Šta je novo?

Naselje Cerak Vinogradi

Flipman

Novice
Učlanjen(a)
12.07.2015.
Poruke
16
Pohvaljen
3
Lokacija
Cerak Vinogradi
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... ju-u-Vinci

Dakle, raspisivanje tendera za sređivanje deponije u Vinči, a u sklopu toga postoji predlog da se sagradi fabrika za preradu otpada sa deponije i dobijanje toplotne i ostale energije iz otpada.

Sve je to lepo i krasno, samo što je lokacija predviđena za tu fabriku u zaštićenom stambenom naselju, odmah pored vrtića, i to dva vrtića.

Nakon izbora partnera za izgradnju deponije u Vinči, sledi priprema lokacije na Ceraku koja je jedna od potencijalnih lokacija za izgradnju postrojenja za proizvodnju toplotne energije iz otpada.

Gradonačelnik ističe da će u narednom periodu gradska uprava konsultovati građane Ceraka i obaviti procene uticaja na životnu sredinu.

...reče Mali.

Reakcije stanovništva, koliko ja čujem, a čujem, jer živim u blizini, jesu da to neće proći. Nikako. U centru stambenog naselja, sagraditi toplanu koja će sagorevati đubre, direktno uz ogradu vrtića i travnjaka na kojem se deca igraju? A 200 metara preko puta je i park u Belim Vodama, takođe pun dece.
Zar nije jednostavnije sagraditi fabriku za preradu odmah pored deponije? Zar onaj zemunski most nije sagrađen između ostalog i da se ne bi opasne materije prevozile kroz grad, a sad će tone đubreta da se voze i spaljuju pored vrtića u stambenom naselju?

Ima li neko ovde u vlasti imalo mozga?
 
@Флипман, а где је тачно предвишђена да буде та топлана на Цераку ? Да ли можеш да је уцрташ на Гугл мапи ? Хвала.
Мала исправка, није земунски мост !!!, него Пупинов мост. :)
 
Raspisan je tender za izradu PDR-a komercijalne zone između ulica: Jablanicke, Vinogradarskog venca i kompleksa decije ustanove ali mi gotovo nemoguce zvuci da izmedju dva vrtica i osnovne skole naprave tako nesto.

Pritom se prekoputa nalazi stambeni deo bivsa sps bolumenta tzv zasluzni gradjani.

Lokacija https://www.google.rs/maps/@44.7487836, ... 6656?hl=en

Upravo vidim i novu vest iz Novosti:
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... red-vrtica

Na Ceraku planirana gradnja moderne fabrike za preradu otpada iz Vinče. U neposrednoj blizini je obdanište "Plava ptica". Parcela od 15 ari je još u postupku restitucije.

NAJAVA nadležnih da je parcela u Ulici Vinogradski venac na Ceraku moguća lokacija za izgradnju postrojenja za preradu otpada iz Vinče, izazvala je ogorčenje žitelja ovog dela Ceraka. Osim što je "pikirana" u postupku restitucije i kao takva "zaštićena" dok se ne donese presuda, u neposrednoj blizini se nalazi i vrtić "Plava ptica".

Prema rečima Dragiše Simića, zastupnika porodice Ognjanović koja je u postupku vraćanja zemljišta, građani su se peticijom obratili opštini Čukarica, posle saznanja da je ovu lokaciju ustupila "Gradskoj čistoći". Kada su čuli da se planira izgradnja postrojenja za preradu otpada zatražili su prijem kod predsednika opštine, ali i ogradili lokaciju.

- Sastali smo se sa predsednikom i predložili mu lokaciju kod FMP, sa čime se i on složio - navodi Simić. - Pošto je zemljište u procesu restitucije niko ne može njime da raspolaže, niti šta da gradi dok se ne okonča, jer je to krivično delo. Reč je o parceli od oko 15 ari, na kojoj su generalnim planom predviđeni sportski sadržaji.

Građani ovog kraja poručuju da nikada neće dozvoliti da se gradi postrojenje za preradu otpada. Roditelji mališana koji idu u obližnji vrtić "Plava ptica" kažu da je to nedopustivo i pitaju se kako je neko uopšte mogao tako nešto i da predloži. Osim ovog, u neposrednoj blizini u Jablaničkoj ulici je i obdanište "Sanjalica".

- Van pameti je da se skoro pored samog vrtića gradi nekakva fabrika za preradu smeća - ogorčena je majka A. M. čije dvoje dece ide u "Plavu pticu". - To nećemo dozvoliti, a neshvatljivo je i zdravom razumu neprihvatljivo da se otpad iz Vinče dovozi ovde, tik do vrtića, da bi se prerađivao. Zar ne postoji nijedna lokacija na obodima grada, gde nema stambenih objekata, obdaništa...

MALI: DOGOVOR

GRAD je u subotu raspisao javni poziv za potencijalne privatne partnere za deponiju u Vinči, a svi zainteresovani će moći da se jave do oktobra.

- U pitanju je najveći projekat ovog tipa u Evropi - kaže gradonačelnik Siniša Mali. - Nakon ove faze sledi priprema na Ceraku, koja je jedna od potencijalnih lokacija na kojoj može da bude izgrađeno postrojenje. Grad će se konsultovati sa građanima i vršiti procene uticaja na životnu sredinu.
 
@Igor: hvala na lokaciji. S tim što su radovi u toku kad kreneš desno, putem Zmijica, kojim 52ka ide do okretnice.
Odakle ti informacija da je raspisan tender, jer na sajtu Čukarice nema informacije, ili bar ja ne mogu da je nađem?

Nadam se da ću danas imati vremena da fotografišem tačnu lokaciju da vidite kako izgleda, kao i da okačim odgovor dobijen od admina facebook grupe "Cerak Vinogradi" (koju navodno drže ljudi iz optine Čukarica), u kojem se kaže da je lokacija za tu toplanu/fabriku/preradu predviđena preko puta ceračke toplane, na levoj strani Ibarske magistrale (ako se gleda iz smera ka gradu), što je konfliktna informacija u odnosu na njegovu javnu izjavu. Naravno, ni to nije odgovarajuća lokacija jer je odmah tu naselje Bele Vode.
 
Još nekoliko bitnih stvari: ta parcela je u procesu restitucije vlasnicima, koji su je navodno stavili na raspolaganje Gradskoj čistoći.
Pre nekoliko dana je fizičko lice, izašlo iz privatnog automobila postavilo zaštitnu narandžastu ogradu, doduše samo oko malog dela mesta gde su počeli radovi.
Zasad tu stoji samo ta ograda i gomilice nekih belih džakova.
 
bg-DEPONIJA-.jpg


Ovo je tačna lokacija, samo što se ne vidi tabla koju je neko okačio i na kojoj piše "Privatni posed, ne diraj".

Odgovor iz opštine:

Izgradnja pogona za spaljivanje otpada i dobijanje energije se odnosi na lokaciju postojeće toplane Cerak sa druge strane Ibarske magistrale. U svakom slučaju bilo bi dobro da javnost i građani naselja isprate ovo sa interesovanjem i uz uključivanje u proces donošenja konačnih odluka. O izgradnji na potezu o kojem govorite smo već dali informacije. Hvala na angažovanosti i pozivamo Vas da i ubuduće delite informacije na ovoj stranici.
Nakon današnjeg razgovora sa predstavnicima JKP Gradska čistoća dobili smo potvrdu da oni izvode radove na pomenutoj lokaciji. Zamoljeni su sa naše strane da postave tablu sa svim potrebnim informacijama.

Samo što nema table gradske čistoće, već ona koja obaveštava da je u pitanju privatni posed.
 
Ипак се неће градити

Постројење за прераду отпада неће бити грађено код вртића на Цераку
Ј. НОВАКОВИЋ | 25. август 2015. 20:10 | Коментара: 1
У Општини Чукарица не знају ништа о градњи спорног објекта на територији која је у њиховој надлежности

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... ml:564170-
 
Izgleda da neće, mada je opet u opticaju lokacija preko puta, kod toplane Cerak. Na ovoj lokaciji dobićemo buku i zagađenje od vozila gradske čistoće, što je, je li, idealno za obližnji vrtić i stambeno naselje. Da zaboravimo to da je po GUP-u ta lokacija predviđena za sportske sadržaje. I da je u procesu restitucije. Ma.... :blah:
 
Flipman, malo sam te dezinformisao kad sam ti rekao da se na datoj lokaciji nista nece graditi misleci da ce samo da je urede. Pre par nedelja sam cuo da ce se na ovom ogradjenom prostoru definitivno praviti parking, odnosno nekakva stanica JKP "Gradska cistoca", sto je manje zlo od ovog sto sam procitao na temi koju si pokrenuo. Ipak, i lokacija na kojoj se nalazi toplana "Cerak" je suvise blizu nasem naselju kao i Vidikovcu da bi se tu gradila spalionica otpada, tako da ne mogu da verujem da ce do toga doci. Do tada nam ostaje da se borimo protiv ovih trenutnih zagadjivaca koji nam pale gume i ostali otpad ispod prozora.

https://ekopan.files.wordpress.com/2010 ... eca_a4.pdf
 
....da bi se tu gradila spalionica otpada...
Nisam siguran da ce tu spaljivati gume, plastiku, papir i dr. opasni otpad.
Upravo takvi materijali prestavljaju dosta dobre resurse za proizvodnju novih i traženih stvari.

Na primer suludo je spaljivati stare auto gume jer od njih se dobijaju gumene granule
koje imaju vrlo korisnu namenu kao sto su podloge za dečija igrališta, ispuna za veštačku travu i sl.
O recikalži plastike davno je sve receno.
Pa čak i elektronski otpad se ne spaljuje nego kontrolisano reciklira
Pokusaj da saznaš konkretno koje vrste otpada bi tu spaljivali.

Pretpostavljam da je zapravo samo strah od mogucih neprijatnih mirisa
jer mnoge firme se ,,provlaće,, (korupcijom mitom isl. ) bez blagovremeno zamnenom zaprljanih filtera
te tako ,,dave ,, okolinu.
 
Mislio sam na aktuelne zagadjivace, a to su nase "komsije" Romi, koji su zauzeli prostor oko toplane "Cerak" i vredno spaljuju sve u sesnaest. Prava spaliionica zagadjuje manje nego oni definitivno.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Spalionice_otpada
https://hr.wikipedia.org/wiki/Proizvodn ... _iz_otpada

E sad, medicinski otpad ili otpad zivotinjskog porekla ili neki hemijski otpad sigurno nece spaljivati u gradu, mada VMA, kako sam cuo, ima svoju spalionicu u okviru kompleksa gde se spaljuje medicinski otpad.
 
dove":2u4i4o2y je napisao(la):
Flipman, malo sam te dezinformisao kad sam ti rekao da se na datoj lokaciji nista nece graditi misleci da ce samo da je urede. Pre par nedelja sam cuo da ce se na ovom ogradjenom prostoru definitivno praviti parking, odnosno nekakva stanica JKP "Gradska cistoca", sto je manje zlo od ovog sto sam procitao na temi koju si pokrenuo. Ipak, i lokacija na kojoj se nalazi toplana "Cerak" je suvise blizu nasem naselju kao i Vidikovcu da bi se tu gradila spalionica otpada, tako da ne mogu da verujem da ce do toga doci. Do tada nam ostaje da se borimo protiv ovih trenutnih zagadjivaca koji nam pale gume i ostali otpad ispod prozora.

https://ekopan.files.wordpress.com/2010 ... eca_a4.pdf

No problemo. Na datoj lokaciji još uvek stoji tabla sa natpisom "Privatni posed ne diraj" i ona narandžasta ograda duž dela parcele prema Zmijici. Vide se tragovi prilaznog puta koji je buldožer trasirao, nema nikakvih znakova ljudskog prisustva u smislu rađenja nečeg. Bojim se da se ne pretvori u divlju deponiju.
 
dove":3mvo7z6w je napisao(la):
Mislio sam na aktuelne zagadjivace, a to su nase "komsije" Romi, koji su zauzeli prostor oko toplane "Cerak" i vredno spaljuju sve u sesnaest. Prava spaliionica zagadjuje manje nego oni definitivno.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Spalionice_otpada
https://hr.wikipedia.org/wiki/Proizvodn ... _iz_otpada

E sad, medicinski otpad ili otpad zivotinjskog porekla ili neki hemijski otpad sigurno nece spaljivati u gradu, mada VMA, kako sam cuo, ima svoju spalionicu u okviru kompleksa gde se spaljuje medicinski otpad.

Da, naše nove komšije predstavljaju problem. Ima ih i uz Ibarsku, tamo gde se ulazi na put u polja. Više ljudi iz naselja koji tamo imaju njive, voćnjake ili prosto šetaju poljem doživelo je da ih Romi gađaju kamenjem, teraju, vređaju i viču "ovo je naša zemlja, mi tu živimo" itd. Da ne govorimo o krađi struje i, što reče dove, o spaljivanju guma i đubreta.
 
Flipman":3znxu7r7 je napisao(la):
...Da, naše nove komšije predstavljaju problem. Ima ih i uz Ibarsku, tamo gde se ulazi na put u polja. Više ljudi iz naselja koji tamo imaju njive, voćnjake ili prosto šetaju poljem doživelo je da ih Romi gađaju kamenjem, teraju, vređaju i viču "ovo je naša zemlja, mi tu živimo" itd. Da ne govorimo o krađi struje i, što reče dove, o spaljivanju guma i đubreta.

a u tom grmu .... ok, to je forumska tema viewtopic.php?f=3&t=306&hilit=nelegalna+i+divlja+naselja&start=1950
klik na link :sesir:
 
U toku su izmene Generalnog urbanističkog plana Beograda. Javni uvid u nacrt plana je završen, a javna sednica, odnosno rasprava je zakazana za 01. oktobar 2015. u 13h u zgradi Gradske uprave grada Beograda u ul. 27. marta br.43-45, u sali II u suterenu.
Grupa građana je podnela prigovor na nacrt plana koji se odnosi na promenu planirane namene dela Ceraka kojim ste se i sami bavili u prethodnim diskusijama.

Elem, generalni plan je strateški dokument i na osnovu njega se po važećem zakonu ne mogu izdavati lokacijski uslovi za izgradnju objekata. On je bitan jer se na osnovu generalnog plana donosi plan generalne regulacije a na osnovu njega planovi detaljne regulacije za pojedine delove grada (što je u najavi i za ovaj sporni deo Ceraka).
Ono što je veoma bitno u ovoj priči je:
- da je još uvek na snazi Urbanistički projekat naselja Cerak koji su izradili projektanti D.i M. Marušić,
- da je čitava teritorija naselja Cerak vinogradi u režimu potpune urbanističke zaštite kao celine epohe moderne arhitekture, od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture,
- da je prema Generalnom urbanističkom planu iz 2003. za ovo područje planirana namena sportsko rekreativni centar;
- da se radi o javnom zemljištu,
- da su parcele uz Jablaničku ulicu pod sporom.

Grupa građana koja će obrazlagati svoje primedbe na javnoj sednici, zahteva da se ispoštuje potpuna urbanistička zaštita ovog naselja i da planirana namena sporne površine između Jablaničke ulice i Vidikovačkog venca bude sportsko rekreativni centar sa mešovitim komercijalnim sadržajem, a nipošto stanovanje (kako je predviđeno izmenom plana) ili čista komercijala, jer je u okviru stanovanja i komercijale, kasnije, kroz planove detaljne regulacije moguće predvideti mesto za proizvodnju i distribuciju energije za grejanje, što bi bila upravo fabrika za preradu otpada u najavi.
Da bi se sprečila izgradnja ovakve fabrike, potrebno je saseći priču u startu - već u strateškom dokumentu.

Podnosioci prigovora su kontaktirali i Zavod za zaštitu spomenika kulture i projektante naselja, uvažene arhitekte, bračni par Marušić, od kojih su dobili podršku.

Inače u nacrt GP nije ucrtan vrtić "Plava ptica" - kao da ne postoji. Građani su tražili da se obavezno unese u plan.

Takođe su stavljene primedbe na nedoličan planski tretman parka na Belim vodama. Iako predstavlja fiksni element sistema zelenih površina Beograda, u ovom nacrtu plana je obeležen kao površina namenjena stanovanju.

U toku je i izrada nacrta Plana generalne regulacije koji će uskoro biti stavljen na javni uvid.

Pratite priču - budite u toku.

Srdačan pozdrav,
Gabi.
 
Trebao bi i PDR za deo izmedju dva vrtica da bude uradjen, mislim deo nekadasnjeg zemljista BMG-a
 
Mislim da će od sutra biti na javnom uvidu u Urbanističkom zavodu nacrt PGR. Ali, ne mogu da usvoje PGR dok im ne prođe GP. A tek PGR-om se predviđa izrada PDR za taj deo naselja. Međutim, važno je da budu svesni da im priča sa fabrikom otpada na tom mestu ne pije vodu, da su naišli na otpor koji, realno, tek očekujem.
 
A tek je priča sa JKP Čistoća providna i šuplja - kao privremeni parking za vozila gradske čistoće. Ipak to tako ne može.
 
PDR o kome ja pricam i ne predvidja fabriku otpada vec komercijalni sadrzaj
 
Pozdrav,

dobio sam link na stranici " Cerak vinogradi " koju sam osnovao sa namerom da građani naselja mogu da prate sve bitne informacije i artikulišu teme koje smatraju važnim za kvalitet života u naselju pa evo da se priključim diskusiji :)
Kako je neko spomenuo da stranicu uređuju ljudi iz opštine, činjenica je da sam ja imao mandat od 2008-2012 kao član Veća G.O Čukarica i kao neko ko je odrastao u naselju, bio sam lično motivisan da se kvalitet života podigne na još viši nivo ( infrastruktura, komunalni red, lokacija za Plavu pticu, saobraćajnice, javna rasveta i kao jedna stvar koju nisam stigao da završim - problem parkiranja ). Ideja za formiranjem Udruženja građana Cerak Vinogradi nastala je mnogo pre toga , među nama koji smo tu odrasli :)
I tu se završava bilo kakva povezanost sa opštinom.
Informacije koje su davane za predmetnu lokaciju su one koje sam dobijao od ličnih izvora i kao takve ih objavljivao.
Za vreme mandata do 2012 g., sećam se da je bila aktuelna priča premeštanja pogona Čistoće sa Julinog brda ( da neko pograšno ne shvati, to je pogon gde je upravna zgrada za neku opštinu sa pomoćnom mehanizacijom i opremom i nema veze za preradom otpada i njegovim odlaganjem ). Iskreno lično smatram da jedan takav objekat ( Upravni ) važnog komunalnog sistema može mnogo da pomogne naselju kao što je Cerak vinogradi ( 2010 ili 2011 kada su bili veliki snegovi na naš poziv, Čistoća je iz tog pogona slala mala specijalizovana vozila za čišćenje snega unutar naselja...) Naselje ovog formata bi u idealnim uslovima trebalo da ima svoju unutrašnju komunalnu službu ali to je već neka druga tema...Što se tiče sportskih sadržaja oni postoje kao plan ali je pitanje ko bi to finansirao i pod kojim uslovima ( kao i plan izgradnje garaža koje su projektanti pripremali )
Takođe sa gospođom Marušić sam imao izuzetnu saradnju po svim pitanjima koja su bila vezana za naselje.
Naravno ne bi smelo da se dozvoli da se bilo šta radi protiv interesa naselja i njegovih stanovnika, i veoma me raduje činjenica da se mnogo ljudi uključilo oko ovog pitanja , pošto to znači da svest kod građana još postoji.

Ako postoji mogućnost da bilo kako pomognem stojim na raspolaganju.

p.s Nekada dok je izborni sistem bio većinski ( personalizovan ) naselje Cerak Vinogradi je davalo četiri odbornika u S.O Čukarica ( za svako susedstvo po jedan ) i to bi bio način da se stavovi građana zastupaju ili brane. Sada ne znam da li ima uopšte predstavnika sa Ceraka i koliko bi oni zastupali komšije a koliko stranke koje predstavljaju.

Sve najbolje.
 
Pozdrav i dobrodosao na forum

Inace i u predlogu GUP-a je sve ok.

E sad gde su genijalci i da li su planirali da prave tako neko cudo za spaljivanje otpada ne bih znao niti je u skladu sa planom koji ce se u jednom momentu pojaviti.

Buduci PDR komercijalne zone
cerakpdr.jpg
 
Cerak vinogradi je postalo prvo stambeno naselje u Srbiji koje je celo pod zaštitom države

Izvor:blic

Šta ovo zapravo može da znači za stanare ovog naselja? Pretpostavljam ništa pozitivno?

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
 
Znaci da je teze da se pojavi neki investiror i ubudzu i zgradu preko terena/parkica... (u teoriji bi trebalo da je nemoguce, ali...)
 
Vrh