Šta je novo?

Bioskopi

Inace na rasprvu oko statusa bg filma javio se i nik djikanovic lopina iz londona preko skajpa , bio je srdjan dragojevic , radnici bg filma itd , Instlacije su ispitane sto se koriste su bezbjedne , sva struja se gasi na razvodnoj tabli , nocu , takdoej pp aparati su rsporedjeni po zgradi
 
Sta kaze cika iz londona,

Ja sam svratio posle 16h bila je projekcija u toku malo sam sa ulaznih vrata bacio pogled na film i obisao terasu za projekciju koja odlicno izgleda.
 
Nista lupeta , na svako pitanje je odgovaro sa necujem , na ptianje ima li sta protiv , zauzeca prostora kaze da nema da je firma bg film u blokadi a da je vlasnik bg firma filma sa kipra ldp tako nesto , i da je krivicnu prijavu protiv nn lica podnjeo zakonski zastupnik bg filma neki lik za neovlscen upad u prostor, privatnu svojinu .Bice snimak i transkript skoro , jedna bakica je bila odlicna , ispricala cjelu istoriju bioskopa od prije II sv rata,kad je tu bio bioskop koloseum , gdje je kozara bila je uranija , sve je to nacjonlizovano 1946 i za sve postoje papiri neke sam stvio na forum evo i ovdje da se nadje

dsc03156.jpg


dsc03155.jpg


dsc03153.jpg


dsc03161.jpg


dsc03160.jpg


dsc03159.jpg


dsc03158.jpg


dsc03157.jpg


ovo su papiri iz 1945/46 i projekti iz kasnijeg perioda

dsc03152.jpg


dsc03151.jpg


dsc03150.jpg


dsc03149.jpg


dsc03147.jpg


dsc03145.jpg


slavica karaburma

dsc03146.jpg
 
TRIBINA U BIOSKOPU ZVEZDA Poništite privatizaciju Beograd filma!

M.Marijanović | 26. 11. 2014. - 22:12h | Foto: D.Milenković | Komentara: 0
Pokret za okupaciju bioskopa održao je večeras u bioskopu "Zvezda" tribinu o privatizaciji "Beograd filma" i posledicama koje ona ima na kinematografiju i kulturu grada.


Veliki broj Beograđana okupio se na tribini u bioskopu "Zvezda"
- Pokušavamo ovom tribinom da nađemo rešenje za bioskop "Zvezda". Podržali su nas ljudi iz filmskih udruženja koji su izneli svoje ideje vezane za privatizaciju
bioskopa - rekao je jedan od članova Pokreta za okupaciju bioskopa.

Tribini su prisustvovali Milanka Janošević, bivša predsednica Nadzornog odbora
"Beograd filma", Dragan Jeličić, nekadašnji urednik programa u Beograd filmu,
Srđan Dragojević, reditelj i član Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije, Branimir Stojanović, član kolektiva “Učitelj neznalica i njegovi komiteta” i Svebor Midžić, radnik u kulturi.


Aktivisti su preuzeli i uredili bioskop "Zvezda"
Na tribini se nekoliko sati debatovalo o tome šta je državna svojina, a šta privatna i javna, kao i šta preduzeti po pitanju privatizacije bioskopa. Do definitivnog rešenja učesnici tribine nisu došli.

Grupa mladih filmskih autora, kulturnih radnika i građana, tražila je da se
privatizacija poništi i da se studentima dozvoli da upravljaju bioskopom.

I narednih dana u bioskopu "Zvezda" održavaće se tribine kako bi što pre rešio problem ovog kultnog beogradskog mesta.

- Stupili smo danas putem Skajpa u kontakt sa bivšim vlasnikom "Beograd filma", Nikom Đivanovićem, međutim on nas je uputio da se obratimo firmi "LBP" u čijem vlasništvu je trenutno i ovaj bioskop - kaže jedna od članica Pokreta.


Ispred bioskopa potpisuje se peticija za njegovu obnovu
Ispred bioskopa "Zvezda" pokrenuta je i peticija sakupljanja potpisa za njegovu obnovu.

Za svega dva dana od pokretanja peticije prikupljeno je preko 2.000 potpisa sugrađana.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/514564 ... grad-filma
 
Kosmaj_IB_01-2195-1-2_675x0.jpg

ovog vise nema kosmaj sala je prazna bez stolica ociscena , prokisla , ceka novu namjenu vjerovatno studio , treci vlasnik po redu
 
Sa aktivizma prelazimo malo u komercijalu - ako neko razume rumunski, iz poslednje rečenice ovog teksa može zaključiti da indijski bioskopski lanac "Cine Grand" planira dolazak i na naše tržište.
 
Rasvjeta ponovo radi uskoro i grejanje u projekcjonoj sali
dsc03233.jpg

Bioskop ''Zvezda'' je među najstarijim bioskopima u gradu. Zgrada je podignuta 1890. godine i pod ingerencijom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture. U jednom delu objekta je bio atelje prvog dvorskog srpskog fotografa Milana Jovanovića, a u drugom delu je 1911. godine podignut bioskop pod imenom "Koloseum". U bioskopu je 29. decembra 1929. godine priređena prva tonska projekcija filma u Srbiji. Bilo je to ostvarenje "Dama sa trotoara", sa meksičkom glumicom Lupe Velez u glavnoj ulozi.

Sadašnji naziv bioskop nosi od Drugog svetskog rata. Ima salu pristojnog izgleda, kapaciteta 522 sedišta, a od nedavno i novo DTS ozvučenje. Poslednjih godina ovde se prikazuju uglavnom komercijalni filmovi.

http://www.sinemagija.com/Adresar+biosk ... ezda.shtml
 
Саучесник лопова обнавља биоскоп Балкан

Ко Београду враћа биоскоп „Балкан”
Иза реновирања кино-сале у Улици браће Југовића стоји Саша Марчета, осуђен као саучесник Николе Ђивановића, незванично сазнаје „Политика”


Скидање скела са обновљене фасаде здања у Улици браће Југовића најава је повратка у живот биоскопа „Балкан”, кога је, у мутним водама приватизације „Београд филма”, заједно са још 13 кино-сала, удавио Никола Ђивановић.
Иронија је да ће „Балкан”, како незванично сазнајемо, васкрснути вољом и новцем Саше Марчете, који је, уз Ђивановића, осуђен због малверзација којима је уништено најстарије српско предузеће за производњу, дистрибуцију и приказивање филмова.
http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/ ... an.sr.html
 
dsc03283.jpg

Ulaz ponovu u punom sjaju
Grijanje ce proradit od utorka i moze se reci da bioskop vec normalno ustaljeno funkcjonise projekcije idu bez problema kasnjenja
 
Radi se izloacija kako sala nebi prokisnjavala
dsc03302.jpg

I malo umjetnosti
dsc03301.jpg
 
Nadam se da ce ova akcija doprineti daljem sirenju svesti i anpraviti svojevrsni preokret u aktivizmu, gde ce se narod lakse okupljati zarad pravih vrednosti i konkretnih dobiti.
 
Биоскоп у српским историјским новинама

Адам Софронијевић | Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" је, у оквиру великог пројекта Европске комисије "Europeana newspapers", омогућила приступ путем интернета до 400.000 потпуно претраживих страница новинских издања из Србије из периода друге половине 19. века и прве половине 20. века.

У овом обимном материјалу текстове у вези са предметом свог интересовања, било да је реч о историји дневнополитичких догађаја, спорту или култури, могу пронаћи професионални историчари, али и они којима су историја и традиција хоби и љубав.

На страницама историјске српске штампе налазимо много тема у вези са биоскопима.

Bioskop.jpg


http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... D0%B0.html
 
NOVA AKCIJA ZA "ZVEZDU": Skupljaju 38.000 evra na "Kickstarteru"
24 sata | 12. 01. 2015. - 14:22h | Foto: Đ.Kojadinović | Komentara: 0

Aktivisti koji su okupirali bioskop "Zvezda", pošto su ga ponovo "stavili u pogon" i počeli da redovno puštaju filmove, sada imaju novu akciju, a možete da im pomognete i vi! Oni planiraju da obnove "Zvezdu" i u njoj osnuju svojevrsni kulturni centar, a pomoć za to zatražili su od juče i od svih korisnika interneta, preko najvećeg globalnog portala za projekte „Kickstarter“, gde su predstavili slučaj "Zvezda".
Bioskop Zvezda /Foto: Đ.Kojadinović

Oni pokušavaju da skupe 30.000 funti (oko 38.000 evra), a od prikupljenog novca planiraju da poprave krov koji prokišnjava, zamene električne i vodovodne instalacije, a osposobiće i grejanje i ventilaciju. Od novca koji preostane planiraju da poprave vrata i prozore. Ukoliko ne budu mogli da skupe dovoljno novca za renoviranje, novac će uložiti u režijske troškove i sitne popravke.



- Više ne možemo da funkcionišemo samo od donacija koje dobijamo od građana koji dolaze, to je sve manje i manje svakim danom. Nemamo više mogućnosti da održavamo bioskop od toga i odlučili smo se da pokušamo preko “Kickstartera” – kazala je za „24 sata” Maja Todorović iz „Pokreta za okupaciju bioskopa”.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/525925 ... ckstarteru
 
Drago mi je da Zvezda ipak živi.

Nego, imam jedno drugo pitanje - da li je neko bio u Sienema kafeu Akademije 28?
Vidim na netu dve različite fotke, pa me interesuje kakva su iskustva? I takođe, da li su sada stolice ili fotelje?

sinemakafe2.jpg


sa_kafe_800px.jpg
 
mekbejn":26p2z9zb je napisao(la):
Drago mi je da Zvezda ipak živi.

Nego, imam jedno drugo pitanje - da li je neko bio u Sienema kafeu Akademije 28?
Vidim na netu dve različite fotke, pa me interesuje kakva su iskustva? I takođe, da li su sada stolice ili fotelje?

sinemakafe2.jpg


sa_kafe_800px.jpg

Био сам поодавно, мислим да је Гладијатор био у питању. Интересантно изгледа, служе пиће и сл. само што се платно готово није могло видети од дима који су правили пушачи.
 
Тада јесте, данас претпостављам да не..
einstein2-smiley1.gif
:)
 
Imaju oni i jednu normalnu salu naravno bez konzumiranja cigareta gledao sam neki domaci film
 
Vrh