradjani kroz smanjivanje javnih ustanova i službi
Nema fabrika, nema posla, pa nema ni para - :(
Ma koliko da je cena niska bilo čega -bez para onda sve je i skupo (pa i gas)

Nadam se da je ovo razumljivo svima nama
i da treba jako ,,pritisnuti,, nadležne, da se gasovod sto pre završi :D
 
Svet posmatras crno-belo. Nema idealnog resenja. Teremoelektrane ne moraju da zagadjuju okolinu, postoje filteri i slicne stvari.
Gas je cistiji energent, tu nema dvojbe, ali vidish sta se sve desava u svetu... ne valja da budemo zavisni.
U svakom slucaju treba diversifikovati snabdevanje energentnima, treba i gas, i ugalj, i hidro, i sunce, i biomasa, ali sa akcentom na to sto vec imamo i sto ne moramo da kupujemo.
I konacno treba i da STEDIMO malo, ovako mala zemlja previse trosi energije.
 
Gasprom: Izgradnja ''Južnog toka'' u Bugarskoj i Srbiji od leta
Tanjug | 26. april 2014. 12:55 | Komentara: 0
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... ji-od-leta

Projekat izgradnje gasovoda ''Južni tok'' biće realizovan strogo po planu, a glavna izgradnja dela na teritoriji Bugarske i Srbije počeće na leto ove godine.

eko-juznitok620x0.jpg

Projekat izgradnje gasovoda ''Južni tok'' biće realizovan strogo po planu, a glavna izgradnja dela na teritoriji Bugarske i Srbije počeće na leto ove godine, saopštila je Uprava za informacije ruske energetske kompanije ''Gasprom'', a prenosi Glas Rusije.

''Danas samo 'Južni tok'' može da pruži Evropi realne dodatne garancije za energetsku bezbednost'', navodi u saopštenju direktor Gasproma, Alekseja Milera.

Prve količine gasa biće dostavljene gasovodom krajem 2015. godine.
 
Početak izgradnje Južnog toka kroz Srbiju u julu - Uskoro stiže kredit od "Gazprom"-a
Četvrtak, 29. 05. 2014.|15:55 | Izvor: eKapija
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... -Gazprom-a

Izgradnja gasovoda Južni tok u Srbiji mogla bi da počne u julu ove godine, do kada će biti gotov izbor izvođača radova. To je danas najavio direktor sektora za međunarodne projekte kompanije "Gazprom" Aleksandar Siromjatin.

On je izjavio da bi uskoro trebalo da bude određen pobednik na tenderu za izvođača radova, a najranije za tri nedelje će biti potpisan ugovor sa izvođačem radova.

- Očekujemo da već u julu počnemo radove na gasovodu kroz Srbiju - rekao je Siromjatin novinarima u pauzi konferencije "Uloga Srbije na energetskom tržištu Balkana" koja je održana danas u Privrednoj komori Srbije.

Takođe, Siromjatin je najavio da bi do polovine juna trebalo da bude potpisan zajam "Gazproma" za finansiranje izgradnje "Južnog toka".

- Aktivirani su razgovori o odobrenju kredita "Srbijagasu", i naglasio da će kamata biti niža od tržišne. Kredit za finansiranje Južnog toka biće po najpovoljnijim uslovima sa kamatom manjom od tržišne. Malo je kompanija koje bi ponudile kamatu od oko 4% - naveo je direktor sektora za međunarodne projekte kompanije "Gazprom".

Siromjatin je napomenuo da će nakon potpisivanja ugovora o kreditu, novac istog momenta biti prebačen "Srbijagasu" koji će taj novac uložiti u kompaniju Južni tok Srbija i da posle toga mogu da počnu radovi na gasovodu.

Na pitanje da li EU može zaustaviti Južni tok, Siromjatin je rekao da Evropska komisija, pre svega treba da dostavi svoje primedbe na taj projekat i obrazloženje onoga što im ne odgovara u vezi Južnog toka.

- Vode se pregovori sa EU u vezi primene odredbi Trećeg energetskog paketa na Južni tok. Nadam se da će se to pitanje pozitivno rešiti.

Siromjatin je istakao da se projekat gasovoda "Južni tok" odvija po planu, a da je ukrajinska kriza samo pokazala da je urađena "prva stvar time što je početa realizacija izgradnje tog gasovoda".

Komentarišući nedavnu najavu predsednika Rusije Vladimira Putina da je moguća revizija projekta Južni tok tako da prolazi samo kroz zemlje koje nisu članice EU, Siromjatin je rekao da postoje različite varijante gasovoda i u zavisnosti od situacije, trasa gasovoda može da se izmeni.
 
....moguća revizija projekta Južni tok tako da prolazi samo kroz zemlje koje nisu članice EU, Siromjatin je rekao da postoje različite varijante gasovoda i u zavisnosti od situacije, trasa gasovoda može da se izmeni.
Kako to do naseg ,, ostrva,, :roll:
eu-map.png
 
Mislim da treba ostaviti po strani politicko kalkulantske price tipa ici ce kroz zemlje koje nisu EU i slicne.
Ciljno trziste za ruski gas su svakako zemlje EU. Juzni tok nije projekat bratske pomoci Srbiji, vec dugorocni projekat vezan za stabilnost isporuka gasa koji je od koristi i korisniku i isporuciocu gasa.
Trenutni zastoj realizacije projekta je izvesan, jer se pored geopolitickih faktora ponovo uplice i ekonomski - ko je vlasnik gasovoda, ko naplacuje tranzit.
Kljucno je po meni to, da i jednoj i drugoj strani odgovara da se gas za trziste EU i dalje doprema iz Rusije.
Vlasnici krupnog kapitala naravno igraju svoju igru pokusavajuci birokratskim merama preko Brisela da ugrabe sto veci deo kolaca za sebe. Sa druge strane ni Rusi nisu majka tereza, ali su spremniji da podele udeo sa zamljama kroz koje bi prolazio gasovod.
Prica o 'monopolu' i borbi protiv istog je naravno maska i sarena laza, jer ne videh da je EK ili neka druga EU institucija dala preporuku da se Bugarskoj, Madjarskoj, Srbiji ili drugim zemljama kroz koje prolazi trasa, odobre povoljna finansijska sredstva kojima bi bili vecinski vlasnici gasovoda na svojoj teritoriji a samim tim i vecinaki vlasnici celog juznog toka.

Naravno da politika i geostrateske igre cine ozbiljan faktor u kreiranju sveta, ali trenutni zastoj na realizaciji ovog projekta ne bi trebalo dozivljavati kao odustajanje od realizacije, vec samo kao oroceno odlaganje.
Bar ja to tako shvatam.

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2
 
"Poštovaćemo zakone EU, ali..."

Beograd -- Ambasador Bugarske u Beogradu Angel Dimitrov rekao je da će Bugarska poštovati zakone Evropske unije, ali da je za njih izgradnja gasovoda Južni tok veoma bitna.

Dimitrov je za agenciju Beta, nakon otvaranja izložbe fotografije na Kalemegdanu, kazao da će informacije o izgradnji Južnog toka i usklađivanju sa zakonima EU biti uskoro poznate.

"Glavni okvir je da će Bugarska poštovati zakone Evropske unije, ali mi imamo interes u izgradnji Južnog toka", kazao je Dimitrov.

Evropska komisija je ranije ove nedelje zatražila od Bugarske da odloži početak izgradnje gasovoda Južni tok na svojoj teritoriji zbog kršenja propisa Evropske unije o energetskom tržištu.

Evropska komisija je obrazložila da izgradnja Južnog toka u EU mora sačekati da se dodatnim pregovorima ugovori koje su članice EU sklopile o učešću u Južnom toku usaglase s propisima EU.

Južni tok treba da ruski gas dovede do potrošača u EU preko akvatorijuma Crnog mora, Bugarske, a potom Srbije i Madjarske.

http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2014&mm=06&dd=05&nav_id=857280
 
Evropska komisija izgleda previđa da rusi imaju jednu bitnu stvar u svojim rukama - mogućnost da u sred zime isključe gas i da onda pregovaraju o uslovima za izgradnju Južnog toka.

Treba primetiti i da EK i njeni komesari često bivju zaobiđeni prilikom donošenja odluka, jer odluke ne donosi EK već Savet ministara. Uostalom to smo i mi iskusili nekoliko puta. EK je predlagala status kandidata za Srbiju, ali je Savet ministara, na insisitiranje par članica, sve odložio. Isto je bilo i sa datumom za otpočinjanje pregovora...

Ne bih pridavao previše pažnje galami koja dolazi iz EK ili još gore Evropskog parlamenta, dok Nemačka i Francuska vlada ćute.
 
MIHAJLOVIĆ: Srbija mora da odloži početak gradnje Južnog toka
Ponedeljak, 09. 06. 2014.|09:03 | Izvor: Tanjug
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... BEnog-toka

Zorana Mihajlović Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, povodom odluke Bugarske da na zahtev Evropske komisije suspenduje radove na izgradnji gasovoda Južni tok, izjavila da će Srbija morati da odloži početak gradnje tog gasovoda.
- Bugarska je čvorište, pa samim tim, dok se ne okončaju razgovori Bugarske sa Briselom i Evropske unije sa Rusijom, i mi stojimo. Ili dok Rusija ne promeni rutu. Ali svakako, rezultat i jednog i drugog scenarija znači odlaganje radova u našoj zemlji - rekla je Mihajlovićeva za današnji "Blic".

I ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić naglašava da budućnost projekta zavisi, pre svega, od dogovora Evropske komisije sa zemljama članicama EU i Rusijom.

- Južni tok je za nas važan i kao razvojni i kao energetski prjekat, ali je jasno da je Srbija samo jedna od država kroz koju gasovod treba da prođe, a da smo, pritom, jedina država u ovom projektu, osim Rusije, koja nije članica EU - rekao je Antić.

Bugarska je obustavila radove na projektu Južni tok, saopštio je u nedelju bugarski premijer Plamen Orešarski, nakon susreta sa grupom američkih senatora.

- Primili smo zahtev od Evropske komisije (EK), nakon čega sam maložio suspendovanje radova. Dalje aktivnosti će biti jasnije nakon dodatnih konsultacija s Briselom - izjavio je Orešarski, a prenosi Itar-Tas.

EU je u sredu zatražila od Bugarske da obustavi realizaciju Južnog toka. Predstavnica EK za energetiku, Sabina Berger, navela je tom prilikom dva pravna razloga za takav korak. Jedan je zahtev EK za usaglašavanje bilateralnih vladinih sporazuma za izgradnju Južnog toka sa normama Trećeg energetskog paketa.

Pored toga, Brisel je osumnjičio Bugarsku za narušavanje evropskih pravila prilikom raspisivanje tendera za izgradnju infrastrukturnih projekata i davanja privilegija ruskim i bugarskim kompanijama.
 
Доста нас спомињу овде
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MSX55INRBRU[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zTHMoA0hmz8[/youtube]
 
spatiotecte":2502qmku je napisao(la):
CBET":2502qmku je napisao(la):
Јужни ток никада, понављам, никада неће бити изграђен.

Stvarno si pesimista!

Ово сам написао у марту. И био сам у праву.

И нема ту никаквог песимизма. То је могао да види свако ко има очи да види.
 
da, bravo pogodio si, ja sam pomalo sumnjao da ce da se gradi, ali imao sam neke nade. Kada mi mozemo da sagledam neke stvari, verujem da su politicari koji imaju znacajno bolje informacije znale. Ali zasto se ovako igra ova igra, ne znam
 
Ja bi rekao da bacuske tvrde pazar sa evropom , ako gasovod ode iz turske u grcku sto je eu onda moze preko makedonije do srbije
 
Што ће вероватно и бити јер ће заобићи Бугарску коју уцењује еу, а проћи кроз Грчку којој је сваки евро битан.
 
ma to su vece igre, ljudi moji
gradice se ako se EU izbori za to kod gazda...
Bugari? Oni se pitaju isto koliko i mi ;)
 
Misls ujka sema , bas me zanima oce li u svjetlu toga francuzi ispruciti mistrale rusima ili ce da plate penale koji su jezivi
 
ankl, ankl...
ako se otrgnu i izaberu za oko 40% jeftiniji energent gasovod ce se graditi.
u protivnom uvozice brodovima `ukapljanu varijantu` sa kao spanci i britanci, sto je svakako skuplje i komplikovanije.
 
да парафразирам једног лика из газпрома. Рекао је нешто као Европа је имала прилику да им Русу доведу гас пред кућу,сад ће кад им буде хладно морати да узму пакет и оду до границе Турске и Грчке и напуне га гасом, могу комотно и Трећи енергетски пакет, алудирајући да су џаба правили закон којим могу уцењивати Бугарску кад је сад неприменљив на Турску. А Турски премијер онако кроз зајебанцију каже како Турска ово не ради да би пркосила европи и да је даље свим силама за евроинтеграције.

Ко зна шта ће се овде све дешавати.
 
Evropska Unija se mnogo igra sa Rusijom i voli da je ucenjuje ali kad prekipi rusima, lepo ce im zavrnuti gas u sred zime pa ce malo pravila igre da se promene.
 
A ukrjina je vec dosla da moli zima stize sad ce i ostali u red ,mole ukrinci za struju , jer ponestaje uglaja iz dombaskog basena , probali su da u nuklearci korsite americko gorivo , pa umalo da naprve novi pripjat
 
Bice rata deco, da vam 'cika laki' kaze...
Ako ne 'sutra' ono 'prekosutra'.
 
Vrh