Šta je novo?

Crna Gora

I Dodik? Moguce, bice valjda na Dnevniku u 23 casova xD. Nego fino je, posebno zgrada koja se pravi prekoputa Delte, isto Celebic.
 
Ovo je iz Politike..
t_Miskovic,-Djukanovic-Cvetko.jpg
 
Rave, šta predstavlja onaj toranj sa prve slike, koji je delom providan?

Mnogo liči na ovaj naš, kvalitetna gradnja, jedino što mi bode oči je ona kriminalno ružna konstrukcija na parkingu, kao da je vetar oduvao kartonsku kutiju na dalekovod. Stvarno ne znam šta im je to trebalo, bolje da su za promociju umesto toga strpali veliki LCD na zid zgrade.
Očekujemo report o brendovima pa da malo uporedimo cene sa ovima ovde.
 
Da da, vidjeo sam Dodika. Pa eto neka je i on vidjeo :D. Nego vidi se sve fini komentari, nema sta.

@bigvlada

Pa moguce da lici, ali onaj u BG je sigurno 3x bolji. Pa nema nijednog brenda sto se tice restorana -_-, sve neki lijevi.
 
Na ovom skupu je jedino bio suvisan Cvetko. Ostala trojica su gospodari svojih zemalja :lol:
 
Nekako i razumem sta ce Milo Djukanovic tu (prvi shopping mall u CG) na neku varijantu da svarim sto je i Cvetkovic tu (Delti je sediste u Srbiji), ali kakve veze Dodik ima sa citavom manifestacijom to mi nikako nije jasno.
 
Dodik je tamo zato sto Delta opasno zeli trziste BiH i to preko trzista RS. Otvorili su vec i Tempo u Banja Luci, a mislim da su i kupili najvecu lokalnu robnu kucu.
 
Ambassador":3nttrk2d je napisao(la):
E, pa shmeksi, kako možeš to da pitaš, pa pobogu, to je Republika Srpska! :bash:
Ne razumem ovaj post. Jel' to neka sala, sprdnja? I onaj lik sto crven udara u zid? U kom kontekstu pominjes Republiku Srpsku?
 
jovanovm":fr5b4bh6 je napisao(la):
@guimaraes
Mislim da je na tu prirodu manje uticao covek i manje je menjao (gledajuci od antickog perioda do danas). Trebao sam dodati, meni lepsa priroda - ja volim izolovanost ili velike urbane sredine, kojih u Dalmaciji (izuzev Splita, perhaps) nema. U Hrvatskoj se lakse dolazi do izolovanih mesta, doduse, dok je to u CG teze, pa se te stvari medjusobno ponistavaju... Ali ipak u HR ne mozes naci tu premodernu koja je apsolutno prevalentna kod njenih juznih suseda.
Ako ćeš netaknutost prirode - evo ti Lika, možeš danima da lutaš i da ne vidiš čoveka. Ako ćeš izolovanost - evo ti razni otoci, na kojima možeš da budeš jedini stanovnik. Ako ćeš velike urbane sredine u Dalmaciji, evo ti Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik.

Ne sporim ja da je CG lepa, ali mislim da ne može da se meri sa Hrvatskom, ni u jednom pogledu. Doduše, moje mišljenje je da ni jedna zemlja u Evropi ne može.
 
Pa sto se tice obale za mene tesko da moze da se nadje tako lepa i interesantna obala kao hrvatska uopste.
 
„Blic nedelje“ na otvaranju prvog „Delta sitija“ van Srbije
Šoping mol i u Podgorici
Autor: M. Škrbić | 05.10.2008. - 00:01

Hiljade ljudi tiskalo se „ulicama“ od belog mermera koje šljašte pod reflektorima čije se svetlo prelama i odbija od ogromnih staklenih izloga Zare, Berške, Stradivarijusa, Marks end Spensera, Koin kaze, Orsaja, Intimisimija… Da, u pitanju je novi šoping mol, ali ne beogradski, nego podgorički „Delta siti“, otvoren 1. oktobra.

delta-x.jpg


Ako je suditi po broju kupaca, kojih je prvog dana u „Delta sitiju“ bilo više od 40.000, može se reći da su Crnogorci s nestrpljenjem dočekali svoj prvi šoping mol. Iako je u odnosu na beogradski ovaj u Podgorici manji, u njemu se smestilo 75 zakupaca od čega je svaki treći nov za susedno tržište.
Tokom prvog radnog dana podgorički „Delta siti“ vrvio je od posetilaca. Dok su jedni sedeli u kafe restoranima, drugi su šetali i razgledali izloge, a deca su našla zabavu u crtanju i igri s animatorima. A niko nije otišao kući praznih ruku.
– Oduševljena sam što je i Podgorica konačno dobila ovakav jedan prostor koji svojim izgledom ne zaostaje za sličnim objektima u većim gradovima. Posebno se radujem novim brendovima koje sam do sada mogla da nađem samo u Beogradu, ali i bioskopu čije otvaranje jedva čekam – ispričala je Anđelka B.
„Delta siti“ je najveći objekat te vrste u Crnoj Gori, ukupne površine 48.000 kvadrata, što je jednako površini 10 fudbalskih terena. Ovaj šoping mol prostire se na dva nivoa, ima 1.000 parking-mesta, a u njegovu izgradnju „Delta holding“ uložio je neverovatnih 60 miliona evra. On se vizuelno se razlikuje od beogradskog „Delta sitija“ pre svega po tome što nema takozvanih „ulica“ i „mostića“, zbog čega je dosta pregledniji i jednostavniji za obilazak. Takođe, pokretne stepenice ovog tržnog centra prve su u Podgorici.
Većina brendova koja se smestila u lokale ovog šoping mola Beograđanima je već odavno poznata, dok je za Podgoričane svaki treći novina na njihovom tržištu. Tako su u Crnoj Gori po prvi put otvorene radnje brendova kao što su Zara, Berška, Stradivarijus, Aksesorajz, Marks end Spenser, Koin kaza, Orsaj, Intimisimi, Jamamaj, Kalcedonija, Aldo, Tejli Vejl, Karpisa...
Međutim, za razliku od beogradskog „Delta sitija“, u Podgoričkom su se smestili i obuća marke „bagat“ i „planika“, odeća „XYZ“ i „gant“, dečji brendovi „sardžent mejdžor“ i „burlington“, nakit „leandro“, oprema za kuću „Bengal tradišinal“, „furničr Indija“ i „ital sofa“.
– Sve je super. Jedino su cene malo visoke, očekivala sam da će biti niže nego u Beogradu, a ispostavilo se da su iste – kaže Miljana Mandić.
Osim brendiranih radnji svoje mesto u objektu našlo je i pet kafe restorana „Kosta kofi“, „Sport kafe“, „Astoria“, „Voda u kršu“ i „Rea“, zatim dečja igraonica, multipleks bioskop „Ster sinema“ sa šest bioskopskih sala, ali i hipermarket „Super maksi“ koji se prostire na 5.000 kvadrata.
Ponuda ovog hipermarketa je odlična, a na rafovima dominiraju proizvodi iz Srbije. Ono što je najinteresantnije je da je dobar deo tih proizvoda mnogo jeftiniji nego u radnjama u Srbiji. Tako na primer, pola kilograma kafe „don kafe“ u podgoričkom „Super maksiju“ košta 217 dinara, litar „Imlekovog“ mleka „moja kravica“ sa 3,2% masnoće je 64,45, pola kilograma margarina „dobro jutro“ je 80,56, a izletnička kobasica „topola“ je 1.137,13 dinara po kilogramu. Ipak, najfascinantnije su cene čokolada. Mlečna čokolada „najlepše želje“ od 300 grama tamo staje 214,07, dok je „galeb“ čokolada 100g svega 49,10 dinara.
– Market izgleda zaista svetski. Dopada mi se kako je uređen enterijer i kako je roba sortirana, najviše me je oduševio deo s ribom. S druge strane, cene hrane su više-manje iste kao i u ostalim prodavnicama u Podgorici. Vidim na lifletu da će od petka početi s akcijskim sniženjem koje će trajati do 14. oktobra, pa će se isplatiti da dođem i pazarim ponešto – kaže Mitar Š.
Inače, prvi dan u ovom lokalu bio je u znaku poklona, pa su neki kupci prošli s besplatnom kupovinom, neki su osvojili vredne robne nagrade, a neki su vrteli točak sreće. Do kraja dana u ovoj radnji prodavci su izdali 6.350 računa, a zbog velike gužve i interesovanja kupaca hipermarket je zatvoren tek oko 23 sata.

Tri premijera na otvaranju
Pored predsednika „Delta holdinga“ Miroslava Miškovića, svečanom otvaranju podgoričkog „Delta sitija“ prisustvovali su premijeri Crne Gore Milo Đukanović, Srbije Mirko Cvetković i Republike Srpske Milorad Dodik, gradonačelnici Ljubljane, Skoplja i Podgorice, kao i brojni ugledni privrednici iz regiona. Među njima su se našli i Zoran Drakulić, vlasnik „Ist pointa“, Toplica Spasojević, predsednik „ITM“ grupe, Veselin Jevrosimović, vlasnik „Komtrejda“, Đorđije Nicović, vlasnik „Irva grupe“, Miodrag Babić, predsednik „Hemofarm koncerna“, Branko Radujko, direktor „Telekoma“, Milan Beko, Slobodan Vučićević…

Izvor: Blic
http://www.blic.rs/reportaza.php?id=59648

Evo detaljnijeg izveštaja, meni je najinteresantnija informacija o broju izdatih računa u toku 24 sata. I na ovom primeru se vidi da nas u Beogradu Delta vuče za nos sa cenama. :rant:
 
Doktor sa novim crnogorskim pasošem prošao kao terorista :lol:

ESTETSKI HIRURG ŽARKO BOROVIĆ PREŽIVIO PRAVU GOLGOTU NA AERODROMU U BEJRUTU
Podgorica – Na bejrutskom aerodromu stajao je sam sa desetak policajaca i carinika u žutim i braon uniformama, naoružanim pištoljima i automatskim puškama, koji su ga ispitivali ko je, odakle je, naizmjenično pregledajući njegov novi crnogorski pasoš. Ni nakon više sati objašnjavanja da njegov identifikacioni dokument nije falsifikat, te da je Crna Gora država u Evropi, dr Žarko Borović nije uspio da uvjeri carinike i uđe u zemlju. Umjesto toga, bez čekiranja karte, dva policajaca i jedan civil uveli su ga u avion koji je letio za Budimpeštu sa riječima: „Go, go, go!“.
- Nekoliko sati libanski carinici i policajci su me držali na aerodromu, bili su veoma neprijateljski raspoloženi, mahali su mojim pasošem kao falsifikatom, a kad sam im rekao da nemam drugi dokument, jednostavno su me ubacili u avion koji je čekao na pisti da poleti – potvrdio je „Vijestima“ dr Borović, koji je za Bejrut krenuo 7. oktobra na skup Svjetskog udruženja za estetsku hirurgiju.

izvor Vijesti:
http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=283586

naravoucenije : ne uzimati crnogorski pasos bez preke potrebe :lol:
 
Hahaha, zivjela super diplomatija xD.

Treba dodati i ovo:
zvinjenje stiglo iz ambasade Libana

Željko Stamatović, koji je u Ministarstvu inostranih poslova zadužen za konzularne poslove, kazao je juče „Vijestima“ kako se libanska ambasada izvinila crnogorskom MIP-u, koji ih je zvao da vidi o čemu se radi.
Na pitanje „Vijesti“ kako je moguće da crnogorske državljane druga država, u ovom slučaju Liban, deportuju sa aerodroma i ko štiti građane od toga, Stamatović je kratko kazao kako Borovića „nijesu deportovali već mu nijesu dozvolili ulazak“.
- To je njihov propust. Libanska ambasada se već izvinila crnogorskom MIP-u – kazao je kratko Stamatović, dodajući da postoji ugovor sa drugim zemljama po kojem naši građani normalno ulaze u te države.
Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Osman Subašić kazao je “Vijestima” da on ne može da kaže ništa povodom slučaja ljekara Borovića, iako dokumenta izdaje institucija u kojoj on radi, napominjući da za sve treba pitati MIP.
 
Koliko ja razumem, pravilna procedura izdavanja novih pasosa ukljucuje i slanje primerka istog u granicne sluzbe svih zemalja sveta. Nije mi jasno kako je ovo moglo da se desi. Ovo je ocigledan zajednicki propust crnogorskog MIP i libanskog MUP....
 
jovanovm":2lky2sz1 je napisao(la):
Koliko ja razumem, pravilna procedura izdavanja novih pasosa ukljucuje i slanje primerka istog u granicne sluzbe svih zemalja sveta. Nije mi jasno kako je ovo moglo da se desi. Ovo je ocigledan zajednicki propust crnogorskog MIP i libanskog MUP....
Mislim da je Crnoj Gori bilo bitno da sto pre dobiju nove pasose, pa nebitno, makar niko u svetu i ne znao za novu drzavu.
 
Kamo lepe sreće da je i državi Srbiji bilo bitno da mi dobijemo nove pasoše. Na aerodromu u Kijevu su me čekirali sat vremena na let za Njujork, jer na mom sadašnjem pasošu piše da je kod države YUG, koji njihov sistem ne prepoznaje. Novi kod (koji bi jelte trebalo da piše na pasošu) smo šalteruša i ja zajedno nabadali na mom ubogom ruskom (SRB, SER, SCG, CGS, YUG, JUG, SR, RS, SB, SC, SM, ...), dok nije došlo vreme da se poleti, pa je došao neki baja, okrenuo ključić i pustio me da prođem. Verovatno ima nešto i do ukrajinske informatike, doduše -- mi i Ukrajinci smo braća. :)

Inače (off topic) ove godine sam bio naročito taličan sa aerodromima. Kupio sam elektronsku kartu preko JAT-ovog web sajta. U povratku je let bio codeshare sa Lufthansom, i kad sam se pojavio na Surčinu, JAT (preko koga sam kupio kartu) me je uputio na Lufthansin salter (pošto je Lufthansin let), da bi me tamo poslali na JAT-ov šalter (preko JAT-a sam kupio kartu), da bi mi tamo izdali kartu, sa kojom sam otišao na Lufthansin šalter, da bi mi tamo rekli da JAT-ova karta nema pečat (!??!?!), da bi mi na JAT-ovom šalteru lupili pečat, da bi me onda Lufthansa čekirala na pogrešan let, da bih onda došao nazad i dobio pravu kartu. Naravoučenije: ne letite JAT-om, a ako baš morate, ne kupujte karte preko Neta.

I da, u oba slučaja sam se okretao da vidim da li sam na skrivenoj kameri. :)
 
Nikad JAT-om !!! SAMO SAT dolazi u obzir Serbian Air Transport. E kad to bude bilo e onda cemo porazgovarati. Do daljnjeg letim samo Lufthansom ili bilo kojom drugom kompanijom. Molim te !!! JAT !! Koja glupost !!!
 
kzorz":18t9cchm je napisao(la):
Doktor sa novim crnogorskim pasošem prošao kao terorista :lol:

ESTETSKI HIRURG ŽARKO BOROVIĆ PREŽIVIO PRAVU GOLGOTU NA AERODROMU U BEJRUTU
Podgorica – Na bejrutskom aerodromu stajao je sam sa desetak policajaca i carinika u žutim i braon uniformama, naoružanim pištoljima i automatskim puškama, koji su ga ispitivali ko je, odakle je, naizmjenično pregledajući njegov novi crnogorski pasoš. Ni nakon više sati objašnjavanja da njegov identifikacioni dokument nije falsifikat, te da je Crna Gora država u Evropi, dr Žarko Borović nije uspio da uvjeri carinike i uđe u zemlju. Umjesto toga, bez čekiranja karte, dva policajaca i jedan civil uveli su ga u avion koji je letio za Budimpeštu sa riječima: „Go, go, go!“.
- Nekoliko sati libanski carinici i policajci su me držali na aerodromu, bili su veoma neprijateljski raspoloženi, mahali su mojim pasošem kao falsifikatom, a kad sam im rekao da nemam drugi dokument, jednostavno su me ubacili u avion koji je čekao na pisti da poleti – potvrdio je „Vijestima“ dr Borović, koji je za Bejrut krenuo 7. oktobra na skup Svjetskog udruženja za estetsku hirurgiju.

izvor Vijesti:
http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=283586

naravoucenije : ne uzimati crnogorski pasos bez preke potrebe :lol:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=10&dd=11&nav_id=323117

Malo da se posalimo i na racun Srbije.

B92 Info Vesti Društvo
Problemi sa novim pasošem
11. oktobar 2008. | 16:33 -> 19:20 | Izvor: B92
Beograd -- Pojedini građani Srbije imali su problema prilikom ulaska u druge zemlje sa novim pasošima.

Pasoši Srbije i Jugoslavije (FoNet)
Pasoši Srbije i Jugoslavije (FoNet)
Kada je Emilija Vlajev stigla u Ujedininjene Arapske Emirate s novim srpskim pasošem i važećom vizom u starom jugoslovenskom, nije ni slutila da će umesto u svom stanu u Dubaiu, vreme provoditi na aerdromu i da će joj pasoši biti oduzeti. Naime, u aerodromskoj bazi podataka naša zemlja je zavedena kao Srbija i Crna Gora, i carinici u Emiratima nemaju nikakvu informaciju da je zemlja promenila ime.

U Ministarstvu spoljnih poslova kažu da je problem birokratija tih zemalja i tvrde da su sve zemlje na vreme obaveštene da Srbija ima novi pasoš.

Emiliji Vlajev, su, odmah po dolasku na aerodrom u Dubaiju oduzeta oba pasoša, i novi Republike Srbije ali i pasoš SR Jugoslavije, jer poseduje dva pasoša sa različitim imenima zemalja.

Njoj nije dozvoljeno da napusti aerodrom a službenik pasoške kontrole je zatim zatražio objašnjenje zašto ime zemlje u ispravama nije isto, optuživši je da je falsifikovala pasoš.

“Kada sam predala pasoše na pasoškoj kontroli, došlo je obezbeđenje i sproveli su me do šefa carinske službe i pitali me zašto nemam pasoš SCG kad je već pasoš promenjen, i ono nikad nisu čuli za pasoš Srbije, i zašto je uopšte ime zemlje promenjeno na pasošu, onda su mi pasoši oduzeti i rečeno mi je da će biti vraćeni posle nekog vremena, kada prođu tu neku proceduru provere”, objašnjava Vlajeva.

Ona kaže da od ministarstva i konzulata nije dobila nikakvu konkretnu pomoć već samo obećanja da će pasoši biti vraćeni, uz obećanje da se takvi incidenti ne smeju ponavljati, uputivši je na predstavništvo u Kuvajt

“Onda su mi sledećeg dana rekli – ‘izvinite za vas je nadležan Egipat’, i onda se javio konzul iz Egipta koji je rekao da to nikako nije smelo da se dogodi i da će on uputiti protestnu notu i tako dalje, međutim moji pasoši su vraćeni nakon regularne procedure i konrtrole da to nije falsifikat, stigli su u imigraciono, a incident se ponovio pre par dana, kada na granici niko nije obavešten o promeni imena zemlje i pasoša”, kaže Vlajeva.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kaže da u ovom slučaju, nisu problem naše službe, već inertnost inostranih ministarstava koji svoje policijske i carinske ispostave nisu obavestili o promeni putnih isprava.

“Međutim imate 192 zemlje na svetu. Postoji pošta, postoji diplomatska pošta, znači svaka zemlja, 191, zemlja je adekvatno obaveštena o našim pasošima sad neke od tih zemalja su više, neke manje efikasne”, tvrdi Jeremić.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova, nadležan za konzularne poslove, Branko Radošević kaže za B92 da je Ministarstvo na vreme poslalo uzorke novih putnih isprava svim diplomatskim predstavništima sa molbom da obaveste nadležne organe tih zemalja.

“U pogledu Ujedinjenih Arapskih Emirata, tu imamo mali problem zato što emirati traže da se pokrivaju iz Kaira, pošto mi u UAE nemamo diplomatsko predstavništvo, Kairo je morao da preuzme taj posao i da dostavi, mi znamo da su specimeni stigli u Kairo jer su tražili i za Emirate da im dostavimo i mi smo to učinili”, kaže Radošević.

Nakon svih muka, Emiliji su vraćeni pasoši, s tim što je morala da uradi transfer vize u novi, srpski pasoš, ali, kako kaže, u Emiratima i dalje nemaju informaciju o promeni imena države.
 
Moga' si malo da skratis clanak :) A, ono sto sam mapisao za CG gore vazi i za SRB...

EDIT: Evo sad sam pitao druga koji je isao sa novim pasosem u Dubai, i nije imao nikakvih problema... izgleda da bas zavisi od toga na kog carinika naletis...
 
Vrh