Šta je novo?

Energoprojekt - Novi Beograd

Ronche

Higher intermediate
Učlanjen(a)
02.03.2010.
Poruke
1.019
Pohvaljen
584
Pre par dana su počeli da menjaju panele na krovu zgrade Energoprojekta kod kružnog toka Novi Beograd. Da li neko zna da li će da sređuju i fasadu ili su ti paneli na krovu jedino što menjaju?
 
Ni ja nemam pojma i jako me zanima, a ovo me je podsetilo na odvalu turistickog vodica sa neke ekskurzije u Barceloni...Ovo je zgrada koja nema unutra haha :D
 
@Ronche
Фасада је окречена мислим претпрошле године, за јубилеј фирме.

@astrodule
Изнутра изгледа - одлично. Све је пројектовано веома широко, "комотно", за велику и моћну фирму (што "Енергопројект" и јесте био, чак и у светским размерама). Пропорције улазног атријума су огромне. мени оставља сличан утисак као улазак у Сава центар. Ако се добро сећам разговора са неким из фирме од пре десетак година, у унутрашњости због штедње ипак нису изграђени или панорамски лифтови, или покретне степенице, заборавио сам шта тачно.
 
Znam da je fasada rađena pre par godina ali reko možda su rešili da urade nešto totalno novo sa njom :D
 
ep-hq-1.jpg

ep-hq-2.jpg

sa http://www.ephydro.com/
 
Mislim da na početku filma "Nije lako sa muškarcima" ima jedna scena koja je snimana u ovoj zgradi...
 
Bio sam na praksi skoro tamo, glavni hol je prostran i svetao sa velikim filadendronima. E sad u delu gde sam ja bio, standarde kancelarije iz perioda 90-ih, oanko dotrajalo i tmurno, na dosta mesta na plafonu sam video fleke od prokisnjavanja, na par mesta stajale su i kofe za skupljanje kisnice. Bas za ocekivati u zgradi gradjevinske firme.
U holu takodje postoji veli ekran na kom se prikazuje koliko je proizvedeno struje uz pomoc solarnih panela, koji su predpostavljam na krovu, sto je jedna od pozitivnijih stvari
 
^^
Na sva četiri krova beogradskog Energoprojeka postavljene su solarne ćelije da bi se proizvodila električna energija. Ukupno je ugrađeno 492 panela sa 2.000 kvadratnih metara površine i instalisanom snagom od 117 kw. Zbog fotonaponskog efekta mala solarna elektrana usred grada proizvodi i kad je nebo oblačno, dok je pri sunčanom danu proizvodnja višestruko veća. Instalacija je koštala oko 2 hiljade evra po kilovatu. Po ugovoru sa distribucijom obezbeđena je isporuka narednih 12 godina po povlašćenoj tarifi za solarnu energiju, a za to vreme će se povratiti uloženo.
energoprojekt.JPG


Oba roditelja su mi radila u toj firmi i nebrojano puta sam bio u toj zgradi i mogu reci da lepsu zgradu (unutrasnjost) nisam video nigde. Zaista je sve prostrano, svetlo, sa puno zelenila i holova gde se odrzavaju razne izlozbe. Inace u okviru zgrade se nalazi i njihova ambulanta (radi svakodnevno), nekada i zubarska ordinacija, za potrebe radnika, njihove porodice i penzionere firme. Lekare im pozajmljuje DZ Novi Beograd. Ulaz u ambulantu je iz pravca nekadasnje mizicke skole Mokranjac.
Inace kao i sve drustvene firme, dosta je propalo, malo se ulagalo, pa je stosta toga dotrajalo.
@Pantograf, u pravu si, nikad nisu ugradili pokretne stepenice i ako je predvidjeno i ostavljeni ispusti.
 
mekbejn":35oovv8i je napisao(la):

Da li se pri redakciji teksta potkrala neka nenamerna greška?
zgrada-APRa_460.jpg

Slika 4. Poslovna zgrada u Brankovoj ulici

Nedaleko od ove uspešne zgrade, ali ne manje značajna, stoji još jedna poslovna zgrada koju je Šterić projektovala – na uglu Brankove 25 pred samim mostom, danas sedište Agencije za privredne registre.
jer ova zgrada (donedavno zvana "selotejpara" dok joj konačno nisu rekonstruisali fasadu) je podignuta pre Mosta kralja Aleksandra:
mostminel.jpg

Možda je Milica Šterić radila na adaptaciji zgrade?
 
Taj deo je i mene zbunio, nisam znao kada je ta zgrada izgrađena ali mi je po stilu delovala kao da je '20ih ili '30ih.
Relja je i dokazao da je sličan period u pitanju.
Možda je zaista i radila na adaptaciji.
 
U zgradi koju danas korist APR nalazilo odjeljenje finansija podignuto je za vrijeme vladvine kralja Petra II kad budem isao u istu uslikacu osnivacku tablu na ulazu
 
Poslednji sprat je nadograđen/nabudžen. I ako mogu da dodam loše. To se može videti ako se uporede ove dve fotografije. Na ovoj novijoj se vidi red malih prozora. Ne znam da li je šterić radila na tome. Inače zgrada ima 6 spratova a liftovi vode samo do petog . Polukružni prozori na zgradi što gledaju na nbgd imaju fantastičan pogled.

Послато са GT-N7100 користећи Тапаталк 4
 
Pa vjerovatno je nekom rekonstrukcijom doslo do promjene sto se tice prozora
 
astrodule":u5irz152 je napisao(la):
Zna li iko kakvo je stanje u samoj zgradi?

Ceo život gledam tu zgradu, ali nemam pojma kako izgleda iznutra...
I ja isto tako, čak sam i 4-5 puta konkurisao za posao kada su bili konkursi ali ništa od toga jer nisam bivao pozvan čak ni na prvi krug... :(
 


Послато са GT-N7100 користећи Тапаталк 4
 
u6u2u5yz.jpg


Послато са GT-N7100 користећи Тапаталк 4
 
Пошто већ постоји тема о Енергопројекту да овде поставим слике кућа у низу или станова у низу које су они градили, а слике сам снимио пре недељу дана.

Ове куће/станови у низу се налазе у насељу Бежанијска коса између улица Марка Пола, Колумбове и Магеланове. Сами станари су средили своју средину тј. зелену површину, игралиште за рекреацију, клупе, разне справе за децу-љуљашке, клацкалице,..., поставили ограду око слободних површина да не може свако не опажен да уђе, са одговарајућим упозорењем (!),...
Куће/станови имају приземље и први спрат, а док су се градили ови станови, пре једно четири-пет године, на сајту су биле и величине станова и структуре, описи са којим материјалима је рађено, итд. Лично ми се нису свидели станови мањих структура, а такође ми се не свиђа то што испод станова нису урадили гараже. Сви станови гледају на једну и другу страну кућа. Неки су купили и по два стана, један до другог и спојили их.

На гугл мапи сам означио са бројевима 1, 2 и 3 места са којих сам сликао ове станове у низу, а број 4 је ... опис испод.












Упозорење је недоречено, не достаје под којим бројем је заведено и под којим датумом и то од сваког овог органа и службе које су навели у упозорењу ! У суштини се лично слажем са овим, барем су се на неки начин заштитили колико-толико и од лопова, мада лопов кад хоће може да направи дар-мар...


Под бројем 4 је место одакле сам сликао будуће место градње сличних или истих кућица/станова !!!
На гугл мапи се виде и ископани темељи за шест оваквих кућа у низу а цео овај блок који треба да се изгради је уоквирен жичаном оградом и тарабама. Ово земљиште се налази између улица Магеланове, Колумбове и Срђана Алексића (бивша Др. Ивана Рибара тј. овај део улице на Бежанисјкој коси, а која треба да се продужи до кружног тока у Војвођанској).

Све је зарасло у велику травуљину и наравно делује запуштено, а дрвена кућица где је било обезбеђење само што се не сруши, до пре годину дана ту су и били чувари.
Да ли ће и када почети да граде, то вероватно зависи и од пара у каси Високоградње. Баш ме интересује какви ће овде бити станови !

Можда о свему овоме, и изграђеним становима и о овоме што тек треба да се гради једног лепог дана, Миланче зна доста више. :D







 
Iako mislim da ove zgradice/kucice nisu bez mane, mislim da ipak ostavljaju dobar utisak kada se prodje blizu njih.
Ono sto ja znam iz pouzdanih izvora je to da je projekat za nove kuce u nizu spreman i da se samo ceka trenutak kada ce to poceti, mada se ta prica u Visokogradnji prica poslednjih godinu ipo dana.

Radi se o dva slobodna placa, jedan kod strelice oznacene brojem 4, a drugi kod strelice oznacene brojem 1, kompletan projekat je uradjen za lokaciju oznacenu brojem 4, a odprilike ovako bi trebale da izgledaju te kucice.

aassa.png


sasaaaa.png


Ono sto je u ovom trenutku izvesnije je izgradnja stanova na Visnjiskoj Banji
ewew.png
,

a sto se Bez. Kose tice, definitivno je Energoprojekt doprineo da moja Bezanija bude lepsa.
Kada udjem u zgradu u Nedeljka Gvozdenovica (preko puta Gagine zgrade) odusevim se kvalitetom, a zgrada ima 20ak godina.
Meni je apsolutni favorit njihova zgrada na cosku Matije Vukovica i Nede Spasojevic, prelepa mala zgrada, sa ogradjenim dvoristem, pedantnim i vrednim stanarima koji svakog vikenda rade na uredjenju dvorista.

To je ova zgradica, pored novog obdanista i nove skole.
323322.png


pp.png


Ova crvena mi je takodje super zgrada (crveno-bela desno, levo crveno je nova skola), a dalje u nastavku sa desne strane se vidi zgrada o kojoj sam pisao na pocetku posta.

212121.png
 
@Тинторето

Драго ми је да ће коначно почети градња тих нових кућица у низу у блоку 24, али лично мислим да то неће бити ове године. Кућице лепо изгледају и сасвим су различитог облика од постојећих, у блоку 23, чије сам слике поставио. Слажем се са тобом да оне остављају добар, чак шта више, леп утисак.

Кућице које треба да се граде на земљишту код стрелице број 4 се види да ће то земљиште бити „подељено“ по средини са новом улицом. Свиђа ми се што је простор између зграда доста велик и што је искоришћено за два парка, а не за убацивање још неких „крмачица“, као што раде садашњи приватни инвеститори.
Лично ми се не свиђа што и ове кућице неће имати гараже испод станова или можда још боље да буду гараже испод паркова.

За друго земљиште (десно од стрелице број 1), које спомињеш, још нема никаквих планова и то ће бити вероватно на јако дугачком штапу.

Са сајта Енергопројекта http://energovg.rs/prodaja-nekretnina/b ... jska-kosa/ сам скинуо слике нешто веће резолуције него што си поставио да би се боље видело. Ту су и цртежи самих станова од гарсоњера до четворособних. Интересантно је да трособан и троипособан стан имају практично исту квадратуру, односно чак троипособан има и безначајно мању !





Разлика у квадратури 3-собног и 3,5-собног стана 0,23 м²



Тачно је што кажеш да је Енергопројект допринео да наша Бежанија (не бре само твоја :laugh: ) буде лепша, али оно што ми смета код њих је то што не граде у склопу зграда и гараже. Ја некако инсистирам на томе. Погрешили су што нису напаравили подземне гараже испод самих зграда или још боље испод паркова који су унутар зграда које су градили. Ту првенствено мислим на блок 15 и 16. Блок 15 је онај што си га споменуо на почетку твоје поруке и кажеш да је преко пута моје зграде (откуд бре ти знаш да је преко пута моје зграде :laugh: ) тј. уоквирен улицама Недељка Гвозденовића-Виктора Новака-Неде Спасојевић-Љубинке Бобић и те зграде су старе 15 година, а блок 16 је уоквирен улицама Недељка Гвозденовића-Марка Ристића-Неде Спасојевић-Виктора Новака, а то су оне црвено-беле зграде. И сам знаш какав је проблем око паркирања иако су направљени паркинзи, али их нема довољно.

Једино где су направили гараже су њихове двоспратне зграде са становима у низу у Рашка Димитријевића, али не за станаре тих станова (!), него су те гараже слободно продавали. Једну од тих гаража је власник скоро продао за 17.000,- евра (21 м²).

Слажем се са тобом да је зграда у блоку 12 (на углу Матије Вуковића и Неде Спасојевић) њихова најлепша зграда на Бежанијској коси. Што се ограђивања дворишта и дечијег игралишта тиче, сећаш се да је против њих поднета пријава грађевинској инспекцији Новог Београда, а о томе сам писао и поставио слике на теми „Пријаве градским службама“.

Нису им лоше ни оне зграде на углу Недељка Гвозденовића и Марка Пола, тј. у блоку 6.
 
ovo za Visnjicku banku je dobra vest. Da se konacno tom naselju napravi nesto ljudski. Znaju li se neki okvirni vremenski planovi?
 
У енергопројекту би им било паметније да промене вентилацију у згради да им запослеми имају кисеоника
 
Vrh