Šta je novo?

Groblje za kućne ljubimce u Beogradu

trialin

Advanced
Učlanjen(a)
20.11.2008.
Poruke
3.082
Pohvaljen
4.709
Sta je bilo sa ovim projektom?Da napomenem iz medija

O izgradnji posebnog groblja govori se već godinama, a 2005. godine napravljen je i projekat, koji ni do danas nije realizovan.

BG--groblje-ljubimaca.jpg


- Plac u Bloku 51 kod hotela "Nacional" koji je određen kao lokacija za groblje bio je u imovinskom sporu do 2009. godine - objašnjava Vladimir Terzin, pomoćnik gradskog sekretara za stambene i komunalne poslove. - Grad je dobio spor i početak gradnje bio je planiran za septembar prošle godine. Zbog ekonomske krize, međutim, gradski budžet je značajno smanjen i ovaj posao je odložen. U ovom momentu mi ne možemo sa sigurnošću da kažemo da li će sredstva biti obezbeđena. Projekat je u ovoj fazi realizacije u nadležnosti Direkcije za izgradnju grada, koja čini sve, da nađe način za obezbeđivanje potrebnih sredstava.

PROPISNO VLASNICI čiji ljubimci uginu dužni su da pozovu Veterinarsku ustanovu "Veterina Beograd" koja će preuzeti telo.
- Imam zaista puno razumevanja za emocije koje ljudi gaje prema svojim ljubimcima, ali to je jedini ispravan način - kaže Terzin.



Groblje za kućne ljubimce treba da bude izgrađeno na površini od dva hektara. Idejno rešenje predviđa oko 5000 mesta za sahranjivanje svih vrsta kućnih ljubimaca. Osim toga postojaće upravna zgrada i krematorijum.

Terzin ističe da je izgradnja groblja veoma značajna i da bi značila prestanak prakse pokopavanja ljubimaca u parkovima i na drugim javnim površinama.


- Takvo sahranjivanje životinja u potpunosti je mimo propisa, ali je na žalost često realnost - kaže pomoćnik sekretara. - Vlasnici kućnih ljubimaca koji ovo rade to znaju, pa ovakvom nezakonitom, a moram reći i necivilizovanom, pa i prema drugim sugrađanima nekorektnom ponašanju, pribegavaju tajno i uglavnom noću.

http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.75.html:314839-Beograd-jos-bez-groblja-za-kucne-ljubimce
 
И они ће да нађу свој мир.

Током следеће године би требало да почне са градњом првог гробља за кућне љубимце у Београду. Гробље ће се налазити у блоку 51 Нови Београд у улици Сурчински пут, насеље Бежанијска коса.

 
Гага":26i1g4kv je napisao(la):
... да почне са градњом првог гробља за кућне љубимце у Београду....
Ko je vlasnik, grad, opstina , neka firma ili privatno lice ? :roll:
 
Боцо, као што ти је и Директор већ одговори, чим је "Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу" ово објавила, значи да ће Град бити власник тог гробља.
 
Hvala na odgovoru ,
al kako nas narod kaze pisalo i na tarabi .....pa da proverim :D
 
Током ове 2016. године требало би да се изгради ово гробље за кућне љубимце. Крајем новембра 2015.године је расписана јавна набавка за доставу понуда за, Урбанистички пројекат, Пројекат за грађевинску дозволу и Пројекат за извођење радова на изградњи овог гробља. Рок за доставу понуда је био у уторак-29.12.2015.године. Вероватно ће сад током јануара месеца да објаве ко је добио посао.

Гробље ће својом бочном-чеоном страном бити одмах уз улицу Сурчински пут, а дуж гробља ће бити изграђена и нова саобраћајница која ће поред гробља ићи и према оближњем царинском сместишту.

Та нова саобраћајница се види на два приложена цртежа. Штета је само што на будућој раскрсници са Сурчинским путем неће бити кружни ток, ту би легао баш добро. Биће обична раскрсница са укрштањем, срећом без семафора. :)
Pogledajte prilog 1


ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДA
http://tenderi.beoland.com/images/nabav ... 205-15.pdf

КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА ЈАВНУ НАБАВКУ УСЛУГА
http://tenderi.beoland.com/images/nabav ... 205-15.pdf
 
Расписана јавна набавка за доставу понуда за Урбанистички пројекат, Пројекат за грађевинску дозволу и Пројекат за извођење радова на изградњи гробља за кућне љубимце се обуставља до даљег. Одлука о обустави поступка је објављена 15. јануара о.г., а разлог обуставе је тај што није стигла ни једна понуда !

http://tenderi.beoland.com/images/nabav ... 205-15.pdf

Pogledajte prilog 1
 
....а разлог обуставе је тај што није стигла ни једна понуда !
pa kad nisu oštampali i na Kineskom :lol:
 
Одлаже се градња гробља за кућне љубимце?
В. Р. | 26. јануар 2016. 20:10 | Коментара: 0
Нико се није јавио на конкурс за израду пројекта вечног почивалишта животиња које је планирано у Блоку 51

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... 1%86%D0%B5
 
Понавља се јавна набавка за урбанистички пројекат за грађевинску дозволу и извођење радова на изградњи гробља за кућне љубимце.
Надамо се да ће сад успети јавна набавка, а рок за достављање понуда је 15. април 2016.године.

Позив за подношење понуда: http://tenderi.beoland.com/images/nabav ... -53-16.pdf
Конкурсна документација: http://tenderi.beoland.com/images/nabav ... -53-16.pdf
 
Понавља се, по трећи пут, јавна набавка за урбанистички пројекат за грађевинску дозволу и извођење радова на изградњи гробља за кућне љубимце у блоку 51 на Бежанијској коси. Можда сад трећи пут буде више среће

Позив за подношење понуда: http://tenderi.beoland.com/images/nabav ... 120-16.pdf
Конкурсна документација: http://tenderi.beoland.com/images/nabav ... 120-16.pdf
 
Izgleda da je CIP dobio ovaj posao. Mozda je bio jedini cak na konkursu. Nazalost pocetak radova tek 2018.

CIP PROJEKTUJE GROBLJE ZA KUĆNE LJUBIMCE Početak radova tek 2018. godine

Posle dva neuspešna pokušaja, konačno je prošao treći tender za izradu projekta budućeg groblja za kućne ljubimce koje će se nalaziti u Bloku 51! Na javnom konkursu prihvaćen je predlog Saobraćajnog instituta CIP koji je trijumfovao ispred "Biroa 59".
Procenjena cena javne nabavke je 2.775.000 dinara, rok za završetak projekta je 350 kalendarskih dana, što bi značilo da bi u avgustu naredne godine mogao da bude raspisan tender za izvođača radova, a početkom 2018. ako sve bude u redu i da konačno krene gradnja večnog počivališta za kućne ljubimce.

Prvi planovi za izgradnju ovog groblja datiraju još iz 1996. godine, ali se dalje od toga nije otišlo. Ideja se prenosila iz vlasti u vlast, a građani su svoje ljubimce sahranjivali gde su stigli.

Kako je još ranije planirano, večno počivalište za kućne ljubimce imaće 2.200 mesta, rozarijume i kolumbarijume, ali i “aleju velikana” i spomen-park namenjen za životinje iz Zoo-vrta.

Izvor: Blic http://www.blic.rs/vesti/beograd/ci...ubimce-pocetak-radova-tek-2018-godine/ep74r93
 
Био је још један понуђач, предузеће "Биро 95" из Београда са својим подизвођачима, али је њихова понуда, иако су понудили нижу цену, одбијена јер нису испунили неке услове из јавне набавке.
Ево одлуке о додели уговора: http://tenderi.beoland.com/images/nabav ... 120-16.pdf
 
Gradonačelnik posetio "Veterinu Beograd" i najavio bolje uslove za zbrinjavanje životinja
Mali: Prvo groblje za kućne ljubimce sledeće godine

Gradonačelnik Siniša Mali i njegov pomoćnik Borko Milosavljević obišli su danas Javno komunalno preduzeće "Veterina Beograd" i razgovarali sa zaposlenima o pobošljanju kvaliteta usluga tog preduzeća.
Mali je istakao da je "Veterina Beograd" veoma važno gradsko preduzeće koje se, između ostalog, bavi i zbrinjavanjem pasa lutalica i najavio da će naredne godine biti izgrađeno prvo groblje za kućne ljubimce u prestonici.

– Taj projekat će biti završen u nekoliko narednih sedmica, pa će u budžetu za 2018. godinu biti obezbeđena sredstva za izgradnju groblja za kućne ljubimce. Takođe se očekuje nabavka još pet-šest specijalizovanih vozila, kako bi zbrinjavanje pasa lutalica sa ulica Beograda bilo još bolje – ukazao je gradonačelnik.

On je podsetio da je u Beogradu od 2005. godine sterilisano oko 150.000 pasa lutalica i naglasio da je najveći problem što se veliki broj tih pasa, bukvalno, donosi u naš grad iz cele Srbije.

– Moraćemo da vidimo sa Vladom Srbije kako taj problem zakonski da rešimo, kako bismo smanjili taj pritisak iz unutrašnjosti. Posebno ćemo se pozabiti edukacijom stanovništva i zajedno sa Vladom Srbije pokušati da objasnimo vlasnicima kućnih ljubimaca koja su im prava, ali i obaveze. Samo edukacijom i podelom nadležnosti između republike i grada možemo da postignemo da taj sistem bude efikasniji – najavio je Mali.

On je zahvalio rukovodstvu „Veterine Beograd”, predstavnicima sindikata i zaposlenima u tom preduzeću jer su u protekle tri godine uradili veliki posao, posebno u vreme poplava u Obrenovcu 2014. godine, kada je stradao veliki broj kućnih ljubimaca.

Direktor JKP „Veterina Beograd” Budimir Grubić istakao je da je Siniša Mali prvi gradonačelnik koji je posetio to javno preduzeće. On je dodao da će prvo groblje za kućne ljubimce biti na Bežanijskoj kosi, te da se za njegovom izgradnjom ukazala velika potreba, posebno posle velikih poplava u Obrenovcu.

– Izgradnjom tog groblja vlasnici će moći da na dostojan i jeftin način sahrane svoje kućne ljubimce, čije grobno mesto će moći i da posete, kako se to radi u savremenom svetu, a ne da ih, kao do sada, sahranjuju po obodima grada – ukazao je Grubić.


Izvor http://www.danas.rs/beograd.39.html?news_id=357138
 
Izvor: Beobuild.rs

Beograd dobija groblje kućnih ljubimaca

Pripreme za izgradnju prvog groblja za kućne ljubimce u Beogradu nalaze se u poodmakloj fazi, a krajem decembra usvojen je i urbanistički projekat za lokaciju u novobeogradskom bloku 51. Prostor na kome će se buduće groblje nalaziti je parcela od 1.5 hektara na Bežanijskoj kosi, između Autoputa i Ulice Marka Čelebonovića, a prilaz sa parkingom biće omogućen iz Ulice Surčinski put. Prema projektu koji je izradio institut CIP, planirana je izgradnja šumsko-parkovskog groblja sa uređenim grobnim mestima, internim saobraćajnicama i svim pratećim objektima.

Celu vest kao i plan mozete videti u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://beobuild.rs/beograd-dobija-grobl ... p2833.html
 
Један помак према изградњи гробља за кућне љубимце.

Објављена је јавна набавка за техничку документацију за изградњу центра за спаљивање животињског отпада у блоку 51 на Бежанијској коси у улици Сурчински пут.

Pogledajte prilog 1
http://nabavke.beoland.com/images/nabav ... _72-19.pdf
http://nabavke.beoland.com/images/nabav ... -72-19.pdf

 
Заборавих да поставим овај чланак од прекјуче

Градња комплекса у Блоку 51: Тендер за изградњу гробља кућних љубимаца у септембру
Танјуг | 05. фебруар 2020. 10:28 | Коментара: 0
Саобраћајни институт ЦИП пројектује гробље кућних љубимаца у Блоку 51 на Новом Београду и да се грађевинска дозвола очекује у септембру ове године, када ће бити расписан и тендер за избор извођача

https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1% ... 1%80%D1%83
 
Evo ‚ da prenesem i ovde, pošto sam pisao u temi o razvoju novobeogradskih blokova.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=830116#p830116:2tcw9jwp je napisao(la):
solecar » 11 Mar 2021 10:46[/url]":2tcw9jwp]Počela izgradnja groblja kućnih ljubimaca

Danas su počeli radovi na izgradnji saobraćajnih i slobodnih površina i objekata u kompleksu groblja kućnih ljubimaca u Bloku 51 u Novom Beogradu, objavio je Goran Vesić na Fejsbuku.

groblje-ljubimci.jpg


Vrednost ugovorenih radova je 130,3 miliona dinara, rok za izvođenje radova prve faze je šest meseci, a za objekat spalionice sa hladnjačom ugovoren rok je četiri meseca od uvođenja u posao. Kompleks groblja prostire se na površini od 15.376 m2.

Projekat podrazumeva izgradnju saobraćajnica, pešačkih staza, zelenih površina, parkinga, prateće komunalne infrastrukture i administrativnog objekta, kao i centra za spaljivanje animalnog otpada. U okviru spoljnog uređenja izgradiće se oko 20 parking mesta, a po obodu kompleksa planirano je zelenilo širine 15 metara. Drvoredi su predviđeni uz parking prostor na ulazu u groblje i duž glavne pristupne saobraćajnice. Na groblju je predviđena mogućnost sahranjivanja kućnih ljubimaca na više načina, a prostor će biti uklopljen sa postojećim zelenilom.

Kompleks je podeljen na tri funkcionalne celine:

1) prednja zona – administrativni objekat u kome su planirani veterinarska ambulanta, sala za ispraćaje i prodavnica za prateću opremu;

2) srednja zona namenjena pojedinačnom i grupnom sahranjivanju životinja; i

3) zadnja zona u kojoj će se nalaziti centar za spaljivanje animalnog otpada.

Prostor za sahranjivanje sastoji se od trga za ispraćaj, parcela za rozarijume i kolumbarijume, parcela za grobove u nizu i prostora za zajedničko sahranjivanje. Svi sadržaji će biti povezani internim saobraćajnicama i pešačkim stazama. Dimenzije grobnih mesta određene su prema veličini životinja.

Za sahranjivanje u zemlji predviđena su tri tipa grobnih mesta: malo, srednje i veliko, rozarijumi i kolumbarijumi planirani su u blizini ulaza na groblje, dok je za zajedničko sahranjivanje predviđen slobodan prostor pokriven travom za sahranjivanje bez posebnih obeležja i smešten je u dnu kompleksa.

izvor: studio B
 
Koliko tendera za ovaj projekat, tema otvorena pre 10 godina.. Konačno je došlo i vreme za realizaciju..
 
Неколико слика од јуче-13.03.2021., коначног почетка радова на изградњи гробља за кућне љубимце. Радови су на крчењу једног дела постојећег зеленила, а један део остаје. Гробље се гради у улици Сурчински пут, прекопута Агримеса месне индистрије.

Ортофото положаја гробља


Грађевинска табла



screen grab
 
Vrh