Šta je novo?

Ко им ово дозволи? (nelegalna, divlja gradnja)

Takovska, zgrada u kojoj je 88 Rooms hotel, slikano sa dvorisne strane. Na tabli (nisam fotografisao) pise da se radi sanacija ravnog krova. :D

wp20150806001.jpg

wp20150806004.jpg

wp20150806003.jpg
 
Зар не може један човек да буде задужен за један парк, који пази на све и стара се о његовом изгледу и одржавању? Да не буде овако годинама:

http://www.dodaj.rs/f/2r/zK/2Ijt7Zu1/2/20150719132740.jpg[/img


Годинама већ очекујем да аутор који је иначе још увек радно способан предузме нешто по питању ширења ове стазе, а тиме и поправке .

На плочи која бележи садњу липа, није само неисправно употребљен римски број, неисправно је постављен цео дрворед . Иако поред њега већ постоји старији дрворед, овај у спомен победе у борби за право на Хришћанство ће сасвим да заклони поглед на хришћански храм, који је сам по себи знамење те победе.

Иако је познато шта мислим о значају природе у граду, ипак има пуно места у Београду којима недостају дрвореди, али овде је дрворед сувишан.
 
Па "зелембаћа" (чувара паркова), тако смо их барем ми звали шездесетих година кад сам становао у блоку 2 (Нови Београд), нема већ неких четрдесетак и + година.
 
Трг Републике и Кнез Михајлова улица (на више места). Неко је нешто радио; при том, с плочама је поступао немарно, па их је окрњио; кад је завршио, још немарније их је вратио на место.

Да ли би то могло да се деси игде у уређеном свету? Нигде се не може цео град довести у добро стање, али сам центар града - главни трг и главна пешачка улица су у туристичким местима готово свуда безмало беспрекорни.

А у Београду, људи се саплићу ...
Како се нико не стара о томе, како се нико никада не казни због немара и угрожавања безбедности? Како је то могуће? Ко је одговоран?
Докле тако?


20150816120619.jpg


20150818135044.jpg

(на десетак-петнаест метара од овог места у КМ у правцу Калемегдана, има још једно овакво поље, готово истоветно)
 
Слике сам направио данас (односно, већ - јуче).

Свеједно, без обзира на план представљен у чланку, питање остаје: зашто се допушта тако неодговорно вађење и оштећивање плоча? Зашто то може да уради свако, кад год има потребу или налог да нешто уради у тој зони, или уђе тежим возилом у њу, без обзира на штету коју том приликом направи?

Већина оштећења не би постојала кад би се плочама пажљивије руковало при вађењу и враћању, или ако би се поставила заштита преко њих (даске, панели) ако је неопходно да се тешким возилом пређе преко њих! Када би се наплаћивала штета и позивало на одговорност, итекако би мислили и пазили, и поновно поплочавање не би морало да се ради ни после педесет, или сто година.

Потребан је систем, то је све. А, не (политичка) воља да се поново поплочају улица и трг. Као да је то питање само нечије (добре) воље, а не и новца, и односа према проблему. Јер, ако се не направи систем који чува имовину, ни поплочавање сваких пет година неће решити ствар, све време ћемо се спотицати и газити по искрзаним, поломљеним и изглављеним плочама. Као што је случај широм градског центра, и широм целог града. И Србије. Најчешће ни једну целу годину не издрже од постављања.

Шта да су улица и трг и изворне камене плоче стари неколико стотина година?

Систем, браћо, систем!
 
Cela ta strana kirovljeve je gore zarkovo od zarkova. Tu je postavljen jedan od standarda za koncept "krmaca". Mene bole oci i mozak kada prolazim tuda.
 
Bulbulderac17":3kcjrwr0 je napisao(la):
Zamalo setajuci da zveknem u ovu klimu.
Ugao Rige od Fere i Gospodar Jevremove

img5931.jpg
Булбулдерац. ха ха , слично као у блоку 38, само што је тамо ниже постављена па можеш да се саплетеш о њу (климу) !!! Сад сам се сетио, може да се користи и као клупица :D
Исто сам поставио на овој теми, страна 81, али ево и на овој страни, да их имамо на једном месту (а две глупости).

Гага":3kcjrwr0 je napisao(la):
Блок 38, Омладинских бригада 68, један од начина постављања спољње јединице клима уређаја ! Није битно што ће сметати пролазу пешака поред зграде. А цигле као држачи спољње јединице су врх ....глупости.
Хм, може да послужи и као сточић за кафу кад људи изађу напоље да причају са комшијама или можда као нека столица :D

Иначе ове просторије у подрумском делу зграде су биле некадашње смећаре, које су све (укупно их има 12., јер зграда има 12. улаза) претворене у "станове".

 
Нисам хтео да стављам спреда, не види се размера надоградње.
 
Da li će se IKADA završiti ovaj horor sa nadogradnjama u Beogradu? Šta je ovaj siroti grad skrivio da ga ovako svirepo zlostavlja ko stigne? Da li kod ijedne osobe u vlasti postoji makar i najmanji osećaj o opštem dobru a ne samo svest o veličini sopstvenog džepa?

Pre samo nekoliko dana, bio sam u, kako kažu, izuzetno korumpiranom Bukureštu i tamo skoro da nisam video ništa slično. Naprotiv, grad izgleda sve bolje i bolje.

Pre par godina, posetio sam i Tiranu i video kako se sve više dovodi u red, kako se oslobađa ovakvih nakaznosti.

A Beograd?

On lagano zauzima to mesto na dnu, unakažen i prezren, duboko u blatu.

Tuga pregolema.
 
Nazalost, moram se sloziti.
Cesto spominjemo 90-te, u negativnom kontekstu naravno, ali ja imam sve jaci utisak da smo taj nivo propadanja, naruzivanja i destrukcije vec odavno nadmasili...
 
laki72":110faf9v je napisao(la):
Nazalost, moram se sloziti.
Cesto spominjemo 90-te, u negativnom kontekstu naravno, ali ja imam sve jaci utisak da smo taj nivo propadanja, naruzivanja i destrukcije vec odavno nadmasili...

Tada nam je to sve bila novost, pa smo bii sokirani gledajuci te divlje nadogradnje, a danas smo vec oguglali na sve to i samo mirno posmatramo, i cesto ni ne primetimo nava divljastva, jer valjda smatramo da je to normalno stanje stvari u Beogradu.
 
laki72":3orlz5na je napisao(la):
Nazalost, moram se sloziti.
Cesto spominjemo 90-te, u negativnom kontekstu naravno, ali ja imam sve jaci utisak da smo taj nivo propadanja, naruzivanja i destrukcije vec odavno nadmasili...

Деведесете никада нису ни престале.
 
Почели су да крпе (а то је баш крпеж) подземне контејнере у насељу Церак-виногради, ово је претходни изглед једног:

201508251421301.jpg
 
Vrh