Šta je novo?

Narodni muzej

Касни и обнова Народног музеја
Д. Матовић | 23. октобар 2015. 23:04 | Коментара: 0

Санација здања на Тргу Републике неће бити завршена у року. Израда тендерске документације померила отварање

НАРОДНИ музеј ће и наредни рођендан дочекати са мајсторима. Обнова која је планирана да буде завршена 10. маја, на годишњицу ове институције, сасвим сигурно ће каснити. Колико, то у овом тренутку нико не може с прецизношћу да одговори.

Проблем је, међутим, потпуно другачији у односу на Музеј савремене уметности, чија је обнова такође у закашњењу. Све је закочила, како кажу одговорни, израда компликоване тендерске документације и пројеката како би оронуло музејско здање на Тргу Републике, у које се деценијама није улагало, било комплетно санирано. Тендер ће наредних дана бити расписан. Рокове за завршетак радова одавно је утврдио Иван Тасовац, министар културе. Он је тим поводом “навио” сатове на Народном и Музеју савремене уметности, али је очигледно да ће оба каснити.

- Боље је да касни обнова а да се зграда детаљно санира - објашњава за “Новости” Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја. - Посао је заиста сложен и захтева озбиљну припрему радова. Неопходно је комплетно сређивање ентеријера, замена дотрајалих инсталација, поправка крова и све друго на шта се годинама чекало да буде поправљено. Све ово што је померило рокове урађено је зато да се истом послу не бисмо враћали за коју годину, већ да планирани радови Музеју дају изглед и стабилност на дужи временски рок.

Управни одбор Народног музеја, који је заседао пре два дана, изразио је бојазан због кашњења са расписивањем тендера. Од руководства Музеја затражили су објашњење и гаранције да ће све бити урађено како треба.
ГЛЕДАЈУ У НЕБО
МУЗЕЈСКИ кров који је годинама прокишњавао, и ову зиму дочекаће у истом стању као и претходне. Упркос чињеници да је управо влага због прокишњавања допринела пропадању зграде, запослени у Музеју ће гледати у небо и надати се да ће наредне месеце, до пролећа, прегурати без већих штета!

- Неко мора да нам објасни о чему се ради, зашто до сада није изабран извођач радова - каже нам историчар уметности Никола Кусовац, члан УО Музеја. - Није направљена материјална штета, али је евидентно да се са санацијом касни. Од самог почетка, будући да је реч о комплексном послу, знало се да радови не могу бити завршени до 10. маја. То је илузоран рок. Управни одбор неће пристати да се Музеј само “нашминка”, како би све било завршено на његову годишњицу.

И Кусовац сматра да је од задатих рокова важније да се национално музејско здање темељно обнови.

- Досадашња искуства показала су да послови урађени на брзину касније дођу на далеко већу наплату - закључује Кусовац.

НЕМА СЕЛИДБЕ ЕКСПОНАТА

- ТОКОМ радова у унутрашњости Народног музеја експонати неће бити сељени на друго место. Остаће у Музеју, али ће за то време бити добро заштићени. Истовремено биће појачан степен безбедности - каже Бојана Борић Брешковић.

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... nog-muzeja
 
Ovde je bila neka nemačka komanda.
I onda im je saveznički avion lepo i precizno plasirao jednu bombu, baš kako treba, da ni spomenik Knezu nije stradao.

 
Sta bi ovo moglo da bude na slici? Moguce popis Jevreja?

Nisam prosao skoro pored zgrade, radi li se ista tamo?
 
Траже милионе за депо у Крњачи
Д. Матовић | 05. април 2016. 23:33 | Коментара: 0

Због спора са Народним музејом, "Кунсттранс" тужио Србију Међународном суду У Вашингтону. Захтевају да им се плати вишегодишњи закуп од 35.000 € месечно

ДУГОГОДИШЊИ спор између бечке фирме за превоз уметничких дела "Кунсттранс" и Народног музеја у Београду, епилог ће добити пред међународном арбитражом у Вашингтону. "Кунсттранс" од Србије тражи обештећење од више милиона евра за закуп привременог депоа у Крњачи, који, иначе, никада није коришћен, а у који је Народни музеј требало да смести своје збирке током обнове.

У Државном правобранилаштву су нам потврдили да је информација коју је ових дана објавио бечки лист "Виртшафтблат" тачна, али да још не знају шта је основа за утужење. Засад су добили само званичну информацију да је покренут арбитражни поступак и да ће тужба до њих стићи касније.

Како "Новости" сазнају, Србију у Вашингтону туже два "Кунсттранса" - "Кунсттранс" д.о.о из Београда и "Кунсттранс холдинг ГмбХ" из Аустрије, због повреде Споразума између владе СРЈ и владе Аустрије из 2002. године. Они траже да им се за протеклих седам-осам година плати кирија од 35.000 евра месечно за закуп депоа површине 804 квадрата у београдском насељу Крњача. И то, са припадајућом каматом. Истовремено, траже накнаду свих трошкова ранијих судских поступака, као и због пропуштених пословних прилика, неостварене добити, нарушеног угледа...

Правду пред Међународним центром за решавање инвестиционих спорова (ИЦСИД) у Вашингтону, "Кунсттранс" је потражио пошто је изгубио парницу против Народног музеја и Министарства културе, због неплаћања закупнине. Донета је извршна пресуда, а захтев "Кунсттранса" за њену ревизију 5. фебруара 2015. одбачен је као недозвољен.

Замешатељство између "Кунсттранса" и Народног музеја у Београду траје откако је потписан Уговор о пословно-техничкој сарадњи. "Кунсттранс" је требало да обезбеди депо у ком ће бити смештени вредни експонати Народног музеја током реконструкције зграде на Тргу Републике. Уговор је закључен под условом да Влада Србије касније потпише гаранцију за испуњење обавеза Народног музеја, тврде у "Кунсттрансу". Међутим, Влада је, 20. 7. 2006, донела само закључак којим се подржава реконструкција Музеја, али он не представља гаранцију за испуњење обавеза музеја према "Кунсттрансу".

Главна обавеза ове фирме била је да у року од шест месеци од уговора обезбеди простор за смештај културних добара. Суд је утврдио да "Кунсттранс" није испунио ову обавезу. Како су тада извештавале "Новости", депо у Крњачи није био завршен у време када је требало да почне исељавање блага Народног музеја. Осим тога, био је на проблематичној локацији, склоној плављењу. Тако су репортери "Новости", после неколико кишних дана, у Крњачи забележили фотографије које сведоче о депоу окруженом водом.

Аустријска фирма је искористила сва права жалбе у нашој држави. Апелациони и Врховни касациони суд потврдили су пресуду по којој је за кршење уговора крив "Кунсттранс".

СПРЕМНИ НА КОМПРОМИС

ВЛАСНИК бечке шпедиције Манфред Викас, према писању "Виртшафтсблата", тврди да је српска страна користила сваку прилику да оспори уговор између "Кунсттранса" и Народног музеја (потписаног 2006), а који је, по његовим речима, потврдио и српски парламент. Према том уговору, пише лист, музеј се обавезао да користи објекат најмање седам година. Укупна штета, тврди Викас, износи три до четири милиона евра. "Кунсттранс" је спреман и на компромис, као и на разговор који би "приближио стране".

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... -u-Krnjaci
 
sat na muzeju je ugasen (a onaj sa reuniona je nestao) - stanje od pre par dana

hoce li muzej imati neku dekorativnu rasvetu?
 
Sa palate istra imas fotku u gradske vjesti otisao na remont svajcarci doniraju novu opremu u sklopu renoviranja pozorista
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=384873#p384873:tc38sp81 je napisao(la):
Moravac » Ned Maj 08, 2016 6:14 pm[/url]":tc38sp81]http://rs.n1info.com/a158378/Vesti/Kultura/Ugovor-za-restauraciju-Narodnog-muzeja.html

Sve bi to bilo u redu, da firma Koto nije radila one čuvene "smrdljive zgrade"

Da al Koto nije kriv vec podizvodjaci , a i radice jos 3 firme u rekonstrukciji tako da sumnjam da ce biti neki problema, verovatno ce biti neke medjusobne kontrole da se ne maznjava i radi nesto pogresno
 
Koto je firma koja je moze se reci specijalizovana za rekonstrukcije i restauracije sto je dosta retko kod nas. Radili su i prvu fazu rekonstrukcije muzeja i fino je uradjeno sve uz dosta pravog zanatskog rucnog rada.
 
Fino je koto traljavo uradio zindan kapiju
2008 a vec 2012 krenula da se kruni pa stavili skele da nepada ljudima na glavu
Onda manakova kuca jos nije zavrsena
pa sad golubac kasni zbog njih
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=384890#p384890:2fegumnr je napisao(la):
Igor » 08 May 2016 06:26 pm[/url]":2fegumnr]Koto je firma koja je moze se reci specijalizovana za rekonstrukcije i restauracije sto je dosta retko kod nas. Radili su i prvu fazu rekonstrukcije muzeja i fino je uradjeno sve uz dosta pravog zanatskog rucnog rada.

Ja izuzetno poštujem takve vrste firmi koje imaju eksperte za restauraciju i rekonstrukciju.
Ali neke stvari moraju da se reše, da se isteraju stvari do kraja.
Jel su oni nosioci posla na tim zgradama? Jesu. Jel neko zabrljao? Jeste. Onda lepo ruši pa ponovo zidaj (jer popravka tu ne postoji) od svojih para, a ti se kasnije raspravljaj sa kim si pravio dilove i ugovore o izvodjenju radova, a do tada nećeš dobiti ni jedan drugi posao dok to ne rešiš.
Jednostavno.
To se zove negativna referenca i da ima ozbiljnosti u gradjevinskim tenderima ona bi bila presudan faktor za dobijanje posla.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=384891#p384891:2wml1s1f je napisao(la):
direktor » Ned Maj 08, 2016 7:31 pm[/url]":2wml1s1f]Fino je koto traljavo uradio zindan kapiju
2008 a vec 2012 krenula da se kruni pa stavili skele da nepada ljudima na glavu
Onda manakova kuca jos nije zavrsena
pa sad golubac kasni zbog njih

Nije tacno direktore, Koto je radio restauraciju mosta ispred Zidan kapije a ne Zidan kapiju koja se kruni, ajde tacne informacije ovde da se govore zamolio bih vas. A sto se Golupca tice ne kasni zbog Koto-a i nemoj da dajes ljudima polu informacije, Koto na Golupcu radi Izgradnju Vizitorskog centra i infrastrukture a ne i restauraciju tvrdjave . Rekonstrukcija same tvrđave poverena je firmi "Ornament - investinženjering"
Da je posao poveren Koto-u bila bi kvalitetnije rekonstruisana to vam garantujem, oni sad Rekonstruisu Tvrdjavu Belo Brdo na Kosovu
 
ornament i koto su naše najbolje firme u poslovima rekonstrukcije i restauracije, i toga bi trebali da se drže.
Problem su uglavnom podizvodjači koji se ne biraju pravovremeno. Uglavnom postoji neka tradicija da se podizvodjač ne menja i da se uvodi u svai naredni posao.
 
Ok provjeicu za zindan kapiju posto postoji tabla ko je radio i kad moguce da se radi o mostu a ne o samoj kapiji.
Nisam znao tacnu podjelu posla na golubcu ko je tamo glavni izvodjac radova a ko podizvodjac
A manakova kuca
 
За мене ипак дивна вест. Дуго очекивана. Ипак нигде рокова.


http://www.narodnimuzej.rs/potpisan-ugo ... strukciji/

ПОТПИСАН УГОВОР О ОБНОВИ, САНАЦИЈИ И РЕКОНСТРУКЦИЈИ

Народни музеј у Београду потписао је уговор о извођењу радова на рестаурацији, санацији и адаптацији са грађевинским предузећем Кото вредан 824 милиона динара (без ПДВ-а). Целокупна сума неопходна за тај велики подухват обезбеђена је из буџета Републике Србије.
По завршетку радова, здање Народног музеја у Београду ће у потпуности одговарати најсавременијим музеолошким стандардима. Музеј ће, уз нову поставку, на којој се увелико ради, поново постати место сусрета, креативности, критике и дијалога, учења и уживања.
Садашња зграда на Тргу републике изграђена је 1903. године за потребе смештаја Управе фондова, а 1933. је проширена и дограђена за потребе Државне хипотекарне банке. Након разарања у Другом светском рату, обновљена је, а потом је 1966. године реконструисана, дограђена и адаптирана за потребе Народног музеја који поседује збирку од више од 400.000 највреднијих уметничких, историјских и археолошких експоната.
У реконструкцији Народног музеја учествоваће још три домаће фирме – Термоинжењеринг, ТВИ и Топвуд, а подразумева обимне грађевинско-занатске радове, замену дотрајалих инсталација, увођење нових савремених система, санацију и адаптацију кровних површина и свих просторија намењених смештају и презентацији културних добара.
 
Sat na muzejima je stao vreme je stalo postalo je nevazno :D
 
Zar nisu radovi na eksterijeru odavno završeni, šta će im sad ova ograda?
 
postavljen kran ispred muzeja, ucinilo mi se da rade krov (onaj na cosku ka pozoristu)
 
Vrh