Šta je novo?

Trafo u Mirijevu -Beograd 20

Пантограф":3n5lf3om je napisao(la):
Све сте наравно у праву, и тај који изгради кућу испод далековода јесте кр****. Али, којом то логиком држава није у обавези да експроприше земљиште испод далековода?? Шта онда власник с њим да ради? Није ли то угрожавање праиватног власништва, и то тешко?

Зато се далеководи планирају изнад ПОЉОПРИВРЕДНОГ и ШУМСКОГ земљишта да би ти плацеви могли да остану у приватном власништву и да се нормално користе. Наравно, постоје надокнаде за плацеве на којима се постављају стубови.

Дакле, траса овог далековода је планирана од осамдесетих преко пољопривредног земљишта које је планирано да остане пољопривредно за вјек и вјеков. Ту никада није планирано грађевинско нити било каква конверзија у грађевинско.
 
Држава им је опет изашла у сусрет тиме што су поставили стубове који су доста виши него што би били да нема објеката како би умањили зрачење (које опада са квадратом растојања)...

Е, сад то опет кошта више...а ко то плаћа? Знамо...

Стф, молим те закачи ту слику што си најавио да сагледамо боље...
 
Надокнада се плаћа и за плацеве на којима се постављају стубови,и за плацеве који се налазе на траси далековода .Сваки високо напонски далековод тј.његова траса се једном годишње гази због ремонта,сече растиња испод и око далековода,замене потпорних ланаца итд.Причињена штета на усевима на пољопривредном земљишту се исплаћује приликом гажења далековода.Што се тиче шумског земљишта добија се одштета зато што се шума на траси далековода уклања за стално с обе стране вода.

HoRuS
Плаћа ЕМС из својих сретстава,добит им је након опорезивања на нивоу 15-20 мил.евра већ дужи низ година.
 
Можда би имао и већу добит ако не би разбацивао новац на непотребне ствари као што су виши стубови због неких што зидају куће тамо где им се ћефне...

ЕМС није приватно већ државно предузеће које као и свако државно предузеће своје повећане амбиције задовољава наручивањем више цене од Владе Србије. На крају они свој профит или део њега уплаћују у државни буџет или улажу у нове капацитете па самим тим разбацивање утиче на смањење битнијих инвестиција или смањење уплата у буџет...тако да све ове вратоломије плаћа народ на крају...овако или онако.
 
HoRuS":3jhvaqv0 je napisao(la):
Можда би имао и већу добит ако не би разбацивао новац на непотребне ствари као што су виши стубови због неких што зидају куће тамо где им се ћефне...

ЕМС није приватно већ државно предузеће које као и свако државно предузеће своје повећане амбиције задовољава наручивањем више цене од Владе Србије. На крају они свој профит или део њега уплаћују у државни буџет или улажу у нове капацитете па самим тим разбацивање утиче на смањење битнијих инвестиција или смањење уплата у буџет...тако да све ове вратоломије плаћа народ на крају...овако или онако.

Narucivanjem vise cene cega-struje.Kakve veze ima EMS sa cenom struje.Nit ima proizvodne kapacitete kao EPS,nit radi sa gradjanstvom i privredom na niskom i srednjem naponu kao EPS.
Za prvi deo posta se slazem drzava jeste ostecena,tj manji porez joj je uplacen.
 
Драго ми је да си разумео шта је била суштина мог поста.

Нисам био упућен да ЕМС нема никакве везе са ценом струје и да не учествује у цени струје за грађане, то је мој пропуст...Али поента и јесте да непотребним трошковима умањују новац који "иде" држави...овако или онако...

И да цела реченица важи уколико пише ЕПС...
 
Поглед са Карабурме на радове на стубовима...лоше су слике јер је далеко, зумирано и са мобилног....


img4932.jpg


img4933.jpg
 
Напредују радови...

img5076.jpg


img5077.jpg


img5078.jpg


img5079.jpg
 
Prolazio sam sa Lešća pored trafoa, i dalje izgleda postapokaliptično bez obzira na asfalt :)

Jedino mi je drago oko ovih stubova to što ne mogu kojekavi da tvrde da je Mirijevo elitan kraj a imaju nelegalne kuće i dalekovode iznad njih.
 
Blic, 18.09.2015.
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/591700 ... bardovanju

Sanirana dva dalekovoda oštećena u NATO bombardovanju

Elektromreža Srbije danas završila je projekat sanacije dva važna dalekovoda koji prelaze preko Dunava, saopštilo je to javno preduzeće. Reč je o dalekovodima koji su oštećeni tokom bombardovanja 1999. godine.

Dalekovodi 220 kilovoltni i 400 kilovoltni, izgradjeni su 1972. i 1984. godine i značajno su oštećeni tokom bombardovanja 1999. godine, zbog čega nisu zadovoljavali sigurnosne uslove za plovidbu, niti siguran prenos električne energije.

Sanacijom ta dva dalekovodna pravca značajno se poboljšava pouzdanost prenosnog sistema i sigurnost snabdevanja električnom energijom.

Sanacija je obavljena na najvećem dalekovodnom rečnom prelaznom rasponu u Evropi dužine oko 1,2 kilometra, a ukupno zatezno polje dužine je oko dva kilometra.

Provodnik je uradjen iz jednog komada, bez nastavljanja. Uradjena je kompletna zamena specijalnih provodnika, izolatorskih lanaca i spojne opreme.
Posao je zahtevao najsavremeniju specijalnu opremu i mehanizaciju, kao i izuzetnu stručnost.

"Ovo je još jedan u nizu značajnih projekata koje Elektromreža Srbije uspešno završava", istakao je generalni direktor EMS Nikola Petrović prilikom obilaska završnih radova.

Prema njegovim rečima, prošle godine je trafostanica Vranje 4 počela sa radom, a trafostanica Beograd 20, na čiju se realiziciju takodje čekalo gotovo 30 godina, krajem oktobra biće puštena u rad.

On je istakao da je realizacija tog projekta na Dunavu "dokaz da Elektromreža Srbije ima snage i znanja da se uhvati u koštac sa najtežim zadacima.

"U ovom slučaju postavili smo i svojevrstan evropski rekord, jer je reč o praktično najvećem rečnom prelaznom rasponu u Evropi, veći su prelazi na moru - fjordovi", zaključio je Petrović.
 
Jel to krenulo prikljucivanje pa zato su predvidjana ova iskljucenja (trenutno nema struje u Mirijevu) danas i sutra?
 
Trafostanica u Mirijevu za energetsku stabilnost u Beogradu
Beograd i Srbija danas postaju bolje i energetski sigurnije i bezbednije mesto za sve naše građane, poručio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, nakon puštanja u rad trafostanice "Beograd 20", u beogradskom naselju Mirijevo.
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
FOTO: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ
Zahvalivši svima koji su radili na izgradnji ove trafostanice, Vučić je kazao da je reč o pravom remek delu za koje su zaslužni radnici iz energetskog sistema i elektroprivrede, njihovi rukovodioci kao i ministar Aleksandar Antić.
"Ovo je velika stvar za celu našu zemju", kazao je premijer istakavši da je trafostanica izgrađena sopstvenim novcem, te da je u nju uloženo 28,6 miliona evra.
Sa ovom trafostanicom Beograd će, kazao je, imati mnog manje problema u snabdevanju strujom.
"Građani sada treba da znaju da je njihov grad energetski bezbedniji nego što je bio u prošlosti", rekao je premijer izrazivši zadovoljstvo uštedom od milion evra, što će, kako je rekao, značiti da će elektroprivreda uplatiti nova sredstva u budžet Srbije.
Završili smo, naveo je, sređivanje Makiša 2 kako Beograd u narednih 25 godina ne bi imao problema i u snabdevanju vodom.
"Dakle, ja bih voleo da grajdani Srbije mogu da vide kako izgleda ova trafostnaica i trebalo bi dopustiti novinarima i snimateljima da dođu i pokažu to ljudima", rekao je premijer istakavši da sve to ukazuje da Srbija polako ali sigurno, dobrim koracima izlazi iz krize.
Premijer je najavio obnovu svih škola i bolnica, ali rekao i da očekuje da investicije budu nastavljene, kao i da u narednoj godini budu mnogo veće i ozbiljnije.
"Verujem da Srbija ekonomski raste polako ali sigurno, o tome govore svi i MMF i EBRD i Svetska banka", rekao je premijer i dodao da se sigurno može očekivati još pomaka.
Govoreći o boljitku u Srbiji, premijer je naveo i da u našoj zemlji manje nestaje struje nego u Nemačkoj.
"U Srbiji je manje nestajalo struje nego u Nemačko i to u apsolutnim brojevima", kazao je premijer i izrazio uverenje da će Vlada Srbije nestaviti da diže srpsku ekonomiju još jačim tempom.
Napomenuo je i da je u Srbiji zabeležen najniži fiskalni deficit i ponovio da rebalansa budžeta neće biti.
Trafo stanica u Mirijevu u evropskom sistemu prenosa struje
Ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da je izgradnjom trafo-stanice "Beograd 20" u Mirijevu glavni grad postao energetski stabilan i poručio da će taj objekat biti jedna od tačaka u evropskom prenosnom sistemu struje.
On je rekao da će zahvaljujući tom energetskom objektu 35 potrošača u Beogradu imati, po prvi put, dvosmerno snadbevanje strujom.
"Upravo je ovaj objekat jedan od ključnih tačaka za sigurnost snadbevanja Beograda, tačnije gotovo 35 procenata Beograda koji je do sada imao samo jedan smer snadbevanja preko trafo stanice na Konjarniku", rekao je Antić.
On je rekao da je u taj objekat ugrađena najsavremenija svetska tehnologija za prenos, upravljanje i zaštitu sistema prenosa električne enerije.
Generalni direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović rekao je prilikom otvaranja trafostanice da će ona pružiti Beogradu sigurnu, kvalitetnu i pouzdanu isporuku električne energije i stvoriti uslove za brži ekonomski i privredni razvoj glavnog grada.
"Puštanjem u rad energetskog objekta od nacionalnog značaja konačno su se stekli uslovi da srpska prestonica dobije snadbevanje električnom energijom kako dolikuje savremenoj metropoli", rekao je Petrović.
Celokupan projekat, čija je vrednost 28,6 miliona evra, finansiran je, prema rečima Petrovića, sopstvenim sredstvima EMS-a.
On je objasnio da je od tog iznosa, u trafostanicu uloženo 17,9 miliona evra, u dalekovode 10 miliona evra i u ostalu infrastrukturu 730.000 evra.
Podsetio je da se na početak realizacije ovog projekta čekalo pune tri decenije, jer je 1980.godine projekat osmišljen, a lokacija trafostanice se, kako je rekao, menjala tri puta do sada.
Trafo-stanica je važna za napajanje šireg centra grada, a posebno za one delove gde su najvažnije insitucije, kao što su vojni objekti, stambena naselja, privredna postrojenja, bolnice, vrtići....
Izgrađnom ove trafostanice, kako je istakao, doći će do smanjenja gubitaka u elektroenergetskom sistemu Srbije što će EMS-u doneti uštedu od oko milion evra na godišnjem niovu.
Generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović rekao je da svi u Srbiji, posebno EMS, treba da budu ponosni na ovaj objekat jer je Elektromreža uspela da završi projekat star 35 godina.
Obradović je govoreći o situaciji u energetskim preduezćima rekao da je EPS na putu da bude firma za ponos u Srbiji i naveo da u prvih šest meseci EPS umesto planiranog gubitka od 10 milijardi dinara zabeležio dobit od tri milijarde dinara, smanjio broj direktora, ali i da spremno dočekuje delegaciju MMF-a.
Gradonačelik Beograda Siniša Mali rekao je da je trafostanica najveća i najvažnija investicija u eletroenegetskom sistemu grada u poslednje četiri decenije.
"Želimo modernu, svetsku metropolu i ravnomeran razvoj, želimo da poboljšamo kvalitet života Beograđana, a to ne možemo ako nemamo stabilan elektroenergetski sistem", rekao je Mali.
On je istakao da će se iz trafostanice u Mirijevu snadbevati 40 odsto potrošača u gradu.
Navodeći da grad radi na poboljšanju života građana, Mali je podsetio da je prošle godine otvoren Makiš 2, koji obezbeđuje stabilno snadbevanje vodom, da je počela izgradnja projekta Beograd na vodi, a danas otvorena i trafostanica u Mirijevu.
"To su investicije koje donose razvoj i nova radna mesta i na taj način i Beograd doprinosi reformama koje preduzima Vlada Srbije", rekao je Mali.
Izvor: Tanjug

http://www.prva.rs/vesti/info/85233/tra ... gradu.html
 
Мали: Трафостаница „Београд 20” највеће енергетско улагање у Београду у последњих 40 година


Градоначелник Београда Синиша Мали и генерални директор ЈП „Електромрежа Србије” Никола Петровић свечано су данас пресекли врпцу и на тај начин званично отворили трафостаницу „Београд 20” у Миријеву. Отварању овог најважнијег електроенергетског објекта у Београду присуствовали су премијер Србије Алексадар Вучић, министар рударства и енергетике Александар Антић, генерални директор ЈП „Електропривреда Србије” Александар Обрадовић, као и други представници Владе Републике Србије.

Градоначелник је нагласио да је ово највеће енергетско улагање у Беoграду у последњих 40 година.

– Ми желимо да од Београда створимо модерну светску метрополу, да обезбедимо равномеран развој свих делова града, и привредни и економски, да побољшамо квалитет живота свих наших суграђана, а то не можемо ако немамо стабилно и квалитетно снабдевање електричном енергијом. Ова трафостаница омогућава дугорочно и поуздано снабдевање струјом више од 40 процената наших потрошача на теритoрији града, поготово у централним и североисточним деловима града. Ово ће обезбедити снабдевање наших школа, вртића, болница, привредне зоне у Крњачи, који следеће године очекују прве инвеститоре, као и нових потрошача који долазе у наредним деценијама будући да се Београд динамично развија и расте – рекао је Мали.

Он је подсетио да је нова градска власт себи зацртала три приоритета: инвестиције, инвестиције, инвестиције.

– Крајем прошле године отвoрили смо фабрику за прераду и производњу пијаће воде „Макиш 2”, чиме смо у Београду обезбедили стабилно снабдевање пијаћом водом у наредне две деценије. Кренули смо са пројектом „Београд на води”, а данас отварамо ову трафостаницу за будуће сигурно снабдевање електричном енергијом у главном граду. Отворили смо понуде и разговарамо о улагању у управљање отпадом у граду. Следеће године очекује нас пројекат „Интерцептор”, који своју реализацију чека још од осамдесетих година прошлог века. То су инвестиције које покрећу овај град, које доносе развој и радна места и на тај начин доприносимо и реформама које је започела Влада Републике Србије – истакао је Синиша Мали.

Премијер Александар Вучић је поручио да Београд и Србија данас постају боље и енергетски сигурније и безбедније место за све наше грађане.

– Ово је велика ствар за целу нашу земљу, а Београд ће сада имати много мање проблема у снабдевању струјом. Грађани треба да знају да је њихов град енергетски безбеднији него што је био у прошлости – рекао је премијер изразивши задовољство уштедом од милион евра и додао да је завршено сређивање „Макиша 2” како Београд у наредних 25 година не би имао проблема у снабдевању водом.

Министар енергетике Александар Антић рекао је да је изградњом трафо-станице „Београд 20” у Миријеву главни град постао енергетски стабилан и поручио да ће тај објекат бити једна од тачака у европском преносном систему струје.

– Управо је овај објекат једна од кључних тачака за сигурност снадбевања Београда, тачније готово 35 процената Београда који је до сада имао само један смер снадбевања преко трафо-станице на Коњарнику – рекао је Антић и додао да је у овај објекат уграђена најсавременија светска технологија за пренос, управљање и заштиту система преноса електричне енерије.

Генерални директор „Електромреже Србије” Никола Петровић рекао је приликом отварања трафостанице да ће она пружити Београду сигурну, квалитетну и поуздану испоруку електричне енергије и створити услове за бржи економски и привредни развој главног града.

– Пуштањем у рад енергетског објекта од националног значаја коначно су се стекли услови да српска престоница добије снадбевање електричном енергијом како доликује савременој метрополи – рекао је Петровић.

Целокупан пројекат, чија је вредност 28,6 милиона евра, финансиран је, према речима Петровића, сопственим средствима ЕМС-а.

Он је објаснио да је од тог износа у трафостаницу уложено 17,9 милиона евра, у далеководе 10 милиона евра и у осталу инфраструктуру 730.000 евра.

Генерални директор ЕПС-а Александар Обрадовић рекао је да сви у Србији, посебно ЕМС, треба да буду поносни на овај објекат јер је „Електромрежа” успела да заврши пројекат стар 35 година.
http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1711408
 
Je l' pisano o ovome

http://www.cins.rs/srpski/news/article/ ... iona-evra-

23 Decembar 2012

JP “Elektromreža Srbije“ dodelilo je važan posao od dva miliona evra svojoj zavisnoj firmi “Elektroistok Izgradnja“ jer tako nije moralo da primeni Zakon o javnim nabavkama. Samo par dana kasnije, čitav posao je prenet na privatnu firmu. Državni revizor je izneo mišljenje da zakon nije poštovan, tužilaštvo ispituje navode revizora. Istraga je u toku
 
Vrh