Šta je novo?

Centralno grejanje (Grejanje po utrošku)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=368598#p368598:3dk74lvb je napisao(la):
direktor » 24 Jan 2016, 22:49[/url]":3dk74lvb]
ima li ko ovu vrstu grijanja u bg zna li neko nesto koliko se isplati :?:
Nema tu neke velike filozofije. Energija se ne može stvoriti, niti izgubiti. Kad su u pitanju grejna tela na struju, važi jednostavno pravilo: koliko se energije izvuče iz električne mreže, toliko toplotne energije može da se preda prostoriji. Tako da šta god da uključiš u struju od grejalica, kalorifera, i sl. isto ti se vata. Jedino se isplati ulaganje u izolaciju da tako dobijena toplotna energija ne beži kroz hladne zidove, prozore, podove i plafone.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=357480#p357480:3fvxpv2h je napisao(la):
Боре » Пет Нов 06, 2015 10:14 pm[/url]":3fvxpv2h]Бруната је и код нас увела тај систем наплате грејања по утрошку. Дошли људи промјенили нам вентиле на радијаотрима и ставили те уређаје за очитавање потрошње при чему нам нико није објаснио како ми то да очитамо и шта те цифре значе.. ал то је ок није ни битно толико. Пустили нам гријање а оно ћорак.. гријање је очајно , радијатори никако да се загрију . Да би уопште рекао да имам гријање потребно је да вентиле на радијаторима одврнем на максимум. Сумња се да су вентили које су нам уградили лоши или нису добро подешени.. но шта год да је проблем свима савјетујем да најприје уграде систем на једном стану па да виде мјесец два како то ради па се тек онда да се евентуално уграђује у цијелој згради. Могуће је да инсталација у згради није погодна за овај систем.

Да резимирам..

1. максимална уштеда у мом случају је 25% .
2. 30% рачуна је заједничка потрошња. Дакле и кад у потпуности искључите гријање у свом стану ипак ћете морати нешто да плаћате.
3. ако имате мали стан ово се не исплати али треба да се уведе из простог разлога што се мијења начин обрачуна па онима који не уграде вентиле може да се деси да плаћају много веће рачуне него до сада
4. вентили мјере температуру ваздуха у близини радијатора па тако вентил процени да је топло и искључи гријање а вама ладно јер ви не сједите поред радијатора :)
5. у мом случају радијатори су хладни када је намештено на 3 подиок а почињу осјетно да грију кад се намјести на 4 или 5.
 
Brunata = brukata
Meni je jedno vrijeme djelovalo privlacno novi sistem a sad mi ima sve vise i vise mana
Pocev da termo glave mjere do 28 stepeni na zadnjem podioku recimo 5 a da toplane isporucuju 20 c
Da kad oni procjene da je temperatura zadovoljavajuca ugase grijanje
Da cesto negriju poslije 10 h navece osim kad griju cjelodnevno to je opet 15 dana meks
Da traljavo odrzavaju sistem da nemaju djelova da skidaju rezernu pumpu itd .
 
Ne verujem da Brunata određuje kada se gasi grejanje.

Ja mislim da je do investitora skoro sve što si napisao jer moraju da plaćaju grejanje i za neuseljene stanove.
 
Toplana gasi sad grijanje ako je spoljna temperatura zadovoljavajuca
Isto tako u 10 h navece gase sta god ti radio
 
bka toplovod

20160404_120101.jpg


20160405_100658.jpg


20160405_100717.jpg


20160405_100730.jpg


20160407_121530.jpg
 
Pročitao sam postove u ovoj temi i čisto iznosim moje stručno mišljenje.
Račun korisnika koji koriste usluge daljinskog grejanja (toplane) će isključivo zavisiti od 3 faktora:
1. spoljna temperatura (normalno što je hladnije napolju potrebno je više toplotne energije da zagreje objekte)
2. energetska efikasnost objekta (veoma bitna stavka)
3. mogućnost štednje samog korisnika (zavisno od toga na koji način se ispostavljaju računi korisniku - da li ima odrećeni vid individualnog merenja i koji, i naravno od same grejne opreme koja je instalirana u stambenoj ili poslovnoj jedinici)

Takođe pošto se dosta pominju u ovoj temi moram dodati da delitelji nisu zvanični merni uređaji! Jedini merni uređaj je centralni merač utroška toplotne energije (kalorimetar) koji je instaliran u samom objektu (ili eventualno u podstanici) koji meri ukupnu potrošnju objekta (delitelji bez centralnog kalorimetra uopšte nemaju svrhu), koja se fakturiše korisnicima preva važećem pravilniku (interni akt koji uglavnom potpisiju skupštine stanara).
 
Šta je sa grejanjem Beograda iz tople vode termoelektrane Obrenovac? Čuo sam da se voda toplote 90 stepeni baca u Savu umesto da se sprovede do toplane NBg. Investicija je započeta pa obustavljena pre 15tak kada je po rečima nekih ljudi cena gasa bila niska pa je nastavak izgradnje bio neisplativ. Međutim zašto bi uvozili gas i davali pare u inostranstvo ako možemo da koristimo postojeću toplu vodu iz termoelektrane i da pare ostanu u zemlji. Ne znam tačan podatak koliko nam para odlazi na uvoz gasa iz Rusije ali mislim da su u pitanju godišnje stotine miliona evra, čak možda i milijarda. Dobar deo toga je verovatno za grejanje Bg-a. Šta je onda investicija od par desetina miliona evra za završetak cevovoda do toplane u poređenju na tolike godišnje troškove? Zar izgradnjom tog toplovoda ne bi mogla da pojeftini grejanje u gradu za 50% i više? Jer u tom slučaju samo se trebaju pokriti troškovi održavanja toplovoda i toplane (kao i obično), a smanjuju se troškovi od uvoza skupog gasa. Sem toga ti prihodi bi poboljšali poslovanje EPS-a kao prodavca tople vode. Zamislite kolika bi bila dobit građana Bga koji imaju centralno grejanje ako bi se cena za 100m2 sa sadašnjih oko 8000 din smanjila na recimo 4000 din. Svi bi bili na plusu sem uvoznika gasa. Sem što bi pare ostajale u zemlji, tih 4000 din bi se trošile na druge stvari što bi poguralo prodaju i podiglo ekonomski rast mnogih drugih grana.
Pretpostavljam da su neke od prepreka politički pritisak zemlje izvoznice gasa i neke tehnološke prepreke, ali mislim da nisu nerešive i da su mnogo manje od potencijalne dobiti.
S obzirom koliku bi godišnju uštedu doneo velikom broju Beograđana, mislim da je ovo jedan od najvažnijih projekata koji se trebaju realizovati u gradu.
 
Za nas je to nemoguća misija (mix nesposobnosti, neznanja i korupcije) :bash: .
 
@Earthmoving

Prijatelji, pa pitao si, ali si i dao odgovor.
Nekom ko pridaje energente nije nikakav problem da 'tresne' milionce (pa i par desetina milona), da bi sprecio ozbiljan pad traznje i prodaje...

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
I ja u isto to sumnjam Laki, ali ajde bar da iskoristimo priliku da ovde podsetimo na taj projekat (topla voda iz TE Obrenovac za beogradske toplane, umesto uvoza gasa). Možda ako guramo jednog dana i izguramo :D Doduše do tada se možda potroše sve reserve uglja kolubarskog basena, pa nestane grejača ove tople vode :(
Kad sam to pitao , više sam mislio da li neko (možda Solunac ako je stručan) zna da li posoje tehničke prepreke korišćenja tople vode iz TE Obrenovac za toplanu NBg (sem završetka 30km toplovoda)?
 
Ne postoje tehnicke prepreke, postoji samo odsustvo zelje da se nesto uradi na pravi nacin. To pokazuje i cinjenica da je par kilometara cevi koje su bile postavljene na trasi svojevremeno iskopano a kanali zatrpani, valjda da nikome vise ne padne na pamet da tako nesto ponovo zapocne. A mozda je i u duhu romskog nacina zaradjivanja para, ono ukrades 2 metra bakra, tj u ovom slucaju 2 kilometra cevi, a za ostalo te boli uvo.
 
Malo da prenesem šta ja znam, Požarevac se greje na TE KO ali se ne greje na nekakvu otpadnu vodu iz elektrane već se skida para sa turbine i ona se šalje cevovodom do Požarevca. I glavni vod kroz grad ima paru u sebi a ne vodu na 90 stepeni.
Postavlja se pitanje koliko bi to vode trebalo izdvojiti ako ona ima 90 stepeni da bi grad mogao da se greje time?
Druga stvar, dobar deo "preostale vode" se vraća nazad u sistem, bar mislim da je tako?
Sve u svemu, u prevodu, možda bi se isplatilo napraviti pravu toplanu tamo, u obrenovcu za potrebe grejanja grada beograda i to bi bila ozbiljna investicija. Da li bi se isplatila? pojma nemam.

Ja sam mišljenja da bi nam se daleko više isplatilo da počnemo sa masovnom izolacijom zgrada i sređivanjem prozora i vrata i kojekakvih drugih otvora.
E sad, zgrade u kojima je grejanje uvedeno u skorije vreme a takvih je u Požarevcu dosta je urađeno tako da svaki stan ima svoj priključak i ti tu biraš hoćeš li ili ne da se priključiš. Pošteno bi bilo plaćati samo svoj račun, gubitaka uvek ima, i stavka angažovane snage je isto smešna, platiš papreno priključak i još svakog meseca plaćaš nekome to što on obezbeđuje da ima da ti da...
 
@Gorstak89

Jvala na infu o Pozarevcu.

Sto se tice izolacije, slazem se da se mogu ostvariti ozbiljne ustede, ali ne treba bezati ni od ustedama prilikom proizvodnje toplotne energije.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Toplovod iz TENT Obrenovac za grejanje Beograda je, barem po meni, promasena investicija.

Kao prvo cena projekta je bila izmedju 120 i 200 miliona Eura! Da bi voda iz Obrenovca stigla do Novog Beograda potrebno je oko 5 sati (duzina toplovoda bi bila 28,5km za razliku od Pozarevca gde je duzina toplovoda oko 12 km). Na trasi toplovoda bi trebalo izgraditi 5 pumpno dogrejackih stanica. Obrenovac je napravljan kao TE (termoelektrana) i nije predvidjena za grejanje, postoje TE-TO (termoelektrane-toplane) gde je predvidjeno oduzimanje pare iz pojedinih stepena turbine za grejanje vode za toplovod sto nije slucaj sa TE Nikola Tesla u Obrenovcu.

Cena projekta plus smanjenje proizvodnje struje u Obrenovcu zbog naknadnog oduzimanja pare iz turbina, potrosnja struje na pumpama i dogrejacima na tih 5 stanica do Beograda u odnosu na potrosnju gasa u jednom savremenom vrelovodnom kotlu koji ima stepen korisnosti cak do 97% i preko, odrzavanje sistema, pitanje sta je racionalnije. U prici nisam uzeo zagadjenje koje proizvodi sagorevanje uglja u odnosu na sagorevanje prirodnog gasa.

Sve analize koje sam do sada gledao i citao nigde nisu dale nacin na koji su racunali nego samo konacne cifre i kao dokaz je da bi se taj projekat isplatio za 12 godina!

Inace cena grejanja preko sistema centralnog grejanja je, barem kod nas, bezobrazno skupa, pa je bolje te pare uloziti na poboljsanje sistema gradskog toplovoda i osavremenjavanje opreme i energetsku efikasnost samih zgrada i na taj nacin dobiti znacajno jeftinije grejanje.
 
Да ли би било исплативо да се тим топловодом греју макар Прогар, Бољевци и Јаково?
 
Nisam ni rekao da ne treba ići u svim pravcima ali goli beton na mnogim zgradama u bg govori sam za sebe :)
A pri tom računajte, ako je temperatura 90 stepeni, koliko te cevi moraju da budu izolovane? Što reče termičar 5 dogrevnih stanica.. Ujak mi reče da je temperatura vode u Požarevačkom grejnom sistemu u startu oko 400 stepeni. I koliki volumen vode od 90 treba da bude da bi se grejao bg? koliko litara po minutu i koji prečnik cevi za to? I onda veliki problem grada Požarevca - krađa aluminijuma sa oplate cevi! :) Ogromne pare su uložene u patrole koje non stop obilaze kopove, elektranu i te instalacije.

E sad da dodam, samo stara kostolačka elektrana služi kod nas za grejanje, ostale to ne mogu da rade. I samo ta stara elektrana može sama da se pokrene, ostalima je za start potrebna para iz druge elektrane inače turbina ne bi mogla da startuje. I biće veliki problem kada ugase tu elektranu a moraće relativno uskoro zbog nekih propisa. (tj verovatno neće jer nemamo alternativu).

EDIT: zaboravih da napomenem da su proračunali da se ne isplati gasiti toplovod noću jer je potrebno solidno vreme da para opet dođe do grada tako da se grad greje bez prestanka s tim da noću greju nešto jedva osetno slabije.
 
Hm ispada da je old school koja je pre 20 god imala ideju grejanja toplane iz TE Obrenovac bila glupa? Da nije dobro proračunala, da je volumen tople vode nedovoljan za grejanje grada ili njegovog većeg dela. Iskreno u to sumnjam, mislim da je kao i u svemu drugom old school bila bolja od današnjih "stručnjaka". Jedan od tih ljudi koga sam sluša na Tvu pre par meseci je rekao da je cena gasa tada bila niska. Ta priča mi deluje da ima više logike jer ja se recimo secam da smo 2000e gas na infostanu za 90m2 placali manje od 1000 dinara a danas je to oko 8000. Više nego 8 puta skuplje. Mogu razumeti da nije bilo isplativo za 700-1000 dinara po stanu ali da nije isplativije od 8000 din po gasu cisto sumnjam. Cudno mi je i da cevovod od 30 km i 5 pumpi košta 120-200 miliona evra. Ne tvrdim da nije samo sumnjam jer ne vidim za šta tolke pare?
 
I ja pripadam toj "old school" sa 27 godina radnog staza u ovoj oblasti i tada je veci deo bio veoma skeptican prema toj ideji! Problem je da su svi novinski natpisi o ovoj temi prepuni grubih gresaka a nigde se ne prikazuje kako je to racunato i ono sto je najgore koje su cene energije uzimane. Jer su kod nas cene energije i energenata jos uvek socijalna kategorija i nisu bas relevantne za proracun isplatljivosti.

Predvidjeno je da se ta topla voda nakon dolaska na Novi Beograd dogreva u kotlovima toplane i tada salje potrosacima, tu ima i klackalica - ako hocete topliju vodu na polazu onda cete proizvoditi i adekvatno manje struje a to kosta, inace ta kolicina vode koja bi dosla iz Obrenovca nije dovoljna ni za Novi Beograd a kamoli za ceo grad. Na sve to moralo bi da se pravi i spajanje toplovoda iz svih toplana (Dunav, Vozdovac, Konjarnik, Cerak, ...) jer ti toplovodi nisu spojeni i ne mogu koristiti tu vodu!

Sto se tice vrednosti projekta to su zvanicni podaci: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... grada.html - Mada po ovom tekstu ispada da treba 400 miliona eura: "Istakao je da je inicijativa za izgradnju toplovoda pokrenuta jer je u pitanju najbolji, najisplativiji i najlogičniji projekat i da bi se investicija od 200 miliona evra, koliko je potrebno uložiti u TENT, i još toliko u sam toplovod, veoma brzo isplatila."

Celu racunicu bi malo popravilo da je moguce koristiti tu toplotu i tokom lete tj. da se koristi za zagrevanje sanitarne tople vode ali u Beogradu se ona malo koristi (na Novom Beogradu). Tako da bi ceo sistem uglavnom radio samo zimi a ideja da se leti Beograd hladi sa tim je ...
 
Ja bih se zato okrenuo prema jakoj izolaciji svega što može da se izoluje. To bi rešiloi problem velike potrošnje struje leti jer naime postaje sve teže remontovati elektrane leti kada je potrošnja i dalje velika.

E sad, jedno pitanjce, kakva je šansa koristiti nešto nalik na toplotnu pumpu, tj da jedna cev - cevčuga ide u zemlju na dubinu od npr 30m pa da odatle ide u izmenjivač pa u radijatore? da li bi tako moglo da se hladi leti? da stavimo po strani "znojenje" cevi i potrebu da se ispod radijatora stave kadice za prikupljanje kondezata?

Eto sličan ili isti sistem za hlađenje i grejanje trotoara ( za otapanje snega)? pa i ulica, što da ne ako nije preterano skupo?
 
Svaka čast termičar na 27 godina staža :sesir:
Zanimljiv tekst. Zapravo taj događaj sam i imao na umu kad sam ovu temu spomenuo. U tekstu piše da je tender trebao biti januara 2015. to je odavno prošlo ali izgleda da ništa nije bilo ?
U tekstu piše i podatak koji me je interesovao a to je da Bg godišnje na uvoz gasa izdvaja 120 miliona evra. Da ne ulazim sada u detalje priče o ceni izgradnje (200 ili 400 miliona) suština je da je jasno da bi investicija za grad bila isplativa za svega 2-4 godine, a nakon toga bi nam svima zajedno iz džepove iz zemlje odlazilo 120 miliona evra.
Međutim. Kolko vidim u tekstu, inicijativu su podneli svi relavantni subjekti (TE Nikola Tesla, EPS, Bg elektrane) što navodi na zaključak da ako oni stoje iza toga da je projekt IPAK realan tj da bi se iz njega mogao grejati Bg.
 
@ Earthmoving, neznam da li si razumeo tekst, pise da bi usteda u gasu bila 30 do 35% (kako su to izracunali neznam) ali to znaci ustedu od 120x0,3=36 miliona evra. Ako to podelimo sa investicijom to je 200 (400) / 36 = 5,6 (11,1) godina a nikako 2 do 3 godine. Ali da li je u tu racunicu usao i gubitak struje (manje proizvedeno struje) zbog oduzimanja pare kao i potrosnja struje i nekog energenta u tim pumpno-dogrejackim stanicama (a odrzavanje!!!)??? Jer ako se i to uzme u obzir onda je rok isplatljivosti daleko veci i postavlja se veliko pitanje isplatljivosti gradnje jer ako cu ja da vratim ulozeno za 15 do 20 godina (i to mozda jer ko zna kakav ce onda biti odnos cena) da li da to i gradim?

Da budem jasan, kada bi se pravio novi grad i nova termoelektrana - toplana i ceo sistem projektovao za takav rad (kod nas to imamo u Pozarevcu, Novom Sadu, ...) onda je to u redu i to je onda super stvar ali ovaj Beogradski sistem je projektovan i napravljen sasvim drugacije i pitanje je da li se moze preraditi na zadovoljavajuci nacin!!! Ja licno sam skeptican ali ponavljam da nikad to nisam ni racunao niti sam ukljucen u taj projekat nego govorim samo na bazi nekih jako grubih racunica podataka koje znam. Prihvatam da nisam u pravu ali do sada nisam dobio nijedan podatak koji bi me demantovao osim smanjenja zavisnosti od uvoza gasa ali mi bi i da sve to napravimo i da je sve to sto kazu tacno opet morali da uvozimo velike kolicine gasa za grejanje gradova i domacinstava!
 
Otpadna voda nije para kojom turbina radi nego voda iz Save koja se vuče u rashladni sistem turbina i jer se ne iskorišćava opet se vraća u Savu samo zagrejana. Moguće je da se ta otpadna voda može zagrejati i na veću temperaturu u toku hlađenja sistema ali da zbog tehnološkog postupka vraćanja te vode u Savu to ne rade.

Uložiti u takav sistem dogrejavanja Beograda je vrlo vrlo isplativo i pored svih početnih ulaganja. Taj sistem + grejanje na đubre + dodatna izolacija + solarno grejanje bi preporodile grad u smislu grejanja.
Izgradnja ovog sistema nije napuštena jer je on neisplativ nego zato što sada državu nije briga za dugoročne projekte nego kako da isplate smanjene plate i penzije i kako da rasprodaju sve što može da bi imali da napune kofer za Kipar.
 
Vrh