Šta je novo?

Kineski kulturni centar

astrodule

Professional
Učlanjen(a)
05.08.2009.
Poruke
17.754
Pohvaljen
30.607
Lokacija
Novi Beograd, Fontana
Kineska kompanija „Šandong haj spid”, koja gradi Koridor 11, izgradiće u srpskoj prestonici kineski kulturni centar. Nalaziće se na Novom Beogradu, na mestu bivše zgrade ambasade Kine i zauzimaće površinu od 24.000 metara kvadratnih. Ovo je Meng Jen, generalni direktor „Čajna Šandong internešnala”, koji je protekle nedelje boravio u Beogradu, najpre saopštio ministarki Zorani Mihajlović, a potom podelio i sa našim čitaocima.

– Arhitekte u Kini trenutno osmišljavaju izgled budućeg kulturnog centra. Izgledaće prelepo. I predstavljaće most između Kine i Srbije – objašnjava Jen.

http://www.politika.rs/sr/clanak/348321 ... ugoslaviju

U pitanju je lokacija u ulici Trešnjinog cveta. https://www.google.rs/maps/@44.8241169, ... 6656?hl=en

livada%20za%20kineski%20kulturni%20centar.jpg
 
To su jos samo planovi, nije jos pocela realizacija, malo si pogresio temu :)
 
Vec smo to pominjali na nekoj drugoj temi.
Meni 24.000 kvm deluje bas puno.

Plac ima okvirno 4.000 kvm. Znaci uz 100% zauzece parcele imace 6 spratova.

Naravno, radujem se izgradnji, ali toliko zauzece placa me izludjuje.
 
Šta god zidaju može samo da ulepša taj eo grada posle izgradnje katastrofalno ružne japanske ambasade.
 
Evo izvoda iz katastra za taj plac 1005/2 (6000 kvadrata)

katastar-kineska-ambasada.gif


Jedna zanimljivost u vezi parkića na sred parcele - nalazi se u sred livade i ne postoji uređena staza do njega.
 
Malo me zabrinjava dolazak kineskih kompanija u Srbiju, naravno da je to sansa za modernizaciju, ali koja je prava cena toga?
Hoce li drzava moci da zastiti prava radnika i omoguci da ne budu jeftina radna snaga?
 
Да ли те забрињавају права радника у западноевропским фирмама које су већ дошле у Србију, у којима нам се већ крше права и у којима смо већ јефтина радна снага?
 
Naravno, 'al sto bi rekli jedino strasnije od horor filma je kineski horor film. Prvo prava i zastita radnika, pa onda investicije.
Ovoliki prostor za kulturni centar je jasna manifestacije prisutnosti Kine u Srbiji. Kod njih kultura nije slobodna i sastavni je deo ideoloske masinerije, takav model bi bio koristan naprednjacima, jer im je sledeci cilj oduvavanje domace nezavisne i liberlane kulturne scene, kao sto je to bio pokusaj s demokratama u politici.
 
@Delija
Naravno da je zabrinjavajuce u svakoj firmi, bila ona istocna ili zapadna.
Ja se osecamo pomalo fasista kad ovo kazem jer ne volim da generalizujem, ali mozemo lako da proverimo kakva je radna atmosfera i kakvi su uslovi u firmama u Kini i recimo EU. Neuporedivo. Naravno da se to nece direktno preneti kod nas, ali uz neke modifikacije hoce
 
Ja mislim da je glavni faktor LOKALNA REGULATIVA i postovanje iste.
Iste te EU kompanije koje radnicima po EU daju 13 i 14 platu, placaju prekovremene sate, daju pristojan godisnji odmor i slicno, po indiji, pakistanu, bangladesu, kini (pa i srbiji) to isto uskracuju.
Zato mislim da bi trebali da se pozabavimo sobom, svojom zemljom i onima koji strane investitore pozivaju recima "dodjite, ovde mozete da radite sta pozelite".

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
Sa placa je uklonjeno igraliste predhodnih dana, sada je pored wiener stadtischer-a. Kinezi sa dzipovima sa diplomatskim tablicama dolaze svaki dan i razgledaju parcelu, pokazuju nesto rukama (ne razumem kineski :)). Mislim da kada dodje kineski predsednik ima AV i on da udare kamen temeljac Kineskog kulturnog centra, tako da mislim da ce gradnja brzo.
 
Danas su zapoceli zemljani radovi na placu KKC. Jedna kombinirka i vise radnika skidaju travnati sloj. Verujem da je ovo uvod u ono sto sam u predhodnom postu predpostavio a to je kamen temeljac prilikom posete kineskog predsednika.
 
Добро дошао на форум Подоплелов. Укњижио сам ти први плусићћћ.
Значи сликано из Енергопројекта
 
Ovo je iz ugla obližnje stambene zgrade.
 
Vrh