Šta je novo?

Jeftina stanogradnja u BG (Subvencija države zemljištem)

VIDEO
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=08&dd=14&nav_id=888255


Masovna gradnja po 500 EUR je spas


Ponuda loša, tražnja ništa bolja. Tako se trenutno može opisati stanje na srpskom tržištu nekretnina.


(Foto: Freeimages.com)
(Foto: Freeimages.com)
Procenjuje se da pad cene kvadrata i do 400 evra nije pospešio prodaju stanova.

Stručnjaci tvrde da je koncept masovne stambene izgradnje najbolje rešenje za oporavak tog tržišta i upošljavanje građevinske industrije.

Država mora da se odrekne participacije za zemljište, treba smanjiti takse za stambeni kvadrat i privući investitore koji bi gradili na milionima neiskorišćenih kvadrata širom zemlje. Stručnjaci kažu da jedino masovna gradnja može da bude šansa i za graditelje i za budžet građana.

"Znači cena bi se kretala oko 500 evra, a u masovnoj stambenoj izgradnji investitor ne bi išao na zaradu nego na promet umesto 100 evra po kvadratu bi zarađivao 15 -20, a to znači da bi građani uz stambene kredite mogli da kupe stan lakše", kaže Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije.

Nema više inata na tržištu nekretnina. Za prodavca stana više ne važi pravilo - držaću se cene pa makar ga nikad ne prodao, a i kupci su sve fleksibilniji. Cena kvadrata od dve hiljade evra sada je, bez obzira na lokaciju, nemoguća. Njen pad, koji se meri stotinama evra, ne znači bolju prodaju.

"Na primer, stan u Grčića Milenka na nižim spratovima od nekih 43 kvadrata koštao je 52 000 evra, prodavao se šest meseci i nismo uspeli da ga prodamo", kaže Kaća Lazarević iz agencije za nekretnine Alka.

Dakle, u starogradnji postoji minimalno interesovanje, ali novogradnja, tvrde stručnjaci, i dalje ima šansu. Međutim, retki su primeri privatnih građevinskih kranova koji se efikasno vrte i investitori koji posao mogu da završe u obećanom roku, a istovremeno su spremni na rizik.

Imamo raznoliku ponudu, prodaja dobro ide, ali, naravno, nisu svi stanovi prodati.

Stanje na tržištu nekretnina u Srbiji je takvo da, iako smo usred građevinske sezone, ona za mnoge nije ni počela, a za druge se već završila.


Neki komentari

Imamo situaciju da sirotinja zivi u stanovima, a sela se prazne i niko ne obradjuje zemlju. Mi uvozimo beli luk, pobogu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mladen, 15. avgust 2014 09:07)

Pod broj jedan uvesti red u poslovanje agencija za nekretnine pod dva uvesti pasoš za građevinarstvo sa tačnim specifikacija šta je uradjeno u stan smanjiti državne troškove za priključenje zgrade i za gradsko gradjevinsko zemljište. Sve prevare kažnjavati zatvorom od min 5 godina smanjiti kamate na kredite. Povećati porez na prazne stanove na jedno 1000 dinara po kvadratu mesečno smanjiti papirologije uhapsiti sve inspektor i opstinare koji uzimaju mito zabraniti izlaske iz gabarita gradjevinskih dozvola a kao kaznu rušiti objekat itd
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (trta, 14. avgust 2014 19:57)

Molio bih Vas da vise ne intervjuisete predstavnike samoproklamovanih organizacija.. Goran Rodic, Gradjevinska komora Srbije ne postoji, nigde nije registrovana niti ima sajt. To zvuci kao da zamenik predsednika odeljenske zajednice komentarise cenu barela nafte u Venecueli...
(Dragan, 15. avgust 2014 09:46)

Ovi stanovi sto su napravljeni neko bi i kupio da nije straha od gubitka posla.
Govorim iz licnog iskustva.Ja bi mogao da otplacujem 150-180 eura mesecno kredit ,ali jednostavno strah da sutra moj gazda moze da zatvoriu firmu i da cu naci isto placen posao veoma tesko..
Isto tako krediti za stanove su teska otimacina.Banke prakticno uzimaju duplo od onoga sto daju.
To je po meni glavni problem,ne cena kvadrata vec uzasno losi krediti.Ljudi ulaze u kredite i zapadnu u situciju iz koje nema izlaza.Moj brat je uzeo kredit od 20000 eura na 20 godina ,rata je 190 eura.U prevodu ako uzmemo prostu matematiku 20 godina x 12 meseci x 190 eura je 45600.Neka uz odredjene stavke bude i 5000 manje ,opet je 40000 za pozjmljenih 20000.Iskreno to je teska otimacina ako se pogleda koliko su smesne kamate na stednju.
(kredit, 15. avgust 2014 10:10)

@ (Razmislite Malo, 15. avgust 2014 09:22)

Evo ja sam razmislio.

Dosao sam do zakljucka da meni kao osobi koja nema da nasledi stan koji su komunjare dodelile roditeljima, koji ima samo dedinu kucu koju je sam sazidao a u kojoj mu zive roditelji odgovara da padne cena kvadrata!

Znas li zasto? Pre svega da bi mogao da se osamostalim i da ne bi ljudima kao sto si ti, koji su u 90% slucajeva dobili stan od komunjara nekim mutljavinama morao da placam kiriju za neku rupu iz sedamdesetih!

A tebi ako smeta sta da se radi, zivi u snovima.
(Molim te bez vredjanja inteligencije, 15. avgust 2014 10:09)

Ako je kvadrat u Lisabonu €650 ne mere u BGD biti €2000 ili kolikoe vec.

Realna cena je €450-500. Na taj level ce i doci.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Custendil Pasa, 15. avgust 2014 09:29)

U Turskoj na 100m od mora kvadrat novo gradnja extra 500e kvadrat. Masovno im iz Evrope dolaze penzioneri prebacuju svoju penziju i kupuju stanove i tu žive. Sa time da ti stanovi od 500e su u rangu sa našim od 1800e. Slažem se da bi postigli nešto svi moraju da se uključe i država i građevina ali mislim da je to nemoguće osim ako nas neka država ne preuzme :).
(vescera, 15. avgust 2014 11:01)

Kada se sada prosetate Novim Beogradom,centrom grada,videcete dosta nedovrsenih stambenih zgrada . Takodje,postoje i one koju su zavrsene a zvrje prazne ili su za najam. Ukoliko pogledate oglase videcete da je ponuda MNOGO veca od potraznje. Gradnja novih vecih stambenih ili poslovnih jedinica,prosto,nema smisla zbog male kupovne moci gradjana. Problem koji nije resen je STANDARD GRADJANA. Fizicki,vi na postojece stambene jedinice mozete izgraditi jos hiljade.... ili praviti neke nove, samo je pitanje "Ko ce to kupiti?".Inace,izjava g.Rodica o kvadratu u vrednosti od 500 evra je vrlo neozbiljna i najblaze cu reci da nije istinita!

Sa prosekom plata od 400€ i sa cenama za m2 kakve danas jesu, tesko da ce se ista promeniti. Sa druge strane, sve manje mladih uopste i planira zivot ovde, tako da ako masovnu gradnju planirate, onda je bolje da gradite staracke domove.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ex sns, 15. avgust 2014 11:17)

Ne razumem. Ko ne moze da kupi stan u BG, nema dobru platu pa neka ide u neko manje mesto, selo.
(Biljana Dj, 15. avgust 2014 11:11)

U menjem mestu je jeftiniji stan, ali i posao se teze nalazi i nize su plate.
(Zoran, 15. avgust 2014 11:40)

@bez vređanja inteligencije molim,
Nikakve komunjare nisu poklanjale stanove, za te stanove koje je država gradila se decenijama izdvajalo od plata u stambeni fond a stanovi su bili samo za korisćenje a ne u vlasništvu.Stanarsko pravo je proisteklo iz prava na rad i radnog staža. Tek posle mnogo godina su otkupljeni a mnogi su i preplaćeni. To što ti nemaš §ta da naslediš sem kuće na selu znači da treba da se vratiš da živiš i radiš na selu kao tvoji preci i nema razloga da ti neko poklanja svoj trud i znoj da bi ti živeo u gradu.
(inteligencija, 15. avgust 2014 11:18)

Investitori su i unistili trziste...realna cena po kvadratu je oko 500 evra sve preko toga ide gradjevinskoj mafiji.Ovde niko nije ni spomenuo gradjevinsku mafiju koja je vestacki naduvala cene i ciji sinovi voze kola od 50000 evra.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dokson, 15. avgust 2014 14:28)
 
Mislim da ima veze sa temom



http://www.novimagazin.rs/ekonomija/ste ... nja-zarada

Štedišama manja zarada
Banke u Srbiji najavljuju da će od polovine ovog meseca još smanjiti kamate na štednju u evrima i u domaćoj valuti.


Tako će kamata na štednju u evrima, valuti koja se i najviše štedi, biti od 1,30 do 1,35 odsto za oročenje na 12 meseci, koje je i najčešće.

Štednja građana je dostigla skoro 8,5 milijardi evra, od toga najviše je depozita u dve najveće banke - gotovo polovina od ukupno položenih depozita.

Građani najčešće oročavaju svoja sredstva na godinu dana i šest meseci. Iako je kamata povoljnija na uloge u dinarima, stanovništvo se i dalje radije opredeljuje za štednju deviza.

"Banke imaju dovoljno sredstava za plasiranje, likvidne su i nema razloga za veće kamate", kažu u Komercijalnoj banci.

"S druge strane, i dalje smo daleko ispred kamata koje se primenjuju u evropskim zemljama. U Nemačkoj su na primer, ispod jedan odsto. Osim toga veoma je važno u koju se banku polaže ušteđevina. Što je kamata niža, to je sigurnost veća, staro je bankarsko pravilo".

Sosijete ženeral banka, prema rečima Dejana Vućinića, direktora Direkcije za rad sa stanovništvom, postupa u skladu sa preporukom NBS.

To znači, ističe on, da se prioritet daje sigurnosti ulaganja građana i dugoročnog poslovanja, a ne povećanju izvora sredstava, koje bi bilo zasnovano na visokim kamatnim stopama.

"Praksa je pokazala i da su građani evidentno promenili kriterijume za odabir banke u kojoj će štedeti, kao i da za to više nije odlučujuća visina kamatne stope, već prvenstveno sigurnost uloga", ističe Vućinić.

"Poslednje računice pokazuju da je novac isplativije čuvati u domaćoj valuti u poslednjih godinu i po dana, zbog relativno velike razlike u kamatama. Ovu računicu uglavnom ne narušava ni povremeno slabljenje domaće valute. Činjenica je da je štednja u dinarima praktično tri puta povoljnija nego u evrima".

Vreme kada su banke u Srbiji nudile i od devet odsto na štednju u evrima na godinu dana, a do 18 odsto na dinare je iza nas.

Za poslednjih godinu dana kamate su prepolovljene, a u odnosu na 2010. i do četiri puta su manje. Nešto veće kamate od tri do 3,5 odsto nudi veoma mali broj banaka.

Povoljnije kamate ne treba, iako je to bilo ranije tradicija, očekivati ni u Nedelji štednje, koja počinje za mesec i po dana. Još lane, banke su se odazvale preporuci Narodne banke Srbije da ne povećavaju kamate. To će se dogoditi i ove godine.

Tako da računica za one koji se odluče da štede pokazuje ovako. Ako građanin položi 100.000 dinara sa kamatom od šest odsto na pola godine, zaradiće 3.170 dinara, a za isti iznos, sa kamatom od sedam odsto, oročen na 12 meseci, 7.000 dinara. Ukoliko stavi 1.000 evra, dobiće kamatu na šest meseci od 0,77 odsto, a na godinu dana 1,30 odsto. Zarade za pola godine je oko pet evra, jer se 15 odsto plaća porez na uloge u devizama, a na godinu dana oko deset evra.
 
Hahahaha
I sad neko sa ovakvim kamatama treba da stedi?
Posebno imajuci u vidu iskustvo zvano 'stara devizna stednja' ???
Pri tom, ako uzmete kredit indeksiran u EUR kamata vam nece biti manja od 8% ma kako dobru poziciju imali u toj banci.
E pa nece to bas taki ici, jer banke po pravilu rade sa tudjim novcem, tj. novcem stedisa, a ono sa ovakvom kamatnom politikom sigurno nece finansirati rad banaka i njihovu zaradu pri plasmanu kredita.
 
Smanjuju se kamate i radi se ostatak ove priče da bi se smanjila štednja. I to je logičan potez jer banke nemaju gde da plasiraju taj novac. BIla je slična ovakva preporuka i za nedelju štednje. Dakle, da se što manje podsticaja daje kako banke ne bi upale u problem da imaju pare koje ne mogu da plasiraju.
 
Kamate na kredite značajnije mogu samo da smanje Vlada i Narodna banka relaksacijom svojih veoma restriktivnih mera i smanjenjem javne potrošnje, uz smanjenje poreza na drugoj strani, nadam se da će se od uvodjenja mera štednje povećati naš kreditni rejting i da hartije od vrednosti NBS više neće imati rang smeća.
 
Ne mogu da se načudim ovakvim pričama:
Masovna gradnja po 500 EUR je spas
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=08&dd=14&nav_id=888255
Izvor: B92

Procenjuje se da pad cene kvadrata i do 400 evra nije pospešio prodaju stanova.

Stručnjaci tvrde da je koncept masovne stambene izgradnje najbolje rešenje za oporavak tog tržišta i upošljavanje građevinske industrije.
"Znači cena bi se kretala oko 500 evra, a u masovnoj stambenoj izgradnji investitor ne bi išao na zaradu nego na promet umesto 100 evra po kvadratu bi zarađivao 15 -20, a to znači da bi građani uz stambene kredite mogli da kupe stan lakše", kaže Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije.
Zamislite zarada od 10 - 20 evra po kvadratu???????
Zamislite da treba uložiti 30000 evra u izgradnju 60 kvadrata a da zarada bude bednih 1000 evra. Znači investitor treba da bude na totalnom gubitku da bi nekoj bu**** poklonio svojih uloženih 29000 evra?Da li su ovi pri sebi?

Po njima najbolje da se odmah svi iselimo i ispoklanjamo naše stanove i ne samo stanove nego i sve drugo što imamo uključujući i vitalne i nevitalne organe i da velikodušno ustupimo i ostatak Srbije Šiptarima i Ciganima.

Tako da strane banke i kompanije kada se nas otarase i svedu nas na lumpenproletere i farmu robova na izdisaju, mogu lako sve da prigrabe u svoje kandže: sve naše resurse i naša sredstva kako privatna tako i preostala državna. Mora biti da je to cilj.

Ako je nekome cilj da sve naše resurse i sav kapital i rad obezvredi i natera nas da sve rasprodamo na doboš ovo je odličan način.

Tek ovo je ludilo:
http://www.ekapija.com/website/sr/page/904807/Dodela-zemljišta-za-jeftine-stanove-do-kraja-2014
Dodela zemljišta za jeftine stanove do kraja 2014.

Vlada će ići s besplatnim zemljištem, ali u perifernim, rubnim delovima grada, s obzirom da su kupci većinom niskobudžetne strukture. U skladu s tim će biti određen i kvalitet gradnje i stepen i kvalitet izvedenih završnih radova - rekao je Bojović.

Dodao je da se prvi rezultati dogovora mogu očekivati krajem godine, kada će početi dodela zemljišta firmama za izgradnju jeftinih stanova.
Zemljište predstavlja osnovni resurs države i građana. Takođe zemljište je primarna i trajna vrednost koja ne opada s godinama za razliku od objekata. Vrednost objekta za razliku od zemljišta se svake godine smanjuje amortizacijom. Svuda u svetu zemljište je kao starija kategorija ujedno i osnova vrednovanja vlasništva tako da je vlasnik zemljišta ujedno i vlasnik objekta a samo kod nas vlasnik objekta prisvaja i zemljište umesto da ga plati po punim tržišnim cenama. Zakon o konverziji i legalizaciji u suštini legalizuje čistu pljačku jednog vitalnog resursa - životnog i razvojnog prostora. Moj zaključak je da su ti zakoni osmišljeni samo i jedino zato da bi se srpsko zemljište iz čista mira prevelo na nomade iz readmisije proterane iz drugih zemalja i njihove ovdašnje kolege-pomagače u pljački.

Za to vreme predstavnici države ubeđuju javnost kako se restitucionarima kojima je imovina oteta posle drugog svetskog rata, ne može vratiti imovina u naturi ( zemljište, objekti...) jer država nema imovine za vraćanje u izvornom obliku ( jer je krivicom države i rasprodata/privatizovana ili pokonjena) kao ni za zamensku supstituciju nekom drugom imovinom iz fonda postojeće državne imovine.
Interesuje me kako je moguće da se jednima zemljište (kao i druge nepokretnosti ) može poklanjati ili kupovati novcem poreskih obveznika, a onima kojima država decenijama duguje otetu imovinu ne može da se vrati u naturi iako je bila njihova privatna svojina?
To je znači ponovna pljačka opljačkanih. I nagrađivanje umesto kažnjavanja kršenja zakona i pljačke uopšte.
 
Analiza":1mee3arz je napisao(la):
Po njima najbolje da se odmah svi iselimo i ispoklanjamo naše stanove i ne samo stanove nego i sve drugo što imamo uključujući i vitalne i nevitalne organe i da velikodušno ustupimo i ostatak Srbije Šiptarima i Ciganima.
Biće da se Vama priviđaju nekakvi Šiptari i Cigani, pošto ih niko drugi nije pominjao.
 
Beograd rešava stambeno pitanje izbeglica: Dom za 700 porodica
Beoinfo | 22. 08. 2015. - 13:40h | Komentara: 0

Na konkurs za kupovinu 50 seoskih domaćinstava stiglo je preko 150 prijava izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a to najbolje govori o tome koliko ozbiljno i odgovorno Grad Beograd pristupa ovom pitanju jer se prvi put sistemski rešava njihov problem, rekla je Nataša Stanisavljević, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/584784 ... 0-porodica
 
jeftini stanovi su oguci samo ako se podizu montazne kuce. Njihova cena ide od 200 evra po m2 do 400-500 evra >>>. Naravno treba naci pogodnu lokaciju, u centru grada naravno da ne moze, ali po perferiji ima mesta (Altina je odlicna lokacija, leva obala Dunava isto tako. . Da ne pricam o selima i manjim gradovima.
 
Ovo je ispalo samo još jedno od mnogobrojnih neispunjenih obećanja vaginoustog.
 
Ma jok ;)
Pa ko je normalan verovao u takve prazne price i jos praznija obecanja :D
 
Modularne se isporučuju sa već ugrađenim vratima, prozorima a negde i sa već gotovim unutrašnjim radovima
i samo se sklope na već urađenom temelju.

Do sada su se montažne kuće kod nas uglavnom isporučivale sa zasebnim delovima pa su ih onda na licu mesta
spajali, tzv. kompaktne kuće.
 
To je dobra varijanta ako imate plac u okolini Beograda ili na selu pa vam onda to dodje kao vikendica.
 
U Americi postoje i modularne kuće za život, ne samo rekreaciju. Bukvalno se transportuju polugotove do lokacije (u modulima), i tu spoje i priključe na instalacije.
 
Dvoumio sam se gde ovo da stavim .... al ova tema u odnosu na ostale nudi i samo resenje :)
Državu ne zanima ko spava na ulici

Niko ne bi smeo da ostane bez krova nad glavom, ali u Srbiji se to ljudima dešava svakodnevno – jer ne mogu da plate komunalije ili kredit. Umesto da zaštiti građane, država od prinudnih iseljenja pravi privatni biznis....

..... Praksisovo istraživanje pokazalo je da 74 odsto gradova i opština ne raspolaže alternativnim smeštajem, pa oni koji se iseljavaju ostaju na ulici. „Ne mora to da bude da država raspolaže stanovima, ali da recimo ima socijalna davanja koja su dovoljna za zakupninu prosečnog stana u toj opštini. Postoje različiti mehanizmi, zakon je predvideo opcije, ali to ništa nije razrađeno“....
Izvor http://www.dw.com/sr/dr%C5%BEavu-ne-zan ... a-38024691
 
Vrh